Totul despre tratament, cauze și simptome de dermatită de contact

În lumea modernă, în fiecare zi o persoană trebuie să se ocupe de substanțele chimice care fac parte din tot ceea ce este în jur: îmbrăcăminte, produse alimentare, produse de igienă, aer inhalat și multe altele. De aceea există un model: cu cât se dezvoltă mai multă tehnologie, cu atât mai mulți oameni sunt expuși la diverse boli, inclusiv dermatită de contact. Deși boala nu este fatală, ea cauzează încă multe dificultăți în viața de zi cu zi, astfel încât să puteți și trebuie să o luptați!

Ce este dermatita de contact?

Dermatita de contact (artifactuală) este o boală inflamatorie a pielii care apare datorită expunerii la o varietate de factori de mediu, precum și alergeni. Intrarea anumitor compuși chimici pe piele provoacă o reacție alergică în corpul uman - acesta este principiul principal al dermatitei artifactuale.

Este transmisă dermatita de contact?

Adesea, când văd pete roșii pe corpul unei alte persoane, oamenii se întreabă: este boala contagioasă? Pentru a răspunde la această întrebare, este necesar să înțelegem ce se întâmplă în corpul uman. Deoarece unii oameni sunt hipersensibili la anumite substanțe ale naturii înconjurătoare, ele sunt percepute de sistemul imunitar ca un "antigen" - o substanță străină. Prin urmare, atunci când aceste substanțe ating suprafața pielii, sistemul imunitar încearcă să le distrugă - sintetizează anticorpi. În timpul acestui proces, există mulți mediatori ai inflamației care cauzează manifestările bolii.

Prin urmare, nu vă fie teamă de contractarea dermatitei de contact - aceasta nu este transmisă. Boala este cauzată de caracteristicile individuale ale corpului uman, sensibilizarea (hipersensibilitatea) la anumite substanțe. De aceea, infecția prin contact este exclusă.

Dermatita de contact: de ce apare aceasta?

Cauza principală a acestei boli este efectul asupra pielii a diferiților agenți biologici, fizici și chimici la care o persoană are o sensibilitate sporită. Acestea sunt împărțite în următoarele grupuri: obligatorii (având un efect iritant asupra pielii oricărei persoane) și stimuli opționali (determinând o reacție alergică numai la persoanele cu hipersensibilitate).

Iritantele obligatorii includ:

 • agenți chimici agresivi;
 • frecare puternică și presiune asupra pielii;
 • supraîncălzirea și supraîncărcarea pielii;
 • plante otrăvitoare;
 • otravă de animale și insecte (omizi, albine, șerpi);

Următoarele substanțe pot fi considerate ca agenți iritanți:

 • materiale sintetice folosite pentru fabricarea încălțămintei și a hainelor (cauciuc, latex, piele);
 • produse cosmetice decorative (rimel, ruj, pulbere);
 • produse cosmetice igienice (cremă, gel de duș, spumă de baie, deodorant);
 • produse chimice de uz casnic (detergenți, înălbitori);
 • saruri metalice (nichel și crom) incluse în compoziția aliajelor utilizate pentru fabricarea bijuteriilor: cercei pentru piercing, pandantive, inele, lanțuri;
 • medicamente pentru uz topic (unguente care conțin antibiotice, tencuială de muștar, antiseptice locale și multe altele);
 • alte substanțe pe care o persoană le întâlnește în timpul vieții (terebentină, clei, cerneală, latex).

Lista stimulilor opționali poate fi continuată pe termen nedefinit, deoarece orice substanță din mediul înconjurător poate deveni un alergen pentru o anumită persoană. Despre dermatita ca urmare a expunerii la soare poate fi gasita in acest articol.

Se remarcă faptul că persoanele cu predispoziție ereditară sunt mai susceptibile la apariția bolilor alergice, inclusiv în ceea ce privește dermatita de contact. Acest fapt se datorează faptului că unele proprietăți ale sistemului imunitar (de exemplu, capacitatea de a percepe anumite substanțe ca "antigene") pot fi moștenite.

Deseori dermatoza artifactuală se dezvoltă ca o boală profesională. Persoanele care lucrează cu crom, nichel, formalină, vopsele, medicamente și soluții de dezinfectare sunt supuse acestei proceduri. Foarte des, dermatita profesională de contact este înregistrată de bucătari, mașiniști, coafori, medici, constructori.

Formele dermatitei de contact

Această boală include două forme principale: dermatită de contact simplă și dermatită alergică.

Dermatita de contact simplă se dezvoltă în zona pielii unde acționa iritantul. De exemplu, atunci când se aplică crema de față - simptomele bolii vor fi pe frunte, obraji, bărbie, sub ochi. În cazul în care substanțele chimice de uz casnic, de exemplu detergentul de spălat vase, mâinile afectate, se vor observa manifestări clinice pe aceste zone ale pielii. Dacă există o reacție la materialul din care sunt cusute încălțămintea, erupția cutanată va fi localizată pe picioare.

Când vine vorba de dermatita alergică, nu întotdeauna simptomele caracteristice vor apărea doar în locul în care a fost afectat stimulul. Poate o deteriorare extensivă a pielii, care este cauzată de reacțiile imune care apar în organism. De aceea, motivele pentru apariția dermatitei de contact ar trebui să ia în considerare nu numai factorul care influențează, ci și schimbările în organismul uman, ceea ce duce la apariția simptomelor.

Pentru ca stimulul să provoace debutul bolii, sunt necesare anumite condiții: pregătirea sistemului imunitar de a da o reacție și sensibilizarea organismului. Orice substanță care intră mai întâi în organism este recunoscută de sistemul imunitar și, dacă o percepe ca fiind străină, sintetizează anticorpi (imunoglobuline de clasă E). Cu contactul ulterior, alergenul se atașează la anticorpi, formând complexul antigen-anticorp, care declanșează răspunsul imun în organism.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că dermatita de contact simplă se dezvoltă, de regulă, după o perioadă scurtă de timp (de la câteva minute până la câteva ore). Dacă vorbim despre dermatita de contact alergic, atunci manifestările ei pot să apară o zi sau mai mult după contactul cu o substanță iritantă.

În funcție de natura bolii, dermatita acută și cronică este izolată. În absența tratamentului adecvat, precum și în cazul metodelor de terapie alese în mod necorespunzător, apare trecerea formei acute a bolii într-una cronică, care este însoțită de o deteriorare a stării generale a pacientului.

În funcție de tipul erupțiilor cutanate, se disting forme eritematoase, buloase și necrotice de dermatită de contact.

Dermatita de contact: primele simptome și manifestări

Dermatita de contact simplă cu un curs acut este însoțită de eritem (înroșire) în zona pielii care a fost expusă la un iritant. Se observă, de asemenea, apariția veziculelor (bule mici de până la 4 mm în diametru, care sunt umplute cu un lichid limpede). După spargerea veziculelor, puteți observa aspectul eroziunii, care mai târziu începe să se usuce și să se acopere cu cruste. Adesea, pacienții notează mâncărime și arsură a zonei afectate a pielii.

La pacienții care sunt forțați să intre în permanență în contact cu un iritant (de exemplu, datorită activității profesionale), boala devine cronică, iar infiltrarea cutanată inflamatorie se dezvoltă destul de repede. Apare într-un număr mare de cruste, peeling, fisuri. Pot apărea mici papule (noduli) în jurul zonei afectate a pielii.

Dermatita alergică acută poate fi caracterizată prin apariția hiperemiei (roșeață) a pielii, edemului, erupțiilor veziculoase și eritematoase. Aceste simptome sunt însoțite de mâncărime și arsuri severe, iar după spargerea bulelor, pielea devine umedă.

Cu dermatită atopică cronică, starea pielii se înrăutățește în fiecare zi: se îngroațește, se observă o creștere a aspectului pielii și apariția crăpăturilor care suferă.

Severitatea și durata simptomelor depind nu numai de puterea și durata stimulului, ci și de caracteristicile individuale ale pielii umane. Se observă că în copilărie și adolescență simptomele dermatitei de contact sunt mai pronunțate decât, de exemplu, după 20 de ani. La copii nu sunt observate adesea numai manifestări ale pielii, ci și o încălcare a stării generale (pierderea poftei de mâncare, somn neliniștit, iritabilitate).

Dar dacă vorbim despre o persoană adultă care la serviciu în fiecare zi vine în contact cu un agent iritant, atunci simptomele pot fi destul de puternice, uneori chiar și tulburările nevrotice.

Cum să diagnosticați dermatita de contact

Dermatologii, alergologii și imunologii sunt implicați în diagnosticarea și tratamentul acestei boli. Prin urmare, atunci când apar primele simptome ale bolii, este necesar să se înregistreze pentru o consultare cu un specialist. Trebuie amintit faptul că erupția apare pe diferite părți ale corpului, poate arăta diferit în fiecare caz și numai medicul poate evalua manifestările bolii și poate face un diagnostic. De asemenea, este important să se colecteze antecedente alergologice individuale și familiale, să se efectueze interogarea și examinarea pacientului.

Dacă se suspectează dermatită de contact, există o legătură clară între contactul cu un iritant și simptomele. Dacă pacientul însuși vorbește despre această relație, atunci aceste date pot fi suficiente pentru a face un diagnostic.

Dar nu întotdeauna persoana în sine poate detecta cauza dermatitei de contact, atunci medicul trebuie să identifice alergenul folosind teste de aplicare (teste de alergie cutanată). Esența acestei metode este că câteva picături de alergeni suspectați se aplică pe partea interioară a antebrațului pacientului. Într-o sesiune, este posibil să se aplice aproximativ 20 de iritante. După aceea, după 15-25 de minute, medicul evaluează starea pielii pacientului: dacă se observă roșeață și umflături, atunci rezultatul este evaluat ca fiind pozitiv.

Alte metode de diagnosticare sunt de asemenea folosite uneori, care permit medicului să clarifice originea și severitatea bolii. Acestea includ:

 • număr total de sânge (număr crescut de eozinofile indică geneza alergică a dermatitei);
 • testul biochimic de sânge (pentru a elimina patologia asociată);
 • determinarea cantității de imunoglobulină totală E (crescută în mod semnificativ cu alergii);
 • determinarea imunoglobulinelor specifice E la alergen (dacă este imposibil să se efectueze teste cutanate);
 • Realizați prik-test (similar cu testele de piele, dar mai exacte și moderne). Alergenul este injectat cu un ac mic intradermic.
 • efectuarea unui test de patch-uri (singura metodă care poate ajuta la detectarea cauzei hipersensibilității cu eliberare întârziată). Pentru a face acest lucru, pacientul dintre lamelele umărului leagă 10-15 patch-uri, care sunt impregnate cu alergeni tipici care cauzează dermatită de contact. După 2 zile, plasturile sunt îndepărtați, medicul evaluează starea pielii. De asemenea, evaluarea pielii se efectuează după 24 și 48 de ore după terminarea testului.

În majoritatea cazurilor, medicul are suficientă sondaj și examinare, dar pentru dermatită de origine inexplicabilă, multe dintre metodele de cercetare de mai sus sunt de asemenea utilizate.

Tratamentul dermatitei de contact

Adesea, dacă vorbim despre dermatita de contact simplă, atunci pentru a vindeca această boală, este suficient să excludem efectul stimulului asupra corpului. Dacă faceți acest lucru la timp, simptomele dispar în decurs de 1-3 zile.

Dar tratamentul dermatitei de contact alergice este mai lung și mai laborios. Din nou, această formă a bolii poate merge pe cont propriu, dar adesea doar excluderea stimulului nu este suficientă - este necesară aplicarea terapiei complexe. Până în prezent, a fost folosit tratament medicamentos, fizioterapie și terapie cu ajutorul metodelor tradiționale. Despre dacă dermatita de contact poate fi vindecată în acest articol.

Tratamente tradiționale pentru dermatită artifactuală

Tratamentul trebuie să fie cuprinzător, consistent și realizat sub supravegherea unor specialiști cu înaltă calificare. Nu există un remediu universal care să se potrivească fiecărui pacient și să-l scape complet de dermatită de contact.

Terapia medicamentoasă pentru această boală include:

 • antihistaminice (Zyrtec, Claritin, Alerszin, Erius). Cursul de tratament este de obicei de aproximativ 10-14 zile, este necesar să se fărâme zonele afectate de 2-3 ori pe zi.
 • metode non-hormonale de acțiune locală (au efect antiinflamator, vindecător și calmant). Următoarele unguente și creme sunt considerate a fi cele mai eficiente: Eplan, Panthenol, Radevit, Protopik, Bepanten, Desitin.
 • agenți topici corticosteroizi (Elokom, Advantan, Celestoderm, Akriderm).
  Este important să rețineți că remediile hormonale sunt foarte puternice și pot provoca reacții adverse severe. Prin urmare, acestea trebuie luate numai dacă este necesar, așa cum este prescris de un medic, sub supravegherea sa și numai în cursuri de 10-14 zile.

De asemenea, s-au folosit metode de fizioterapie: radiații UV, terapie magnetică, tratament sanitar și stațiune.

Tratamentul dermatitei de contact prin metode populare

Este imposibil să se refuze eficacitatea remediilor folclorice, dar acestea pot fi utilizate numai după consultarea unui medic, în combinație cu metodele tradiționale de tratament.

Căile de atac eficiente sunt decocturile de ierburi care pot fi adăugate la apa pentru scăldat. Următoarele remedii sunt recunoscute ca fiind cele mai eficiente:

 • infuzie de tricolor violet. Poate fi folosit pentru băi și pentru frecarea pielii afectate.
 • infuzie de muguri de mesteacan. Reduce uscarea și peelingul, înmoaie pielea.
 • decoctul de coaja de stejar poate fi folosit pentru băi, și loțiuni (dacă există o piele plâns).
 • decoctionul de calendula si celandina. Utilizat pentru uscarea și dezinfectarea pielii.
  castravete și suc de cartofi. Îndepărtați mâncărimea și arderea, le puteți aplica de mai multe ori pe zi pentru a șterge pielea.

Utilizarea metodelor de medicină tradițională va ajuta la ameliorarea rapidă a simptomelor și la obținerea unei recuperări complete.

Caracteristicile tratamentului în timpul sarcinii

Femeile gravide suferă adesea de dermatită de contact - acest lucru se datorează faptului că sistemul lor imunitar este slăbit. Tratamentul dermatitei de contact în timpul sarcinii trebuie efectuat sub supravegherea unui medic, deoarece: nu toate medicamentele pot fi prescrise în această perioadă.

Antihistaminicele nu sunt prescrise în primul trimestru. Utilizarea lor este posibilă numai după a 12-a săptămână de sarcină, luând în considerare informațiile specificate în instrucțiuni. Este, de asemenea, posibil să se utilizeze unguente cu corticosteroizi, antiinflamatori, agenți antibacterieni de acțiune locală și emolienți (Pantenol, Pantestin). Remediile populare nu sunt contraindicate la femeile gravide.

O caracteristică a tratamentului dermatitei de contact în timpul sarcinii este faptul că se preferă tratamentul local, deoarece medicii se tem că medicamentele pot trece prin placentă și pot avea un efect advers asupra fătului.

Complicațiile dermatitei de contact

Dermatita de contact nu este doar o problema cosmetica. În primul rând, este o boală care are anumite efecte. Cele mai frecvente complicații sunt:

 • ulcere (defecte de piele profunde care nu se vindecă mult timp și apoi lasă cicatrici și cicatrici);
 • pyoderma (inflamația purulentă a pielii cauzată de infecție);
 • celulita, abcese (consecințe ale unei infecții care s-a răspândit în țesutul subcutanat).

Din cele de mai sus, se poate concluziona că boala în sine nu este periculoasă, ci o infecție secundară care se poate alătura în timpul dermatitei de contact.

Cum să evitați dermatita de contact

Pentru a preveni apariția acestei boli, este necesar să se respecte măsurile preventive. Mai întâi de toate, trebuie să conduceți un stil de viață sănătos, să renunțați la obiceiurile proaste, de multe ori să mergeți pe aerul curat. Dacă anterior ați avut cazuri de alergie la o anumită substanță, trebuie să limitați contactul cu alergenul.

Oamenii acelor profesii care se confruntă constant cu substanțe chimice trebuie să poarte mănuși. De asemenea, trebuie să acordați prioritate lenjeriei naturale și lenjeriei de pat, realizate din țesături naturale, să utilizați produse de igienă hipoalergenică și produse chimice de uz casnic. În cazul în care pielea a început să prezinte simptome de dermatită de contact, o nevoie urgentă de a consulta un specialist, deoarece mai devreme de tratament este început, cu atât mai puține șanse de complicații.

Dermatita de contact este o boală care necesită o abordare integrată a tratamentului. Puteți să eliminați definitiv această problemă contactând un specialist în timp!

http://kozhaexpert.ru/dermatit/kontaktnyj

Tratamentul dermatitei de contact, simptome și fotografii detaliate

Dermatita de contact se referă la boli ale pielii asociate expunerii la factori externi (temperatură, radiații, iritanți, săruri ale anumitor metale).

Boala nu reprezintă o amenințare la adresa vieții, dar dă o persoană un disconfort semnificativ, mai ales dacă pe fața sau pe mâini sunt localizate pete roșii. La copii, dermatita este mai frecventă decât la adulți, datorită caracteristicilor de vârstă ale pielii și imaturității funcționale a sistemului imunitar.

Ce este?

Dermatita alergică de contact este un proces inflamator alergic al pielii care se dezvoltă împotriva efectelor alergenului sau iritantului asupra pielii. Până în prezent, există două faze de dezvoltare a acestei patologii - aceasta este faza de sensibilizare și faza manifestărilor clinice. Faza de sensibilizare a acestei afecțiuni durează aproximativ două săptămâni, fără a genera simptome.

La sfârșitul dezvoltării acestei faze, corpul uman începe să producă substanțe speciale, care ulterior, la contactul cu un alergen, provoacă o reacție alergică destul de puternică. De îndată ce unul sau altul alergen reîncepe să afecteze pielea unei persoane, mediatorii procesului inflamator, adică substanțe care tind să provoace o reacție inflamatorie pe piele, vor fi imediat eliberați. Principala substanță în acest caz este considerată a fi histamina. Atunci când interacționează cu țesuturile, histamina contribuie la dezvoltarea atât a edemelor cât și a inflamației, precum și a mâncării.

cauzele

Pielea, care este și ea un organ, are un anumit loc în apariția reacțiilor hipersensibile de tip întârziat și imediată. Mai mult, potrivit unor cercetători, pielea este un organ imunitar care poate fi confirmat de centrele limfoide prezente în el, care participă la reacții de hipersensibilitate și participă și la formarea focarelor inflamatorii de natură imună.

Cauzele dermatitei de contact sunt direct dependente de tipul bolii. Astfel, dermatita de contact poate apărea datorită contactului cu pielea cu plante otrăvitoare, substanțe chimice etc. Nu numai aceasta, diverse iritații mecanice, de exemplu, încălțămintea (înghesuită) este cauza bolii. Dermatita de contact poate fi de asemenea cauzata de arsuri si degete ale pielii si de expunerea directa la lumina soarelui.

Este, de asemenea, important de remarcat faptul că cauza și, adesea, cu apariția dermatitei de contact, pot fi substanțe și compuși chimici, printre care coloranți pentru păr, praf de spălare, emulsii, o serie de preparate medicinale și cosmetice sub formă de unguente și creme.

 1. Dermatita de contact pe mâini poate apărea după ce ați lucrat cu diferite substanțe chimice, de exemplu: detergent pentru spălarea vaselor, vopsele și lacuri pentru reparații, utilizarea de unguente și creme de mână etc. Chiar și un remediu de lustruire a unghiilor elementare vă poate irita mâinile.
 2. Dermatita de contact pe fata poate aparea in primul rand datorita utilizarii cosmeticelor pentru ingrijirea pacientului si folosirea cosmeticelor decorative.

Trebuie remarcat faptul că pielea de pe față și de pe mâini este foarte subțire, explicând astfel inflamația frecventă, în special în acele grupuri de oameni care sunt în general foarte sensibili la orice tip de alergeni și iritanți.

Care este diferența dintre dermatita alergică din contact?

Dermatita alergică de contact se dezvoltă sub influența stimulilor facultativi, care de cele mai multe ori sunt hapteni în natură. Ce înseamnă asta? O haptenă este o mică particulă a unei substanțe care, combinată cu proteinele pielii, declanșează o reacție alergică. Simptomele dermatitei atopice nu apar imediat, dar în câteva ore după contact. De regulă, acestea sunt reprezentate de edeme severe, hiperemie vii, erupții pe cale tipică de urticarie. Pe pielea inflamată apar mici bule umplute cu lichid, după deschidere care rămâne suprafața plânsului. Vindecarea zonei afectate are loc prin formarea de cruste, un loc violet sau albastru rămâne pe locul hiperemiei pentru o lungă perioadă de timp.

Diferența de dermatita de contact alergică este gradul de leziune. Dermatita simplă iritabilă corespunde în mod clar zonei de contact cu factorul dăunător și apare în primele ore după leziune.

Severitatea simptomelor inflamației depinde de momentul contactului și de concentrația stimulului. Alergia se poate răspândi și mai mult. De exemplu, după contactul cu un detergent există o hiperemie și umflarea mâinilor și o urticarie asemănătoare erupțiilor pe antebrațe și umerii. Nu se dezvoltă întotdeauna imediat, este posibilă o perioadă ascunsă de până la 15 zile. Timpul de contact și concentrația stimulului nu afectează severitatea procesului inflamator, depinde numai de puterea răspunsului imun.

Simptomele dermatitei de contact, fotografie

La adulți, boala în cauză poate să apară în două forme - acute și cronice. În primul caz, cu dezvoltarea dermatitei de contact, va exista o roșeață și o infiltrare bruscă a pielii în zona de influență a iritantului. Dacă vorbim de dermatită cronică, atunci simptomele sale vor fi "neclară", apar uneori din când în când - înroșirea anumitor zone ale pielii, peeling, crăparea și umflarea ușoară a zonei afectate.

O atenție specială la starea pielii ar trebui să fie mamele - este în copilărie (și chiar în copilărie și chiar mai mult!) Dermatita de contact se poate manifesta dintr-o dată și rapid transformă într-o formă cronică de curgere. O mică înroșire apare pe pielea copilului, atunci această zonă de deteriorare poate deveni o umflare pronunțată, pielea începe să se "ude" sau se desprinde și crăpa. Copiii se plâng de mâncărime și de arsură la punctele de dermatită de contact.

Imaginea clinică a bolii luate în considerare poate fi variată - totul depinde de cât de puternic a stimulat stimulul asupra pielii, de cât durează acest efect, cât de mult corpul este imun la celălalt.

Dacă pe piele a fost aplicat un iritant puternic, puternic, simptomele pot fi după cum urmează:

 • roșeață;
 • umflare;
 • senzație de arsură;
 • scurgând vezicule și ulcerații în zonele afectate.

Dar agentul iritant ușor provoacă manifestări mai puțin intense - pielea uscată, roșeață slabă, peeling, fisuri.

Imagini de boală

Fotografia de mai jos arată cum apare dermatita de contact la adulți și copii pe piele.

Dermatita de contact la copii

La copii, simptomele dermatitei de contact pot apărea datorită îmbrăcămintei sintetice și lubrifierii frecvente a corpului cu creme, astfel încât tratarea pielii începe cu excluderea contactului cu iritanții copiilor.

De obicei, o astfel de restricție simplă este suficientă pentru o rezolvare favorabilă a patologiei. Dermatita alergică este recunoscută de roșeața pielii și de veziculele acesteia în locurile de contact cu un iritant.

De obicei, preparatele farmaceutice nu sunt prescrise pentru bebeluși. Pentru a scăpa de alergii, medicii sugerează că părinții aplică frunze de varză sau comprese cu morcovi rași pe pielea afectată a copilului. Medicamentele naturale ușurează inflamația și elimină compușii chimici din dermă.

Indiferent de natura dermatitei copiilor, este necesar să se mențină corpul cu o nutriție adecvată. În dieta ar trebui să fie mere de casă, hrișcă și terci de mei cu o bucată mică de unt, porții mici de carne de vită fiartă. Ca un prim curs, este mai bine pentru copil să dea supe de consistență de piure.

În ceea ce privește dulapul, copiii trebuie să poarte haine din țesături naturale. Îmbrăcămintea trebuie să fie liberă, nu să se răcească în timpul jocurilor. Puteți să-l spălați cu săpun pentru copii sau praf hipoalergenic.

complicații

Dermatita de contact poate duce la următoarele complicații:

 1. Cireasa si balanta cronica pe piele. O afecțiune a pielii numită neurodermită (un simplu lichen cronică) începe cu un pete mâncărime pe piele. Începeți să-l zgâriați, ceea ce îl face mai amețitor. Acest lucru duce la o mai mare zgârietură a pielii. În cele din urmă, puteți zgâria locul afectat din obișnuință. Această condiție poate duce la compactarea pielii în leziuni, la decolorarea și rigiditatea acesteia.
 2. Boala infecțioasă. Dacă zgâriați erupțiile cutanate de mai multe ori, poate duce la răniri. În acest sens, pot fi create condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor, care pot duce la infecții.

diagnosticare

Pentru a identifica această patologie, trebuie mai întâi să vă înscrieți pentru o consultație alergic. Acesta este specialistul care, prin teste speciale de aplicare, vă va îndruma către iritul exact care provoacă dermatită în cazul dvs. particular.

Identificarea stimulului exact este un pas important în lupta împotriva acestei patologii. Există, de asemenea, cazuri în care pacienții înșiși indică un alergen. În cazul dezvoltării acestei boli la un copil, este necesar să identificăm stimulul cât mai curând posibil și să îl eliminăm complet. Acest lucru este important, deoarece inacțiunea în viitor poate provoca dezvoltarea de reacții alergice mai complexe, cum ar fi astmul, edemul Quinte și șocul anafilactic.

Cum se trateaza dermatita de contact la adulti?

Odată cu dezvoltarea dermatitei de contact simple la adulți, este necesar, în primul rând, identificarea și eliminarea iritantului, precum și, dacă este necesar, utilizarea mănușilor și a îmbrăcămintei de protecție. Înainte de începerea tratamentului, pielea trebuie curățată și spălată cu atenție.

 1. Pacienții cu dermatită alergică de contact de multe ori nu au nevoie de tratament, deoarece toate manifestările dureroase dispar după ce alergenul a fost eliminat. Cu toate acestea, dacă este necesar, pot fi prescrise creme și unguente puternice pentru fluorura de hormon. În cazul în care erupția cutanată este localizată pe față sau pe organele genitale, administrarea internă de glucocorticoizi poate fi recomandată timp de 2-3 săptămâni.
 2. În scopul îmbunătățirii penetrării medicamentelor, este prezentată aplicarea de pansamente ocluzive (hermetice) care blochează aerul. În această perioadă, utilizarea de unguente cu anestezice nu este recomandată, deoarece acestea sunt sensibilizatoare și pot crește iritația. Cu toate acestea, antihistaminice locale pot agrava cursul bolii.
 3. La aderarea unei infecții secundare la pacienți, se efectuează o terapie antibacteriană sistemică, iar unguentele hormonale sunt prescrise simultan. În dermatita alergică severă de contact, loțiuni saline sau apă sunt suprapuse pe leziuni. Pentru mâncărime severă se utilizează gheață sau apă rece.

În stadiul acut de dermatită alergică severă de contact se utilizează glucocorticosteroizi sistemici.

Stil de viață și remedii la domiciliu

Pentru a reduce mâncărimea și pentru a calma pielea inflamată, încercați aceste metode de auto-ajutorare:

 1. Aplicați cremă de mâncărime sau lotiune de calamină în zona afectată. O cremă care conține cel puțin 1% hidrocortizon poate ameliora temporar mâncatul.
 2. Evitați contactul cu iritanții sau alergenii. Dacă se referă la bijuterii, atunci puteți refuza pur și simplu să o purtați.
 3. Aplicați o compresă rece și umedă. Îndepărtați o cârpă moale în apă rece și aplicați-o în zona afectată timp de 15 până la 30 de minute pentru a vă liniști pielea. Repetați această procedură de câteva ori pe zi.
 4. Luați medicamentul pentru mâncărime. De exemplu, medicamentele antihistaminice, cum ar fi difenhidramina (Benadryl, etc.), pot fi utile dacă suferiți de mâncărime severe.
 5. Luați băi reci și scufundați în ele pielea afectată (pe mâini și picioare). De asemenea, puteți pulveriza pielea afectată cu apă rece și bicarbonat de sodiu.
 6. Evitați pieptănarea. Aranjați unghiile. Dacă nu puteți rezista la zgârierea unei zone mâncărime, acoperiți-o cu un bandaj și bandaj.
 7. Protejați-vă mâinile cu umidificatoare și mănuși. Aplicați hidratante pe piele pe parcursul zilei. Dacă aveți o erupție cutanată la nivelul mâinilor, purtați mănuși de protecție din cauciuc.
 8. Utilizați săpun crem fără coloranți și arome. Spălați bine localizarea erupției cutanate, apoi uscați pielea și aplicați un hidratant.

O regulă importantă este cumpărarea de îmbrăcăminte numai din țesături naturale, precum și mărimea potrivită, fără părți rigide.

http://medsimptom.org/kontaktnyj-dermatit/

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o leziune inflamatorie a pielii provocata de iritarea factorilor de mediu. Boala poate să apară în diferite etape. De exemplu, în cursul acut al bolii, dermatita de contact poate fi numită irațional sau simplu. În acest caz, se formează eritemul și vezicula. În cursul cronic al dermatitei de contact, boala este mai gravă. Pacientul are piele uscată, modelul pielii începe să se îngroaie.

De regulă, dermatita de contact este rară. Potrivit statisticilor, se remarcă faptul că 2-10% din oameni suferă de această boală.

Cauzele dermatitei de contact

Principalul motiv pentru apariția acestei afecțiuni este contactul pielii pacientului cu un iritant direct agresiv. În funcție de concentrație, potențialul chimic, precum și de starea epidermei, există o boală cu grade diferite de severitate.

Trebuie remarcat faptul că dermatita de contact poate apărea oriunde pe corp. Prin urmare, atunci când este expus la un stimul, zonele afectate pot reacționa în moduri diferite.

Din acest motiv, este necesar să cunoaștem zonele sensibile care sunt cel mai adesea expuse bolii.

Zonele sensibile de deteriorare:

 1. Lobul urechii.
 2. Zona genitală.
 3. Zone mai puțin sensibile:
 4. Singurul.
 5. Zona palmierilor.
 6. În plus, dermatita de contact poate apărea pe față și pe mâini.

Boala pe față poate apărea din cauza produselor cosmetice de calitate slabă, de exemplu: un produs de igienă, cremă sau săpun.

Pe mâinile dermatitei de contact apare cel mai frecvent din cauza expunerii la substanțe chimice. De exemplu: mijloace pentru spălarea pardoselilor, vesela, vopsele și lacuri, lacuri de unghii.

Există un alt tip de dermatită de contact - alergic. Apare pe fondul expunerii la un alergen. Cauze obișnuite: produse din nichel, produse chimice de uz casnic și produse din latex.

Contactul dermatitei: simptome

Mai sus, am spus că boala poate apărea în cursul acut și cronic.

Dermatita de contact acut este caracterizata de un proces inflamator puternic. Zona afectată devine roșie și umflată. În plus, în faza acută a bolii apar blistere mici și noduli pe pielea pacientului. Dacă faza acută este dificilă, pe piele se pot produce erupții pe piele și cruste.

Deseori, faza acută a dermatitei de contact afectează zonele mari. Prin urmare, bulele și nodurile formate pe epidermă sunt necrotice în natură. Aceasta, la rândul său, conduce la simptome suplimentare.

Pacientul are:

 1. Pruritul.
 2. Arderea puternică.
 3. Senzația fierbinte.
 4. În cazuri rare, există durere.
 5. Dermatita de contact este o boala foarte insidioasa si, daca nu este tratata prompt, boala devine cronica.

Cauza formei cronice a bolii poate fi frecarea și presiunea frecventă. Imaginea clinică este caracterizată prin compactarea stratului dermic superior, prin urmare, pacientul poate prezenta infiltrarea sau lichenizarea. Pentru a fi clar, lichenizarea este un element secundar al erupției cutanate. Se caracterizează printr-o îngroșare accentuată a pielii, o creștere a modelului. Adesea, un astfel de simptom provoacă o încălcare a pigmentării.

Dacă nu începeți tratarea dermatitei de contact în faza cronică, aceasta poate duce la hiperkeratoză.

Trebuie remarcat faptul că boala se poate manifesta ca o eritem sau o reacție buloasă. Prin urmare, pielea este umflată și există o hiperemie distinctă. Un astfel de curs fără tratament conduce la atrofia pielii.

În dermatita de contact alergic, apar următoarele simptome: mâncărime severă, înroșirea pielii la punctul de contact al alergenului. Bubble mici încep să apară pe piele, care sunt umplute cu un lichid limpede. Suprafața pielii începe să doară, o persoană cu dermatită de contact alergic se simte slabă.

Diagnosticul dermatitei de contact

Pentru diagnosticul corect, medicii folosesc teste speciale de aplicare. În medicină, se numesc teste de patch-uri. Esența eșantionului este aplicarea unui alergen pe piele. Dacă după 3 ore după aplicarea alergenului, pielea se schimbă (devine roșie, apare mâncărime) și după 8 ore se formează erupții eritematoase, aceasta înseamnă că pacientul are dermatită de contact alergică.

În plus, se face o însămânțare bacteriologică pentru confirmarea diagnosticului. Dacă bănuiți că există o formă cronică a bolii, medicii efectuează un studiu histologic. Se ia zona afectată a pielii, după care se examinează cu atenție sub microscop. Dacă se detectează acantoză și hiperkeratoză, înseamnă că pacientul are dermatoză cronică de contact.

Tratamentul dermatitei de contact

Întrebarea principală este cum să tratăm boala? Terapia pentru o astfel de boală va fi complexă, incluzând nu numai medicația, ci și metodele tradiționale de tratament.

Dar, înainte de a începe tratamentul, trebuie să vă opriți contactul cu alergenul. De aceea, pielea afectată trebuie spălată cu săpun și apă curgătoare. În cazul în care simptomele dermatitei progresează, atunci se prescrie terapia cu medicamente.

În primul rând, medicul prescrie antihistaminice, care va ajuta la stoparea simptomelor inflamației și la eliminarea pruritului.

Ei prescriu corticosteroizi, ocupă al doilea rol în tratamentul dermatitei de contact. Cel mai adesea, medicul prescrie: Elokom și Advantan. Rețineți că aceste medicamente au un spectru larg de acțiune, deci au o listă extinsă de contraindicații. Nu trebuie să le luați singur, acestea sunt prescrise numai de un medic, pe baza simptomelor bolii și a stării generale a pacientului.

Ca și în cazul altor boli dermatologice, sunt prescrise unguente. Acestea ajută la eliminarea umflăturii, mâncărimei și înroșirea.

Preparate cu un spectru larg de acțiune:

 1. Kutiveyt.
 2. Alupenta.
 3. Medicamente cu acțiune medie:
 4. Prednisolon.
 5. Dermatop.
 6. Mijloace cu un spectru pronunțat: Dermoveit.

Pentru a îmbunătăți regenerarea, medicii prescriu medicamente combinate hormonale, de exemplu: Radevit împreună cu un complex de vitamine.

Tratamente tradiționale pentru dermatita de contact

Dermatita de contact, ce să tratăm acasă? Mulți ar dori să știe cum să trateze o boală acasă. Imediat trebuie menționat că metodele tradiționale sunt numite doar ca o modalitate suplimentară de a elimina simptomele bolii.

Unguent bine dovedit pe bază de cartofi. Pentru a pregăti o astfel de rețetă, aveți nevoie într-un anumit raport să luați rădăcina de cartofi și miere naturală lichidă. Acestea sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a face o rețetă.

Voi scrie întreaga rețetă, pentru a nu face rău. Deoarece unii oameni pot fi alergic la miere. Prin urmare, un unguent bazat pe cartofi, medicul tău va putea să-ți spună.

Cum se trateaza dermatita de contact in copilarie?

Tratamentul bolii în copilărie este sub supravegherea strictă a unui pediatru. De la unguente non-hormonale se poate prescrie capacul pielii. Medicamentul ajută la eliminarea aproape tuturor simptomelor bolii.

Cu ineficiența pielii, medicii prescriu o singură doză de medicament hormonal, Advantana.

În plus, copilul trebuie să creeze un mediu confortabil. Deoarece pielea este afectată, este necesar să se utilizeze medicamente antiinflamatorii în tratament. Poate fi o cremă sau un gel bazat pe: mușețel, celandină, scoarță de stejar sau șnur.

Recomandări suplimentare

În plus față de tratamentul de mai sus, trebuie să monitorizați nutriția. Mai ales dacă dezvoltați dermatită alergică de contact. Excludeți toți alergenii din dietă. De exemplu: ciocolată, cafea, citrice.

Amintiți-vă, dacă apare dermatită de contact, este necesar să consultați urgent un medic. La urma urmei, numai el te poate ajuta cu boala ta. Nu se auto-medichează, poate duce la consecințe triste.

http://medoderm.ru/dermatit/kontaktnyj-dermatit.html

Tipurile de dermatită de contact și schema de tratament

Această boală nu este în zadar numită "contact", deoarece pentru dezvoltarea inflamației este necesar ca pielea să intre în contact cu substanța provocată de iritare. Vom înțelege care sunt tipurile de dermatită de contact, precum și modul de tratare a dermatitei de contact, pentru a nu face față acestei boli de piele.

Inflamația pielii se numește dermatită. Diferiți factori provoacă o reacție inflamatorie, prin urmare există mai multe soiuri ale acestei boli ale pielii.

Una dintre formele comune este contactul, principala sa diferență fiind că pentru "lansarea" reacției inflamatorii este necesară contactarea pielii cu anumite obiecte și substanțe.

specie

Există mai multe soiuri ale acestei boli. Conform mecanismului de dezvoltare există următoarele tipuri:

 • iritabil dermatita de contact, care este numit simplu. În acest tip de boală, factorii externi sunt cauza reacției inflamatorii. Un exemplu al unui astfel de efect ar putea fi contactul substanțelor caustice sau frecarea mecanică;
 • forma alergică a bolii se caracterizează prin faptul că cauzele complexe. În plus față de influența externă, factorul de dezvoltare al bolii este o caracteristică individuală - sensibilitate crescută la piele pentru anumite substanțe;
 • Dermatita fotocontactă este un tip special de boală în care efectul luminii solare provoacă o reacție inflamatorie.

Sfat! Factorii predispozanți care determină dezvoltarea dermatitei fotocontact sunt adesea aportul anumitor medicamente care determină ca pielea să devină mai sensibilă la radiațiile ultraviolete.

În funcție de tipul bolii inflamatorii, se disting următoarele forme:

 • acută, care se caracterizează prin simptome pronunțate;
 • cronice, pentru care o imagine clinică mai clară a imaginii.

În funcție de tipul de reacție inflamatorie, se disting următoarele tipuri:

 • eritematos, principala caracteristică a căruia este apariția petelor roșii și a edemelor;
 • bulos, această formă se caracterizează prin formarea de bule;
 • necrotică, care este cea mai severă, se caracterizează prin apariția simptomelor, cum ar fi formarea de ulcer și scuame.

Ce cauze?

Dacă este diagnosticată dermatita de contact, trebuie identificate cauzele acestei boli. Deoarece boala poate fi vindecată doar prin eliminarea contactului cu stimulul. Motivele pentru dezvoltarea dermatitei simple iritate sunt cel mai adesea asociate:

 • cu interacțiunea cu substanțe caustice, inclusiv cu mijloace de curățare și spălare. În plus, solvenții, materialele de vopsea, produsele petroliere și alte substanțe chimice pot provoca o astfel de reacție;
 • la contactul cu anumite plante, precum și la mușcăturile de insecte otrăvitoare;

Sfat! Hogweed, urzica, spurge și alte tipuri de plante au un efect iritant asupra pielii.

O reacție inflamatorie apare și atunci când exercită un efect fizic. Elementul iritant poate fi factori de temperatură, radiații sau frecare mecanică a pielii.

Dar în apariția reacției inflamatorii în forma alergică a dermatitei de contact sunt implicate nu numai influențe externe. În această formă a bolii, este notat un răspuns "inadecvat" al sistemului imunitar de a intra în contact cu anumite obiecte.

Apariția inflamației poate fi declanșată de diferite substanțe, reacțiile organismului fiind individuale. Cel mai adesea, exacerbările sunt cauzate de contactul cu astfel de elemente:

 • aliaje de metale conținând nichel;
 • produse din latex, cum ar fi mănuși, sfârcuri pentru copii;
 • diverse medicamente topice;
 • produse pentru îngrijirea pielii - loțiuni, creme etc.;
 • mijloace pentru spălarea și spălarea suprafețelor;
 • haine sintetice și pantofi.

Sfat! Până în prezent, sunt cunoscute mai mult de douăzeci și jumătate de substanțe diferite care pot provoca o exacerbare a pacienților alergici cu dermatită de contact.

Imagine clinică

În forma acută a bolii, se observă următoarele simptome:

 • apariția plăcilor roșii ușor protuberante deasupra suprafeței pielii;
 • bule mici pot apărea pe suprafața plăcilor;
 • atunci când deschiderea bulelor de anvelope devin suprafețe umede, acoperite cu cruste;
 • există o senzație de arsură sau mâncărime.

Starea generală a pacientului cu exacerbări ale dermatitei de contact la adulți, de regulă, nu suferă. Singurele excepții sunt cazurile în care zona afectată este extinsă și ocupă cea mai mare parte a corpului.

Dar cu dermatita de contact la copii, exista si simptome generale. Copilul devine iritabil, nu doarme bine, pierde apetitul. Temperatura poate să crească. Dermatita de contact la adulti, care are loc intr-o forma cronica, se manifesta prin urmatoarele simptome:

 • pielea se strânge;
 • arată în mod clar modelul de relief al pielii;
 • papule mici formează cu o suprafață plană sau rotundă;
 • hiperpigmentarea, uneori se observă roșeață;
 • pot apărea mâncărimi ale pielii ușoare.

diagnosticare

Cu dermatita de contact, simptomele si tratamentul sunt bine studiate, cu toate acestea, nu merita sa incerci sa scapi singur de boala. Este necesar să luați legătura cu un specialist care va efectua examinări și va explica modul de tratare a dermatitei de contact.

În primul rând, trebuie să stabiliți cu precizie diagnosticul. În acest scop, se atribuie un număr întreg de sânge. Nivelurile ridicate de eozinofile, precum și imunoglobulina E, indică o formă alergică a bolii.

Dacă există suspiciunea că eczema de contact a devenit complicată de infecțiile asociate, trebuie efectuate examinări suplimentare pentru a determina natura agentului patogen.

Atunci când natura dermatitei alergice este foarte importantă pentru a identifica exact ce obiecte provoacă reacții inflamatorii. În acest scop, se efectuează o serie de teste speciale, care permit identificarea hipersensibilității pielii la anumite substanțe.

Tactici de tratament

Cum se trateaza dermatita de tip contact? Principala componentă a succesului este o abordare integrată. De regulă, tratamentul la adulți se efectuează în conformitate cu următoarea schemă:

 • excluderea contactului cu un factor iritant, fără a îndeplini această condiție, tratarea eficientă a problemei este imposibilă;

Sfat! În cazul în care este imposibil să se elimine complet contactul cu un iritant, este necesar să se minimizeze efectul său dăunător. De exemplu, folosiți echipament personal de protecție.

 • tratamentul simptomatic al pielii, menit să elimine procesul inflamator și recuperarea rapidă a pielii;
 • tratamentul bolilor care sunt un factor provocator, de exemplu, boli ale tractului gastro-intestinal;
 • respectarea unei diete hipoalergenice.

Sfat! În majoritatea cazurilor, tratamentul se efectuează pe bază de ambulatoriu, dar în cazuri foarte grave poate fi necesar să fie plasat într-un spital.

Tratamentul simptomatic

Eczemele de contact sunt tratate prin intermediul acțiunii externe, adică se utilizează unguente și creme. Nu există preparate speciale pentru dermatită de contact, în tratamentul medicamentelor care au următorul efect:

 • anti-inflamator;
 • ameliorarea umflăturii;
 • eliminarea mâncării;
 • accelerând procesele de recuperare și regenerare.

Alegeți unguent pentru tratament, luând în considerare indicațiile individuale:

 • pentru roșeață, se folosesc creme și unguente, care au un efect antiinflamator și hidratant;
 • cu simptome severe (edem, roșeață) se recomandă utilizarea unui unguent care conține corticosteroizi - analogi sintetici ai hormonilor produși de glandele suprarenale;

Sfat! Este imposibil să abuzezi tratamentul cu unguente care conțin hormoni, aceste medicamente sunt utilizate numai la recomandarea medicului și strict în conformitate cu dozele prescrise. Dacă utilizați unguent incorect, crește riscul apariției unor reacții adverse grave.

 • în formarea zonelor de plâns, se utilizează un unguent pe bază de oxid de zinc, deoarece aceasta înseamnă că se usucă bine;
 • în cazul aderării la infecții secundare, este prescris un unguent care conține antibiotice sau o cremă antifungică, în funcție de tipul de agent patogen;
 • în cazul unei forme necrotice de dermatită, se efectuează un tratament complex, zonele deteriorate sunt tratate cu soluții antiseptice și apoi se aplică un unguent, care accelerează procesele de regenerare. Pentru a preveni uscarea pielii, utilizați suplimentar creme hidratante și emolientă.

Regulile de aplicare a unguentelor și cremelor sunt simple. Site-ul este curățat și impun un strat subțire de unguent. Acest tratament se efectuează de 1-2 ori pe zi.

Rețete populare

Cu o leziune ușoară a permis tratamentul remediilor populare. Trebuie reținut faptul că rețetele populare nu sunt un panaceu, ele ajută doar la atenuarea stării. Cel mai adesea, se recomandă utilizarea următoarelor remedii folclorice:

 • sucul de castravete și cartofii pot fi utilizați pentru ameliorarea mâncării;
 • pentru a elimina iritarea folosiți bai și loțiuni cu un decoct de tren;
 • Pentru întărirea generală a corpului, este util să beți un ceai multivitamine cu zmeură, coacăz negru și frunze de menta.

Deci, ne-am dat seama ce este dermatita de contact. Tratamentul bolii trebuie să fie sub supravegherea unui dermatolog sau alergic. Numai un specialist poate face diagnosticul corect efectuând o serie de examinări și teste. Pentru a exclude recidivele, ar trebui să evitați contactul cu substanța iritantă.

http://moidermatolog.ru/dermatit/kontaktnyj-dermatit.html

Cauze, simptome și tratamentul dermatitei de contact

Dermatita de contact este o boala inflamatorie a pielii in care dezvoltarea acesteia se produce sub influenta unui iritant. În fiecare an numărul persoanelor care suferă de această boală este în creștere, în special în punctele cu infrastructură dezvoltată. Acest proces se datorează faptului că aproape fiecare persoană utilizează substanțe chimice diferite pentru curățarea spațiilor, aerosolilor, produselor medicale și cosmetice. Prin urmare, până în prezent, problema tratamentului dermatitei de contact rămâne relevantă.

motive

Principalul motiv pentru dezvoltarea formei de contact a dermatitei este răspunsul apărării imunitare atunci când alergenii și iritanții sunt expuși corpului. În cele mai multe cazuri, apare nidus la punctul de contact cu alergenul. Dar în cazul acumulării de substanțe nocive în organism, o reacție alergică poate apărea pe orice parte a pielii.

Cel mai adesea, dermatita de contact se poate dezvolta atunci când următorii stimuli afectează organismul:

 • medicamente topice care conțin agenți antibacterieni, corticosteroizi și anestezice;
 • vopsele, ceară, lacuri, clei;
 • detergenți pentru curățarea și rufele care conțin arome;
 • cosmetice;
 • plante, flori, produse citrice, telina, usturoi și alte produse alergene;
 • sintetice și lenjerie de corp.

Cel mai adesea, apare o alergie imediat după contactarea cu iritante precum razele, acizii, coloranții și alcalinele. De asemenea, cauza dezvoltării dermatitei de contact poate servi drept infecții fungice și virale.

clasificare

Există mai multe forme de dezvoltare a dermatitei de contact:

 1. Simplu - reacția alergică apare după expunerea alergenului la piele (substanțe chimice, alcalii sau acizi).
 2. Alergică - se dezvoltă în 4-7 zile după contactul cu un iritant, în timpul coliziunii inițiale, producția de anticorpi specifici are loc fără apariția simptomelor, cu efecte repetate, apar manifestări clinice. În mod obișnuit, zona inflamării este mai mare decât aria de contact cu iritantul.
 3. Fototoxic - apare la expunerea prelungită la razele ultraviolete ale pielii. Această formă este cea mai greu de diagnosticat, deoarece simptomele apar după un timp după contact.

Reacția organismului sub formă de dermatită de contact se poate dezvolta atunci când pielea este expusă la orice iritant. Severitatea cursului și gradul de manifestare depind de susceptibilitatea individuală a organismului.

Dermatita de contact alergic

Această formă de dermatită este o reacție alergică întârziată. Persoanele cu sensibilizare sunt susceptibile la boala, care determină severitatea bolii, adică cantitatea de alergen care intră în organism nu contează.

Localizarea dermatitei simple a naturii alergice de contact are loc la locul de contact al iritantului cu pielea. Reacția apare aproape imediat sub forma unei erupții cutanate, fără a depăși contactul, acoperind treptat pielea din alte zone. Uneori poate fi însoțită de generalizarea pielii.

Simptomele dermatitei de contact

Severitatea simptomelor și severitatea bolii depind de tipul de dermatită: alergică, simplă, cronică sau acută.

Forma acută a formei de contact a dermatitei se caracterizează prin următoarele simptome:

 • apariția leziunilor inflamatorii pe piele și roșeață;
 • apariția în zona afectată a formărilor de bule cu conținuturi seroase;
 • umflare, arsură și mâncărime;
 • după deschiderea bulelor, suprafața pielii este acoperită cu o crustă, care în cele din urmă începe să se desprindă.

Simptomele pot apărea la nivel local, când un stimul este expus la nivelul pielii, de exemplu, pe gât, dintr-un lanț sau răspândit în orice parte a corpului, ocupând o suprafață mare. În acest din urmă caz, poate apărea o reacție alergică atunci când se utilizează un gel de duș sau o loțiune care conține substanțe alergene.

În cazul în care pacientul prezintă o formă cronică a bolii, apar formațiuni nodulare pe piele care se mâncau și se desprind. Dacă nu este tratată, modelul pielii este îmbunătățit pe epidermă. Iritarea severă și mâncărime fac ca pacientul să piepnească involuntar pielea, dăunând pielea. După contactul cu alergenul, există o senzație de arsură și febră la locul focalizării.

Dezvoltarea formei de contact a dermatitei pe mâini se poate dezvolta la persoanele care intră în contact cu monedele, deoarece acestea conțin nichel, care provoacă dezvoltarea alergiilor.

Măsuri preventive

Mai întâi de toate, trebuie să vă protejați de expunerea la stimuli. Pentru a preveni contactul cu pielea cu alergenii trebuie să se respecte precauțiile. Trebuie să utilizați creme speciale care protejează pielea de efectele negative ale iritanților și, în unele cazuri, purtați costume de protecție.

Tratamentul dermatitei de contact

Pentru a scăpa de boală cât mai eficient și mai rapid posibil, tratamentul trebuie să fie cuprinzător:

 • utilizarea unei diete terapeutice speciale;
 • tratamentul bolilor asociate, de natură infecțioasă, care ar putea provoca sau dezvolta pe fondul dermatitei;
 • eliminarea simptomelor și disconfortului;
 • eliminarea contactului cu un iritant sau reducerea efectului acestuia.

La diagnosticarea dermatitei de contact, trebuie mai întâi să identificați alergenul și să eliminați efectele acestuia asupra pielii, pentru aceasta ar trebui să recurgeți la utilizarea de îmbrăcăminte și mănuși de protecție. Înainte de aplicarea unei remedii, pielea afectată trebuie spălată și uscată.

În cele mai multe cazuri, după ce iritantul a fost eliminat, boala rezolvă singură. Rareori, dermatita de contact devine severă, necesitând tratament cu medicamente hormonale puternice pentru utilizare locală și internă.

Tratamentul pentru dermatita de contact este următorul:

 1. Dacă pacientul este chinuit de arsuri grave și de mâncărimi, sunt prescrise antihistaminice, care, pe lângă senzațiile neplăcute, ajută la eliminarea umflăturilor.
 2. Dacă pielea este deteriorată sau spulberată, este necesară tratarea zonelor inflamate cu creme care conțin zinc.

Sarcina principală în prima etapă a tratamentului este căutarea unui alergen sau a unui iritant, în acest scop sunt prescrise diagnostice, care includ un test de sânge și teste de aplicare pentru a ajuta la eliminarea bolii cât mai curând posibil.

Cum să tratezi remedii folclorice

Cu forma de contact a dermatitei, utilizarea numai a unor remedii folk nu duce întotdeauna la un rezultat pozitiv, prin urmare, astfel de metode sunt cel mai bine utilizate în forma inițială și ușoară a bolii.

Unele dintre cele mai populare și eficiente remedii populare includ:

 1. Pentru a curăța pielea, utilizați o infuzie de violete tricolor: se toarnă o lingură de apă fiartă peste o lingură de plante și se lasă să se răcească. Infuzia poate șterge pielea sau poate fi administrată pe cale orală.
 2. În prezența mâncării severe este necesar să ștergeți pielea afectată cu suc de cartof sau castraveți.
 3. Scapa de arsuri si mâncărime va ajuta la decoctionul de geranium: se toarnă 1,5 linguri de iarbă cu un pahar de apă fiartă, după răcire, tulpina și ștergeți zonele inflamate.
 4. Efectul de dezinfectare și uscare are o infuzie de calendula și de celandină. Este necesar să se toarnă 4 linguri de ierburi cu un pahar de apă fierbinte și se pune într-o baie de apă timp de 10 minute, apoi se răcește bulionul și se presează prin tifon. Lichidul rezultat ar trebui să șterge zonele inflamate pentru a elimina boala.
http://boleznius.ru/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BD%D1%8B%D0%B9-% D0% B4% D0% B5% D1% 80% D0% BC% D0% B0% D1% 82% D0% B8% D1% 82 /
Mai Multe Articole Despre Alergeni