Dermatita de contact la copii: simptome, tratament cu fotografii

Dermatita de contact la copii este destul de comuna. Pielea copiilor este subțire, bogat furnizată cu vase și nervi, datorită cărora reacționează brusc la efectele mediului extern. Boala nu reprezintă o amenințare serioasă, dar îi dă un mic om disconfort. Copilul își pierde pofta de mâncare, devine capricios, plângând adesea, pieptând deja pielea afectată. Dacă lăsați boala să curgă, ea poate deveni cronică. Tratamentul în acest caz va fi mai dificil. Prin urmare, părinții ar trebui să fie conștienți de simptomele și tratamentul dermatitei de contact la copii.

clasificare

 • Dermatita de contact simplă la copii (fotografie) apare ca urmare a efectelor iritante prelungite asupra epidermei. Acest lucru poate fi frecat cu hainele cu cusături groase, descărcarea proprie a bebelușului (urină și fecale) cu nerespectarea igienei, expunerea lungă la soare, încălțăminte reci, strânse, scutece de slabă calitate.
 • Dermatita alergică de contact la copii este cauzată de răspunsul imun al organismului, cu eliberarea de anticorpi. Procovacul spală hainele pentru copii cu pudră sintetică, cosmetice, cum ar fi creme, unguente, săpunuri, medicamente și obiecte metalice care conțin nichel. În timpul verii, plantele (hogweed, primrose, buttercup), insectele pot provoca alergii. Fotografii ale dermatitei de contact alergice la copii

Simptomele și fotografiile dermatitei de contact la copii

Înfrângerea pielii este limitată la locul contactului direct cu stimulul. În primul rând, există roșeață, umflături, apoi formarea de blistere, care izbucnesc și lasă răni. Erupții însoțite de mâncărime severe. În cazul unui proces cronic, epiderma se îngroașă, patternul pielii se schimbă. Deseori există dermatită de contact în palmele unui copil, deoarece copiii, datorită curiozității lor, tind să atingă și să dețină totul. Dacă stimulul este foarte agresiv (de exemplu, o substanță chimică acidă sau o plantă otrăvitoare), poate chiar să apară o arsură. Imaginea clinică a dermatitei de contact la copii este văzută în fotografie.

Dermatita de contact in zona inghinala a unui copil si pe fese este numita scutec. Iritația pielii se produce ca urmare a contactului prelungit cu urină, fecale. De asemenea, inflamația în acest domeniu apare datorită scutecelor care nu sunt potrivite în mărime (prea mici sau mari) de materialul lor de calitate scăzută.

Deteriorarea existentă a epidermei crește riscul apariției bolii: abraziuni, zgârieturi.

Tratamentul dermatitei de contact la copii (cu fotografie)

Tratamentul bolii trebuie să înceapă odată cu încetarea contactului cu stimulul. Acest lucru se realizează prin utilizarea de produse hipoalergenice pentru îngrijirea copilului și spălarea hainei. Preferința în îmbrăcăminte trebuie acordată țesăturilor naturale: bumbac, lenjerie. Cusăturile ar trebui să lipsească sau să fie situate în exterior. Pamperele trebuie să fie selectate în mărime și adesea schimbate. Este imposibil să vă spălați bebelușul cu săpun în fiecare zi, deoarece pielea se usucă de la spălarea frecventă. Destul de multe ori pe săptămână. Se întâmplă că tratamentul medical al dermatitei de contact la copii nu este necesar, deoarece iritarea pielii trece după îndepărtarea iritantului. Dacă aceste măsuri nu au ajutat, se pune problema modului de tratare a dermatitei de contact la un copil. Există o anumită complexitate în terapie, deoarece nu toate medicamentele sunt potrivite pentru utilizare la copii.

Tratamentul dermatitei alergice de contact la copii include următoarele remedii:

 1. Antihistaminicele. Suprastin sub formă de tablete pentru administrare orală (permis pentru copii mai mari de o lună), Fenistil sub formă de gel și emulsie poate fi utilizat pentru uz extern de la naștere.
 2. Dieta hipoalergenică și administrarea orală a sorbentului pentru curățarea tractului gastrointestinal de la alergeni. Probioticele pot fi de asemenea utilizate pentru a preveni disbioza (Atsipol, de la 3 luni).
 3. Terapia locală constă în tratarea zonelor iritate cu unguent de zinc, creme sau unguente cu glucocorticoizi (Advantan de la 4 luni, Afloderm după primele șase luni de viață).
 4. Pentru a-ți scăpa bebelușul, poți face băi cu mușețel sau o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Nu este necesar să se auto-medichezeze, doar un pediatru ar trebui să prescrie medicamente. Boala răspunde bine terapiei și trece mai ales într-o săptămână. În viitor, pentru a evita recidiva, trebuie să respectați măsurile preventive.

http://pro-dermatit.ru/kontaktnyj-dermatit-u-detej.html

Cauzele dermatitei alergice de contact la copii: forme și simptome ale bolii, opțiuni eficiente de tratament

Bolile alergice afectează aproximativ 20% din populația lumii. Și din ce în ce, diferite manifestări ale alergiilor se găsesc la copii. Una dintre cele mai frecvente patologii din copilărie este dermatita de contact. Acest lucru se datorează particularităților pielii copiilor, care este foarte sensibilă la multe iritante.

Dermatita de contact combină un grup de boli inflamatorii care se dezvoltă prin contactul direct al iritanților cu pielea sau cu membranele mucoase. Aceasta este boala - rezultatul efectelor directe ale unui produs chimic asupra pielii.

cauzele

Pielea copilului este mult mai moale și mai subțire decât cea a unui adult. Prin urmare, aceasta răspunde mai rapid la efectele substanțelor iritante. În funcție de tipul dermatitei de contact, reacția cutanată poate apărea imediat după contactul cu substanța sau după expunerea repetată. Aproximativ 3.000 de substanțe pot provoca o anumită formă de dermatită.

La copii, cauzele bolii sunt mai des:

 • alergeni naturali (polen, lână, în jos);
 • contactul cu propriile dvs. secreții (fecale, urină);
 • produse de igienă și produse cosmetice (praf de spălat, șampon);
 • frecare de haine;
 • contactul cu metalele (nichel, crom, cupru);
 • expunerea la frig și căldură;
 • luând anumite medicamente (inclusiv cele externe);
 • insecte;
 • coloranți, conservanți.

Cum se manifestă și ce trebuie să faceți dacă sunteți alergic la vopseaua de păr? Avem răspunsul!

Instrucțiunile de utilizare a comprimatelor Zyrtec pentru adulți și copii sunt descrise în această pagină.

Tipuri și forme ale bolii

Există 2 tipuri de dermatită de contact la copii:

Dermatita simplă se dezvoltă imediat după contactul cu o substanță iritantă. Cel mai frecvent factor iritant la copiii mici este saliva. La sugari, poate provoca dermatita pe fata, pliuri la nivelul gatului. Factorii exogeni care, deseori, provoacă dermatită simplă sunt produsele de baie spumoase, săpunul alcalin, medicamentele de proprietate, sucul de citrice.

Explicațiile externe ale dermatitei simple de contact sunt aceleași ca și în dermatita atopică și alergică. Pentru diferențierea lor, se utilizează o istorie amănunțită, luând în considerare vârsta copilului și localizarea inflamației.

Una dintre cele mai frecvente dermatite de contact la sugari este dermatita scutec. Se produce ca urmare a umezelii constante a pielii, a contactului cu fecalele, scutecele. Se caracterizează prin apariția eritemului, a papulelor sau a blisterelor, eroziuni pe piele, peeling și mâncărime. Făturile femurale-genitale nu sunt, de obicei, afectate. Durata lungă a bolii duce la infiltrarea nodurilor și hipertrofia papulelor, care seamănă cu o erupție cutanată sifilită.

Expunerea repetată a alergenului la piele produce simptome de dermatită alergică de contact. Fiecare contact nou provoacă inflamație după 10-12 ore.

Dermatita de contact poate apărea într-o formă acută și cronică. Dermatita acută la copii apare după contactul brusc cu un iritant. De obicei, are un pronunțat rol, cu aspect roșu, cu limite clare ale eritemului, asemănătoare cu o arsură. Erupții însoțite de mâncărime severă, umflarea pielii. Dacă erupția cutanată roșie este acoperită cu scale mici, uscate, aceasta este o formă subacută de dermatită.

Dermatita de contact cronică este rezultatul unui efect prelungit, repetat, mic al unui iritant pe pielea unui copil. Se caracterizează printr-o schimbare periodică a stadiilor de exacerbare și remisiune. Simptomatologia este mai încețoșată decât în ​​cazul dermatitei acute. Boala conduce la compactarea stratului superior epidermal, îmbunătățind modelul pielii. În jurul sigiliilor sunt papule mici cu vârfuri plane sau rotunjite.

Semne și simptome caracteristice

Dermatita de contact apare cu hiperemia pielii, erupție cutanată în zona de contact cu reactivul. La locul inflamației, pot apărea edeme, pielea se prăjește. De obicei, localizarea erupției cutanate devine fața, mâinile, mai puțin frecvent - alte părți ale corpului. După deschiderea bulelor, se formează o eroziune în locul lor.

În faza acută a bolii, starea generală a copilului se poate deteriora. El devine moody, tearful, nu doarme bine. Temperatura crește. După câteva zile, umflarea dispare, crustele se desprind. Pielea sub ele devine palidă.

Metode eficiente și reguli generale de tratament

Tratamentul dermatitei de contact ar trebui să înceapă prin excluderea contactului cu o substanță iritantă. În timpul tratamentului, este foarte important să se sporească igiena pielii în zonele inflamate.

recomandări:

 • spălați sau tratați frecvent pielea cu un antiseptic;
 • ia mai multe băi de aer;
 • Evitați contactul cu pielea cu îmbrăcăminte sintetică și alte iritante mecanice.

Pentru a ameliora simptomele dermatitei de contact, utilizați terapie complexă de medicamente. Medicul alege medicamente bazate pe vârsta copilului, cauza și severitatea bolii.

Pentru a opri eliberarea histaminei în cazul dermatitei de contact alergice, medicul va prescrie medicamente antialergice pentru copii. În mod obișnuit, se prezintă sub formă de sirop sau picături:

Pentru a accelera eliminarea toxinelor din organism, copiii primesc sorbenți:

Pentru tratamentul topic, sunt recomandate unguente și creme, care reduc inflamația, mâncărimea, accelerează regenerarea pielii:

Se recomandă să se îmbăieze copilul în bulion de musetel sau cursuri de alergie.

În cazuri grave, în cazul în care utilizarea medicamentelor non-hormonale nu funcționează, se efectuează un curs scurt de tratament cu corticosteroizi sub supraveghere medicală strictă:

A se vedea lista și caracteristicile celor mai ieftine și mai bune pastile de alergie pentru copii și adulți.

Citiți despre regulile de tratament ale bolilor alergice cu ajutorul homeopatiei la această adresă.

Urmați linkul http://allergiinet.com/allergiya/simptomy/temperatura-u-detej.html și aflați dacă alergiile pot ridica temperatura și cum să scăpați de ea.

Instrucțiuni de prevenire

Este foarte dificil să protejați copilul de efectele substanțelor chimice și de dezvoltarea dermatozelor de contact. Prin urmare, părinții trebuie să minimizeze contactul cu posibili provocatori ai bolii și îngrijirea corespunzătoare a pielii copilului.

Sfaturi utile:

 • Achiziționați produse hipoalergenice pentru îmbăierea unui copil și spălarea hainelor.
 • Purtați doar haine din materiale naturale. Este recomandabil să cumpărați haine de îmbrăcăminte în alb, fără vopsele.
 • Înainte de a bea copilul cu apă de la robinet, permiteți evaporarea clorului sau instalarea unui filtru special.
 • Șamponul și săpunul este mai bine să se utilizeze nu mai mult de 1 dată pe săptămână.
 • Jucăriile trebuie să respecte cerințele de igienă, să aibă un certificat de calitate. Este mai bine să renunți la jucării de pluș.
 • Schimbați scutecele cel puțin o dată în 4 ore.
 • Evitați contactul prelungit al pielii cu secrețiile naturale. Spălați copilul după fiecare mișcare intestinală. Ștergeți.

În următorul videoclip, un expert va prezenta detalii interesante despre dermatita de contact la copii:

http://allergiinet.com/zabolevaniya/u-detej/kontaktniy-dermatit.html

Manifestări ale dermatitei de contact la copii: fotografii, simptome și metode de tratament a bolii

Dacă bebelușul are roșeață pe piele, se plânge de mâncărime sau pieptănare, există o umflare a zonei inflamate - poate că un copil dezvoltă o formă de dermatită de contact. Ce este? Ce tipuri de boli există? Cum se manifestă patologia în brațe, picioare, cap, corp? Cum să tratăm un copil? Cum de a preveni boala? Vom înțelege împreună.

Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact la copii este un tip de proces inflamator acut care afectează pielea. Această boală afectează adesea populația adultă - în general, patologia este diagnosticată la femele cu vîrsta cuprinsă între 15 și 50 de ani, însă la copiii de vârstă preșcolară și școlară, boala este detectată destul de des.

Clasificarea bolilor

Există mai multe tipuri de boală. Experții disting între forme alergice și simple ale patologiei. În primul caz vorbim despre manifestarea reacției sistemului imunitar la stimul - acest tip de dermatită se dezvoltă de obicei la persoanele cu alergii la orice substanță sau apare ca rezultat al activității profesionale, dar apoi într-o formă cronică.

Boala se manifestă în limitele de piele bine definite, în care corpul pacientului era în contact cu un iritant. Ca și cele din urmă, substanțele acide și substanțele alcaline de concentrație ridicată acționează de obicei.

Distinge de asemenea forma de frecare a dermatitei. De fapt, este un fel de simplu, așa cum apare pe fundalul efectelor mecanice asupra pielii. La copii, se poate dezvolta ca rezultat al purtării de îmbrăcăminte incomodă cu cusături aspre orientate spre interior.

cauzele

Dacă vorbim despre cauzele dermatitei de contact în general, putem concluziona că persoanele care suferă de intoleranță individuală la orice substanță, indiferent de etiologia ei, dezvoltă de obicei forma alergică a dermatitei de contact. O formă simplă a bolii apare numai din motive externe prin contact direct cu un iritant.

Se crede că principala cauză a dezvoltării bolii devine un factor ereditar. Dacă unul dintre părinții copilului (sau ambii) se îmbolnăvește periodic cu unul dintre tipurile de dermatită de contact, probabilitatea ca și copilul să fie susceptibilă la această boală crește. În plus față de predispoziția genetică, există și următoarele cauze ale bolii:

 • iritație fizică prelungită - de exemplu, datorită scutecelor;
 • interacțiunea cu materiale de origine naturală - lână, latex, cauciuc;
 • administrarea anumitor grupuri de medicamente (cu terapie antibiotică, utilizarea de corticosteroizi, derivați ai acidului barbituric);
 • interacțiunea cu anumite metale, cel mai adesea apare o reacție negativă în timpul contactului prelungit cu argintul sau cu nichelul;
 • componente chimice ale țesăturilor, produse de igienă și substanțe chimice de uz casnic.
Forma de contact a dermatitei survine prin contact direct cu un iritant.

Simptome la copii

Simptomele dermatitei de contact a oricărui soi sunt întotdeauna pronunțate și este dificil pentru părinți să nu observe că un copil dezvoltă o boală de piele. La pacienții tineri, dezvoltarea dermatitei de contact a formelor simple sau alergice va fi determinată de următoarele simptome caracteristice pe mâini, picioare, perineu, față și corp:

 1. mâncărime;
 2. senzație de arsură;
 3. roșeața pielii;
 4. umflare;
 5. senzație de febră sau febră la locul inflamației.

diagnosticare

Anamneza atentă și scrupuloasă reprezintă baza pentru diagnosticarea ambelor tipuri de dermatită de contact. Dacă medicul reușește să stabilească o relație de cauzalitate între simptome și efectele iritantelor, va fi posibil să se facă fără cercetări ulterioare.

Uneori este necesar un test de sânge comun și biochimic pentru a detecta cauza adevărată a dermatitei.

Dacă un specialist nu este sigur că exact cauza a provocat apariția simptomelor, el va prescrie o analiză generală și un test de sânge biochimic - rezultatele sale vor ajuta în diagnosticul diferențial. Este posibil să se facă distincția între o formă simplă de dermatită de contact și alergică prin utilizarea testelor cutanate.

Tratamentul bolii

Înainte de a trece la tratamentul unei boli, este necesară stabilirea cauzei sale exacte. Dacă nu este eliminată și afectează doar manifestările externe ale problemei, atunci poate fi obținută doar o ușurare temporară a stării pacientului. De regulă, tratamentul are loc la domiciliu, cu excepția pacienților cu boli decompensate în stadiul cronic și a cazurilor de dermatită complicată.

Principalul element al efectului terapeutic rămâne cremele și unguentele care se aplică direct în zona afectată. În forme severe ale bolii, sunt prescrise comprimate și injecții - intramusculare sau intravenoase (de exemplu, Diprospan). Puteți adăuga tratament cu rețete tradiționale. În cazul alergiilor, se indică o dietă care exclude utilizarea următoarelor produse:

 • nuci;
 • afumate;
 • fructe de mare;
 • producția industrială semifinitată;
 • ciocolată;
 • miere și alte produse apicole;
 • portocale sau roșii, fructe și legume;
 • băuturi și produse de nuanțe luminoase, adică conținând un număr mare de culori naturale sau artificiale.
În caz de boală, este important să excludeți toate produsele care sunt alergeni.

Utilizarea medicamentelor

Forma simplă de contact a dermatitei la copii deseori dispare de la sine după îndepărtarea iritantului. Cu toate acestea, chiar și în acest caz, nu trebuie să neglijezi tratamentul - există riscul ca boala să devină mai gravă. Pentru toate tipurile de inflamație a pielii, se indică agenți locali, dacă boala se datorează alergiilor, tratamentul este suplimentat cu medicamente antihistaminice.

http://vseprorebenka.ru/zdorove/zabolevaniya/kontaktnyj-dermatit-foto-u-detej.html

Dermatita de contact la copii: cauze, forme si tratament

Scutece, haine, cosmetice pentru îngrijirea copilului pot deveni nu numai asistenți pentru părinții tineri, ci și dușmani ai pielii copiilor. Materialele sintetice, substanțele chimice din cosmetice pot provoca boli inflamatorii ale pielii, în special dermatită de contact.

Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact este o boală inflamatorie a pielii care se dezvoltă după expunerea la diverși stimuli. Boala se caracterizează printr-o leziune localizată a pielii pe acele părți ale corpului care sunt în contact direct cu stimulul.

Cauzele bolii

Cauzele frecvente ale unei reacții cutanate inflamatorii sunt:

 1. Temperaturi scăzute: apariția iritației datorată imperfecțiunii inervației, sensibilității la piele crescută și labilității sistemului vascular. Cel mai adesea, temperatura scăzută provoacă dermatită la sugari și nou-născuți.
 2. Temperatura înaltă: expunerea la radiații ultraviolete, expunerea prelungită la soare, înotul în băi cu o temperatură a apei mai mare de 40 ° C la copii mici poate provoca iritarea pielii.
 3. Iritanți chimici: Cosmetice, scutece, produse chimice de uz casnic, materiale sintetice de îmbrăcăminte, precum și unele dezinfectante (alcool, iod și altele) pot deveni iritanți puternici din cauza hipersensibilității și a unor caracteristici fiziologice ale pielii copiilor.
 4. Iritanți biologici: duc la apariția dermatitei de contact alergice, în special în timpul verii. Printre motivele biologice se numără plantele (în special arnica, primroza, euphorbia, cocoșul, hogweed și ragweed) și insectele (omizi, gândaci și altele).
 5. Metalele: de multe ori cauza bolii la copii sunt bijuterii din aur (cruci, cercei), sau mai degrabă nichel, care face parte din ele.

Cel mai adesea, dermatita se dezvoltă în zonele rănite ale pielii (abraziuni, zgârieturi).

Afecțiunile cutanate cresc astfel de factori:

 • condițiile meteorologice și climatice;
 • obezitate;
 • diferite tipuri de anemie;
 • condiții de viață;
 • SARS;
 • stres;
 • vaccinare.

Tipuri și forme

Dermatita de contact poate fi:

 • simplă, care apare pe pielea sănătoasă sau pe fundalul oricărei dermatite;
 • alergic, constituind o reacție alergică cutanată de tip întârziat.

Dermatita dermica se poate întâmpla:

 • acut - sub forma unei reacții instantanee la un iritant (de exemplu, o arsură chimică); în această formă, leziunea are limite clare;
 • cronic - este rezultatul expunerii repetate la iritarea pielii; Cu această formă de semne strălucitoare de inflamație nu există, pielea de la locul de contact cu iritantul este compactată, acoperită cu papule mici.

Simptome și semne

Semnele dermatitei de contact apar pe zone de piele care au intrat în contact cu un iritant:

 • umflarea și înroșirea pielii cu margini ascuțite;
 • mâncărime;
 • senzație de arsură;
 • durere ascuțită;
 • blistere de pe piele care se desfac și formează eroziune.

După tratament, eroziunea devine acoperită de o crustă, care în cele din urmă dispare.

Complicații și consecințe

Cea mai obișnuită complicație a bolii este întinderea unei infecții bacteriene. În același timp, se pot dezvolta diferite tipuri de pioderme, abcese, flegmon.

În cazul tratamentului cu întârziere, riscul ridicat de tranziție de la o persoană la o cronică.

Diagnosticarea și examinarea copilului

Erupția cutanată este un motiv pentru a contacta un pediatru sau un dermatolog pediatru. De mare importanță în diagnostic este examinarea pielii, anamneză și teste de laborator:

 • analiza clinică generală a sângelui și a urinei;
 • un test de sânge pentru imunoglobulina E;
 • aplicarea testelor cutanate - pentru identificarea iritantului.

Este important să examinăm copilul pentru prezența patologiilor care ar putea provoca dezvoltarea dermatitei:

 • coprogram;
 • fecale pe viermi și dysbioză;
 • Ecografia organelor digestive.

Atunci când se atașează o infecție, se efectuează un studiu al frotiurilor și ștreturilor din piele. În cazuri rare, când un diagnostic este dificil, este necesară o biopsie a pielii.

Boala este importantă pentru diferențierea cu:

 • starea imunodeficienței;
 • roz lichen;
 • atopică dermatită;
 • sudamen;
 • scabie;
 • dermatită seboreică;
 • eczeme;
 • psoriazis;
 • ihtioză;
 • eczemă microbiană;
 • piele limfom.

Cum să vindeci un copil

Înainte de a începe tratamentul medical, este necesară identificarea și eliminarea iritantului.

O mare importanță în lupta împotriva dermatitei este creșterea igienei leziunilor:

 • spălarea frecventă a zonelor inflamate cu apă fiartă sau lubrifierea cu soluții antiseptice;
 • băi regulate de aer;
 • excluderea contactului pielii afectate cu sintetice, îmbrăcăminte sub presiune și alte stimuli mecanici.

Tratamentul medicamentos al dermatitei de contact la copii este complex:

 1. Antihistaminice (Fenistil, Zyrtec, Suprastin, Eden) pe cale orală și sub formă de unguente pentru a elimina reacția alergică, mâncărime și durere.
 2. Probioticele (Atsipol, Bifidum) sunt prescrise, de câte ori boala se dezvoltă pe fondul disbiozelor intestinale.
 3. Imunostimulantele (imunologice) sunt utilizate pentru forme severe ale bolii și leziuni cutanate extinse.
 4. Atunci când infecția secundară este prescris antibiotice sub formă de unguente sau sistemic.
 5. La nivel local se pot utiliza astfel de instrumente:
 • Unguent de zinc;
 • Bepanten;
 • Sudocrem;
 • pulbere;
 • decocții de ierburi (mușețel, tren);
 • unguente corticosteroide pentru inflamații severe - Advantan, Elidel, Lokoid.

Tratamentul patologiei, de regulă, nu depășește 5 - 7 zile. Cu o terapie inițiată în timp util, prognosticul este favorabil.

Prevenirea dermatitelor

Excluderea totală a riscului de dermatită este imposibilă. Este imposibil să se prevadă care copilul va reacționa la iritarea pielii: un produs alimentar sau un agent de baie. Prin urmare, părinții ar trebui să minimizeze utilizarea celor mai periculoși în acest sens înseamnă:

 • pentru îmbăierea unui copil alegeți geluri și săpunuri hipoalergenice;
 • spălați hainele pentru copii numai cu pulbere hipoalergenică pentru bebeluși;
 • folosiți scutece fără arome și alți aditivi;
 • selectați haine pentru copil numai din materiale naturale;
 • evitați articolele de îmbrăcăminte cu benzi elastice strânse, elemente rigide.
 1. Nu abuzați de produsele cosmetice pentru copii. Cremele și uleiurile înfundă porii și împiedică respirația pielii. Săpun sau gel de duș nu este de dorit să se utilizeze zilnic. Este suficient sa baieti copilul cu sapun de cateva ori pe saptamana.
 2. Când îmbăiați un copil, puteți adăuga ierburi sau un pic de permanganat de potasiu în baie.
 3. Soluțiile alcoolice concentrate (verde strălucitor, iod) nu trebuie aplicate la leziuni.

Dermatita de contact nu este neobișnuită în copilărie, ajutată de trăsăturile structurale ale pielii. Astfel de probleme pot fi evitate prin acordarea unui timp suficient pentru igienă și fără abuz de cosmetice pentru copii.

http://doktordetok.ru/allergolog/kontaktnyj-dermatit-u-detej.html

Dermatita de contact la copii: de ce apare, cum se trateaza si se pasa de piele

Cauze și mecanisme de dezvoltare

Apariția inflamației pe piele datorită caracteristicilor fiziologice ale corpului copilului.

Pe fondul sensibilității crescute la nivelul pielii, factorii de mediu sunt cauzele dermatitei de contact la copii:

 • componente chimice în compoziția produselor cosmetice pentru copii;
 • articole de îmbrăcăminte sintetice
 • temperatura scăzută - de obicei provoacă dermatită de contact la nou-născut datorită sistemului vascular și nervos nedezvoltat;
 • apă de scăldat de peste 40 ° C;
 • efectul razelor ultraviolete;
 • stimuli biologici de origine vegetală - flori de primrose, euphorbia, arnica.

Dermatita de contact pe fata unui copil apare adesea ca o reactie la muscaturile de gandaci, omizi.

Inflamarea pielii poate fi cauzată de hainele care au fost spălate cu un nou detergent de rufe. Cu toate acestea, părinții iau erupții cutanate pentru alergii alimentare. Cauza adevărată este recunoscută de părțile corpului care sunt libere de erupții care nu au fost în contact cu acest lucru. Dacă utilizați altă pulbere de spălare, iritarea nu apare.

Mecanismul de alergie declanșează un răspuns atipic al sistemului imun la substanțe străine. Celulele de grasime percep alergeni ca un inamic periculos. Când se întâmplă acest lucru, eliberarea histaminei biologic active în sânge. El este cel care provoacă simptomele dermatitei - o erupție cutanată roșie.

clasificare

Dermatita de contact la sugari după origine este împărțită în trei tipuri:

 • Simplu - apare după contactul mucoasei sau a pielii cu o substanță iritantă. Unul dintre tipurile comune de dermatită de contact la copii este scutecul. Erupția cutanată este cauzată de umiditatea crescută în scutece, precum și de bacteriile din compoziția urinei și a fecalelor. Roșeața are loc la 48 de ore după ce a purtat scutece și durează 2-3 zile.
 • Alergică - se manifestă prin reacția generală a corpului. Simptomele se dezvoltă treptat: de la 2-3 zile la mai multe luni. Există aproximativ 2 mii de substanțe care pot provoca un răspuns atipic al sistemului imunitar.
 • Fototoxic - apare după expunerea la lumina soarelui.

Doctorii disting două forme de dermatită cu fluxul. În cazul bolilor acute, simptomele apar imediat după contactul cu alergenul. După încetarea stimulului, erupția dispar. Dacă continuă legătura cu substanța, dermatita are un curs cronic. După tratament, rănile se acoperă cu o crustă, care se lasă după 2-3 zile.

Etape de dezvoltare și simptome

Exacerbarea bolii sezoniere la un copil este de obicei observată în perioada toamnă-primăvară, dar poate să apară și în timpul iernii.

Schimbările pielii parcurg mai multe etape:

 • Eritromic - manifestat prin pete roșii înfundate. Erupția cutanată la nou-născuți începe cu o mică hiperemie în zona feselor. Cu un tratament prompt, iritarea dispare fără anxietate.
 • Vezicula veziculară este caracterizată de blistere mâncărime, pe suprafața căruia apare puroi. Scurt, se transformă în răni, există un simptom dureros.
 • Necrotic-ulcerativ - însoțit de un proces inflamator puternic. Tesutul deteriorat moare, lăsând cruste. După vindecare, rămân cicatrici.

De obicei, dermatita de contact la copii se oprește în prima etapă. Pentru a preveni un curs sever, este necesar să luați măsuri medicale în timp. Pentru aceasta, trebuie să cunoașteți manifestările clinice ale bolii.

Simptomele dermatitei de contact la copii:

 • roșeață, umflare (apar în formă acută);
 • mâncărime, arsuri;
 • care, după deschiderea spontană, formează eroziune;
 • plăgi plânse - se observă eliberarea fluidului din bule în stadiul avansat al bolii;
 • cruste, peeling;
 • anxietate, tulburări de somn.

localizare

De obicei focurile sunt localizate în zonele deschise ale corpului. În funcție de etiologia dermatitei și de vârsta pacientului, localizarea locației este variabilă.

La copiii cu vârsta de până la 12 luni:

 • picioarele și fese;
 • fata;
 • antebraț;
 • axială.

La copiii de la 1 la 12 ani:

Deseori se produce o dermatită a copilului în fosa popliteală. În timpul adolescenței, semnele unei erupții cutanate apar pe orice parte a corpului.

Ce doctor să contactezi

Diagnosticul și tratamentul bolilor de piele la copiii implicați într-un dermatolog pediatric. În cazurile ușoare, o dermatită simplă poate fi tratată de un pediatru. Dacă erupția este severă, ar trebui să vizitați un alergolog. Dacă este necesar, va trimite o consultație imunologului pentru a identifica un alergen specific.

diagnosticare

Pentru a trata în mod corespunzător dermatita afectată a pielii, trebuie mai întâi să dați seama de natura erupției cutanate. Deja în timpul examinării și colectării anamnezei, un medic cu experiență poate face un diagnostic.

Dacă este necesar, specialistul atribuie teste de laborator:

 • sânge și urină;
 • testul de piele pentru detectarea alergenilor;
 • Test ELISA - imunoabsorbție legată de enzime pentru detectarea anticorpilor în plasma sanguină;
 • fecale pentru detectarea ouălor de viermi;
 • coprogram (analiză fecală generală).

Dacă se suspectează o infecție, se efectuează răzuirea pielii pentru examinarea histologică și bacteriologică. Biopsia este rareori efectuată.

tratament

Regimul de tratament include eliminarea contactului cu alergenul sau cu alt iritant care a cauzat dermatita. Terapia medicamentoasă a bolii este întotdeauna complexă. Dacă se unește flora microbiană, tratamentul dermatitei de contact la copii este întârziat pe termen nelimitat.

Preparate pentru uz intern

Pentru a scăpa de boală ajutați medicamentele cu diferite mecanisme de acțiune:

 • Tablete antihistaminice - Fenistil, Erius, Zirtek, Suprastin, Eden.
 • Probiotice - înseamnă reglarea microflorei intestinale. În acest scop, se utilizează Atsipol, Bifidumbacterin, Linex, care tratează dysbacterioza ca o cauză a dermatitei.
 • Imunostimulantele sunt prescrise pentru boli severe.

În cazul complicațiilor cu o infecție bacteriană, tratamentul se efectuează cu antibiotice generale.

Preparate pentru uz extern

Dermatita pe fața unui copil, cu excepția probioticelor și antihistaminelor, este tratată efectiv cu preparate externe locale de acțiune de înmuiere:

 • Crema pentru nou-născuți Bepanten ameliorează inflamația, același efect are un unguent de zinc, Timogen, pulberi cu plante medicinale, Sudokrem.
 • Unguentele hormonale tratează o inflamație alergică pronunțată. Aplică Elidel, Lokoid, Advantan.

Aceste fonduri pot fi utilizate din primele zile ale vieții. Cursul terapeutic nu durează mai mult de o săptămână.

Remedii populare

Ca supliment, puteți utiliza metodele tradiționale după consultarea cu medicul dumneavoastră. Ele sunt folosite numai pentru boli ușoare.

Astfel de remedii folclorice sunt permise:

 • o compresie cu suc de cartofi pentru câteva minute;
 • ulei de in pentru lubrifierea zonelor uscate;
 • glicerină pentru piele uscată și fulgi;
 • propolis încălzit și ulei vegetal într-un raport de 1: 4 pentru comprese de 5 minute.

Nu faceți auto-medicamentul unei astfel de boli grave, cum ar fi dermatita. Pielea sugarilor este foarte sensibilă. În locul beneficiilor, părinții pot dăuna cu ușurință unui organism în creștere.

complicații

După zgârierea rănilor, se poate uni o infecție bacteriană. În acest caz, se dezvoltă piodermia - inflamație purulentă. Mai multe complicații severe - abces, flegmon.

După dermatita suferită, pielea suferă modificări, care se exprimă sub forma:

 • atrofia - subțierea epidermei;
 • hiperpigmentarea - creșterea culorii zonelor individuale;
 • lichenificare - îngroșarea stratului superior al pielii;
 • cicatrici și cicatrici.

Iritarea simplă a epidermei fără o terapie adecvată se poate transforma în dermatită fungică. În același timp, apar și alte simptome - creșterea mâncării, peelingul pielii. Copilul devine nervos, nu doarme bine.

Stilul de viață al unui copil cu dermatită de contact

Pentru a preveni problemele de piele, este important să vă îngrijiți corespunzător copilul.

Trebuie să urmați câteva reguli simple:

 • spălați pielea inflamată cu apă fiartă fără o cârpă;
 • baie un copil de până la un an o dată pe zi folosind săpun copil;
 • aranjați aerisirea regulată;
 • schimba frecvent scutecele, care trebuie să fie fără parfum;
 • alegeți haine pentru copii produse din țesături naturale;
 • să excludă din dulap articole cu benzi elastice strânse, autocolante și inserții sintetice;
 • utilizați pulberea hipoalergenică de rufe.

Când petele roșii de pe pielea copilului nu pot fi auto-medicate. În primul rând, trebuie să vă adresați medicului pediatru. Tactica medicală adecvată va salva copilul de forma cronică de dermatită și complicații.

http://dermatologiya.pro/dermatit/kontaktniy/u-rebenka.html

De ce există și cum se tratează dermatita de contact la copii

Cu niveluri crescute de poluare a mediului, popularitatea tot mai mare a țesuturilor sintetice, dermatita de contact la copii apare mai des. Produsele igienice, îmbrăcămintea, jucăriile, substanțele chimice de uz casnic în contact lezează pielea delicată. Fundalul pentru această imagine alarmantă este alimentele cu conservanți periculoși, arome, coloranți; apa potabilă cu caracteristici de calitate neexplorate. Toți factorii din agregat împiedică formarea unei imunități puternice, în special la un copil mic.

Atitudinea neplăcută a adulților față de această problemă duce la suferința prelungită a copiilor de la erupții cutanate dureroase, ulcere umede. Atât bebelușii cât și adolescenții devin nervoși, își pierd apetitul, dorm foarte prost.

cauzele

Dermatita de contact apare prin contact direct cu medii solide, lichide, gazoase și materiale, ceea ce duce la inflamarea gravă a pielii.
Cele mai frecvente iritante sunt:

 • produse chimice;
 • cosmetice;
 • temperatura aerului și a apei incomode pentru un copil;
 • medicamente de acțiune externă;
 • plante, insecte;
 • metale;
 • materiale sintetice în haine, pantofi.

Aerul și mediul acvatic rece sau supraîncălzit afectează mai ales copiii din primii ani de viață. Pielea foarte delicată, datorită instabilității sistemului neuroconductor și vascular, nu tolerează expunerea excesivă la soare, înotul într-o baie fierbinte (peste 40 ° C) și contactul cu suprafețele reci.

Cele mai periculoase iritante chimice. Ei acționează nu numai în punctul de contact, dar sunt, de asemenea, absorbiți în țesuturi profunde, în sânge. Substanțele toxice pentru copii sunt conținute în coloranți, materiale plastice, compoziții cosmetice și parfumuri.

Alcoolii obișnuiți și în cele mai multe cazuri inofensivi, iodul, atunci când dezinfectează pielea sensibilă la acestea, pot provoca o reacție alergică sub formă de dermatită.

În sezonul cald, contactul frecvent al copiilor cu iritante naturale. Poate fi hogweed, ambrosia, arnica, spurge, buttercup, primrose. În spatele crawlerelor care se târasc pe corp, banda roșie de mâncărimi se umflă adesea imediat.

Metalele folosite pentru a face jucării și bijuterii pot provoca, de asemenea, dermatită de contact.

Apariția iritației pielii contribuie la o serie de factori:

 • răni, zgârieturi;
 • durerea copilului;
 • obezitate;
 • anemie cu etiologie diferită;
 • gusa;
 • nervozitate nervoasă, stres psihologic;
 • condițiile de viață necorespunzătoare pentru copii;
 • intoleranța individuală a climei.

Uneori vaccinările devin fundalul pentru manifestarea bolii.

Simptomele patologiei

Dermatita de contact la copii tineri și mai mari poate să apară imediat sau după un timp. Acesta din urmă este caracteristic leziunilor alcaline. Un mic foc poate ramane invizibil pana la formarea ulcerului slab vindecat.

Dermatita dermatologică dermică (simplă, alergică) dă imediat simptome vizuale.

În fotografia de mai jos puteți vedea leziunea pielii pe fața copilului, permițându-vă să diagnosticați patologia chiar și fără teste de laborator.

Boala se dezvoltă în trei etape:

 1. Hiperemia (înroșirea) pielii, umflături, mâncărime, durere la coacere.
 2. Erupția bulelor transparente, care mai târziu devin cruste uscate sau răni ude.
 3. Tranziția fazei buloase în forma necrotică, care se exprimă prin germinarea ulcerului până la adâncimea epidermei. După vindecare prelungită, rămân cicatrici albe concave.

Contactul dermatitei cronice este cauzat de:

 • ușoară, dar prelungită iritație a pielii;
 • adesea repetate impactul negativ;
 • lipsa tratamentului adecvat al formei acute.

Pielea își schimbă treptat culoarea naturală în violet, cu un indiciu de albastru. Obține o structură grosieră sau subțire, acoperită cu fisuri.

Tratament: reguli de bază și recomandări

Rularea dermatitei de contact este periculoasă cu complicații inflamatorii. În cazul încălcării integrității barierului cutanat, se dă acces la bacterii care provoacă erupții purulente (piodermă) și leziuni celulare profunde (abcese, celulită).

Primul pas în tratamentul dermatitei de contact este determinarea precisă a iritantului și protecția împotriva acestuia. Măsurile de sănătate ulterioare includ:

 • terapie medicamentoasă;
 • spălarea regulată a focarelor de inflamație cu apă fiartă, decoct de pe bază de plante;
 • tratament antiseptic;
 • aerisirea zonelor afectate, în special în zona inghinală;
 • înmuiere, hrănirea pielii cu creme selectate individual;
 • protecția împotriva daunelor provocate de alte substanțe iritante.

Terapia de droguri

Tratamentul dermatitei de contact acute și cronice la copii apare în mai multe moduri:

 • Limitarea sintezei mediatorilor care cauzează reacții inflamatorii protectoare: antihistaminice - Fenistil, Zyrtec, Suprastin, Eden.
 • Neutralizarea manifestărilor alergice, mâncărime, durere, alifii calmanți și vindecători - Sudocrem, Bepanten, unguent de zinc, pulberi.
 • Îmbunătățirea inflamației ușoare cu unguente locale, creme reci cu efect de răcire. Cu inflamație severă - corticosteroizi (cursuri scurte de medicamente locale Lokoid, Advantan, Elidel).
 • Restaurarea microflorei benefice în intestine cu probiotice cum ar fi Bifidum și Acipol.
 • Creșterea rezistenței organismului la imunostimulatori (prezentat cu curs complicat, leziuni mari).
 • Lupta împotriva infecțiilor purulente ale pielii, a ganglionilor limfatici (antibiotice).

Tratamentul la timp permite o săptămână pentru a obține recuperarea de la copil.

Metode populare aplicabile celor mai mici

Remediile interne pot face față formelor ușoare de dermatită de contact.

 1. Roșeața în zona abdominală, fesele îndepărtează băile calde, ușor roz de permanganat de potasiu. Un bebeluș este ținut timp de 15 minute în apă, în timp ce se află, se află copii mai mari.
 2. Dermatita pe fata poate fi vindecata cu lotiuni populare - mangan, ceai, mușețel.
 3. Pentru comprese reci, conurile de hamei aburite și un șnur sunt potrivite. Se va lua 2 lingurite de colectare zdrobită pe cană de apă clocotită, amestecul fiind păstrat într-un termos peste noapte.
 4. Broască muguri de mesteacăn spală eroziune erupție. La 0,5 litri de apă fiartă luați 2 linguri de rinichi, fierbeți într-o baie de apă timp de 15 minute.
 5. Hiperemia, mâncărime pe braț, picior, alte părți ale corpului sunt eliminate prin frecarea cu sucuri proaspete din mere, castraveți, cartofi.
 6. Pielea uscată, dureroasă este înmuiată și tratată cu uleiuri vegetale din cătină, piersică sau semințe de struguri.

Prevenirea patologiei

Este imposibil să protejezi copiii de riscul dermatitei de contact.

Părinții pot minimiza momentele periculoase pentru un copil, respectând câteva reguli:

 • utilizați numai săpun hipoalergenic pentru baie;
 • spălați hainele cu un săpun bun pentru bebeluș și clătiți bine;
 • cumpăra haine, pantofi din materiale naturale;
 • alegeți scutece respirabile, fără arome;
 • umple dieta cu produse naturale, copilul trebuie să mănânce fructe și legume proaspete (cu excepția roșu și portocaliu);
 • reducerea utilizării produselor chimice de uz casnic, alegerea produselor din ingrediente naturale.

Jocurile în aer liber, sănătatea de vară a copiilor de pe litoral, starea de spirit veselă va crește rezistența la boli.

http://kozhainfo.com/dermatit/kontaktnyi-u-detej.html

Tratam dermatita de contact la un copil

Bună ziua, dragi cititori! În acest articol, veți afla cum apare dermatita de contact la copii.

Această problemă se confruntă cu mulți părinți, dar nu toată lumea știe ce să facă în această situație.

Vă vom ajuta să recunoașteți primele simptome, să învățați cum să faceți față acestei boli neplăcute a pielii și să furnizați toate informațiile necesare pentru a preveni apariția bolii.

Principalele cauze ale bolii

Dermatita de contact apare atunci când pielea reacționează la un iritant. Acestea suferă în majoritate copii sub vârsta de 4 ani. Mai ales copii.

Pielea bebelușului este mult mai moale și mai slabă decât cea a unui adult. În consecință, procesul inflamator se dezvoltă rapid, iar lista iritantelor are o gamă largă.

Acuratețea zgârieturilor, rănilor sau arsurilor poate fi una din cauzele bolii.

Există situații în care apare dermatită din utilizarea medicamentelor antimicrobiene.

Acestea includ antibiotice, penicilină, sulfonamide și streptomicină. Acest lucru se datorează faptului că acestea pot conține barbiturice, soluție de mercur sau iod.

Dermatita de contact la un copil poate cauza produse chimice care sunt conținute în jucării, îmbrăcăminte, produse alimentare și produse de îngrijire personală.

Există cazuri când frigul sau căldura afectează negativ pielea copilului și provoacă boală.

Îmbrăcămintea, în special nouă, cauzează adesea inflamații Deci, deoarece coloranții conținute în acesta sunt considerați periculoși și alergenici.

În perioada de vară, orice altceva adaugă plante și, uneori, insecte diferite.

Învățând să recunoască dermatita de contact

Simptomele bolii se manifestă sub formă de roșeață și erupții pe piele.

Apare în zonele de contact cu stimulul. Majoritatea suferă de mâini, gât și față. Uneori alte părți ale corpului.

Erupțiile cutanate au o mâncărime pronunțată și umflături. Formată sub formă de bule, care în cele din urmă se transformă în eczeme umede.

Este demn de remarcat faptul că copiii sunt supuși exacerbării procesului eczemat. Pacientul simte următoarele simptome:

 • depresie;
 • nervozitate;
 • a devenit whiny;
 • pierde somn sanatos.

Dar după 4 zile, starea lui începe să se îmbunătățească. Umflarea a dispărut, crustele care s-au format se desprind și pielea devine palidă. După încă două zile, inflamația dispare complet.

Este important să știți că dermatita de contact poate fi acută sau cronică.

În primul caz, simptomele apar la contactul cu un potențial alergen și se diminuează dacă acesta este întrerupt.

Al doilea tip de boală progresează cu contact repetat cu iritantul și este însoțit de exacerbări frecvente.

Fotografiile copiilor cu dermatită de contact demonstrează perfect toate simptomele enumerate.

Ce trebuie să știți despre diagnosticarea bolii

În primul rând, medicul colectează un istoric detaliat al pacientului. Adresează întrebările necesare și caută o posibilă cauză a bolii.

Cunoașterea unui potențial iritant sau alergen îi conferă dermatologului toate motivele pentru a diagnostica dermatita de contact. După aceea, prescrieți tratamentul necesar.

Presupusa natură alergică a inflamației necesită consultarea obligatorie a medicului alergist. După care pot fi efectuate teste de piele speciale.

Adesea, un dermatolog utilizează un dispozitiv de asistență. El prescrie un test clinic de sânge.

Datorită acestei metode, în prezența unei reacții alergice, puteți observa o modificare a numărului de eozinofile.

Cucerirea bolii inflamatorii a pielii

Apariția de scuame pe pielea bebelușului trebuie tratată cu agenți hidratanți, emolienți și antiseptici.

Este permisă utilizarea uleiurilor naturale cosmetice. Preferată migdale și piersici.

Inflamația cu simptome ușoare, cu o zonă de plâns, poate fi tratată cu o pastilă de zinc, Zindol sau pulbere pentru copii.

Cu o inflamație puternică ajută creme și unguente diverse, cum ar fi Fenistil, crema Elidel, Desitin, Gistan.

Dermatita cu cauză alergică este tratată cu antihistaminice. Acestea includ o varietate de creme, probiotice, sorbenți și ierburi chiar și liniștitoare.

Dacă o boală bacteriană sau fungică a fost adăugată la boală și pielea a suferit prea mult, atunci medicul prescrie un curs de tratament în zece zile.

Aceasta implică utilizarea unguentelor locale și a corticosteroizilor. Adesea ele sunt completate cu componente antifungice și antibacteriene.

Dacă trusa de prim-ajutor nu avea medicamentele necesare, atunci cum să tratezi boala? Puteți folosi cartofi brute pentru asistență temporară.

Acesta este un remediu popular care va ajuta la prima apariție a dermatitei. Cantitatea necesară de cartofi brute este rasă.

Gruelul rezultat este aplicat întregii zone afectate și fixat cu un bandaj. Până la eveniment nu ar trebui să depășească două ore.

Utile sunt băile de aer. Acestea sunt permise pentru orice tip de dermatită. Procedura pentru copii durează 2-3 minute și poate crește în timp până la 10 - 12 minute.

Puteți să-l cheltuiți în orice moment fără restricții. Dar ar trebui să ne amintim că temperatura inițială a aerului este de 22 de grade. Și numai cu timpul scara ajunge la marcajul de 18 - 19 C.

Evenimentul de mai sus ajută copiii să consolideze sistemul imunitar și să mențină o piele sănătoasă.

Realizăm măsuri preventive

Este extrem de important să scăldați sugarii în apă curată. Nu trebuie să conțină clor. Lichidul poate fi fiert, precum și lăsat peste noapte în limpezi.

În acest timp, substanța nocivă ar trebui să se evapore. Nu va fi superfluu să instalați un filtru pe robinetul de apă.

Când spălați hainele, utilizați acele unelte destinate copiilor. Adică, pudrele și săpunurile pentru copii. Nu uitați să spălați bine lucrurile.

Când cumpărați haine pentru bebelușul dvs., alegeți țesături de origine naturală - in sau bumbac. Culoarea lucrurilor care vin în contact cu pielea copilului trebuie să fie albă.

Acest lucru asigură faptul că acestea nu conțin coloranți dăunători. Îmbrăcămintea achiziționată trebuie spălată imediat.

Produsele de îngrijire personală pentru copii trebuie folosite o dată pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că componentele acestor produse distrug filmul gras protector al pielii copilului.

Jucăriile pentru copii, în special până la un an, trebuie să aibă indicatori de igienă sănătoși. Nu cumpărați jucării de plus pentru copii.

Abțineți de la cumpărăturile de pe piață.

Sexul, sunatoarele si sfarcurile nu pot fi spalate cu chimicale uzuale obisnuite, care sunt compuse din clor.

Pielea fragilă a copilului ar trebui să fie îngrijită cu atenție. În special, zonele de contact ale corpului, cum ar fi axile armpit, gât sau inghinal.

Este necesară schimbarea scutecelor deoarece acestea sunt poluate sau la fiecare 4 ore.

Important să vă amintiți

 1. Dermatita de contact se produce predominant la copii.
 2. Măsuri terapeutice prescrise de medic.
 3. Măsurile adecvate de prevenire pot împiedica dezvoltarea sa.

Pentru a obține mai întâi informații noi, abonați-vă la actualizările de resurse. Ne vedem în următorul articol!

http://allergo.pro/kontaktnyj-dermatit-u-detej/
Mai Multe Articole Despre Alergeni