Dermatita atopica, cum se trateaza si daca dermatita cronica atopica poate fi vindecata

Specialiștii din domeniul medical răspund întrebărilor frecvente adresate de utilizatori.

Specialiștii din domeniul medical răspund întrebărilor frecvente adresate de utilizatori:

Ce este dermatita atopică?

Dermatita atopica este una dintre cele mai frecvente boli de natura alergica, manifestata sub forma severa, care afecteaza pielea. Boala este cauzată de dermatită din punct de vedere genetic și, din păcate, este cronică. Manifestările dermatitei atopice sunt destul de tipice.

Principalul simptom clinic al dermatitei atopice poate fi considerat prurit. Se găsește în toate grupele de vârstă.

Dermatita atopică a bolii este o manifestare locală a tulburărilor interne în sistemul imunitar.
În diagnosticul dermatitei atopice, în primul rând, tratamentul trebuie să fie cuprinzător și să contribuie la normalizarea funcțiilor globale ale sistemului imunitar. În acest sens, rolul cheie în tratamentul dermatitei atopice ar trebui să fie dat medicamentelor imunotropice sau, cu alte cuvinte, imunomodulatoarelor.

În practica medicală, pentru tratamentul dermatitei atopice, nu pentru primul an, este folosit medicamentul Timogen, care este disponibil sub formă de cremă, spray nazal și, de asemenea, sub formă parenterală.
(Informații privind utilizarea Timogen pentru profesioniști)

Deși a existat un uriaș pas înainte în medicină în acest domeniu, problema de a trata dermatita atopică este încă destul de acută. Problema tratării dermatitei este una gravă și necesită atât lucrul comun al medicului cu pacientul cât și sprijinul pacientului de către membrii familiei sale.

Cum se manifestă dermatita atopică?

De obicei primele manifestări ale dermatitei atopice încep în copilărie. Cu toate acestea, există cazuri în care dermatita atopică sa simțit la o vârstă mai târzie.

La jumătate dintre pacienți, primele semne de dermatită atopică apar deja în primul an de viață. Dintre acestea, 75% din primele simptome pot fi găsite între vârsta de 2 și 6 luni. Mai rare sunt cazuri în care se constată dermatită la pacienți în perioada cuprinsă între unu și cinci ani de viață. Cel mai rar caz este apariția unei imagini clinice într-o creștere de 30 de ani sau chiar la vârsta de 50 de ani.

Bărbații sunt statistic mai sensibili la dermatita atopică.

În toate stadiile dermatitei atopice se observă prurit intens, precum și reactivitatea crescută a pielii la diferiți stimuli.

Mancarimea este de obicei precursorul unei eruptii cutanate si isi schimba intensitatea in timpul zilei, crescand seara.

Ulterior, mâncărime pe piele există erupții neplăcute, umflături și zgârieturi.

Dermatita atopică la copii

Diagnosticul și simptomele dermatitei atopice la copii

Conceptul de "dermatită atopică" nu este prea comun în afara cercurilor medicale. În dermatita obișnuită este numită în mod obișnuit diateza, în medicină, totuși, nu există așa ceva. În același timp, există stadii de dermatită atopică: cel mai devreme, nou-născut, care se numește diateză, copil, precum și adolescent-adult (târziu).

Copilul, cea mai veche etapă, este o perioadă de până la 2 ani. Pe pielea copilului apar pete roșii, cel mai adesea localizate pe față (pe obraji și pe frunte). Dermatita este destul de acută: zonele afectate devin umede, are loc umflarea, se formează cruste. În plus față de față, alte zone ale corpului (fese, picioare, scalp) pot fi, de asemenea, supuse dermatitei. Stadiul acut este caracterizat de pielii înroșite și de elemente papulare (umflături ale pielii).

Perioada de exacerbare a dermatitei se caracterizează prin faptul că papulele și petele roșii apar în principal în pliurile de piele, în spatele urechilor, pe suprafața articulațiilor cotului sau genunchiului. Pielea devine uscată și începe să se desprindă. Ulterior, la copil apare o așa-numită "față atopică". Pigmentarea îmbunătățită în jurul ochilor, îmbinările suplimentare pe pleoapa inferioară, precum și culoarea pielii plictisitoare caracterizează "fața atopică".

Dacă stadiul dermatitei atopice nu este agravat, cel mai adesea dermatita se manifestă sub formă de piele uscată și crăpături pe piele pe suprafețele din spate ale mâinilor și în zona degetelor.

Complicațiile dermatitei atopice la copii

Atrofia pielii, împreună cu adăugarea de bacterii piodermetice, cu dermatită atopică, sunt printre cele mai frecvente complicații.

Merită să vă reamintiți că în tratamentul dermatitei atopice, ar trebui să evitați zgârierea pielii, întrucât acestea încalcă proprietățile barieră și de protecție ale pielii, afectând destul de negativ. Strivirea intensă poate contribui la dezvoltarea infecțiilor microbiene și la apariția florei fungice.

Atunci când se formează piodruri pe pustule de piele, care după un timp s-au uscat, și în locul lor crusta. Erupțiile pot fi localizate complet diverse. Pyoderma provoacă febră și o încălcare a bunăstării generale la om.

O altă complicație care apare adesea cu dermatită atopică este o infecție virală. Pe piele apar bule pline cu lichid limpede. Acest lucru este provocat de virusul herpesului, care este agentul cauzator al așa-numitei friguri pe buze. Astfel de erupții sunt adesea formate în zona focarelor inflamatorii, dar pot afecta și pielea sănătoasă sau membranele mucoase (cavitatea orală, organele genitale, ochii, gâtul).

Afecțiunile fungice sunt, de asemenea, o complicație frecventă a dermatitei atopice. Cel mai adesea, unghiile, suprafața părului părului și pliurile de piele sunt afectate de ciuperci. Acest lucru este tipic pentru adulți. În copilărie, ciuperca afectează cel mai adesea mucoasa orală.

Ambele leziuni bacteriene și fungice pot apărea simultan.

Aproximativ 80% dintre pacienții care suferă de dermatită atopică dezvoltă adesea astm bronșic sau rinită alergică. Aceasta se întâmplă de obicei în copilăria târzie.

Tratamentul dermatitei atopice la copii

Întrebând cum să tratăm dermatita atopică, în primul rând, merită să ne amintim că tratamentul nu trebuie început independent. Pentru a stabili un diagnostic precis și prescripția medicamentelor, trebuie să consultați un medic. Acest lucru se datorează faptului că o serie de boli grave au simptome foarte asemănătoare cu dermatita. Auto-tratamentul poate pune în pericol sănătatea și chiar viața unui copil.

Mai mult, nu ar trebui să extindeți în mod independent cursul tratamentului cu droguri. Efectele secundare au medicamente și chiar dacă acestea ajută la combaterea bolii, cu metoda greșită de tratament, aceste reacții adverse se pot face cunoscute.

Principii generale sau cum se trateaza dermatita atopica:

 • - urmați o dietă hipoalergenică, eliminați alergenul;
 • - luați antihistaminice care elimină mâncărimea;
 • - detoxifierea corpului;
 • - utilizați medicamente care au efecte antiinflamatorii, de exemplu, Timogen - cremă 0,05%
 • - luați sedative (sedative) (glicină, diverse plante sedative, valerian, bujor, etc);
 • - utilizarea de agenți antibacterieni (atunci când se atașează o infecție);

De asemenea, trebuie amintit faptul că, în timpul exacerbării dermatitei, metodele de tratament diferă de cele recomandate în cursul normal al bolii.

Și rețineți că dermatita atopică (AD) este o boală cronică care necesită un tratament destul de lung, chiar dacă exacerbarea bolii este absentă.

Dieta hipoalergenică pentru dermatita atopică la copii

Este important să rețineți că numai un medic poate să facă un diagnostic corect și să prescrie un tratament adecvat.

În același timp, este imposibil să se vindece complet dermatita atopică, deoarece este o boală cronică. Cu toate acestea, există metode și instrumente care pot reduce roșeața și pot elimina pruritul.
În primul rând, merită să încercați să eliminați alergenul, ceea ce poate provoca o reacție negativă la copil.

Având în vedere gradul de exacerbare a dermatitei, este necesar să se asigure o îngrijire ușoară pentru pielea bebelușului.

Există cazuri în care apar inflamații alergice fără o inflamație clinică evidentă, iar proprietățile schimbării pielii. Umiditatea și permeabilitatea pielii sunt afectate în primul rând. Cosmetica medicala ajuta la eliminarea simptomelor. Proprietățile deteriorate ale pielii sunt bine restaurate cu ajutorul produselor cosmetice fortificate.

Un loc important este ocupat de o dietă specială în tratamentul dermatitei. În timpul perioadelor de exacerbare a alimentelor trebuie monitorizată foarte atent. Puteți înmuia dieta dacă nu există o exacerbare a bolii.

Menținerea alăptării cât mai mult timp posibil (cel puțin 6 luni) este un element FOARTE IMPORTANT pentru sănătatea copilului. Produsele care pot provoca o exacerbare a alergiilor, mama ar trebui să excludă din dietă.

Un nou-născut, ca și în primul an al vieții sale, este important să se scalde bine. Sapunul nu poate fi folosit. Se recomandă utilizarea șampoanelor specializate și, mai bine - medicamentelor.

Proteinele din lapte, ouăle, peștele, arahidele și boabele de soia sunt printre cele mai frecvente alergeni. Nu trebuie să uităm că, chiar dacă nu sunteți expus la acest lucru, există un risc potențial de a dezvolta o alergie alimentară la un copil.

La vârste diferite, manifestările de alergii sunt diferite. În primul sau al doilea an de viață la copii, alergențele alimentare predomină clar.

La copiii mici, tratamentul alergiilor alimentare este un proces destul de complicat. Pentru copil și mama sa, în perioada de hrănire, este necesar să alegeți corect o dietă - acesta este unul din principiile principale care ajută la tratamentul dermatitei atopice.

Prevenirea dermatitei atopice la copii

În prevenirea și tratamentul dermatitei atopice există două principii de bază: crearea unui mediu hipoalergenic, eliminarea contactului cu alergenii și, bineînțeles, o dietă specială. Dacă nu respectați aceste principii, eficacitatea tratamentului este redusă într-o mare măsură.

De fapt, construirea unui mediu hipoalergenic este respectarea unui mod particular de viață. Scopul principal este de a elimina factorii care pot provoca iritarea pielii, provocând astfel o exacerbare a dermatitei.
Pentru prevenirea dermatitei atopice și crearea unui mediu hipoalergenic, există următoarele recomandări:

 • - În interior este necesar ca temperatura aerului să nu fie mai mare de +23 ° C și o umiditate semnificativă - nu mai mică de 60%.
 • - Antihistaminice de primire recomandate, care ameliorează mâncărimea;
 • - Este necesar să se excludă alimentele posibile din alergeni;
 • - Pene, perne jos și pături de lână ar trebui înlocuite cu pensule sintetice;
 • - sursele de praf în casă ar trebui eliminate (covoare, cărți);
 • - Trebuie să se efectueze o curățare umedă în cameră cel puțin o dată pe săptămână;
 • - Trebuie acordată o atenție deosebită îndepărtării focarelor de formarea posibilă a mucegaiului (îmbinări în baie, linoleum, tapet);
 • - Animalele de companie și plantele ar trebui izolate. Este necesar să distrugeți insectele (molii, gândacii).
 • - Acordați atenție restricționării sau excluderii utilizării diferitelor iritante (pulberi de spălare, detergenți sintetici, solvenți, adezivi, lacuri, vopsele etc.)
 • - Purtați haine din lână și materiale sintetice trebuie să fie numai pe partea de sus a bumbacului.
 • - În casa unde este pacientul, nu puteți fuma.
 • - Tratamentul cu api-, fitopreparate este exclus.
 • - Este necesar să se limiteze exercițiile intense și excesive.
 • - Pentru baie, pacienții trebuie să utilizeze săpunuri ușor alcaline sau indiferente (lanolină, bebeluș) sau sampoane de înaltă calitate care nu conțin culori, parfumuri și conservanți artificiali.
 • - Când faceți baie, se recomandă utilizarea de cârpe moi.
 • - Utilizarea unei creme neutre, emolientă, hidratantă, pe piele după o baie sau un duș este necesară.
 • - Trebuie să minimalizeze situațiile stresante.
 • - Pentru a exclude pieptănarea și frecarea pielea.

Odihniți-vă cu un copil cu dermatită atopică

Un copil care suferă de dermatalită atopică nu poate fi ținut la soare - părinții ar trebui să-și amintească acest lucru. O greșeală obișnuită este să rămâi bolnavă la soare multă vreme. În ciuda faptului că acest lucru poate duce la îmbunătățiri temporare, în viitor, o exacerbare puternică a bolii este practic inevitabilă.

Pentru pacienții cu dermatită atopică, coasta Mării Azovului și alte locuri de odihnă cu climă caldă, dar uscată sunt favorabile.

Ce cauzează exacerbarea dermatitei? Ce factori provoacă recurențe?

Factorii de mediu joacă un rol foarte important în patogeneza dermatitei atopice: poluarea, efectele climatice, fungi și omizi, infecții și iritante domestice (fum de țigară, alimente și aditivi alimentari, lână, produse cosmetice).

Dieta și stilul de viață al pacienților cu dermatită atopică

La pacienții cu dermatită atopică, alergenii nu trebuie să fie prezenți în alimente, iar dieta trebuie să fie specială, prescrisă strict de un medic.

Există produse, a căror utilizare trebuie minimizată cu dermatită:

- Consumul strict de fructe de mare, ciocolata, citrice, nuci, peste, cafea, maioneza, vinete, mustar, mirodenii, rosii, ardei rosii, lapte, oua, cârnati, cârnati, ciuperci, capsuni, capsuni, miere,, ananas.

- Alcool puternic interzis.

Produse aprobate pentru dermatita atopică:

- Puteți: supe de cereale și legume; supe vegetale; ulei de măsline; ulei de floarea-soarelui; cartofi fierti; hrișcă de hrișcă, orez, crupe de ovăz; produse pe bază de acid lactic; castraveți; patrunjel; ceai; tărâțe sau cereale integrale; zahăr; mărar; copt de mere; bioiogurte fără aditivi; branza de o zi; iaurt compot din mere sau din fructe uscate (cu excepția stafidei).

Toți factorii care sporesc transpirația și mâncărimile (de exemplu, exercițiile fizice) ar trebui evitate. Este necesar să se controleze efectele temperaturii și umidității, evitându-se valorile lor extreme. Umiditatea aerului, care este considerată optimă - 40%. Lucrările de uscare ar trebui să aibă loc în afara camerei unde este pacientul. Pacienții au contraindicat îmbrăcăminte onosit din țesături grosiere. Înainte de a purta haine noi, ar trebui să fie bine întins.
Când spălați hainele și lenjeria de pat, ar trebui să încercați să folosiți cantitatea minimă de balsam pentru țesături, după care trebuie să clătiți rufele. Este necesar să se excludă utilizarea produselor de îngrijire personală care conțin alcool.

Dacă este posibil, evitați situațiile stresante.

1-2 ori pe săptămână ar trebui să fie o schimbare a lenjeriei de pat. Este foarte important să se asigure eliminarea surselor de acumulare de praf și mucegai. Televizoare, calculatoare, electrocasnice din dormitorul pacientului cu dermatită atopică ar trebui eliminate. Curatarea usoara umeda este efectuata o data pe zi, curatarea generala este de cel putin o data pe saptamana.

Este foarte recomandat să așezați hota în bucătărie. În dormitor este util să instalați un purificator de aer. Climatizoarele cu filtru la ieșire sunt bune în sezonul fierbinte.

În casa în care se află pacientul, nu puteți fuma.

În cazul dermatitei, o atenție deosebită trebuie acordată procedurilor de apă. Nu trebuie să folosiți săpun obișnuit, de preferință utilizând ulei de duș sau șampon medicamentat.
După un duș, pacientul trebuie să lubrifiați în mod necesar pielea cu hidratante.

Starea de lungă durată la soare este contraindicată pentru toți pacienții care suferă de dermatită.

În orice caz, nu este necesar să se pieptească și să se frece pielea, altfel toți co-agenții pentru tratamentul dermatitei atopice vor fi ineficienți.

Este posibil să se vindece dermatita atopică?

Din păcate, dermatita atopică provoacă mulți factori. Dermatita atopica este de obicei cauzata de o predispozitie genetica. În plus, dezvoltarea sa este influențată de factorii de mediu. Sub influența reacției imunologice a organismului, starea funcțională a barierului pielii este perturbată, reactivitatea vaselor și a nervilor se schimbă, ceea ce se reflectă în forma simptomelor descrise anterior.

Dermatita atopică este o boală cronică. În ciuda dezvoltării medicamentelor, din păcate, este imposibil să se vindece dermatita atopică, dar este foarte posibil să se controleze cursul ei.

Unde să vă odihniți bolnavii cu dermatită atopică?

Pacienții cu dermatită atopică prezintă o climă marină uscată.

Compararea medicamentelor pentru tratamentul dermatitei atopice

Medicament: cremă / unguent / loțiune Elokom

Miercuri prețul de vânzare: 15 gr - 280 -290 -360 ruble

Compoziția, efectul medicamentului: glucocorticosteroid - mometazonă; antiinflamator, antipruritic

Indicatii pentru utilizare:
Dermatită, tinea versicolor, urticarie solară; Utilizați numai conform instrucțiunilor medicului și în strictă conformitate cu instrucțiunile.

Efecte secundare / Recomandări speciale:
Nu se recomandă utilizarea pentru mai mult de 2 săptămâni, utilizarea pe termen lung, funcția sistemului hipotalamo-hipofizo-adrenal poate fi suprimată, precum și simptomele insuficienței suprarenale după întreruperea tratamentului, având ca rezultat o creștere mai lentă a copilului.

Medicament: unguent Advantan / unguent de grăsime / cremă / emulsie

Miercuri prețul de vânzare: 15 gr - 260 -300 ruble

Compoziția, acțiunea medicamentului: glucocorticosteroid, aceponat de metilprednisalon; antipruriginoasă; anti-inflamator

Indicatii pentru utilizare:
Dermatită, eczeme, arsuri termice și chimice; Utilizați numai conform instrucțiunilor medicului și în strictă conformitate cu instrucțiunile.

Efecte secundare / Recomandări speciale:
Nu se recomandă utilizarea pentru mai mult de 2 săptămâni, utilizarea pe termen lung, funcția sistemului hipotalamo-hipofizo-adrenal poate fi suprimată, precum și simptomele insuficienței suprarenale după întreruperea tratamentului, având ca rezultat o creștere mai lentă a copilului.

Medicament: cremă timogenă

Miercuri prețul de vânzare: 30 gr -250 -270 ruble

Compoziția, acțiunea medicamentului: Timogen - imunostimulant; datorită restabilirii imunității celulare, are efecte antiinflamatorii, antipruritice, regeneratoare, de vindecare

Indicatii pentru utilizare:
Dermatita, Dermatita complicata de infectii secundare, eczeme, leziuni mecanice, termice si chimice ale pielii.

Efecte secundare / Recomandări speciale:
În cazuri rare, sunt posibile reacții alergice la excipienți.

De droguri: Naftaderm liniment

Miercuri prețul de vânzare: 35 gr - 280-320 ruble

Compoziția, efectul medicamentului: Ulei de linia naftalanului; antipruritic, antiinflamator, antiseptic, emolient, analgezic

Indicatii pentru utilizare:
Psoriazis, eczemă, dermatită atopică, seboree, furunculoză, răni, arsuri, răni de presiune, sciatică, nevralgie

Efecte secundare / Recomandări speciale:
Anemie severă, insuficiență renală, hipersensibilitate, tendință la sângerarea membranelor mucoase, numai după consultarea în timpul sarcinii, alăptării și utilizării la copii, spălarea petelor, are un miros particular, poate apărea o piele uscată

Medicatie: Crema Elidel

Miercuri prețul de vânzare: 15 gr - 890 -1100 ruble

Compoziția, efectul medicamentului: pimecrolimus-imunosupresor, antiinflamator, antipruritic

Indicații de utilizare: Dermatita atopică, eczemă

Efecte secundare / Recomandări speciale:
Folosiți cu prudență la femeile însărcinate și care alăptează, precum și la copiii cu vârsta de până la 2 ani, cu un sistem imunitar slăbit, există riscul de infecții și imunodeficiențe ale organismului.

Nu ați găsit răspunsul la întrebare?

Puneți întrebări despre utilizarea medicului online Timogen și veți primi un specialist de răspuns profesional. Departamentul de cercetare Cytomed desfășoară activități de cercetare și dezvoltare de medicamente pentru tratamentul dermatitei atopice.

http://cytomed.ru/2016/11/06/atopicheskij-dermatit-kak-lechit-i-vylechit/

Posibile complicații ale dermatitei atopice

Din anumite motive, mulți oameni cred că dermatita atopică dispare cu ușurință de la sine și nu duce la complicații - trebuie doar să o depășiți. Într-adevăr, dacă îl tratăm prompt și corect, sub supravegherea unui medic competent, nu ar trebui să existe probleme. Dar dacă tratezi problema în mod frivol, atunci.

Cel mai adesea (conform statisticilor la aproximativ jumătate dintre pacienți), dermatita este prima etapă a așa-numitului marș atopic. Marș atopic - o serie de manifestări diferite ale unei reacții alergice a corpului, înlocuindu-se reciproc. În acest caz, rinita alergică sau conjunctivita se dezvoltă după dermatita atopică. Și la "terminarea" pacienților care așteaptă astm bronșic. Totul devine chiar mai trist când vă aduceți aminte că vorbim în principal despre copii. Pentru a evita acest lucru, este important să eliminați alergenul, care a fost cauza principală a inflamației pielii.

Sfat: dacă observați o erupție foarte mâncărime pe obraji, coate interioare și genunchi, nu vă așteptați nopți nedormite și cruste sângeroase de la zgârieturi. Fugiți la doctor! Și căutați un alergen!

Toate manifestările marșului atopic: dermatită, rinită, conjunctivită, astm - etape ale aceluiași proces în organism. Ele nu pot fi tratate simptomatic - doar într-un complex. Mai mult, cu cât mai devreme este tratat dermatita, cu atât este mai probabil ca următoarele etape ale marșului atopic să nu aibă loc. Dimpotrivă, cu cât este mai pronunțată dermatita atopică, cu atât mai mare este probabilitatea următoarei etape a marșului atopic, de exemplu, astmul. De aceea nu putem ignora manifestările dermatitei atopice și sperăm că va trece "de la sine".

O altă problemă obișnuită: cu dermatită atopică nu poate zgâria pielea. Fierarea constantă duce la o încălcare a proprietăților sale de protecție, de barieră. Și devine mai vulnerabilă la infecții bacteriene și chiar la boli fungice. Combinația duce la apariția rănilor și a fisurilor, unde infecția devine și mai ușor de penetrat. În același timp, igiena zilnică și îngrijirea devin problematice: orice procedură cauzează durere și crește iritația.

Important: faceți prieteni cu emolent - creme speciale pentru piele atopică. Ele măresc proprietățile de barieră ale pielii, hidratând-o. Aruncați săpunul departe! Există instrumente speciale pentru a curăța pielea bebelușilor.

Dermatita este mâncărime, iar zgârierea pielii nu aduce pacientului ușurarea, ci mai degrabă o complicație. De exemplu, apare piodermă: apar pustule pe piele, care se usucă treptat și formează cruste. Astfel de inflamații pot fi deja însoțite de febră și necesită tratament antibacterian special. Infecția cronică persistentă împotriva dermatitei atopice poate fi cauzată de asemenea de viruși. Terapia complexă în această situație poate numi doar un dermatolog.

Un alt pericol care însoțește dermatita atopică este efectele auto-tratamentului cu medicamentele glucocorticoizilor. Aceasta duce la atrofia pielii, un proces patologic, ca urmare a diminuării volumului de colagen și a fibrelor elastice. Pielea devine mai subțire, în vârstă, iar această condiție este destul de dificil de tratat. Din acest motiv, este absolut imposibil să tratați dermatita atopică cu medicamente hormonale fără supravegherea unui medic. Există medicamente antiinflamatoare non-hormonale: creme și unguente pe bază de inhibitori de calceneurină.

Totuși, dermatita atopică nu este atât de rea, trebuie doar să se adapteze la ea, să accepte "regulile jocului său". Observarea lor este destul de ușoară pentru a evita exacerbările și toate complicațiile.

http://diateza.net/metody-lecheniya/vozmozhnye-oslozhneniya-atopicheskogo-dermatita-i-chto-s-etim-delat/

Dermatita atopica la copii: cauze, simptome, tratament

În secolul XXI, copiii cu alergii devin din ce în ce mai mulți. Dieta necorespunzătoare, stresul, problemele de stomac devin principalii provocatori în dezvoltarea intoleranței alimentare. Deja de la o vârstă fragedă, erupții cutanate și piele uscată apar la copii. Toate din cauza dermatitei atopice. Această patologie are o serie de trăsături clinice în diferite perioade de vârstă, poate dura mult timp și poate avea consecințe neplăcute asupra copilului.

Dermatita atopică este o boală alergică cronică. Cel mai des se dezvoltă la copiii cu predispoziție ereditară, adică a căror părinți sau rude sunt atopici. Atopia este sensibilitatea crescută a organismului la acțiunea diferitelor tipuri de alergeni (rătăcirea animalelor, polenul, praful de casă, anumite alimente etc.). În caz de dermatită, manifestările par a fi erupții cutanate, șocuri de uscăciune și deformări la nivelul coatelor și fosele popliteale sau zone de roșeață și focare plânse. La nou-născuți și sugari, atopia este asociată cel mai adesea cu hrănirea necorespunzătoare a mamei în timpul alăptării - consumul de alimente cu un indice alergic înalt: legume și fructe de culoare roșu-portocaliu, lapte integral de vacă, nuci, ciocolată etc. În cazul în care copilul se hrănește artificial, alergiile pot fi cauzate de amestecuri, în special cele slabe și neadaptate. În compoziția lor este adesea prezentă proteine ​​din lapte de vacă și lactoză - zahăr din lapte. Una dintre principalele manifestări ale dermatitei atopice la copiii mici este formarea de gineu - scalp verzui pe scalp, uneori sprâncenele.

Principalele cauze ale dermatitei atopice la copii

Alergiile la un copil provoacă factori de risc. Nu toți pot fi eliminați și împiedicați să se îmbolnăvească. În unele cazuri, trebuie să vă schimbați dieta și stilul de viață pentru o perioadă lungă de timp pentru a uita de recăderile (exacerbările) dermatitei atopice.

Factori de risc

Utilizarea alimentelor alergice de către un copil este unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea dermatitei atopice.

 1. Ereditate: dacă ambii părinți sunt alergici, copilul se îmbolnăvește în 80% din cazuri; dacă doar mama sau tata, apoi 50%; dacă toată lumea este sănătoasă, atunci probabilitatea de a dezvolta dermatită atopică la un copil este de numai 10%.
 2. Atopia.
 3. Sensibilitate crescută la nivelul pielii (reactivitate): copilul a crescut concentrația sanguină a imunoglobulinei E, care este responsabilă pentru dezvoltarea unui proces alergic (transmis mai des prin linia maternă - în 80% din cazuri, mai puțin frecvent paternă - în 20%).

Exogene (în funcție de factorii externi):

 • Trigger (provoacă dezvoltarea bolii):
 1. încălcarea dieta copilului sau a mamei (cu alăptarea);
 2. alimentarea irațională, introducerea necorespunzătoare a alimentelor complementare;
 3. îngrijirea pielii pentru copii mici (umiditate scăzută sau înaltă în încăpere, supraîncălzire sau hipotermie, scăldat rar și schimbarea frecventă a scutecelor, nefolosirea cremelor protectoare, căldură spinoasă, macerare - dermatită datorată iritației cu urină, fecale și secreții ale pielii).
 • Cauza (contribuie la dezvoltarea bolii):
 1. stres;
 2. contaminarea produselor alimentare cu aditivi alimentari (conservanți, coloranți și arome);
 3. fumatul părinților;
 4. infecții cronice și probleme gastro-intestinale la copil;
 5. starea lungă a copilului în condiții meteorologice nefavorabile (vânturi puternice, climă umedă, căldură, înghețuri severe etc.).

Clasificarea dermatitei atopice

În funcție de stadiul de dezvoltare a procesului inflamator:

 • inițială;
 • stadiul modificărilor marcate (perioada de exacerbare):
 1. fază acută;
 2. fază cronică;
 • stadiul de remisiune (sedimentarea procesului inflamator până la dispariția completă):
 1. faza incompletă (perioadă subacută);
 2. faza completă;
 3. recuperare clinică.

Forme clinice după vârstă:

 1. pentru sugari;
 2. pentru copii;
 3. Adolescent.

În funcție de prevalența procesului:

 1. limitată;
 2. comună;
 3. difuză (extensivă).

Pentru severitate:

 1. ușor;
 2. srednetyazholy;
 3. grele.

După tipul de sensibilizare - sensibilitatea corpului:

 1. produse alimentare;
 2. polivalente (diverse tipuri de cauze).

Caracteristicile manifestărilor clinice ale bolii la copii

În funcție de stadiul dermatitei atopice

Simptomele inițiale apar de obicei la copiii cu un tip special de structură corporală. Adesea, dermatita atopica apare la copiii supraponderali (paratrofie) sau la cresterea in greutate instabila, pielea roz pal, turgorul redus (elasticitatea pielii) si reactiile vasculare pronuntate (imprimeuri pe piele din haine, presiune joasa). La sugari, această perioadă a bolii se caracterizează prin următoarele simptome:

 • hiperemia (roșeață) și pufosirea (pastoznost) în obraz, cu o ușoară decojire;
 • gneită și erupții cutanate;
 • eritemul gluteal (înroșirea extensivă a pielii datorită extinderii vaselor mici).

Manifestările inițiale sunt urmate de o perioadă de exacerbare. În faza acută a bolii pe piele, puteți vedea o mulțime de obiecte inflamatorii: papule (noduli de piele), vezicule (bule), eroziune (răni), cruste și cântare pe fondul focarelor plânse. În forma cronică, există zone de peeling, excoriare (abraziuni pe piele) și lichenificare (o îngroșare accentuată a pielii, cu aspect de piele crescut și formarea de pliuri).

Urmează etapa de remitere. Poate fi incompletă (slăbirea simptomelor) și completă (dispariția manifestărilor clinice).

Următoarea etapă este recuperarea cea mai favorabilă - clinică. Simptomele bolii sunt absente timp de 3-7 ani.

În funcție de vârsta copilului

Forma infantilă a dermatitei atopice se dezvoltă de la 2-3 luni la 3 ani. În această perioadă, inflamația apare sub formă de pete de roșeață și obiecte care se scurg. Fața este afectată cel mai adesea, cu excepția triunghiului nazolabial, a suprafețelor exterioare ale brațelor și a picioarelor și a fosei cubitale. Nu există nici o mancarime ascuțită.

Forma de dermatită atopică la copii afectează vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani. În perioada de exacerbare a pielii, puteți vedea diferite structuri inflamatorii: noduli, vezicule, fisuri, cruste, cântare. Pielea este uscată cu zone de îngroșare și rugozitate. Cel mai adesea afectate sunt fosa de cot și popliteal, suprafețele flexor ale membrelor. Pe pleoape pot fi zone de pigmentare severă. Există mâncărime de grade diferite de intensitate.

Forma adolescentă a bolii include vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. În timpul recurenței dermatitei atopice, apar diverse obiecte de inflamație pe piele. Pielea este îngroșată cu zone de cruste de sângerare. Cel mai adesea, procesul inflamator afectează fața, gâtul (decolteul), membrele. Mâncărime puternice cu tulburări de somn.

În funcție de prevalența procesului inflamator

Dermatita atopică se poate manifesta în zonele restrânse (fosa, cot, popliteal, gât etc.). În afara focarelor de inflamație, pielea are un aspect sănătos.

Un proces comun implică mai mult de 5% din țesuturi. Dincolo de focarele de inflamație, pielea este în culoarea pământului, cu zone de uscăciune și degresare.

În dermatita atopică difuză, totul este afectat, cu excepția palmelor și a zonei triunghiului nazolabial.

În funcție de gravitatea bolii

Curgerea ușoară a dermatitei atopice se caracterizează prin înroșirea slabă a pielii, pelerinarea ușoară și erupțiile izolate sub formă de noduli și vezicule. Ganglionii limfatici în zona inflamației au crescut la dimensiunea unui mazăre. Mâncatul este slab. Exacerbări nu mai mult de 2 ori pe an, remisie - 6 luni.

Cursa moderată a bolii se manifestă printr-o îngroșare pronunțată a pielii cu zone de inflamație plâns. Ganglionii limfatici din zona afectată au crescut la dimensiunea fasolei. Mancarimea este usoara sau severa. Recidivă de 3-4 ori pe an, remisie - 3-4 luni.

Dermatita atopică severă se caracterizează prin leziuni multiple, formarea de fisuri adânci și eroziune. Ganglionii limfatici în zona inflamației au crescut la dimensiunea unei nuci. Mâncărimea este puternică, persistentă. Exacerbări de 5 sau mai multe ori pe an, remiterea este de 1,5 luni sau absentă.

În funcție de tipul de sensibilizare

Cea mai frecventă cauză de alergie la copii este alimentația. De regulă, reacția copilului la produsul consumat are loc în orele următoare și, uneori, la câteva minute după folosire. Este mai bine să cunoști copilul cu o masă nouă dimineața, pentru a urmări starea corpului bebelușului în timpul zilei (erupție cutanată, umflare, înroșire pe față sau corp).

În laptele uman, concentrația de alergeni crește după 4-6 ore după utilizarea lor. În cazul în care la sugari o sensibilizare alimentară manifestă pe fundalul hrănire naturale, mama ar trebui să revizuiască dieta și să analizeze toate alimentele consumate în ultimele 3 zile. După aceasta, alergenii sunt excluși din meniul zilnic al unei femei care alăptează. Dacă un copil este în amestec, este necesar să se determine compoziția sa și în cazul atopie înlocuit cu un hipoalergenic (bazat pe hidrolizat de proteină, soia și așa mai departe. D.). Cel mai adesea, alergiile sunt cauzate de produse pe bază de albumină din lapte de vacă și cu zahăr din lapte. Este mai bine să se utilizeze amestecuri fără lactoză.

Toate alimentele pot fi împărțite în 3 grupe în funcție de nivelul sensibilizării produselor alimentare. Iată o listă cu rațiile utilizate în mod obișnuit:

Varza (conopidă și alb)

Astfel, copiii care prezintă riscul de a dezvolta dermatită atopică și mamele în timpul alăptării sunt sfătuiți să excludă din meniu produsele cu potențial alergic ridicat.

În plus față de sensibilizarea produselor alimentare, poate exista o polivalentă, în care există mai multe motive pentru dezvoltarea alergiei. Acest lucru poate fi nu numai alimente, dar, de asemenea, un disbacterioză la copil, efectuat de antibiotice, prin transfer devreme pentru hrănirea artificială și năluci, ereditatea împovărat de atopie, mama sarcinii negative (scăderea imunității copilului), boli ale sistemului digestiv la părinți, și așa mai departe. Etc..

Principiile de bază ale tratamentului dermatitei atopice

Terapia de boală vizează:

 1. eliminarea sau reducerea mâncăririi și a modificărilor inflamatorii ale pielii;
 2. prevenirea formelor severe;
 3. restaurarea structurii și funcției pielii;
 4. tratamentul comorbidităților.

Toate activitățile necesare pentru tratamentul cu succes a dermatitei atopice pot fi împărțite în 3 grupe:

Evenimente generale

Caracteristicile nutriției la copiii cu dermatită atopică:

 1. excluderea din produsele dietetice care conțin extractibile (irita tractul gastro-intestinal și crește producția de suc gastric): bulioane puternic pe bază de carne, pește, mezeluri, conserve, muraturi, pește afumat;
 2. absența alergenilor puternici în meniu: ciocolată și cacao, cafea naturală, fructe citrice, ciuperci, nuci, miere, produse din pește, diverse condimente;
 3. în cazul alergiei la proteinele de vaca, este necesar să se utilizeze pentru bebeluși un amestec pe bază de proteine ​​din lapte de soia sau de capră, precum și parțial hipoalergenic și puternic hidrolizat;
 4. în forme ușoare și moderate ale bolii, produsele lactate sunt utile (îmbunătățirea procesului digestiv datorită microflorei benefice);
 5. Momeli in primul an de viață al copilului trebuie să fie introduse cu precauție, dar în același timp cu cel al copiilor sănătoși: produsele trebuie sa fie activitatea cel mai puțin alergene și constau dintr-un prim component (doar un singur tip de fructe sau legume - un singur produs);
 6. Puteți extinde treptat meniul pentru sugari: în 3-4 zile, adăugați un nou ingredient la regimul alimentar;
 7. piure de legume este mai bine pentru a prepara apa cu pre-înmuiere legumele tocate timp de 2 ore (cartofi - 12 ore), se recomandă să se utilizeze următoarele produse: dovlecei, conopidă, varză, soiuri luminoase de dovleac, cartofi (nu mai mult de 20% din vase);
 8. lapte de cereale preparate fără utilizarea de cereale fără gluten (porumb, hrișcă, orez), t la gluten - proteine ​​de cereale conținute în principal în grișul și fulgi de ovăz, provoacă dezvoltarea de alergii..;
 9. carne (carne de cal, iepure, curcan, carne de porc macră, carne de vită, de vițel cu excepția) pentru hrănire prepararea de două ori (prima apa dupa fierbere carnea este drenată și re-umplut cu apă curată, apoi se fierbe timp de 1,5-2 ore), bulionul nu este utilizat;
 10. dacă apare o ușoară alergie la produs, este necesar să o excludeți pentru o perioadă de timp și să o introduceți mai târziu: dacă nu există nici o reacție, poate fi utilizată în dietă, dacă există, eliminați-o mult timp; în cazul unei alergii severe, produsul este înlocuit cu altul, echivalent în valoare nutritivă.
 • Controlul mediului:
 1. schimbarea frecventă a lenjeriei de pat pentru un copil (2 ori pe săptămână), excluderea pernelor și a păturilor din materiale naturale (puf, pene, păr de animale);
 2. eliminarea covoarelor, a mobilierului tapițat din casă pentru a limita contactul cu praful;
 3. Este de dorit un apartament cu umiditatea aerului (spălare aspirator sau aspirator cu aquafilter);
 4. reducerea efectelor radiațiilor electromagnetice de la calculator și televizor;
 5. aer condiționat și umidificare a camerei cu ajutorul sistemelor climatice (umiditate de 40%);
 6. în bucătărie, prezența hotei este de dorit, uscați toate suprafețele umede;
 7. absența animalelor în casă;
 8. în timpul perioadei de înflorire activă a plantelor pe stradă, este necesar să se închidă toate ferestrele din cameră (pentru a evita pătrunderea polenului și a semințelor);
 9. Nu folosiți îmbrăcăminte pentru copii din blană naturală.
 • Farmacoterapia sistemică:

antihistaminice

Asignat când și-a exprimat mâncărime și exacerbarea dermatitei atopice precum și în cazuri de urgență (urticarie, edem angioneurotic). Acestea au un efect hipnotic, pot provoca mucoase uscate (gura, nazofaringe), greață, vărsături, constipație. Aceasta generatie de droguri de I :. Tavegil, difenhidramina, Suprastin, Pipolphenum, Fenkarol, Peritol, Diazolin etc.. Ele sunt caracterizate de un efect terapeutic rapid, dar tranzitorie (4-6 ore). Utilizarea pe termen lung este dependentă, trebuie să schimbați medicamentul după 2 săptămâni de la începutul recepției.

Drogurile din generația a II-a nu au un efect hipnotic și nu provoacă efecte secundare, spre deosebire de generația I. Adesea folosit la copii. Printre acestea: Kestin, Claritin, Lomilan, Lorageksal, Klaridol, Klarotadin, astemizol, Fenistil (permis de la o luna de viata copilului) etc. Acțiunea acestor medicamente pentru o perioadă lungă de timp (până la 24 de ore), să ia de 1-3 ori pe zi.. Nu sunt dependenți și pot fi folosiți mult timp - de la 3 până la 12 luni. După întreruperea tratamentului, efectul terapeutic durează încă o săptămână. Dar există un minus în acest grup de medicamente: acestea au efecte cardio și hepatotoxice, nu este recomandat pentru persoanele cu handicap în sistemul cardiovascular și a ficatului.

A treia generație de antihistaminice sunt cele mai favorabile pentru utilizare, în special în copilărie. Nu au efecte nedorite descrise în grupurile anterioare. În plus, aceste medicamente sunt transformate într-un compus chimic activ numai când intră în organism (impactul negativ este redus). Generația de antihistaminice III poate fi utilizată pentru tratamentul pe termen lung a oricăror manifestări alergice și se aplică de la o vârstă fragedă la copii. Printre acestea se numără următoarele medicamente: Zyrtec, Zodak, Tsetrin, Erius, Telfast, Xizal etc.

Stabilizatoare de membrane

Aceste medicamente inhibă reacția alergică prin reducerea producției de produse inflamatorii. Au un efect preventiv. Numit pentru a preveni recurența dermatitei atopice. Printre acestea sunt următoarele medicamente: Nalcrom (utilizat de la 1 an) și Ketotifen (de la vârsta de 6 luni).

Medicamente care restabilește funcția tractului gastro-intestinal

Acest grup de medicamente îmbunătățește funcționarea tractului digestiv și corectează biocenoza intestinală. În timpul funcționării normale, organele tractului gastrointestinal scade acțiunea alergeni asupra organismului și reduce incidența reacțiilor atopice. Pentru aceste medicamente includ enzime: praznicale, Digestal, Mezim forte, pancreatina, Panzinorm, enzistal etc, cu scopul de normalizare a microflorei intestinale sunt atribuite prebiotice (Lactusan, Laktofiltrum, Prelaks, etc...) și probiotice (Lineks, Bifiform, Bifidumbacterin,. Atsipol, etc.). Toate medicamentele sunt luate în cursuri de 10-14 zile.

Medicamente care reglează starea sistemului nervos central

Oboseala și stresul mental excesiv, nervozitate si iritabilitate, stres, depresie pe termen lung, insomnie la copii pot provoca recaderi de dermatita atopica. Pentru a reduce riscul de exacerbări nedorite, medicamentele sunt prescrise pentru a normaliza creierul. Printre acestea se numără următoarele: Nootropics - substanțe care stimulează activitatea creierului (Glicina Pantogam, acid glutamic, etc...), antidepresivele - substanțe care luptă senzație oprimați (atribuit numai sub controlul unui psihiatru), sedative - sedative (copii tenoten, Novo pass, Persia, copilul liniștitor ceaiuri cu menta, lamaie balsam, valeriana, etc.), hipnotice -.. mijloace de combatere a insomnie (Phenibut picături „Bayu-buy“ ceai „poveste de seara“ picături „Morpheus“, etc. d.) și altele.

Substanțe imunotropice

Atribuite pentru creșterea și activarea imunității, dacă există cel puțin 3 simptome din listă:

 • prezența focarelor multiple de inflamație cronică la un copil (carii, molustea (candidoza), adenoidele, hipertrofia amigdalelor etc.);
 • exacerbări frecvente în focarele cronice;
 • lent sau ascuns pentru exacerbări;
 • frecvente boli respiratorii acute (ARVI, ARD, ARI, gripă, infecție cu adenovirus etc.) - de 4 sau mai multe ori pe an;
 • frecvența ridicată se ridică la numerele subfebril (37, -38,5 ° C) de origine necunoscută;
 • o creștere a diferitelor grupe de ganglioni limfatici (submandibular, parotid, occipital, axilar, inghinal etc.) - limfadenopatie;
 • lipsa unui răspuns adecvat la tratamentul bolilor inflamatorii.

În cazul deficienței imunologice (secundare) existente, sunt prescrise următoarele medicamente: Taktivin, Timalin, Timogen.

vitamine

B-carotenul, piridoxina (B6), acid pangamic (B15tiamina este contraindicată (B1) - îmbunătățește alergiile. Toate vitaminele sunt prescrise în doze de vârstă.

Medicamente antibacteriene

Aparat în prezența inflamației bacteriene pe piele (erupție cutanată cu semne de descărcare purulentă) și febră pentru mai mult de 5 zile. Medicamentele de alegere sunt: ​​macrolidele (Sumamed, Fromilid, Klacid, Rulid, Vilprafen etc.) și cefalosporinele I, II (cefazolin, cefuroximă, etc.).

Medicamente antihelmintice

Folosit pentru detectarea focarelor de invazie parazitară (ascarias, enterobiasis, giardiasis, etc.). Orice viermi nu doar otrăvesc corpul copilului cu produse ale metabolismului lor, dar provoacă și deficiență de vitamine. În plus, crește fundalul alergic. Este important să identificăm în timp util sursa infestării cu viermi și să o eliminăm. Cele mai eficiente medicamente sunt: ​​Nemozol, Pirantel, Furazolidone, Tiberal, Trichopol, McMiror, Vermox, Piperazin etc.

corticosteroizi

Numit sub indicații stricte doar într-un spital. De regulă, corticosteroizii sunt utilizați în cursuri scurte (5-7 zile la o doză de 1 mg / kg greutate corporală pe zi) în cazurile severe de dermatită atopică. Medicamentul de alegere este prednison.

Adesea are un loc important în tratamentul dermatitei atopice. Obiective principale:

 1. suprimarea manifestărilor alergice (mâncărime, roșeață, edem) în centrul inflamației;
 2. eliminarea uscării și a peelingului;
 3. prevenirea sau tratamentul infecțiilor cutanate (adaos de floră bacteriană sau fungică);
 4. restabilirea funcției de protecție a dermei - stratul de suprafață al pielii.

Active fixe pentru uz local:

 • Loțiuni și pansamente umede cu soluții medicinale

Folosit, de regulă, în faza acută a bolii. Soluțiile utilizate includ următoarele: perfuzie puternică de ceai, scoarță de stejar, frunză de dafin, lichid Burov (acetat de aluminiu 8%), soluție 1: 1000 de rivanol (lactat de etacridină), 1% soluție de tanin etc. fluidele terapeutice au efecte astringente și antiinflamatoare, sunt atribuite extern la focare inflamatorii (diluate).

De asemenea, numiți în faza acută a dermatitei atopice. Printre cele utilizate în mod obișnuit sunt următoarele: Fukortsin (vopsea Castellani), soluție 1-2% de albastru de metilen. Coloranții au un efect antiseptic (cauterizat), aplicat pe pielea afectată de 2-4 ori pe zi cu un tampon de bumbac sau tampon de bumbac.

 • Agenți antiinflamatori (cremă, unguent, gel, emulsie, loțiune etc.)

Aplicați, de regulă, în faza cronică a bolii. În funcție de forța efectelor hormonale asupra organismului, se disting 4 clase de medicamente antiinflamatorii:

 • slab - hidrocortizon (unguent);
 • mediu - Betnovayt (formă de dozaj cremă care conține ulei și apă, penetrează până la o adâncime mică, se folosește pentru inflamații cutanate acute și condiții umede moderate; unguent - formă de dozaj care conține cea mai mare cantitate de grăsimi, penetrează adânc în piele; );
 • (unguent, liniment - o formă de dozaj gros, frecată în piele în timpul inflamației externe), Lokoid (unguent), Advantan (cremă, unguent, emulsie - formă de dozare, care conține un lichid nemiscibil, utilizat ca unguent fără grăsime, precum și pentru arsuri solare și dermatită seboreică), Elokom (cremă, unguent, loțiune - o formă de dozare lichidă care conține alcool și apă, utilizată pentru tratarea scalpului), Fluorocort (unguent);
 • foarte puternic - Dermoveit (cremă, unguent).

Toate mijloacele se utilizează în exterior, de 1-2 ori pe zi, aplicate cu un strat subțire pe pielea afectată (frecare ușoară), cursul tratamentului fiind determinat de medic și vârsta copilului. Advantan (de la 6 luni) și Elok (de la 2 ani) sunt recomandate pentru utilizare la sugari și sugari. Acestea sunt considerate cele mai sigure și mai eficiente în tratarea copiilor. Pentru grupele de vârstă mai înaintată, pot fi prescrise orice alte medicamente antiinflamatoare.

Dacă pe pielea copilului există inflamație bacteriană, atunci se utilizează unguente cu eritromicină, lincomicină, gel (formă de dozare moale, ușor distribuită pe suprafața pielii și care nu împiedică înfundarea porilor, spre deosebire de unguent), unguent Dalacin, Bactroban și orice unguent hormonal care conține antibiotic.

Când leziunile cutanate fungice se aplică Nizoral (cremă), clotrimazol (unguent).

Există și medicamente antiinflamatoare non-hormonale. Îmbunătățește mâncărimea și inflamația, sunt antiseptice locale. Tratamentul va fi mai lung și mai puțin eficient. Cu toate acestea, este necesar să se cunoască și să se aplice aceste remedii dacă dermatita atopică apare într-o formă ușoară, erupția cutanată este supusă terapiei, sugari și copii mici etc. Printre acestea se numără: Fenistil gel, unguent ihtiol, unguent de pastă și zinc, cremă Bepanten plus, etc.

 • Agenți keratoplastici (îmbunătățirea regenerării - vindecare)

Utilizat în faza cronică a dermatitei atopice: unguent Solcoseryl, Actovegin, Bepanten și alte produse cu vitamina A (acetat de retinol), Radevit. Unguentele sunt aplicate cu un strat subțire la zonele afectate de 1-2 ori pe zi până la vindecare.

Particularitățile de îngrijire a pielii unui copil cu manifestări ale dermatitei atopice

 • Este necesar să se scalde copilul în apă fără clorură declorurată, deoarece înălbitorul cauzează pielea uscată, crește reacția inflamatorie și mâncărimea;
 • este necesar să se utilizeze săpun și șampon slab alcalin cu un nivel neutru de aciditate a pH-ului;
 • Se recomandă adăugarea unui ceai puternic în baie înainte de decolorare de apă maro deschisă sau decocție de frunze de dafin (fierbe 7-10 frunze de dafin în 2 litri de apă timp de 5-7 minute);
 • cu creșterea erupțiilor alergice, este necesar să se spele copilul de 3 ori pe săptămână, și nu zilnic;
 • unele plante pot fi adăugate la baie (o serie, mușețel, colecție antialergică etc.), dar cu grijă (ierburile însele pot provoca reacții cutanate);
 • după scăldat, copilul nu poate fi șters cu un prosop gros, trebuie doar să vă udați cu un scutec moale și apoi să tratați zonele afectate cu medicamente prescrise de un medic (pediatru, dermatolog sau alergist).

concluzie

Dermatita atopica este o boala comuna in randul copiilor. Bolnav de ei de la copilarie. Dezvoltarea acestei boli neplăcute afectează nu numai ereditatea slabă a rudelor, ci și stilul de viață, precum și caracteristicile îngrijirii și alimentației pielii. Este foarte important ca corpul unui copil mic să nu fie înfundat cu zgură și toxine. Toate din cauza produselor de calitate slabă, dieta necorespunzătoare, invazii parazitare și imunitate slăbită. Acestea sunt principalii provocatori ai dezvoltării manifestărilor alergice, care nu sunt atât de ușor de luptat. Expunerea și răbdarea sunt necesare părinților și copiilor pentru a urma o dietă și a elimina factorii nocivi. Cu toate acestea, dermatita atopică este tratată și, odată cu vârsta, manifestările ei pot să nu mai aibă loc. Trebuie doar să urmați toate recomandările medicale.

Mai multe despre dermatita atopica la copii spune programul "Scoala de Doctor Komarovsky":

http://babyfoodtips.ru/20201834-atopicheskij-dermatit-u-detej-prichiny-simptomy-lechenie/
Mai Multe Articole Despre Alergeni