Dieta și meniul pentru alergii la un copil: o listă de produse și rețete permise

Copiii au mai multe șanse de a experimenta diferite tipuri de alergii. Tratamentul adecvat și menținerea unei stări normale a corpului includ implementarea unei întregi game de activități, inclusiv respectarea unei diete speciale.

Mulți părinți nu înțeleg principiile și importanța unei alimentații speciale pentru copiii alergici. Merită să înțelegem cât de necesar și important este dieta hipoalergenică pentru copii (vă recomandăm să citiți: care sunt amestecurile hipoalergenice pentru copii de la 6 luni?). Ce pot și nu pot mânca cu alergii? Cum sa faci un meniu si sa dezvolti o dieta pentru bebelusii si copiii de 4 sau 10 ani?

Dieta hipoalergenică este o componentă foarte importantă în tratamentul complex al alergiilor alimentare la un copil

În ce cazuri este o hrană hipoalergenică prescrisă pentru copii?

Dieta specifică este prescrisă exclusiv de un alergist pe baza rezultatelor examinării pacientului. În cazul alergiilor alimentare, aceasta poate diferi în funcție de tipul de alergen provocator (lapte, nuci, proteine ​​animale etc.).

Cu toate acestea, există conceptul de "dietă hipoalergenică" (HA), care este numit pentru orice reacții imunitare ale corpului. Aceasta este o dietă de bază extinsă, excluzând toate produsele cu activitate alergică ridicată (care, cel mai adesea, provoacă apariția unei reacții). Adică, o astfel de dietă implică eliminarea completă a tuturor produselor alergene.

Sarcina sa principală este de a reduce încărcătura alergică asupra organismului (pentru a reduce influența factorilor iritanți). În plus, o dietă complexă evită o reacție alergică încrucișată.

Nutriția specială este prescrisă pentru:

 • alergii alimentare;
 • polinoză (reacția polenului);
 • hipersensibilitate la mușcături de insecte, unele plante, materiale și substanțe chimice de uz casnic (manifestate pe piele);
 • alergii la medicamente;
 • în timpul etapelor inițiale ale unui examen medical (în cazul unei reacții acute a organismului până la determinarea exactă a proteinei patogene).

Dacă corpul copiilor nu percepe un anumit produs (sau un anumit număr de produse), acesta ar trebui să fie complet exclus din dietă. Trebuie să vă asigurați că nu este inclusă în compoziția mărfurilor finalizate.

Medicii practică o dietă specifică de eliminare. Aceasta implică excluderea secvențială a produselor și monitorizarea sănătății copilului. O astfel de terapie devine indispensabilă atunci când este imposibil să se efectueze testele și testele medicale necesare.

O dietă comună implică o dietă de bază care include cele mai sigure alimente pentru persoanele care suferă de alergii. Alimentele hipoalergenice sunt necesare pentru toate tipurile de alergii, inclusiv cele care apar ca o erupție pe piele. Ajută la reducerea sarcinii asupra corpului și la prevenirea apariției complicațiilor.

Reguli pentru mici alergii

Când o dietă strictă se referă la un copil mic, este important să se ia o dietă responsabilă și să se efectueze toate numirile alergologului. Ar trebui să includă cantitatea necesară de nutrienți și oligoelemente pentru dezvoltarea și creșterea adecvată a copilului.

Pentru un rezultat pozitiv stabil la copiii cu alergii trebuie să respecte reguli importante:

 1. vizitează regulat alergologul și ia teste (pentru a urmări starea copilului);
 2. să respecte cu strictețe toate prescripțiile medicale și să nu permită copiilor "slăbiciuni";
 3. Reglarea regulată a dietei (pe măsură ce acestea îmbătrânesc, până la vârsta de 7-8 ani, o reacție alimentară poate trece, iar alta - apare);
 4. pentru a monitoriza mediul copilului (pentru a evita acumularea prafului, pentru a exclude plantele de interior, animalele de companie, a cumpăra produse de igienă adecvate etc.).

Lista produselor admise pentru alergii

În teoria științifică, listele de alimente "sigure" și "interzise" au fost distinse în mod repetat, în funcție de modul în care acestea afectează copilul. În tabelele de mai jos este luată în considerare o listă detaliată a celor mai "prietenoase" alimente care pot fi consumate de către copii.

Zucchini este o legumă hipoalergenică, ușor digerabilă, din care puteți găti o grămadă de mâncăruri delicioase.

Recomandări Borisova I.V.

Recomandări Ado A.D.

Vorbind despre dieta hipoalergenică de bază, este imposibil să nu mai vorbim de omul de știință sovietic A.D. Ado, care a format o dietă eficientă și populară printre medici și părinți. Principiile sale de bază sunt simple - produsele alimentare periculoase și agresive sunt complet excluse, care sunt înlocuite cu produse care economisesc.

Avantajul fără îndoială al unei diete fără alergie, conform lui Ado, este o listă clară și specifică a alimentelor permise și interzise, ​​fără mărcile "poți, dar cu prudență". Acest lucru permite părinților să nu se piardă în timpul pregătirii dietei timp de o săptămână. Cu toate acestea, această dietă nu este potrivită pentru copiii cu hipersensibilitate la anumite alergene de declanșare (lapte de vacă, gluten, etc.). Are o orientare de bază fără a lua în considerare caracteristicile individuale ale fiecărui copil.

Produse sigure și mâncăruri de către Ado:

 • carne de vită;
 • supe cu cereale si legume;
 • produse lactate și unt;
 • ulei vegetal (floarea-soarelui, măsline);
 • orez, hrisca;
 • fulgi de ovăz;
 • paine uscata;
 • Castraveți proaspeți (mai multe detalii în articol: Este posibil ca un copil să aibă castraveți atunci când alăptează?);
 • verdeață;
 • copt de mere;
 • ceai cu zahăr.

Recomandări ale Uniunii pediatrilor din Rusia

Ce nu pot mânca copiii cu alergii?

Există mai multe liste de alimente periculoase, conform teoriilor diferiților specialiști. Totuși, în multe privințe, opiniile lor converg. Suficient este lista de produse selectate care, cel mai adesea, provoacă o reacție alergică a organismului.

Tabelul prezintă o alimente extrem de alergene dintr-o dietă nespecifică (de bază). Este prescris pentru exacerbarea bolii, în stadiul de diagnostic și tratament și în alte cazuri, așa cum este prescris de alergolog. Când copilul devine mai bun, medicul reconsideră o dietă strictă și extinde treptat dieta.

În caz de intoleranță la lactoză (cazeină), laptele de vacă, untul și margarina, laptele praf, laptele condensat și zerul sunt în mod necesar excluse. Produsele lactate fermentate sunt, de asemenea, interzise: chefir, ryazhenka, brânză de vaci, iaurt, smântână, înghețată etc. Este de notat că unii copii tolerează capra sau laptele de vacă în mod pozitiv, dar pot fi administrați numai cu permisiunea medicului. Este important să ne amintim că "laptele" este conținut în aproape toate coacerea și dulciurile.

Intoleranța glutenului implică o respingere completă a cerealelor, a pastelor, a pâinii și a produselor de patiserie. Din fericire, unii producători au început să producă în mod activ produse fără gluten, ceea ce face posibilă extinderea meniului de alergie slabă.

Meniul de probă pentru fiecare zi pentru copii de diferite vârste

Efectuarea unui meniu pentru un copil alergic este un proces responsabil și complex. Un alergolog și un nutriționist ar trebui să ajute părinții care au întâmpinat recent o problemă. Este necesar să se ia în considerare factori importanți care afectează sănătatea copilului. Copiii cresc și se dezvoltă activ. Dieta lor trebuie să fie cât mai echilibrată și mai diversă.

Elementele necesare din produsele alimentare interzise trebuie să fie completate în detrimentul altor alimente "sigure". Toate felurile de mâncare sunt în abur, coapte, fierte sau fierte. Dacă primele feluri de mâncare sunt preparate pe carne, primul bulion se îmbină în mod necesar. Înainte de gătit, cerealele sunt înmuiate în apă rece timp de câteva ore.

De asemenea, trebuie reținut faptul că meniul necesită ajustări regulate. Pe măsură ce îmbătrânesc, un copil are nevoie de un set diferit de oligoelemente și vitamine. În timp (la vârsta de aproximativ 10 ani), unele reacții alergice pot dispărea singure, în timp ce altele apar în mod neașteptat.

Este necesar să vizitați în mod regulat alergologul, care va ajusta meniul în funcție de starea de sănătate a copilului

Nou-născuți și sugari până la un an

Copiii din primul an de viață sunt de obicei alăptați, astfel încât mama care alăptează urmează o dietă hipoalergenică. În funcție de tipul de afecțiune, acesta poate fi nespecific (general) sau specific.

Dacă bebelușul a fost transferat în hrana artificială, medicul alege amestecul adecvat. Practic, fiecare marcă produce alimente pentru nou-născuții alergici. Amestecuri fără lactoză:

 • Nutrilon Pepti sau Premium (recomandăm să citiți: compoziția amestecului "Nutrilon 1": tabel);
 • Nutrilak Peptide;
 • Frisopep;
 • Pregestinil;
 • Nan fără lactoză;
 • Celia fără lactoză etc.

Pentru alte tipuri de alergii, trebuie să alegeți alimente hipoalergenice pentru sugari. Cei mai populari producatori sunt Nan, Nutrilon, Similak, Nestozhen, Nutrilak, Bellakt, Friso, Baby. Nu este întotdeauna posibil să alegeți prima dată amestecul potrivit. Dacă apar reacții adverse (erupții cutanate, vărsături, creștere insuficientă sau excesivă în greutate), dieta trebuie schimbată.

Copii 1-3 ani

Respectarea unei diete speciale la această vârstă are o importanță deosebită. Când toate regulile sunt îndeplinite, copilul poate să scape în cele din urmă de această problemă.

 • La lapte de vaca veche de 1 an este complet exclus. "Lapte acru" este introdus treptat, dacă copilul reacționează în mod normal la acesta. Ar trebui să fie hrănit separat de masa adultă. Vasele sunt făcute din materii prime naturale, cu un minim de sare și fără mirodenii.
 • La vârsta de 2 ani, ouăle de pui sau prepelițe pot fi consumate (în cazul în care organismul le tolerează). Părinții pregătesc separat produsele alimentare prin aceleași reguli.
 • La vârsta de 3 ani, bebelușul este treptat transferat la masa adultă, excluzând alergenul iritant. Cu o dietă de bază, sunt permise pește și nuci. Citricele și fructele tropicale, roșiile, ciupercile, căpșunile, ciocolata și cacao rămân strict interzise.

Meniul de probă pentru ziua:

 1. Micul dejun. Hrișcă cu lapte, ceai, brânză de vaci (brânză), măr.
 2. Masa de prânz. Supă de tăiță vegetariană, friptura de carne, orez fiert, fructe roșii.
 3. Ceai mare Kefir sau iaurt, pâine (biscuiți uscați), mere.
 4. Cina. Salată proaspătă de varză, condimentată cu ulei vegetal, cartofi cu carne fiartă, ceai.
 5. Cina secundara (inainte de culcare). Kefir, iaurt sau ryazhenka.

3 ani și peste

La 4, 7 sau 8 ani, meniul diferă de adult doar în mărimea porțiilor. Este interzisă hrănirea copiilor cu produse "agresive", dulciuri dăunătoare și sifon dulce, alimente nesănătoase, alimente convenționale. Efectuarea unei diete complete pentru un copil mai în vârstă este oarecum mai ușoară decât pentru un copil. Pentru adolescentii mai mari este o cafea periculoasa si bauturi alcoolice.

Tabelul prezintă mai multe opțiuni de meniu în funcție de sistemul Ado:

http://vseprorebenka.ru/pitanie/dieta/gipoallergennaya-dlya-detej.html

Cum să hrăniți copiii cu alergii? Facem meniul

Alergia la copii este o boală cu care se confruntă multe mame. Este foarte greu să vezi un copil iubit care suferă de un terci de lapte inofensiv. Este necesar să ne dăm seama cum să hrănim un copil cu alergii alimentare, pentru a nu face rău.

Alergia apare ca răspuns al organismului la anumite produse. Cel mai adesea, se manifestă la sugari, deoarece aceștia încearcă să producă produse pentru prima dată în viața lor. Un organism tânăr poate percepe totul nou, ca o invazie periculoasă pentru organism. Tratamentul corect și în timp util este important, astfel încât copilul să transmită cel mai confortabil această afecțiune și să "crească" din ea. Una dintre metodele de tratament este crearea unui meniu adecvat pentru copiii cu alergii.

Cauzele și simptomele alergiilor alimentare

Cauzele alergiilor pot fi diferite:

 • ereditatea părinților;
 • bolile suferite de mama in timpul sarcinii;
 • hipoxie fetală;
 • greșit prikorm.

Diagnosticul primar se poate face prin apariția simptomelor. De obicei, organismul reacționează în 2 ore, dar uneori efectele apar în câteva zile.

Principalele simptome sunt:

 • diverse erupții cutanate;
 • mâncărime;
 • stomac supărat;
 • colici;
 • creșterea gazului;
 • congestia tractului respirator;
 • tuse;
 • greață, vărsături;
 • umflare.

Indiferent de motivul apariției unei reacții alergice, toate mamele primesc aceeași întrebare: ce este un copil alergic la hrană? Este posibil ca meniul să fie sigur, variat și gustos? Desigur, puteți! Există multe rețete care vă permit să răsfățați copilului dvs. preferat cu gura-udare și meniuri sănătoase în fiecare zi. Dar nu este suficient doar să "google" rețeta și să se calmeze, hotărând: "Ei bine, te voi hrăni chiar acum".

Alimente alergene

Produsele care pot servi drept iritante sunt împărțite în 3 grupe.

Grupa 1 - produse extrem de alergene

 • ouă;
 • pește;
 • conserve de carne;
 • fructe de mare;
 • caviar;
 • cereale (grâu și secară);
 • fructe de padure cu o culoare stralucitoare (capsuni si capsuni);
 • legume cu o culoare strălucitoare (ardei, morcovi și roșii);
 • citrice;
 • fructe exotice (ananas, kiwi, pepene galben, rosii, rodie);
 • cacao;
 • nuci;
 • miere;
 • ciuperci;
 • ciocolată;
 • cafea.

Grupa 2 - produse sredneallergennye

 • lapte integral;
 • produse lactate;
 • carne de pui;
 • carne de vită;
 • orez;
 • ovăz;
 • hrișcă;
 • leguminoase (soia, mazăre, fasole);
 • rădăcini de legume (sfeclă și cartofi);
 • zahăr;
 • fructe cu o culoare moale (banane, caise, piersici);
 • fructe de padure cu o culoare moale (dogrose, cowberry, afine, coacăze negre).

3 grupuri de produse alergice scăzute

 • produse lactate fermentate;
 • carne de iepure;
 • curcan;
 • carne de cal;
 • carne de porc macră;
 • miel mirositor;
 • conopidă și varză albă;
 • broccoli;
 • dovlecel;
 • suc de fructe;
 • castraveți;
 • porumb;
 • mei;
 • orz;
 • soiuri verzi de pere și mere;
 • grădinile verzi;
 • roșu și coacăz alb.

Alergeni populare

Luați în considerare separat cele mai populare produse alergice.

lapte

Alergia la cazeină la un copil este foarte frecventă. Și aceasta se aplică nu numai laptelui de vacă, ci și caprei. Cel mai adesea, copiii se confruntă cu aceasta pe alimentația artificială. Adesea, bebelușii care alăptează sunt sensibili la aceasta, dacă mama mănâncă prea multe produse lactate în perioada de lactație.

Destul de des, un copil cu alergii alimentare la lapte poate mânca în condiții de siguranță lapte. În fabricarea produselor lactate fermentate, are loc hidroliza, iar cazeina este parțial împărțită în aminoacizi simpli. Cu toate acestea, prudența merită.

Fără gluten

Unele cereale conțin gluten, o proteină vegetală care este a doua în lista noastră de alergeni populari. Acestea includ secară și grâu din primul grup de produse.

În consecință, alergia la grâu exclude automat utilizarea produselor din făină, produse de patiserie, mâncăruri de paste și unele cereale. O alternativă la pâinea de grâu este de obicei coacerea făinii de ovăz și a făinii de porumb.

Ou alb

Această proteină este cauza alergenității ridicate a ouălor de pui. Ouăle altor păsări sunt, de asemenea, în pericol, dar într-o măsură mai mică.

Începând cu o mică cunoaștere alergică cu ouă mai bine cu prepelitele - acestea sunt mai puțin periculoase.

fructe de mare

Marea, peștele fluvial, orice fructe de mare (inclusiv caviarul) sunt, de asemenea, iritanți puternici de alergii alimentare.

Este alergia la pești care are cel mai mare procent de "supraviețuire" și de multe ori rămâne cu o persoană pe viață.

Suplimente nutritive

Toate tipurile de coloranți, conservanți, arome și arome. Ele sunt în componența majorității produselor. Vorbind despre copii, ar trebui să acorde o atenție deosebită iaurturilor, sucurilor, băuturilor carbogazoase, sosurilor, cerealelor instant.

Suplimentele nutritive sunt în mod deliberat dăunătoare și este mai ușor să le excludeți de la alimentația copilului decât produsele naturale enumerate mai sus. Ar fi util să limitați suplimentele nutritive din dieta dumneavoastră.

alergie polivalenta

Separat, merită să se sublinieze conceptul de "alergie încrucișată". O nuanță importantă în pregătirea meniului pentru un copil alergic, care nu trebuie neglijat. Produsele cu structură proteică pot provoca alergii, deși ele însele nu sunt alergene.

Deci, cu alergia la proteine ​​din lapte de vacă, poate apărea o reacție agresivă la carnea de vită. Alergia la grâu provoacă intoleranță la toate cerealele. Alergiile la lapte pot provoca, de asemenea, intoleranță la brânză de vaci, smântână, smântână și unt.

Jurnal de produse alimentare

Alimentele alergice sunt tratate în principal cu terapie dieta. Pentru întreținerea și controlul corespunzător, trebuie să aveți un jurnal de produse alimentare în care să înregistrați data, ora și cantitatea produsului nou introdus în meniu. Precum și prezența sau absența unei reacții alergice la ea (ce, cât de mult). Jurnalul va ajuta să nu pierdeți vederea, să acordați atenție lucrurilor mici, să nu uitați și să nu pierdeți informații valoroase.

Meniu în 1 an de viață

Dieta variază nu numai în funcție de alergen. Mult decid vârsta. Sânii din laptele matern sunt cei mai protejați. Dar mama care alăptează trebuie să fie atentă și dieta. La urma urmei, tot ce mănâncă ajunge cu laptele în stomacul copilului. Un produs nou ar trebui să fie încercat dimineața și puțin pentru a vedea aspectul posibil al reacției. Dacă nu există nici o reacție, atunci puteți include un nou produs în dietă.

Alt lucru, dacă dintr-un anumit motiv hrănirea prăjilor se bazează pe un amestec artificial. Există o sarcină dificilă de a alege amestecul care vă convine cel mai bine. Studiați compoziția rasei de porridge și a clienților. Dar, cel mai important, modul în care copilul reacționează. Dacă apar semne de alergie, schimbați imediat.

 • Primele suplimente pentru copiii alergici sunt administrați puțin mai târziu decât pentru copii sănătoși. Vârsta recomandată pentru prima hrănire este de 7 luni. Încercați să oferiți mai întâi piure de legume. Puree ar trebui să fie dintr-o legume: broccoli, dovlecei, conopidă. Puree poate fi de casă (deosebit de bine dacă folosiți legumele din grădină) sau de conserve speciale pentru copii. Începeți cu una sau două linguri. Este recomandabil să faceți acest lucru și dimineața pentru a urmări reacția la alimente. Nu uitați să notați noutatea din jurnalul nutrițional. Dacă nu există nici o reacție, creșteți treptat doza, aducând o porție completă.
 • Cel de-al doilea supliment din meniul unui copil alergic este introdus la 8 luni. Adăugați cereale fără lapte dacă sunteți alergic la lapte sau cereale fără gluten dacă sunteți alergic la grâu. Sunt fabricate pe apă sau pe un amestec special. Atunci când gătiți terciul acasă, adăugați o cantitate mică de ulei vegetal. La alegerea terciului finit, atenție la compoziția și conținutul de vitamine și minerale.
 • După 8-9 luni, carnea conservată este introdusă în dietă. Puteți, de asemenea, să le faceți singur sau să cumpărați produse gata. De regula, incepeti cu carne de iepure, ca cel mai putin alergic tip de carne. Procedați în același mod dovedit: prin introducerea aditivului ușor, puțin câte puțin și sub supraveghere atentă.
 • Ar trebui să încercați piure de fructe nu mai devreme de 10 luni. Preferința este mai bine să dai un piure de mere verde sau de pere. În general, încercați să alegeți fructe care au o culoare plictisitoare. În cazul în care mărul și perele sunt bine digerate fără consecințe, în 10 luni puteți încerca banana și prune dulci. Încercați să oferiți mâncăruri noi dimineața și puțin.
 • Nutriția copilului până în anul se bazează pe momentele deja introduse. Produs nou din meniul de alergii poate fi introdus în 1 an. Trebuie să vă abțineți de pește și ouă de pui până la vârsta de un an. Meniul pentru un copil de un an cu alergii poate fi extins prin introducerea produselor lactate fermentate. Începeți cu kefir, apoi puteți încerca brânză de vaci și alte lapte acru. Încercați terci de lapte, valabil pentru alergii în 1 an.

Dieta pentru copii de la 1 la 3 ani

 • După un an, mâncăm doar ceea ce nu dă nici o reacție agresivă. Fructe și legume dovedite, cereale fără gluten, mâncăruri din carne non-alergenice, produse lactate, care au reușit să-și facă prieteni cu corpul.
 • Alergistii numesc vârsta de 2-3 ani un punct de cotitură. Este la această vârstă, aderând la o dietă competentă, puteți scăpa de majoritatea reacțiilor alimentare. Prin urmare, rămâne doar să încercăm să ne menținem.
 • Trecând la frontiera de 3 ani, intrați cu grijă în alimentele alergice care au provocat un răspuns imun negativ. Comparând rezultatele cu jurnalul de produse alimentare, alegeți mai întâi produsele din grupele 2 și 3. Pentru siguranță, încercați opțiunile tratate termic ale vesela, acestea sunt mai puțin agresive. De exemplu, nu un măr roșu proaspăt, dar copt. Monitorizați reacția și nu uitați să consultați un alergist. Alimentele alergice nu sunt o sentință. Rezultatul vă va plăti cu siguranță eforturile.

Opțiunile de meniu

Iată câteva exemple de feluri de mâncare pentru copiii cu alergii, din care este posibil să se facă un meniu pentru săptămână.

Micul dejun

 • hrana de hrisca friptă cu zahăr;
 • Hercules terci cu mere dulce;
 • orez cu lapte de soia;
 • porridge cu porumb;
 • salata din brânză de vaci, castraveți și verdețuri;
 • copt mere dulce.

Primele cursuri (pe bulion de legume)

 • supă de legume;
 • supă de dovlecei;
 • supă de cartofi;
 • supă cu chifteluțe;
 • lentilă;
 • supă vegetariană.

Preparate din carne

 • chiftelute de curcan cu dovlecei;
 • carne de vită;
 • chifteluțe din carne de porc slabă, cu varză și orez;
 • aburete de abur;
 • sos de coacere;
 • carne cu legume în cuptor.

Mâncăruri laterale

 • cimbru de cereale;
 • salate din legume permise (dressing - unt);
 • legume și cereale;
 • cartofi fierți sau tocați;
 • legumele de legume.

deserturi

 • caserole dulci;
 • fructe proaspete și coapte;
 • fulgi de ovaz;
 • carne de porc;
 • brioșe de ovăz;
 • fulgi de ovaz.

băuturi

 • ceai verde;
 • slab ceai negru;
 • boabe de jeleu;
 • compot;
 • suc;
 • apă minerală necarbonată.

Rețete pentru copii cu alergii

Fiind conștienți de alergeni și de reacțiile încrucișate, este dificil, dar posibil, crearea unui meniu complet, gustos fără produse alergice. Mamele experimentate în mișcare transformă orice rețete și înlocuiesc produsele nedorite cu cele acceptabile.

http://edakarapuza.ru/pitanie/menu/dlya-detej-allergikov.html

Dieta pentru copiii cu alergii, alimente, lapte, legume. Meniu, rețete

Având în vedere creșterea numărului de cazuri de alergie la copii, mulți părinți sunt îngrijorați că dieta copiilor lor conține alergeni care pot provoca reacții nedorite ale corpului copilului și pot conduce la alergii. Când apare o reacție specifică la un bebeluș, aceștia trec la o dietă hipoalergenică.

Principiile dietei

Luați în considerare dieta dieta copilului:

 1. Dieta copilului trebuie să conțină cantitatea necesară de proteine, grăsimi și carbohidrați. Pentru a evita alergenii acumulați, trebuie evitată monotonia în nutriție.
 2. Hrăniți bebelușul cu alergii ar trebui să fie mai des, dar treptat (4-5 ori pe zi), pentru a nu încărca sistemul digestiv imatur.
 3. Se recomandă ca vasele să fie aburite, coapte sau fierte, ceea ce le reduce activitatea alergică.
 4. Înainte de gătit, cartofii trebuie să fie înmuiate în apă timp de cel puțin 12 ore pentru a elimina amidonul la care se produce adesea sensibilitatea. Cerealele sunt înmuiate timp de 1,5-2 ore, pentru a scăpa de substanțele chimice toxice. Apa în același timp ar trebui să fie schimbată de mai multe ori.
 5. Sutele de carne trebuie preparate pe cel de-al doilea bulion.
 6. Este necesar să se reducă cantitatea de sare din dietă și să se mărească cantitatea de apă potabilă a copilului. Ajută la îndepărtarea rapidă a substanțelor nocive din organism.
 7. Este necesar să se studieze cu atenție care componente sunt incluse în produs, citirea etichetei și preferința ingredientelor naturale.

Ce alimente puteți mânca fără restricții

Dieta pentru alergii la copii de tip general (nespecificat) se bazează pe împărțirea produselor în 3 grupe, ținând cont de gradul de activitate alergenică a acestora.

Dieta pentru copiii cu alergii: ce să mănânce.

Tratați alergenic scăzut:

 • toate cerealele, cu excepția celor care sunt preparate din grâu;
 • iepure, curcan, carne de cal, carne de porc fără dungi;
 • varză de orice varietate, legume verzi, inclusiv dovlecei, squash de vară, fasole verde, mazăre verde și dovleac ușoară;
 • supă de bulion de legume;
 • patrunjel, mărar, salată;
 • mere verzi și pere;
 • cireșe, prune, coacăze, coacăze;
 • sucuri din fructele și boabele enumerate;
 • slab ceai negru, verde fără aditivi;
 • compot de mere uscate, pere, prune;
 • ulei vegetal;
 • pâine integrală, grâu de secară;
 • felii, uscare simpla, betisoare si orez si fulgi de porumb.

Aceste produse sunt prioritare în formarea meniului zilnic pentru copii cu boli alergice. Dar chiar dovlecelul sau hrișca poate provoca consecințe nedorite, deoarece totul este individual.

Ce produse trebuie să fie limitate

Produsele cu activitate medie pot fi incluse în dieta administrată nu în fiecare zi.

Acestea includ:

 • taitei, vermicelli, paste făinoase;
 • produse de panificație premium;
 • brânză de vaci, kefir, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi;
 • lapte integral de capra.
 • unt, smântână sub formă de aditivi la feluri de mâncare;
 • carne de vită;
 • cartofi;
 • banane;
 • mazăre, fasole;
 • sare, zahăr.

Ce produse ar trebui excluse

Produsele extrem de alergice sunt interzise să utilizeze pe deplin tendința copiilor la alergii.

Acestea includ:

 • lapte de vacă;
 • fructe citrice;
 • fructe rosii, portocalii;
 • nuci;
 • ciocolată;
 • pește, fructe de mare;
 • carne de pui;
 • ouă;
 • miere;
 • cafea;
 • alimente afumate și conservate;
 • condimente, condimente, aditivi alimentari, maioneza, sosuri;
 • roșii;
 • ciuperci;
 • căpșuni, zmeură;
 • dulce.

Suplimente alimentare alergice

Dieta pentru copiii cu alergii cere părinților lor să examineze cu atenție ingredientele produselor pentru a preveni ingerarea aditivilor periculoși.

Acestea includ:

 1. Coloranți care dau produselor culoarea sau umbra dorită: E102, E104, E120, E122, E132, E133, E155.
 2. SulfurileE220-227 conțin:
 • blocaje;
 • uscate, conservate, sărate, legume murate;
 • amestecuri vegetale uscate pentru supă;
 • fructe uscate;
 • sucuri de fructe și legume;
 • condimente, condimente;
 • amestecuri pentru coacere.

3. Nitriții E249-252 adăugați la:

 • cârnați;
 • produse din carne industrială;
 • Unele tipuri de brânzeturi.

4. Glutomate E621-625: amplificatoare de gust și aromă de supe, bulion.

Dietă mama care alăptează cu alergii la copii sub un an

Laptele de lapte este o alimentație bună pentru un nou-născut, deoarece conține toate substanțele necesare creșterii copilului.

Mama lapte întărește sistemul imunitar al copilului și este bine absorbit.

Dacă nou-născutul are o erupție cutanată, diaree sau regurgitare frecventă, nu este necesar să vă speriați și să întrerupeți hrănirea, deoarece alergeni cu lapte matern intră în corpul bebelușului și cauzează consecințe neplăcute.

Totuși, prin laptele matern, copilul întâlnește alimentele adulte în doze minime, ceea ce contribuie și mai mult la introducerea mai ușoară a alimentelor complementare. Pentru copiii care sunt predispuși la alergii, pediatrii sfătuiesc să mențină alăptarea cel puțin un an.

Dieta este demonstrată respectării mamei alimentare, la o alergie la copiii care se hrănesc natural.

Motive principale:

 • pielea copilului înroșită sau acoperită de o erupție cutanată;
 • există o tendință la alergii, adică ereditar;
 • există anomalii ale organelor digestive;
 • vârsta copilului 1-2 luni.

Mamei i se recomandă să urmeze o dietă generală (nespecifică).

Atunci când un alergen este stabilit cu exactitate, la care bebelușul este sensibil, este prescrisă o mâncare hipoalergenică specifică mamei care alăptează, adică este interzis un anumit produs sau gamă de produse care conțin un alergen.

Meniul de probă pentru alergii la copii de la 2 la 7 ani

Compunând un meniu hipoalergenic pentru un copil, trebuie să acordați atenție următoarelor aspecte.

Și anume:

 1. Este necesar să se identifice alergenii (folosind jurnalul de produse alimentare, testele medicale pentru alergeni) și să se facă un meniu individual. Toate ingredientele periculoase care alcătuiesc vasele nu sunt folosite la gătit, ele sunt înlocuite cu cele permise.
 2. Acordați preferință mâncării fierte și fierte gătite într-un cazan dublu. Trebuie să abandonăm prăjiturile, afumate.
Dieta pentru copiii cu alergii: meniu recomandat.

Meniu pentru săptămână:

 • luni
  • Mic dejun: terci de orez.
  • Prânz: supă de conopidă, cartofi copți, bucăți de aburi.
  • Timp de ceai: iaurt de casă.
  • Cină: chifteluțe, vinaigrette.
 • marți
  • Mic dejun: terci de cereale.
  • Pranz: borscht vegetarian, rulouri de varză leneș.
  • Peară sigură, coaptă.
  • Cina: prajituri de dovlecei.
 • miercuri
  • Mic dejun: terci de porumb din grâu de porumb.
  • Cina: supa cu fidea, chiftele cu orez.
  • Pranz: brioșe de ovaz.
  • Cina: cheesecakes.
 • joi
  • Micul dejun: cereale de hrisca.
  • Prânz: supă, gulaș de vită, hrișcă.
  • Snack: pere.
  • Cina: cartofi piure.
 • vineri
  • Mic dejun: terci de mei cu dovleac.
  • Prânz: muratură, plov.
  • Snack: applesauce.
  • Cina: găluște cu brânză de vaci.
 • sâmbătă
  • Mic dejun: terci de cereale.
  • Cina: supa cu găluște, tocană de legume.
  • Pranz: brioșe de porumb.
  • Cina: clatite de dovleac.
 • duminică
  • Mic dejun: clătite de făină de orez cu gem de prune.
  • Prânz: supă de cremă, găluște de aburi, salată de legume.
  • Timp de ceai: brânză de vaci.
  • Cina: cartofi friptură și curcan.

Tipuri de diete specifice

Dacă sunt cunoscute anumite alergene, pacienții sunt sfătuiți să urmeze o dietă specifică, adică Nu mâncați iritanti identificați. Alergenul intră în organism prin sistemul respirator, pot apărea boli cum ar fi rinita alergică (polinoză) și astm bronșic.

În cazul alergiilor respiratorii, există o sensibilitate la polen, dar datorită existenței alergenilor încrucișați, este necesar să se monitorizeze strict alimentele copilului, astfel încât produsele periculoase să nu intre în plăcuță.

Atunci când reacționați la polenul de cereale, nu trebuie să mâncați feluri de mâncare din diferite tipuri de culturi de cereale:

 • cereale;
 • produse de panificație;
 • paste;
 • tărâțe.

În cazul în care răspunsul negativ al organismului este cauzat de polenul de pelin, ragweed, sunt interzise:

 • ulei de floarea-soarelui și semințe;
 • paste;
 • citrice;
 • miere;
 • cicoare;
 • banane;
 • roșii;
 • țelină.

Dacă reacția are loc prin inhalarea polenului de mesteacan, alder, alun, în plus față de miezul de mesteacăn, trebuie exclusă din regimul alimentar:

Alergiile cutanate

În cazul dermatitei alergice la un copil, părinții trebuie să afle cauza producerii acesteia. Dacă copilul are dermatită de contact, dieta nu va ajuta. Dacă făptașii provin din hrană, atunci ar trebui să eliminați componentele periculoase din alimente.

Atribuit unui meniu dieta fără produse alergene.

Lapte alergic

Dacă se constată sensibilitate la laptele de vacă, este necesar să se excludă din dietă:

 • produse lactate și produse lactate;
 • brânză;
 • coacere, coacere, aluat, deserturi conținând proteine ​​din lapte uscat;
 • cârnați, păstăi;
 • produse lactate fermentate;
 • lapte de capră;
 • carne de vită.

Alergia la cereale

Dacă manifestările nedorite cauzează cereale, atunci nu ar trebui să folosiți vasele, care includ:

 • cereale;
 • pâine și produse de patiserie;
 • tărâțe;
 • paste;
 • maioneza, sosuri.

O alergie la ouă

Nu este necesar să includeți în mâncărurile pentru ouă, produse de cofetărie, care includ acest produs, cârnați, cârnați.

Alergie la soia

Producătorii adesea adaugă soia la cârnați, cârnați, iaurturi, produse de patiserie, patiserie. Prin urmare, trebuie să studiați cu atenție compoziția produselor achiziționate. Cu acest tip de alergie nu se poate mânca sos de soia.

Alergia prin drojdie

Din dieta aveți nevoie pentru a elimina alimentele care conțin drojdie:

 • produse de panificatie fanteziste;
 • ciuperci;
 • stafide;
 • brânzeturi;
 • produse lactate fermentate.

Cum să introduceți o dietă

Dieta pentru alergii la copii este introdusă în etape:

 1. În perioada de exacerbare a unei boli alergice, este necesar să se elimine din nutriția copilului până când semnele externe dispar:
 • lapte;
 • ouă;
 • carne de pui;
 • vase de pește;
 • fructe citrice;
 • arahide și alte fructe cu coajă lemnoasă;
 • grâu;
 • ciocolată

2. Utilizarea testelor medicale pentru identificarea alergenilor. Creați un meniu individual cu eliminarea obligatorie a produselor periculoase.

3. Când starea copilului devine mai ușoară, meniul se extinde treptat, se adaugă noi vase în doze mici. Explicați alergeni nu pot fi consumate. Timp de 5-7 zile se introduce un produs, porțiunea crește treptat. Dacă nu există nicio reacție, repetați aceiași pași cu alt produs. Dacă apar reacții nedorite, introducerea produsului este întârziată timp de 3-6 luni.

Retete dietetice

Tărâțe de mei cu dovleac:

 1. 200 g de dovleac curățat și cubuleț trebuie să se toarnă 1 lingura. apă și se fierbe timp de 30 de minute.
 2. 0,5 cani de cereale de cereale se spală și se adaugă la dovleac.
 3. În vas a turnat 1,5 linguri. apă.
 4. Sare și adăugați zahăr la gust. Gatiți încă 20 de minute.

Leguminoase cu broccoli:

 1. Cartofii, morcovii, ceapa trebuie sa fie curatate, taiate, pliate intr-o cratita.
 2. Se toarnă legumele cu apă, sare și se toargă timp de 20 de minute.
 3. Adăugați mazăre verde și broccoli congelate. Totul se amestecă și se fierbe încă 20 de minute.
 4. Decoreaza cu marar si patrunjel.

Buchete fără ouă, lapte și gluten:

 1. 100 g de mere decojite și tăiate (pot fi înlocuite cu o pere, o banană sau dovlecei) se toarnă 180 ml de apă, măcinate într-un blender.
 2. Adăugați 5 g de sifon, folosit cu oțet.
 3. Separat, într-un castron, se amestecă 180 g făină de orez (sau făină de porumb), se adaugă 120 g de zahăr, un vârf de sare. Se toarnă în masa de fructe, se amestecă.
 4. Se toarnă 180 g de ulei vegetal și se amestecă din nou bine.
 5. Așezați-le în forme, coaceți la o temperatură de 180 de grade, selectând modul de convecție.

Dacă, în cazul unei alergii la copii, aderă strict la o dietă specială, urmați regulile introducerii acesteia, monitorizați cu atenție starea copilului, apoi puteți scăpa complet de alergie. Copilul este in crestere, sistemul digestiv devine tot mai puternic, sensibilitatea acestuia la produsele alergice scade treptat si poate disparea complet cu 7 ani.

Video despre dieta necesară pentru alergii la copii

Cum să găsiți cauza alergiilor la copii:

http://kidteam.ru/dieta-pri-allergii-u-detey.html

Dieta hipoalergenică pentru copii: meniu, dietă, lista de produse alimentare

Meniul unui copil cu alergii sugerează o serie de restricții, fie că este vorba despre lapte, gluten, ouă sau orice altceva. Articolul va lua în considerare alimentele potrivite pentru tinerii cu alergii și rețete de dietă.

Dieta alergică la copii: Specii

Alergia este o boală care apare ca urmare a unei reacții excesive a sistemului imun la un antigen, pe care îl percepe ca fiind dăunător. În rolul antigenului pot fi părul de animale, medicamentele, diverse substanțe chimice, alimentele etc.

Dieta pentru alergii la copil este aleasă în funcție de ce substanță provoacă o reacție alergică.

Pot fi necesare corecții de nutriție chiar și atunci când simptomele alergice apar în timpul reacției la polen. Adică excluderea antigenelor încrucișate din dietă. Reacția încrucișată este răspunsul organismului la proteinele alimentare, care au o structură similară cu cea a antigenilor de polen.

O dietă strictă este menținută numai cu adevărate alergii alimentare. Adică în cazul în care reacția la antigen va persista pe tot parcursul vieții. De exemplu, reacțiile acute la arahide, alune, pește etc.

Există două tipuri de diete hipoalergenice:

 1. eliminarea, ceea ce implică excluderea din dietă a unui anumit produs care provoacă un răspuns negativ al organismului.
 2. nespecifică, în funcție de care toate tipurile de potențiali alergeni sunt eliminați din meniu.

Eliminarea dietei este cea mai frecvent utilizată pentru copii sub 1 an. Problema este că un sistem imunitar neformat poate reacționa brusc la orice produs nou pe care părinții încearcă să îl introducă în alimentația bebelușului: proteine ​​din lapte de vacă, legume, cereale etc.

Această dietă implică introducerea unui produs în doze mici și o evaluare a reacției corpului copilului la acesta. Această metodă vă permite destul de rapid calcularea produsului alergic și evitarea utilizării acestuia în viitor.

Dieta nespecifică este prescrisă atunci când este necesară reducerea efectelor alergice asupra corpului, de exemplu, în timpul exacerbărilor febrei fânului.

Astfel, se prescrie dieta antialergică:

 1. pentru a identifica și pentru a evita antigenul vinovat;
 2. ca parte integrantă a terapiei pentru ameliorarea simptomelor;
 3. pentru a reduce impactul antigenilor asupra organismului în ansamblu.

Dieta hipoalergenică pentru copiii mici

Meniul pentru un copil alergic poate fi extins în funcție de vârsta lui. Mai jos considerăm hrana hipoalergenică permisă după naștere pentru sugari și pentru copiii mai mari.

Alimente pentru alergii la copii până la 1 an

Dieta alergiilor alimentare la copii sub un an este destul de limitată. Deoarece sistemul imunitar abia începe să se formeze. Prin urmare, este important ca părinții să știe ce pot și nu pot fi utilizați în meniul copilului. Luați în considerare ce alimente trebuie eliminate complet și care pot fi introduse în alimentația sugarului.

Dacă nutriția nou-născutului este numai laptele matern și reacțiile alergice sunt încă observate, atunci în acest caz, dieta trebuie menținută cu o mamă care alăptează.

Proteinele alergene pot intra în organism prin laptele matern, provocând urticarie, diateză, mâncărime și alte manifestări.

Pentru copiii care sunt hrăniți cu sticle, reacțiile alergice la proteinele din laptele de vacă, care fac parte din multe amestecuri, nu sunt mai puțin frecvente. Prin urmare, trebuie să utilizați numai tipuri adaptate de alimente pentru copii. Cel mai potrivit pentru copilul dvs. va ajuta la determinarea medicului pediatru.

Pediatrii au dreptul să administreze alimente pentru copii de la 4 luni, începând cu doze mici de legume alergice scăzute: dovlecei, conopidă, broccoli. Apoi introduceți terci de ovăz: fulgi de ovăz, porumb, hrișcă, orez. Și nu în ultimul rând - fructe. Produsele sunt administrate la rândul lor, cu o pauză de trei zile, urmărind reacția organismului.

Cu 8 luni începe introducerea produselor lactate și piure de carne. Cea mai bună opțiune este utilizarea de lapte caș, bifilife și eliminarea întregului lapte de vacă.

Pulpa de carne ar trebui să fie aleasă dintre curcan sau iepure, deoarece aceste soiuri sunt cele mai puțin alergenice. Permite utilizarea subproduselor: limba, ficatul, inima. Este permisă introducerea gălbenușului de pui dacă nu există alergii la pui.

Alimente pentru copii alergici 1-3 ani

Dieta copiilor mici cu alergii ar trebui să fie preparate cu aburi, fierte și coapte. Puteți consuma fructe și legume cu activitate alergică scăzută: mere verzi, pere, varză, cartofi, dovlecei, morcovi, dovleac etc. Sucurile sunt permise în bulionul cu conținut scăzut de grăsimi, fără sare.

Vesela din carne ar trebui să fie chifteluțe sau chifteluțe, adică un copil la această vârstă ar trebui să mestece bucăți mari pe cont propriu.

Meniul pentru alergii de 2 ani poate include ouă de pui și soiuri de pește alb (pollock, cod, etc.). Cea mai importantă condiție pentru utilizare este absența reacțiilor alergice la aceste produse.

Pentru orice tip de alergie, este necesar să se ia în considerare caracteristicile individuale ale corpului: nu există o singură dietă pentru toți copiii.

O dieta cu alergii alimentare la un copil de trei ani se poate extinde treptat, inclusiv alimentele de la masa "comuna". Mai mult decât atât, este important să observăm echilibrul dintre proteine, grăsimi, carbohidrați și microelemente esențiale pentru sănătatea copilului.

Lista produselor permise pentru consum este: fructe uscate, carne macră, brânză, iaurt natural, cereale cu unt, nuci, biscuiți, salată de castraveți, ulei de floarea-soarelui.

Alimente pentru alergii pentru copii de 4 ani și peste

Pe măsură ce copilul devine mai în vârstă, cu atât mai dificilă este ca părinții să-l convingă să utilizeze numai produse hipoalergenice.

Cu toate acestea, dulciuri dăunătoare, băuturi zaharoase și hranei fast-food pot fi înlocuite cu mai multe alimente sănătoase de origine antialergică. Alimentele de casă nu conțin coloranți, conservanți și agenți de stimulare a aromei, a căror utilizare este interzisă în cazul alergiilor la un copil.

Pentru micul dejun, puteți oferi copiilor cascaval cascaval cu stafide sau terci cu coajă de pere. Soda pop, de regulă, este înlocuită cu un compot de fructe uscate sau o băutură de trandafir. O opțiune nutrițională mai potrivită va ajuta la alegerea unui nutriționist de medic.

Principala regulă pe care părinții unui copil cu alergii trebuie să o urmeze este să mănânce alimente sănătoase cu el.

Nu puteți mânca în fața copiilor produsele pe care le sunt interzise: ciocolată, bomboane, fast-food, fructe foarte alergenice etc.

Dieta hipoalergenică numărul 5 pentru copiii mici: un meniu de probă pentru această zi

Tabelul 5 implică excluderea din dietă a produselor extrem de alergene cum ar fi legumele și fructele roșii, fructele citrice, ouăle, laptele de vacă, produse de patiserie cu cremă etc.

Dieta ar trebui să includă numai alimente sănătoase și naturale. Mesele sunt aburite, fierte sau coapte. Lista produselor poate varia în funcție de caracteristicile individuale ale organismului.

Dieta aproximativă pentru un copil cu alergii.

Dieta săptămânală pentru copiii cu alergii de diferite vârste

Hrănirea hipoalergică pentru alergii la lapte, soia, pește, cereale, ouă de pui se bazează pe principiul eliminării acestor produse, precum și pe mesele gata preparate acolo unde se pot întâlni. Adică alergenul trebuie eliminat din dietă, înlocuindu-l cu un produs similar în compoziția oligoelementelor.

Masă hipoalergenică pentru copii timp de 7 zile.

Dieta pentru copiii cu polinoză

Polenul multor plante conține proteine ​​care sunt similare în structură cu proteinele alimentare. Prin urmare, în cazuri frecvente cu polinoză, puteți întâmpina o reacție încrucișată cu legume, fructe sau nuci. În consecință, în timpul perioadei de înflorire a ierburilor, copacilor sau florilor, este necesară o dietă hipoalergenică pentru a reduce încărcătura pe corp.

Dieta pentru copiii cu alergii la lapte

În cazul hipersensibilității la proteine ​​din lapte de vacă, alergologii prescriu formulă pentru sugari hidrolizate și respectarea unei diete fără lapte pentru copii. Adere la acest regim este necesar până când copilul este complet vindecat.

Meniul de zi pentru alergia la lapte pentru copii peste 6 luni.

http://topallergy.ru/lechenie/gipoallergennaya-dieta-dlya-detei-menu.html

Dieta pentru alergii la copii: meniu

✓ Articolul verificat de un medic

Conform statisticilor, mai mult de jumătate dintre părinți se confruntă cu reacții alergice la un copil, iar boala se manifestă cel mai adesea în primele 9-12 luni de viață. Marea majoritate a cazurilor din acest domeniu sunt reprezentate de alergii alimentare, ceea ce creează probleme suplimentare atunci când introduc alimente complementare și pregătește meniuri pentru alimentația copiilor, precum și pentru a asigura aportul adecvat al tuturor tipurilor de nutrienți, minerale și vitamine. Informațiile furnizate în articol vor contribui la diversificarea cauzelor și consecințelor alergiilor din copilărie, precum și la alegerea corectă a produselor pentru această boală.

Dieta pentru alergii la copii: meniu

Alergie: factori de risc și manifestări simptomatice

Această boală este o respingere a sistemului digestiv al copilului de o anumită categorie de produse - alergeni. O reacție negativă a organismului poate apărea imediat după consumarea alimentelor și după o lungă perioadă de timp - în al doilea caz vorbim despre o așa-numită boală întârziată.

Manifestarea alergiilor în pielea copilului

Listați principalele reacții ale corpului copilului, care pot fi observate cu alergii:

 1. Manifestări pe piele. Acest grup de simptome include erupții și roșeață, precum și piele uscată. O altă consecință neplăcută este pruritul. Insuficiența acțiunii poate duce la faptul că reacțiile descrise se vor dezvolta în dermatita alergică.
 2. Reacții ale tractului digestiv. Acest grup de efecte include adesea dureri abdominale, reacții greață, regurgitare și vărsături. Majoritatea persoanelor care suferă de alergii au, de asemenea, o încălcare a scaunelor de diferite tipuri, balonare. Dysbacterioza se poate referi, de asemenea, la grupul simptomatic descris.
 3. Probleme cu sistemul respirator. Corpul bebelușului poate semnala o alergie cu simptome precum congestia nazală sau un nas curbat.

În mod individual, aceste simptome se pot datora altor boli, însă prezența reacțiilor din diferite grupuri este aproape întotdeauna un indicator al anomaliilor alergice. Cauzele atopiei pot fi complet diferite:

 • încălcarea de către mama a unor postulări de hrană sănătoasă;
 • dezvoltarea necorespunzătoare a sistemului digestiv;
 • infecții intestinale în copilărie;
 • hrana artificială, introdusă prea devreme;
 • nutriție excesivă;
 • utilizarea prea devreme a produselor cu un grad ridicat de alergenicitate etc.

Nutriția copiilor trebuie monitorizată cu atenție de către părinți.

Oricare ar fi cauza alergiei, alimentația copilului cu o astfel de boală trebuie monitorizată cu atenție de către părinți pentru a evita dezvoltarea ulterioară a bolii și a complicațiilor.

Referință: Oamenii de știință au arătat că principala cauză a alergiilor copiilor este adesea utilizarea mamei de produse care conțin coloranți alimentari - atât în ​​timpul sarcinii, cât și în timpul perioadei de hrănire.

alergeni

Alergia este o intoleranță individuală a unui produs și, prin urmare, alergenii sunt diferiți în fiecare caz. Totuși, toate acestea pot fi clasificate în trei grupe, care sunt prezentate în tabelul de mai jos.

Alimentele care cauzează cele mai frecvente alergii

Statisticile spun că în 90% din cazuri, simptomele alergice la copii sunt cauzate de lapte. Mulți consideră că laptele de vacă este un bun companion al produselor primelor alimente complementare, ceea ce duce în cele din urmă la probleme legate de digestia copiilor. Respingerea acestui lichid se manifestă de obicei în primii ani de viață. Cauza reacției negative a organismului sunt componentele proteice (de exemplu, albumina), care se găsesc în cantități mari în lapte. Produsele lactate fermentate, care sunt mult mai puțin susceptibile de a provoca alergii alimentare și sunt expuse unui risc scăzut, sunt o alternativă bună.

În al doilea rând, în ceea ce privește frecvența reacțiilor negative, există un pește - aproape oricine care a experimentat vreodată o alergie, este inclus în lista alergenilor semnificativi. Organismul pentru copii nu poate transfera atât clase separate, cât și fructe de mare în ansamblu. Particularitatea alergiei "peștilor" este că adesea nu trece și este observată de-a lungul întregii vieți a unei persoane. Motivul principal al intoleranței la aceste proteine ​​specifice produsului conținute în produse fluviale și marine, care, în plus, nu dispar în timpul tratamentului termic.

În al treilea rând - ouă de pui. O reacție negativă la acest tip de hrană este însoțită, cel mai adesea, de reacții nedorite ale organismului la carnea de pasăre și la bujiile de pe el. Este demn de remarcat faptul că proteina din ou provoacă simptome alergice mult mai des decât gălbenușul. Intoleranța unor cereale cum ar fi secară și grâu este, de asemenea, adesea observată, alergia la orez și hrișcă este mai puțin frecventă. În ultimii ani, a existat o creștere a cazurilor de alergie la soia, care a devenit prea des folosită ca înlocuitor de lapte.

Pentru copiii sub sase luni, cel mai adesea caracterizati prin mai multe alergii, atunci cand organismul este susceptibil nu la unul, ci la mai multe alimente. Un tip al acestei boli este alergia încrucișată, care este manifestarea simptomelor în utilizarea produsului principal și a analogilor acestuia: de exemplu laptele și smântâna, un măr și o pară etc.

Produse care cauzează alergii încrucișate la copii

Important: La primele semne de alergie, trebuie să abandonați produsele de magazin neadaptate (nu sunt destinate copiilor): acestea includ sucuri, iaurturi, cereale instant etc. Coloranții și conservanții conținute în acestea vor adăuga numai ulei la "focul" bolii.

Cum de a determina alergenul?

Este foarte dificil de determinat exact ce are un copil alergie. Restricționarea semnificativă a alimentației și excluderea de la ea a alimentelor extrem de alergene, cum ar fi laptele și carnea, pot dăuna corpului bebelușului, deoarece astfel de alimente sunt principala sursă de proteine ​​necesare creșterii și dezvoltării. Prin urmare, este recomandabil să începeți căutarea unui alergen imediat ce apar primele simptome.

este recomandabil să începeți să căutați un alergen imediat ce apar primele simptome

Începeți procesul de identificare a produselor alergice cu un jurnal de produse alimentare. Principiul este simplu: în formă tipărită sau pe hârtie, toate mesele sunt înregistrate cu data, ora, alimentele consumate și cantitatea lor. Simptomele alergiei sunt înregistrate în același jurnal. În acest caz, așa cum s-a menționat mai sus, reacția poate fi atât instantanee, cât și întârziată. Comparând date din două zone, cel mai adesea, ajută la determinarea alimentelor care determină o reacție negativă în organism. Produsele noi sunt mai bine să se adauge lent și să o faceți dimineața, astfel încât să puteți urmări starea de sănătate a bebelușului în timpul zilei. În absența reacțiilor adverse în decurs de 72 de ore, puteți adăuga următorul produs.

Dacă identificați un alergen, trebuie să îl eliminați imediat din dieta copilului. Re-introducerea produsului poate fi testată în 3-4 luni - de regulă, în această perioadă, se formează enzime care pot rezista la efecte alergice. În cazul în care simptomele reapare, atunci consumul acestui tip de alimente este mai bine să fie amânat pentru cel puțin un an.

Important: este mai bine să investigați jurnalul de alimente împreună cu un alergist care poate evalua mai exact situația și poate identifica alergenii care nu pot fi vizibili pentru ochiul neprofesional.

Test de alergie alimentară

Există, de asemenea, o metodă medicală pentru determinarea produselor care cauzează reacții nedorite - testul pentru alergeni. Cu toate acestea, este puțin probabil ca această metodă să furnizeze rezultatele dorite - un test de sânge va arăta numai factorii alergeni posibili care, fără păstrarea unui jurnal, nu pot oferi informații exacte. Pentru mai mulți copii adulți, este de asemenea posibil să se utilizeze un test de injectare - această metodă implică administrarea subcutanată a unei doze mici de alergen dorit. Injecția ajută la asigurarea unei alergii la o anumită substanță.

Dieta alergică

Principalul element al procesului de tratare a alergiilor este dieta. Adesea, manifestările bolii se găsesc la sugarii care alăptează - aceasta înseamnă că trebuie să ajustați dieta mamei. Primul produs care urmează să fie exclus este de obicei laptele de vacă, acțiunea ulterioară depinde de prezența reacțiilor alergice după o astfel de ajustare.

În cazul în care bebelușul este hrănit cu sticle, trebuie să acorde o atenție deosebită înlocuitorilor de lapte ai mamei folosite. Este posibil să se utilizeze astfel de înlocuitori ca un amestec pe bază de lapte de capră sau produse lactate, care vă permit să mențineți nivelul de proteine ​​necesare dezvoltării. Dacă astfel de opțiuni sunt însoțite și de alergii, atunci ar trebui să utilizați amestecul de soia. În orice caz, manipularea cu alimentația bebelușului trebuie efectuată numai după primirea recomandărilor medicului pediatru.

Mama care alăptează un copil trebuie să adere la o dietă hipoalergenică

Mama care alăptează un copil trebuie să adere la o dietă hipoalergenică. Poate include următoarele alimente:

 • carne de vită fiartă;
 • supe și supă pe legume (de preferință fără legume roșii și portocalii);
 • ulei vegetal;
 • fulgi de ovăz;
 • iaurt simplu;
 • brânză marinată;
 • fructe și legume verzi (castraveți, măr, varză, verdeață, mazăre);
 • fructe uscate;
 • drojdie fără pită sau pâine uscată de grâu.

Tabelul cu produse de îngrijire a alergiilor

În timpul gătitului, este mai bine să nu folosiți sare și alte condimente. Dacă, chiar și cu o astfel de dietă, există o erupție cutanată sau o altă reacție negativă, puteți încerca să excludeți unul dintre produse timp de câteva zile, astfel încât să puteți determina alergenul.

Sfat: nu întârziați să mergeți la medic în speranța de a vă elimina simptomele: poate că reacția este o consecință a unei alte boli, iar inspecția târzie poate agrava situația.

Video - Nutriția maternă și alergia copilului

Alimente complementare pentru copiii cu alergii

Introducerea primelor alimente complementare este o sarcină dificilă pentru orice mamă. Dacă există alergii, există și mai multe întrebări, iar părinții se pierd în acest proces: de unde să începeți, în ce cantitate și cum să alegeți alimentele pentru alimente complementare. Principiul general este acesta: copii care sunt alergici, trec la hrană artificială mai târziu decât colegii lor. Alergiile indică adesea dezvoltarea insuficientă a tractului digestiv, iar hrănirea prea devreme în acest caz poate afecta negativ creșterea și dezvoltarea adecvată a copilului.

Pentru toți copiii, primul produs care poate fi introdus este un piure de legume. Într-o situație normală, acest supliment poate fi administrat în 6 luni, pentru persoanele alergice este mai bine să amânați procesul timp de 2-3 luni. În orice caz, aceasta este o întrebare foarte individuală și numai un pediatru personal va putea sugera o dată mai precisă. Cum de a alege legume pentru cartofi piure? Alegerea ideală va fi acele produse care sunt naturale pentru regiunea de reședință a copilului. În Rusia, pot fi castraveți, dovleci, dovlecei. Dar odată cu introducerea roșiilor este mai bine să nu grăbiți - în general, toate legumele care au o culoare strălucitoare pot provoca reacții nedorite ale corpului copilului. La introducerea oricăror alimente complementare, este important să se respecte principiul consecvenței: ar trebui să treacă cel puțin 10 zile între defalcarea noilor produse. Începeți să introduceți produsul literalmente într-o picătură, crescând treptat porțiunile la câteva linguri.

Alimente pentru copii cu alergii alimentare

Următorul tip de mâncare este porridge. Este necesar să începeți să le introduceți cel puțin o lună mai târziu cu piure de legume, astfel încât corpul bebelușului să se poată adapta la produse noi. Pudră preparată fără a adăuga lapte și sare, dar puteți pune o lingurita de ulei. Dacă părinții preferă cerealele uscate, asigurați-vă că nu există produse lactate sau gluten în compoziție.

După testarea legumelor și a cerealelor, puteți trece la introducerea de piure de carne. Pentru a face acest lucru, este mai bine să opriți alegerea cărnii de cai sau a iepurelui, de asemenea rareori provoca alergii, carne slabă de porc și curcan. Siguranța cărnii de vită este următoarea, dar alergiile din carnea de pui ar trebui să fie oferite ultima dată. Principiile de bază ale introducerii unor astfel de alimente complementare coincid cu cele de mai sus. Cel mai adesea, se adaugă pudră de carne la compoziția legumelor, începând cu cele mai mici doze.

La atingerea anului în alimentația copilului se pot adăuga fructe. Preferința este acordată produselor care au o culoare verde, cu o creștere mai bună în regiunea în care trăiește bebelușul. Treptat, meniul poate fi îmbogățit cu banane, prune, caise - principalul lucru nu trebuie să uitați să urmați toate reacțiile corpului tânăr. Produsele care figurează în tabelul de mai sus au fost atribuite unui grup extrem de alergic care poate fi introdus în dieta unui copil numai după 1,5-2 ani și cu mare grijă.

Important: Atunci când alegeți alimente pentru alimente complementare, acordați o atenție deosebită naturii, perioadei de valabilitate, absenței nitraților și impurităților nocive - acest lucru va evita agravarea manifestărilor alergice.

Video - Alimente pentru copii alergici (partea 1)

Video - Alimente pentru copiii alergici (partea 2)

Cum de a reduce alergenicitatea produselor?

Sfaturi utile în pregătirea hranei pentru copii alergici:

 1. Cartofii trebuie păstrați în apă rece timp de 10-12 ore, schimbând apa la fiecare 2 ore. Această procedură va reduce cantitatea de nitrați și amidon, cauzând alergii.
 2. Înainte de a găti terciul, grăunțele trebuie ținute în apă rece timp de cel puțin 1,5-2 ore. Acest lucru va scapa de urme de substante chimice si concentrate care au fost folosite pentru tratarea plantelor pentru a scapa de insecte parazite.
 3. După fierbere, supa în care este preparată carnea trebuie să fie drenată. În ea sunt de obicei alocate medicamentele și hormonii care au fost folosiți în timpul cultivării unui animal.

Probabil, nu are nici un sens să menționăm că cele mai utile sunt capabile să gătească - se gătește (în special aburit), mănâncă și coace. Apropo, este important să știți că, chiar și în timpul tratamentului termic, fructele nu își pierd proprietățile alergice, astfel încât utilizarea lor începe atât de târziu.

Meniu pentru copiii mai mari

Copiii de peste 3 ani consumă de obicei o gamă mult mai largă de alimente. Prin urmare, condițiile de dietă pentru ele sunt mai stricte, în special:

 1. Dacă este suspectată o abatere alergică, toate produsele clasificate ca grupuri cu risc ridicat sunt eliminate din meniul obișnuit al copilului. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 4 ani, menținerea unui jurnal și a testelor alergice medicale, care au fost deja descrise mai devreme, sunt cele mai potrivite.
 2. După identificarea alergenilor, se compune un meniu individual (consultați medicul pediatru). Din regimul alimentar au fost excluse complet alimentele care provoacă reacții negative ale organismului. Hrănirea hipoalergenică este menținută timp de 1-3 luni - de obicei în această perioadă, urmele externe ale bolii dispăreau complet.
 3. Când semnele externe ale bolii nu sunt observate, puteți începe introducerea treptată a produselor alergice. Principiul este foarte similar cu introducerea primelor alimente complementare: alergenul este administrat în doze foarte mici, cu o creștere treptată a cantității la standard; între introducerea diferitelor produse ar trebui să dureze cel puțin 10 zile. Când se repetă reacțiile alergice, este logic să se amâne extinderea meniului timp de câteva luni.

Meniul de probă pentru alergii pentru copii de la 2 la 6 ani

În concluzie, aș dori să spun următoarele: alergia astăzi este o boală care este comună majorității copiilor din întreaga lume. Este curabil și, cu siguranță, nu este o propoziție - prin urmare, părinții tineri ar trebui să evite panica, care poate interfera cu o evaluare adecvată a situației și cu accesarea în timp util a specialiștilor. Cu respectarea unor diete hipoalergenice speciale și monitorizarea atentă a stării de sănătate și a comportamentului copilului de la alergii, puteți scăpa rapid și fără durere.

Ca acest articol?
Salvați pentru a nu pierde!

http://med-explorer.ru/endokrinologiya/pitanie-i-dieta/dieta-pri-allergii-u-rebenka-menyu.html
Mai Multe Articole Despre Alergeni