Ce specialist de contact cu astm bronsic?

Ce medic a trata astmul? Această întrebare este solicitată de pacienții care au întâlnit o boală bronșică.

Fiecare pacient trebuie să știe că, cu această boală, este necesar, în primul rând, să contactați un medic local care va efectua prima examinare și vă va îndruma către un specialist.

Opiniile pacienților despre care specialistul tratează astmul diferă una de alta, dar în ciuda faptului că diagnosticul inițial este făcut de medici locali, precum și de un medic pediatru (atunci când boala este observată în copilărie), pulmonologul se ocupă de tratamentul direct.

Cine trateaza astmul?

Astmul bronșic poate să apară cu diverse simptome și să apară din diferite motive. În funcție de calea de dezvoltare, mai mulți medici pot trata simultan astmul, care includ:

 • gastroenterologie;
 • alergolog;
 • pneumolog;
 • cardiolog.

Odată cu dezvoltarea astmului, tratamentul direct este efectuat de către un pulmonolog și un alergist. Problemele cardiace necesită participarea unui cardiolog.

Astmul dispeptic la adulți și copii, de regulă, nu este însoțit de sufocare, ci necesită participarea obligatorie a unui gastroenterolog.

Interacțiunea în tratamentul tuturor specialiștilor

 1. La examinare, un pulmonolog poate prescrie o serie de examinări speciale care ar trebui să confirme sau, dimpotrivă, să elimine cauza bolii astmatice.
 2. Mai întâi de toate, un pulmonolog poate face referire la un pacient unui alergist, deoarece în majoritatea cazurilor astmul bronșic are o cale alergică. Neglijarea unei vizite la un alergist nu merită. Acest lucru va permite identificarea alergenilor, atacul care a provocat astmul. De regulă, în acest scop, este stabilit un test de sânge pentru a determina antigene specifice.
 1. O importanță considerabilă este consultarea pe care trebuie să o efectueze specialistul de la ORL - un medic pentru a exclude afecțiunile inflamatorii în zona laringelui, deoarece umflarea membranelor mucoase se poate dezvolta în toate părțile bronhiilor.
 2. În plus, se recomandă o vizită la un endocrinolog, deoarece tulburările în sfera hormonală, precum și alergiile, pot duce la manifestări astmatice.

Fiecare medic, pe lângă practica generală, este cel mai competent, exact în specialitatea sa, bolile pe care le tratează. Cu toate acestea, cooperarea strânsă a tuturor specialiștilor face posibilă identificarea cu cea mai mare precizie a etiologiei și a patogenezei astmului bronșic și prescrierea celui mai eficient tratament pentru reducerea simptomelor sale.

Astm sau nu?

Următoarele simptome sunt caracteristice astmului bronșic:

 • atacuri bruște de respirație, atât la pacienții adulți cât și la copii, care se manifestă cel mai adesea pe timp de noapte. Acest lucru apare ca urmare a iritației membranelor mucoase ale membranelor bronhice, care, ca răspuns, elimină puternic sputa, împiedicând schimbul natural de aer;
 • apariția caracteristică a tusei dureroase, însoțită de astm și respirația șuierătoare. Uneori poate apărea direct într-o stare calmă;
 • inhalarea si expirarea pot arata sensibilitate in piept;
 • În funcție de gradul de dezvoltare a astmului bronșic, este posibilă o secreție sporită de spută sau, dimpotrivă, există o cantitate minimă de descărcare.

În prezența unor astfel de simptome, pulmonologul are dreptul să prescrie un diagnostic și un tratament ulterior.

Diagnosticul bolii

Pentru a confirma diagnosticul, medicul curant prescrie spirometrie si fluorofluorometrie de varf. Acest diagnostic are ca scop analizarea conductivității respiratorii a pacientului.

Spirometria se efectuează cel mai adesea la adulți, în timp ce pacientul are cea mai profundă respirație, apoi îl exhalează în spirometru pentru a măsura VC (capacitatea pulmonară). Medicul măsoară rata maximă la expirație utilizând un contor PF.

Medicul care efectuează examinarea utilizează toate rezultatele obținute și, pe baza diagnosticului efectuat, concluzionează. După aceasta, se aleg cele mai optime tactici de tratament.

Testele de sânge și de spută sunt obligatorii. În acest caz, în primul rând, sensibilitatea la terapia cu antibiotice este determinată pentru a determina tactica viitoare a managementului bolii. În plus, medicul trebuie să efectueze un examen citologic.

Destul de des, este prescris radiografia zonei toracice. Poate fi însoțită de tomografie computerizată. Aceste examinări vizează eliminarea leziunilor secundare ale sistemului respirator, precum și detectarea prezenței corpurilor străine în tractul respirator. În plus, acest diagnostic dezvăluie o deficiență cronică de circulație a sângelui.

De ce ar trebui să înceapă în timp util tratamentul?

Astmul bronșic nu poate fi vindecat complet, dar este posibil să se obțină controlul parțial sau complet asupra acestuia. Dacă tratamentul este început într-un stadiu incipient de dezvoltare, simptomele bolii pot fi reduse semnificativ.

În cazul în care procesul este prelungit în natură și tratamentul nu este efectuat sau tactica aleasă nu este eficientă, astmul se poate transforma într-o formă severă. În acest caz, simptomele bolii afectează în mod semnificativ funcționarea pacientului în ansamblu.

În acest caz, tratamentul hormonal este cel mai adesea prescris pentru pacienții adulți. În ceea ce privește copiii, numirea glucocorticosteroizilor necesită respectarea precauției maxime și a unei abordări individuale. Motivul pentru aceasta sunt proprietățile negative ale medicamentelor hormonale. Ele au efecte secundare semnificative care pot provoca leziuni ireparabile corpului copilului.

Dacă un pacient este diagnosticat cu astm bronșic de natură alergică infecțioasă, care are loc pe fondul dezvoltării bronșitei cronice, a pneumococrozei și a pneumoniei, pulmonologul efectuează tratamentul principal.

Când o formă atopică (alergică) de astm bronșic este determinată la adulți, aceasta este tratată direct de către un alergist. Dar pentru orice etiologie a bolii, există o regulă imutabilă: copilul trebuie monitorizat de către un medic pediatru, iar pentru o persoană adultă este necesar acompaniamentul terapeutului.

Pe baza diagnosticului și severității simptomelor, pulmonologul selectează cel mai optim regim terapeutic, care mai târziu se va numi programul de tratament. Acesta descrie în detaliu toate nuanțele tratamentului și eventualul tratament de urgență în caz de deteriorare. Acest lucru vă permite să obțineți efectul maxim al terapiei, acționând în strânsă legătură cu pacientul.

http://allergiyanet.ru/zabolevaniya/astma/kakoj-vrach-lechit-astmu.html

Ce doctori ar trebui să fie tratați pentru astm

Ce medic a trata astmul la adulți și copii? Dacă observați simptome asemănătoare astmului, trebuie să contactați medicul de familie, medicul general, dacă copilul dumneavoastră are pediatru. Ei, după inspecția lor, vă vor îndruma către alți specialiști înguste.

Ce experți tratează astmul

Pentru a determina etiologia procesului patologic și pentru a confirma sau respinge diagnosticul, este necesar un examen medical complet. În acest scop, trebuie să consultați:

 • un gastroenterolog (cu forma dispeptică de patologie);
 • alergolog;
 • pneumolog;
 • cardiolog (dacă boala este însoțită de o încălcare a activității cardiace).

Pacientul va primi o examinare amănunțită ținând cont de specificul bolii și pe baza rezultatelor diagnosticului va fi elaborată o schemă pentru tratamentul ulterior.

Apel la terapeut

Dacă apar simptome caracteristice AD, pacientul trebuie să contacteze mai întâi medicul generalist. Examinarea primară, colectarea anamneziei, bazată pe o examinare detaliată a plângerilor pacientului, fonendoscopie - acestea sunt măsuri de diagnostic care se efectuează obligatoriu.

De mare importanță este predispoziția genetică a pacientului la AD. El este obligat să informeze medicul dacă una dintre cele mai apropiate rude de sânge a suferit de această patologie.

O componentă importantă a diagnosticului primar sunt studiile clinice privind sângele și urina.

După terminarea primei etape a examenului, terapeutul îl conduce pe pacient la o radiografie. Pe baza rezultatelor radiografiilor, medicul confirmă sau respinge diagnosticul preliminar al astmului bronșic, după care se decide dacă pacientul să fie examinat în continuare și să se adreseze unui specialist îngust - pulmonolog, otolaringolog (pentru a exclude afecțiunile inflamatorii ale laringelui, însoțite de edemul membranelor mucoase cu dificultăți concomitente respirație), etc.

Caracteristicile recepției la pulmonolog

La primirea pulmonologului, pacientul trebuie să ia în mod necesar concluzia unui medic generalist cu rezultatele procedurilor de diagnosticare adoptate. După o examinare detaliată a istoricului, medicul poate prescrie unui pacient o serie de examinări instrumentale. Diagnosticarea pulmonară cuprinzătoare include:

 • spirografie;
 • cercetarea clinică a sputei;
 • numărul total de sânge (creșterea marcată a nivelurilor eozinofilelor, tendința de a crește numărul de celule roșii din sânge);
 • teste cu activitate fizică;
 • bronhoscopie;
 • radiografie în 2 proiecții (directe și laterale).

Aceste studii sunt suficiente pentru confirmarea diagnosticului. Dar, dacă bănuiți astmul bronșic, este important să excludeți sau să identificați componenta alergică, prin urmare, următoarea etapă a diagnosticului este o vizită a pacientului la cabinetul alergistului.

Recepție alergică

La recepție, alergologul trebuie să afle dacă pacientul este alergic la orice iritant, inclusiv alimente, produse chimice de uz casnic, praf, lână etc. Pentru a determina cu exactitate alergenul, medicul trebuie să se adreseze pacientului procedurilor de diagnosticare suplimentare.

Pentru a începe, se efectuează un test pentru a determina sensibilizarea organismului. Se bazează pe identificarea anumitor alergeni care ar putea declanșa atacuri de astm. Nivelurile crescute de imunoglobulină de tip E (IgE) indică o sensibilitate crescută a pacientului.

Împreună cu un studiu clinic al sângelui pentru anticorpi, se efectuează și teste alergice la nivelul pielii. Acestea se realizează prin aplicarea, prin metoda intradermică sau prin scarificare. Astfel de teste alergice sunt efectuate cu BA atopic.

Pentru a determina componenta alergică care a cauzat dezvoltarea bolii la adulți, sunt prescrise teste provocatoare. Manipularea se face într-o cameră special amenajată. Astfel de teste pot fi inhalate, conjunctive sau nazale.

Interacțiuni medicale în diagnosticul și tratamentul astmului

Examinarea completă și cuprinzătoare a pacienților cu astm suspect este cheia principală pentru a face diagnosticul corect și face posibilă prescrierea unui tratament adecvat, foarte eficient. Apelul inițial pentru consultarea terapeutului construiește un întreg lanț de măsuri de diagnosticare.

Fiecare dintre specialiștii medicali din profiluri înguste - alergolog, pulmonolog, gastroenterolog, ENT - este cel mai competent și mai experimentat în domeniul medicinei. Dar numai printr-o cooperare strânsă, doctorii pot identifica cu exactitate etiologia și patogeneza bolii, iau măsurile necesare pentru a elimina simptomele astmului bronșic.

Ce medic a trata astmul la copii?

Dacă bănuiți că un copil are astm bronșic, ar trebui mai întâi să faceți o întâlnire cu un medic de familie sau pediatru. Acesta este urmat de un set de măsuri de diagnostic pentru numirea unui pulmonolog pediatric, alergolog, otolaringolog și, dacă este necesar, alți medici. Ca și în cazul pacienților adulți, tratamentul astmului bronșic la copii necesită o interacțiune strânsă între diferiți specialiști medicali.

postfață

În ciuda faptului că astmul este o boală cronică a bronhiilor, manifestările sale pot fi și trebuie tratate. Dar este important să înțelegem că nici o rețetă populară nu va funcționa ca o metodă independentă de tratament - ele pot fi folosite doar ca ajutor.

Trebuie reamintit faptul că cu cât boala este detectată mai devreme, cu atât este mai eficientă terapia. Măsurile actuale ajută la eliminarea simptomelor patologiei, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacientului. Mulți copii depășesc cu succes astmul bronșic, iar la pacienții adulți este adesea posibil să se traducă într-o fază de remitere stabilă.

http://ingalin.ru/astma/kakoj-vrach-lechit-astmu.html

Ce medicii trata astmul?

Dacă ați fost diagnosticat cu astm, o clinică specializată cu proceduri avansate de întărire a plămânilor și de eliminare a reacției spasmodice va ajuta la revenirea la viața normală. Dar la care medic trebuie să te întorci dacă nu știi dacă cel puțin una din clinicile orașului oferă astfel de servicii? Și ce metode de tratament sunt recomandate să accentueze în cazul diferitelor forme de astm la copii și adulți? Răspunsul la aceste întrebări nu este atât de greu de găsit, principalul lucru este acela de a determina cauza bolii cât mai repede posibil pentru a elimina amenințarea-cheie și a trece la un tratament cuprinzător.

Cele mai frecvente cauze ale bolii

În zilele noastre, astmul la adulți este diagnosticat din ce în ce mai des, în ciuda faptului că statisticile privind bolile copilariei scad treptat. În acest caz, ambele grupuri de vârstă de pacienți sunt adesea purtători de gene responsabile pentru predispoziția la sufocarea astmatică, dar numai câțiva pacienți suferă de forme severe de astm.
Monitorizarea sporită a dezvoltării copiilor, metodele noi de diagnosticare și tratamentul profilactic au dus la faptul că astmul copilului poate fi "neutralizat" în stadiul de formare a deviației. Prin urmare, când este întrebat despre medicul care se ocupă de astm, mulți părinți vor răspunde cu siguranță unui "alergist". Alergologia modernă vă permite să eliminați complet atacurile de astm, inclusiv reacțiile alergice sezoniere la polen. Tot ce este necesar este calcularea alergenului în timp.
Dar generația mai în vârstă, care nu are motive să monitorizeze în mod suplimentar puterea și profunzimea inhalării, durata scurgerii respirației și schimbările sezoniere, sări peste dovada timpurie a astmului, iar boala este determinată după acumularea unor modificări dificile în bronhii. Dacă un pacient ignoră dificultatea de respirație prelungită, care se întâmplă adesea din cauza unei conștientizări insuficiente, apare mai devreme sau mai târziu sufocarea astmatică - și este prea târziu pentru a selecta medicamentul antialergic corect.
Din fericire, din cauza existenței unei astfel de științe, cum ar fi pulmonologia, astmul bronșic nu este aproape niciodată fatal pentru pacient. Un pulmonolog cu experiență este capabil să determine rapid specificul afecțiunii și să ia măsuri și în viitor să elaboreze un plan de tratament, inclusiv diagnostice avansate și ajutorul specialiștilor terți.
Clinica de atac de astm variază în funcție de stimulul care a provocat afecțiunea. Imaginea clinică clasică este incapacitatea de a respira pe deplin, scurtarea respirației prelungite, uneori o tuse uscată. Alergiile adaugă strănutul. Ați observat simptomele în sine, rude, membri de familie mai tineri? Verificați imediat factorii critici care pot determina nu numai atacuri de astm, ci și întăriți-le în timp - și veți înțelege ce medic trebuie să tratați cu astm în cazul dumneavoastră.

Factori de risc pentru copii

Ereditatea este un indicator cheie care spune dacă părinții ar trebui să fie în garda lor. La copii, ca și la adulți, astmul trăiește în principal un alergist, deoarece în marea majoritate a cazurilor, tusea și dificultățile de respirație se dezvoltă ca urmare a unei reacții alergene.

Printre alte motive, experții observă:

 • Sistem imunitar slăbit. Dacă mecanismele de protecție nu fac față încărcăturii, poate apărea o reacție alergică falsă, ceea ce duce la un atac. Odată cu restabilirea imunității, sensibilitatea țesuturilor moi este normalizată, reacția la un alergen fals va dispărea. Imunologul pentru copii va recomanda măsuri de restabilire a apărării naturale a organismului. Tratamentele includ tratamente de întărire, suplimente de vitamine, eliminarea tulburărilor de somn și plimbări regulate în aer curat.
 • Boli cronice respiratorii sau recurente frecvente de boli virale. Ce medic a trata astmul bronșic al copiilor înainte de primele simptome? Terapeutul local, care prescrie un tratament eficace împotriva bolilor sezoniere în timp. De asemenea, dă indicația pulmonologului dacă există probleme persistente cu respirația și somnul. Dar dacă copilul nu primește tratament în timp util, sistemul respirator se dezvoltă incorect, iar riscul de dezvoltare a astmului crește.
 • Dezechilibru alimentar. Un organism fragil pentru copii trebuie să primească o dietă sănătoasă și previzibilă. O deviere ascuțită din meniul obișnuit, nerespectarea "normei" pentru legume, cereale și fructoză sunt cauze comune ale sensibilității sporite la alergenii alimentari. Dacă sunteți alergic la alimente, asfixierea nu începe imediat: la început copilul simte un ușor disconfort în zona gâtului. Dacă copilul refuză hrană neobișnuită, nu insistă: poate că are astm bronșic și doar un specialist calificat poate decide ce să facă în această situație.

Sufocarea astmatică situată poate apărea, de asemenea, într-o situație nefavorabilă: de exemplu, într-o cameră cu praf, după o încărcare intensă pe o clasă de educație fizică etc. Astfel de atacuri se opresc complet când condițiile normale sunt restabilite. Cu toate acestea, dacă astfel de cazuri apar în mod regulat, ele pot duce la apariția unei boli cronice, prin urmare, este necesară consultarea medicului chiar și cu eliminarea completă a simptomelor.

Factori de risc pentru adulți

Clinica clasică a astmului bronșic, diagnosticată la adulți, se caracterizează printr-o predominanță de convulsii, exprimată prin scurtarea respirației, față de numărul de convulsii care blochează complet respirația. Cu cat pacientul este mai in varsta, cu atat este mai mare probabilitatea ca acesta sa dezvolte astmul, nu din cauza ereditatii, ci din cauza efectelor acumulate ale bolilor cronice sau ale conditiilor de munca nefavorabile. Acordați atenție următoarelor aspecte ale vieții:

 • Fumatul. Frecventa este mai importanta decat experienta: fumatorii care au fumat 1-3 tigari pe zi timp de 10 ani au mai putine sanse de a acumula schimbari critice decat cei care au fumat un pachet pe zi timp de 3 ani. Este recomandabil să începeți tratamentul înainte de primul atac de sufocare, deci acordați atenție tusei uscate.
 • Mediu de lucru nefavorabil. Astmul bronșic este considerat o boală profesională pentru toate tipurile de activitate, implicând inhalarea neintenționată a vaporilor toxici sau lipsa accesului la aer curat și proaspăt. Respectarea regulilor de siguranță și a cursurilor de reabilitare obișnuite în sanatorii specializate pot întârzia primul atac sau pot preveni complet acest lucru. Dacă observați semne caracteristice (scurtarea respirației, tuse prelungită pe timp de noapte, dificultăți cu respirația profundă), adresați-vă angajatorului pentru permis de a vizita o instituție medicală pentru tratamentul astmului bronșic.
 • Excesul de greutate. Cu o creștere disproporționată a creșterii greutății corporale și a încărcăturii asupra organelor interne. Limita pentru alergare, exerciții de forță și aerobic devine mai mică, deci trebuie să vă ocupați cu prudență. Chiar și urcarea excesiv de rapidă pe scări poate provoca dificultăți de respirație severe. Atenția unui nutriționist este necesară, deoarece accentul pus pe efortul fizic de reducere a greutății corporale poate duce la o stare de agravare a bronhiilor, precum și a întregului aparat respirator.
 • Stresul. Dacă aveți astm și medicul nu poate determina cauza, este posibil ca viața să vă prezinte prea multe surprize neplăcute. Suprasolicitarea psihologică duce la eșecuri în mecanismul de inhalare și expirație, iar septul bronșic este fixat într-o singură poziție chiar și fără stimulente fizice suplimentare. Factorii concomitenți ai oboselii psihice cronice (imunitate redusă, lipsa de energie, lipsa somnului) pot, de asemenea, să conducă la manifestarea unei alergii la o componentă care anterior nu a constituit un pericol pentru pacient. Ajutorul unui neuropsihiatru poate schimba radical situația, deși acest lucru nu este medicul care este amintit atunci când se gândește la medicul care tratează astmul bronșic.

De asemenea, astmul la adulți este tratat de un reumatolog dacă pacienții suferă de nereguli în activitatea inimii și a vaselor de sânge. Asistența profesională în timp util vă permite să evitați complet aspectul cel mai neplăcut al astmului - atacuri severe care perturbă mintea în timpul zilei și fac imposibilă adormirea noaptea.

concluzie

Un medic care tratează astmul poate fi ajutat doar dacă primește la timp informații despre pacient. Nu se recomandă autodiagnosticarea, dar este necesar ca atât adulții, cât și copiii să fie conștienți de factorii de risc și să fie verificați periodic cu specialiști adecvați. Răspândiți verbal această informație în rândul prietenilor și cunoștințelor sau pur și simplu împărțiți o legătură cu articolul. Poate că veți ajuta pe cineva să identifice astmul în stadiile incipiente și să împiedice acumularea de modificări critice în organism.

http://pulmonary.ru/lechenie-astmy/kakie-vrachi-lechat-bronhialnuyu-astmu

Care medic ar trebui să înceapă tratamentul astmului bronșic?

Astmul bronșic (BA) este o boală destul de gravă, de aceea mai multe tipuri de specialiști se ocupă de diagnosticul și tratamentul său. Astfel, pentru a economisi timp și efort, pacienții cu această afecțiune ar trebui să aibă o idee despre procedura de scriere pentru medicii de diferite specializări și nu să petreacă timp consultând cu privire la problema medicului care tratează astmul bronșic.

Apel la terapeut

În acest caz, merită să începeți tratamentul cu o vizită la un terapeut obișnuit. Medicul general va oferi o listă a testelor necesare (sângele dintr-o venă, un test deget și un test de urină), să asculte cu un stetoscop și, eventual, după examinarea inițială și examinarea testelor, să scrie medicamentele. În cazul unui diagnostic greșit sau în primele stadii ale astmului, aceasta poate fi suficientă pentru a trata boala care ne interesează sau pentru o altă infecție pulmonară. Când un copil este diagnosticat cu o boală, îl conduc la un medic generalist pediatru. Un pediatru va examina și va prescrie și testele.

simptomatologia

Este, de asemenea, de remarcat simptomele astmului bronșic, deoarece pentru a avea o idee grosolană despre o posibilă boală nu va afecta niciodată pacientul. Acestea includ următorii factori:

 • tuse frecventă, manifestată pe timp de noapte;
 • dificultăți de respirație, adesea însoțite de șuierăi;
 • durere în diafragmă;
 • atacurile de astm sunt caracterizate de piele albastră, pierderea conștiinței;
 • producerea sputei.

Aceste simptome se pot manifesta si in alte boli, astfel incat un adult sau un copil ar trebui sa fie trimisi la o clinica de ambulatoriu cu suspiciune de astm. Potrivit rezultatelor examinarii si examinarii analizelor, terapeutul te poate referi la un pulmonolog care se ocupa de boli ale plamanilor si ale altor organe ale sistemului respirator si alergolog. În general, medicul care tratează astmul depinde de formele specifice ale bolii și de simptomele acesteia.

Examinarea pulmonară

Specialistul studiază starea bronhiei, examinează și examinează testele. Doar el va fi capabil să prescrie cursul corect al pilulelor și să trateze astmul bronșic avansat. Principalele teste care sunt prescrise sau efectuate de pulmonolog sunt spirometria și fluodimia de vârf.

 1. Spirometria este un studiu în care o persoană care este bolnavă după ce a luat cele mai profunde respirații poate respira în dispozitiv. Testul arată VC sau capacitatea plămânilor de a umple aerul. Această procedură ia doar un pacient adult.
 2. PCP a măsurat rata de circulație a fluxului de aer în timpul expirării. De asemenea, tomografia numită și radiografia toracelui. Scopul acestor teste este de a detecta obiecte străine în organele respiratorii și de a examina dacă volumul sângelui care intră în plămâni este suficient.
 3. Teste alergice.

Recepție la alergolog

Atacurile de astm sunt adesea cauzate de diverse alergeni. Prin urmare, în cele mai multe cazuri, terapeutul oferă pacientului o trimitere la un alergist. Un specialist, cu ajutorul testelor de sânge și a testelor speciale, dezvăluie o listă de alergeni care amenință o persoană, elimină reacția sau prescrie medicamentele necesare pentru al bloca. Unul dintre teste implică aplicarea alergenului suspectat pe pielea umană și verificarea reacției. Dacă pielea devine roșie, atunci acest produs trebuie exclus din dietă. Destul de repede, medicul poate dezvolta o dietă potrivită pentru pacientul său.

Tratamentul BA complicat

În unele cazuri, un atac de astm nu se oprește prin metode și medicamente convenționale. Apoi, pacientul are nevoie de spitalizare urgentă, unde se duce la medicul de resuscitare. Este în competența sa să identifice un atac de astm fără capacitate, să îl oprească prin medicație sau, dacă este necesar, să înceapă respirația artificială.

Adesea, astmul provoacă complicații ale inimii. În acest caz, acestea sunt detectate de o cardiogramă, iar pacientul este tratat de un cardiolog. Boala poate provoca, de asemenea, diferite patologii în organele tractului gastro-intestinal. Deci, uneori astmaticienii trebuie să facă o întâlnire cu un gastroenterolog. Atunci când se detectează o amenințare de inflamație a laringelui sau edemului mucoasei gâtului, pacientul este direcționat către ORL.

Tipuri de astm

Astmul bronșic este împărțit în mai multe tipuri, în funcție de tratamentul prescris de un anumit medic.

 1. Un BA infecțios se manifestă ca o complicație a bronșitei severe, pneumoniei și pneumosclerozei. Tratamentul în acest caz a implicat pulmonologul.
 2. Alergistul se luptă cu astmul alergic.
 3. În orice formă a bolii, practicianul general (sau pediatrul pediatru) monitorizează starea generală a pacientului, astfel încât examenul fizic al pacientului să fie efectuat sub supravegherea unui medic generalist.

Tratamentul bolilor

Astmul bronșic este o boală incurabilă. Cu toate acestea, medicii pot preveni dezvoltarea sa la etape târzii și forme severe, precum și reducerea semnificativă a simptomelor. Tratamentul astmului bronșic implică terapie generală de susținere cu medicație și inhalare pentru a reduce frecvența și severitatea atacurilor. Cu toate acestea, astmaticul trebuie să aibă în mod necesar un aerosol, oprind atacul.

În cazul convulsiilor severe, resuscitatorul injectează adrenalină sau efedrină. Tratamentul de bază al astmului trebuie să fie prescris de un medic și să monitorizeze starea pacientului, prin urmare toți astmații trebuie supuși unui examen medical. Astmul bronșic necesită o monitorizare constantă a stării sale și a tratamentului periodic în instituțiile medicale. Alegerea medicului necesar depinde în mare măsură de diagnosticul exact, dar, în orice caz, merită să începeți tratamentul cu o vizită la terapeut. De asemenea, va trimite pacientul la diverse specialiști după cum este necesar.

http://neastmatik.ru/astma/kakoj-vrach-lechit-astmu.html

Ce medic a trata astmul?

Articolul: Medicul care tratează astmul?

Ce medic a trata astmul? Această întrebare este solicitată de pacienții care au întâlnit o boală bronșică.

Fiecare pacient trebuie să știe că, în cazul acestei boli, este necesar, în primul rând, să se adreseze unui medic (terapeut) local, care va efectua prima examinare și îl va adresa unui specialist cu profil specific.

Opiniile pacienților despre care specialistul tratează astmul bronșic diferă una de alta, dar în ciuda faptului că diagnosticul inițial este făcut de medici locali, precum și de un medic pediatru (când boala este observată în copilărie), pulmonologul se ocupă de tratamentul direct.

Cine trateaza astmul?

Astmul bronșic poate să apară cu diverse simptome și să apară din diferite motive. În funcție de calea de dezvoltare, mai mulți medici pot trata simultan astmul, care includ:

 • gastroenterologie;
 • alergolog;
 • pneumolog;
 • cardiolog.

Odată cu dezvoltarea astmului, tratamentul direct este efectuat de către un pulmonolog și un alergist. Problemele cardiace necesită participarea unui cardiolog.

Astmul dispeptic la adulți și copii, de regulă, nu este însoțit de sufocare, ci necesită participarea obligatorie a unui gastroenterolog.

Interacțiunea specialiștilor în tratamentul astmului.

 1. La examinare, un pulmonolog poate prescrie o serie de examinări speciale care ar trebui să confirme sau, dimpotrivă, să elimine cauza bolii astmatice.
 2. Mai întâi de toate, un pulmonolog poate face referire la un pacient unui alergist, deoarece în majoritatea cazurilor astmul bronșic are o cale alergică. Neglijarea unei vizite la un alergist nu merită. Acest lucru va permite identificarea alergenilor, atacul care a provocat astmul. De regulă, în acest scop, este stabilit un test de sânge pentru a determina antigene specifice.
 3. O importanță considerabilă este consultarea pe care medicul ORL trebuie să o conducă pentru a exclude bolile inflamatorii în zona laringelui, deoarece umflarea membranelor mucoase se poate dezvolta în toate părțile bronhiilor.
 4. În plus, se recomandă o vizită la un endocrinolog, deoarece tulburările în sfera hormonală, precum și alergiile, pot duce la manifestări astmatice.

Fiecare medic, pe lângă practica generală, este cel mai competent, exact în specialitatea sa, bolile pe care le tratează. Cu toate acestea, cooperarea strânsă a tuturor specialiștilor face posibilă identificarea cu cea mai mare precizie a etiologiei și a patogenezei astmului bronșic și prescrierea celui mai eficient tratament pentru reducerea simptomelor sale.

http://dreamsmedic.com/informacionnie-stati/pro-zabolevaniya/kakoj-vrach-lechit-astmu.html

Ce medic a trata astmul? Terapeut, pediatru sau medic de familie?

Diagnosticul este deja aproape clar, chiar și pentru pacient, dar cine să solicite ajutor nu este cunoscut?

După cum arată practica, o astfel de problemă este destul de frecventă, mai ales dacă simptomele unei boli variază periodic sau afectează mai multe organe și sisteme simultan. Unii pacienți, în astfel de cazuri, preferă să acționeze "în conformitate cu protocolul" și să ia o întâlnire cu medicul de familie, terapeut și pediatrul district. Are dreptate sau este o risipă de timp prețios?

Ce doctor să contactezi?

Tulburări de respirație, tuse uscată prelungită, debilitante, atacuri bruște de respirație (mai ales noaptea), lacrimare, rinită, dificultăți de respirație, care forțau din ce în ce mai mult să adopte o anumită poziție (ortopneea) pentru a atenua exhalarea, slăbiciunea cronică și frica patologică noua potrivire.

Toate aceste simptome pot fi combinate în moduri diferite, dar chiar și o singură manifestare a acestora este un motiv serios pentru a merge la medic. Adesea, acesta este un terapeut sau medic de familie, deoarece este responsabilitatea lor de a primi pacienți cu boli generale.

După ce a ascultat plângerile pacientului, după ce a studiat rezultatele analizelor generale și, în general, a evaluat situația, medicul va trimite astmatici unui specialist specializat în profil îngust. Cum se va produce acest profil depinde de rezultatele examinării și de frecvența manifestării unuia sau a altui semn de astm bronșic.

pneumolog

Acest medic este considerat oficial un specialist care diagnostichează și tratează toate manifestările de boli ale tractului respirator inferior. Aceasta include, de asemenea, bronșită, pneumonie, astm bronșic și alte boli ale sistemului respirator. Datoriile sale includ:

 • ascultând plămânii;
 • spirografie (care vizează determinarea volumului total de mișcare);
 • raze X;
 • numărul total de sânge;
 • colectarea sputei pentru analiză;
 • măsurarea forței expiratorii la limita activității sale de vârf.

Rezultatele sondajului oferă posibilitatea de a diagnostica cu precizie astmul bronșic, dacă este într-adevăr, evalua gravitatea acestuia, determină principalul alergen, agentul cauzal al perioadei de exacerbare și dezvoltă un algoritm eficient de tratament pentru un anumit pacient.

alergolog

Pe baza faptului că astmul bronșic, cel mai adesea, se datorează sensibilității crescute a receptorilor arborelui bronșic la unul sau alt alergen, acesta este adesea sezonier, diferă în acest timp de "perioade de calm" și poate fi controlat prin antihistaminice, blocante, evitarea banală a contactului Cu "agentul cauzator", alergologul poate fi într-adevăr cel care poate ajuta la "îmblânzirea" astmului.

Acesta nu este un tratament complet, deoarece hipersensibilitatea receptorului nu este susceptibilă de corectare, dar este foarte posibil să se țină sub control boala atopică.

Principala sarcină a alergologului, în acest caz, este de a determina alergenul care provoacă bronhospasmul și numirea unei terapii adecvate antihistaminice. La urma urmei, nu este întotdeauna posibil să se evite contactul cu agentul cauzal al astmului, mai ales dacă vorbim despre praful de uz casnic, polenul unor copaci și cele mai frecvente alimente.

genetician

O presupunere ciudată, având în vedere prevalența bolii, în special în rândul locuitorilor megalopolisurilor.

Cu toate acestea, multe surse medicale susțin că astmul bronșic este adesea ereditar și este transmis de la mamă la copil. Astfel, se explică motivul apariției bolii și grupul de risc estimat, în special în ceea ce privește copiii mici. La urma urmei, este mult mai ușor să fii gata pentru manifestarea unei boli astmatice și să ajuți fumurile în timp, decât să alergi în jurul medicilor într-o panică în căutarea cauzei atacurilor de astm.

cardiolog

După cum arată practica, chiar și aceste simptome lipsite de ambiguități, cum ar fi tusea și bronhospasmul, pot fi asociate nu atât cu sistemul respirator, cât și cu bolile cardiovasculare. Este vorba despre astmul cardiac, simptomele care seamănă foarte mult cu semnele bolii bronșice: dificultăți de respirație, dificultăți de respirație, atacuri de astm.

Cu toate acestea, dacă astmul bronșic nu amenință alte consecințe fatale decât asfixierea în timpul bronhospasmului ignorat, atunci un atac de astm cardiac de orice severitate reprezintă o amenințare gravă nu numai pentru sănătate, ci și pentru viața pacientului. La urma urmei, pacientul are o insuficiență cardiacă acută clară, în care astmul este doar un simptom concomitent.

otolaringolog

Din moment ce astmul bronșic este o boală a sistemului respirator, este logic să presupunem că un ORL poate oferi ajutor.

Când contactați mai întâi acest specialist, va trebui să treceți o serie de teste:

 • numărul total de sânge cu formula dezvelită;
 • coprogram, OAM;
 • analiza sputei pentru infecțiile bacteriene, virale.

După examinarea rezultatelor sondajului, otolaringologul va putea identifica natura bolii, va prescrie un tratament eficient pentru oprirea simptomelor principale și va recomanda măsuri preventive pentru a evita un alt atac de exacerbare.

pediatru

Ajutorul medicului pediatru va fi necesar dacă pacientul este încă mic, dar are deja premise pentru o boală astmatică.

În acest caz, îndatoririle medicului includ tot ce se așteaptă adulții de la alți specialiști:

 • trimiterea la analiza UAC, OAM, coprograma, sputa;
 • test alergen;
 • examinarea copilului;
 • elaborarea unui algoritm de tratament;
 • controlul stării pacientului.

Cum arată doamna doctorului?

Indiferent de specializarea unui medic, consultarea cu el deseori urmează același plan:

 • Pacientul face o programare sau cheamă o ambulanță în cazul unui atac acut.
 • Medicul ascultă plângerile pacientului, întreabă bolile transferate (în special în ceea ce privește organele sistemului respirator și cardiovascular), obiceiurile proaste, aspectul ereditar, dieta, stilul de viață.
 • Au fost atribuite un număr de teste, atât de natură generală (OAK, OAM, analiză a sputei, test alergen), și au vizat studiul sistemului respirator (radiografie, tomografie computerizată, spirometrie, ascultarea plămânilor, puls oximetrie și altele).
 • Examinarea pacientului.
 • Algoritmul de tratament este elaborat în funcție de rezultatele examinării.

În unele cazuri, este posibil ca pacientul să fie nevoit să fie spitalizat, astfel că unele articole nu vor fi ținute în laborator, ci direct în departamentul de cardiologie, pulmonologie, gastroenterologie.

Cum este diagnosticată boala?

Există o opinie falsă potrivit căreia astmul poate fi diagnosticat chiar și fără asistență medicală, mai ales dacă imaginea clinică a bolii este copleșită de atacuri de respirație pe timp de noapte, tuse uscată dureroasă și dificultăți de respirație.

Cu toate acestea, nu totul este atât de simplu. În ciuda caracteristicilor simptomelor, cauza sa poate fi atât în ​​inferioritatea sistemului respirator cât și în patologia inimii, afectarea circulației sângelui, un fond hormonal instabil și ereditatea banală.

Din acest motiv, pacientul nu poate face fără:

 • examinarea de către un specialist;
 • livrarea de analize;
 • raze X;
 • tomografie computerizată;
 • spirografie.

Toate aceste manipulări nu durează mult, dar dau un rezultat de 100%, permițându-vă să faceți diagnosticul corect și să prescrieți un tratament adecvat. Specializarea medicului nu joacă un rol special, principalul lucru fiind rezultatul.

http://vdoh.site/astma/kakoj-vrach-lechit-u-detej-i-vzroslyh-k-kakomu-spetsialistu-obrashhatsya.html

Ce doctori trata astmul la adulți și copii: cine să contacteze

Medicul care tratează astmul, se întreabă când apar primele semne ale bolii. Printre patologiile cronice, aceasta se întâmplă mai des decât altele și afectează persoanele de orice vârstă.

Asistența în timp util a specialiștilor este extrem de necesară, deoarece boala conduce treptat la o deteriorare a calității vieții pacientului și la apariția unor complicații precum inima pulmonară, emfizemul etc.

Ce este astm bronsic?

În prezența unui proces inflamator neinfecțios în căile respiratorii, astmul bronșic este diagnosticat. Inflamația cronică în organele respiratorii determină hiper-reactivitatea acestora.

Datorită acestui fapt, sub influența oricărui stimul, apare o obstrucție a bronhiilor, viteza de trecere a aerului încetinește și apare sufocarea.

Boala are remisii și exacerbări, dar chiar și atunci când severitatea manifestărilor scade, inflamația nu se oprește.

În ciuda gravității cursului, utilizarea terapiei corecte poate reduce intensitatea și frecvența atacurilor. Pacientul trebuie să monitorizeze constant starea lor și să adere la un stil de viață sănătos.

Manifestări caracteristice ale astmului

În astmul bronșic, atacurile bruște de asfixiere sunt considerate principala manifestare. Ele se desfășoară în trei etape:

 1. Precursorii. În acest stadiu, simptomele sunt cele mai pronunțate la persoanele cu astm de origine infecțioasă și alergică. În acest caz, persoana apare rinită alergică. În același timp, din nas apar apariția apoasă, strănutul nu se oprește.
 2. Înălțimea Această etapă începe brusc. În același timp, pacientul simte senzația de tuse în piept, motiv pentru care nu poate respira în mod normal. Când o persoană respiră, se aude șuierături, există o tuse puternică, sputa este vâscoasă, excreția este dificilă, din cauza căreia respirația este neregulată. Ea devine mai ușoară dacă stați și îndoiți, astfel încât toți pacienții în timpul unui atac să ia această poziție.
 3. Dezvoltare inversă. Printre simptomele acestei etape se numără descărcarea treptată a sputei, în timp ce respirația șuierătoare devine mai puțină și retragerea sufocantă.

Există, de asemenea, anumite semne care sugerează dezvoltarea astmului bronșic:

 • când o persoană respiră, puteți auzi în mod clar șuieratul fluierat de înălțime. Acest simptom este deosebit de frecvent la copii;
 • apare din când în când șuierătura, este foarte dificil de respirație. Pacientul simte o strângere în piept și suferă de atacuri de tuse, care sunt deosebit de puternice noaptea;
 • deteriorarea sănătății se observă în funcție de sezon, în special în perioadele de înflorire;
 • o istorie de boli alergice, eczeme;
 • se observă deteriorări în timpul utilizării anumitor medicamente, expunerea la alergeni, inhalarea fumului, schimbarea bruscă a temperaturii, bolile respiratorii, stresul fizic sau emoțional;
 • incidența crescută a răcelilor;
 • După administrarea unui medicament antihistaminic sau anti-astm, starea pacientului se îmbunătățește.

Dacă există unul sau mai multe semne, trebuie să efectuați un sondaj pentru confirmarea sau respingerea diagnosticului.

Spitalizarea urgentă este necesară:

 • dacă există dificultăți de respirație în stare calmă;
 • tirantele și fluierul tare;
 • există semne ale conștiinței depreciate;
 • agitație excesivă sau somnolență;
 • frecvența cardiacă depășește 120 batai pe minut;
 • consumul de droguri nu ajută la ameliorarea afecțiunii.

Într-o astfel de situație, trebuie să apelați o ambulanță.

Ce doctor să contactezi mai întâi

Deși este imposibil să opriți complet procesul patologic în căile respiratorii, dar medicul care tratează astmul, trebuie să știți pentru a face un diagnostic în timp și pentru a începe terapia de întreținere. Medicul va prescrie medicamente care vă permit să controlați frecvența atacurilor și să duceți o viață întreagă.

Dacă bănuiți astmul la adulți, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vizitați un terapeut. El va studia imaginea clinică și îl va îndruma către un specialist.

Diagnosticul și tratamentul ulterior vor fi implicate în pulmonolog. În caz de origine alergică a bolii, medicul curant se referă la un alergist. Necesitatea consultării altor specialiști este determinată pe baza stării generale a pacientului și a caracteristicilor astmului.

Cine trateaza astm bronsic

Dacă este diagnosticat astmul bronșic, medicul care îl va trata, depinde de cauza bolii. În unele cazuri, terapia este efectuată imediat de mai mulți medici. Dar pulmonologul joacă un rol crucial în tratament. El determină ce cauzează apariția convulsiilor și, dacă crede că este nevoie de aceasta, sfătuiește o consultare cu un cardiolog, un alergolog, un gastroenterolog, un endocrinolog.

În multe cazuri, alegerea corectă a unui specialist determină succesul tratamentului. Dar, mai întâi, efectuați examinarea pulmonară. În clinică, medicii identifică cauza dezvoltării astmului bronșic și selectează metode nu numai pentru ameliorarea simptomelor, ci și pentru eliminarea sursei bolii.

Procesele patologice în bronhii și atacurile asociate cu astmul trata pulmonologul. Dar dacă asfixierea este declanșată de alergeni, atunci alergologul ar trebui să le identifice.

Schema de examinare în timpul unei vizite la pulmonolog va fi următoarea:

 1. Efectuați studii de profil pentru a confirma sau respinge diagnosticul.
 2. Trimiteți examenul la alergist, pentru a identifica sub influența a ce factori starea pacientului se înrăutățește.
 3. Dacă cauzele alergice ale patologiei sunt absente, atunci trebuie să vizitați un endocrinolog, deoarece apariția bronhospasmului este adesea asociată cu tulburări hormonale în organism.
 4. Dacă se suspectează patologia inimii și a vaselor de sânge, pacienții adulți sunt vizați de un cardiolog.
 5. Dacă se constată o formă indusă de reflux de astm bronșic, un gastroenterolog trebuie implicat în tratamentul bolii.

Numai în cursul unei examinări cuprinzătoare și examinării mai multor specialiști, se poate determina cu precizie cauza tulburărilor respiratorii și se poate selecta cea mai potrivită opțiune de tratament.

Interacțiunea tuturor profesioniștilor

Astmul poate fi diagnosticat numai după o examinare completă.

Diagnosticul și tratamentul astmului bronșic este în domeniul pulmonologiei. Doar un pulmonolog este capabil să confirme diagnosticul. Dacă pacientul are plângeri și manifestări caracteristice, el efectuează spirometrie. Această procedură este necesară pentru evaluarea gradului de obstrucție bronșică și pentru diagnosticarea cu precizie a astmului bronșic. Pentru a obține informații detaliate despre starea sistemului respirator, procedura este efectuată de mai multe ori.

De asemenea, trebuie să măsurați activitatea de expirație maximă folosind un debitmetru maxim.

După aceste examinări, un alergist este inclus în proces. El trebuie să determine care alergeni provoacă atacuri de astm. Pentru a face acest lucru, efectuați un test de sânge pentru imunoglobuline, efectuați teste cutanate cu alergeni și alte studii.

Destul de des prescrise radiografii toracice. În plus, se poate efectua o tomografie computerizată. Acest lucru va ajuta la eliminarea leziunilor secundare ale sistemului respirator, precum și a prezenței corpurilor străine în căile respiratorii.

O parte importantă a studiului este consultarea otolaringologului. Acesta poate dezvălui un proces inflamator în laringe, datorită căruia umflarea membranei mucoase se poate răspândi în bronhii.

Pentru a elimina posibilitatea apariției simptomelor astmatice datorate dezechilibrului hormonal, endocrinologul prescrie teste de sânge pentru nivelurile hormonale.

Datorită interacțiunii strânse a diferitor specialiști, sunt identificate cauzele procesului patologic și particularitățile dezvoltării astmului bronșic. Medicii vor selecta, de asemenea, cel mai eficient tratament pentru îmbunătățirea sănătății pacientului.

Cine tratează astmul la copii

Dacă simptomele bolii apar la un copil, atunci părinții sunt interesați de medicul care tratează astm bronșic la copii.

Dificultăți în detectarea în timp util a bolii pot apărea deoarece părinții confundă adesea primele simptome ale astmului cu boli respiratorii care sunt destul de frecvente la copii.

Dacă suspectați evoluția patologiei, părinții ar trebui să viziteze pediatrul. El va studia imaginea clinică, va numi un număr de proceduri de diagnosticare. Ele confirmă diagnosticul de astm bronșic și prescriu tratamentul unui alergolog și pulmonolog pentru copii.

Terapia trebuie efectuată numai de către un medic calificat, deoarece în copilărie boala duce adesea la o formă acută de insuficiență respiratorie. La cămin și remedii populare pentru a încerca să atenueze starea copilului este inacceptabilă.

De ce ar trebui să înceapă în timp util tratamentul?

Tratamentul astmului nu va ajuta complet la scăderea patologiei. Dar măsurile corespunzătoare fac posibilă obținerea unui control parțial sau complet asupra bolii. Dacă un specialist diagnostică și începe tratamentul în stadiile incipiente ale bolii, va reduce severitatea simptomelor.

Cu un proces patologic prelungit, absența tratamentului sau ineficiența metodelor utilizate, boala devine severă. În același timp, un astmatic se simte mult mai rău decât persoanele cu boală ușoară. Boala afectează funcționarea tuturor sistemelor corporale.

În astfel de cazuri, tratamentul hormonal este prescris pacienților adulți. De obicei, aceasta constă în utilizarea glucocorticosteroizilor. În cazuri rare, ele sunt prescrise copiilor, dar cu precauție extremă și sub supraveghere medicală strictă. Acest lucru se datorează faptului că medicamentele hormonale au un efect negativ asupra organismului, iar copiii sunt deosebit de greu pentru ei. Prin urmare, o astfel de terapie este recursă ca o ultimă soluție.

Dacă astm bronșic are o origine alergică infecțioasă, este asociată cu bronșită permanentă, pneumonie, pneumococroză, tratamentul trebuie prescris numai de un pulmonolog.

Dacă o persoană suferă de o formă alergică de astm bronșic, alergologul va monitoriza starea pacientului. Dar, indiferent de cauza încălcărilor, un specialist ar trebui să observe starea pacientului.

În concluzie

Este de ajutor ca fiecare medic să se consulte cu astmul pentru a lua măsuri în timp ce apar simptomele bolii.

Astmul bronșic are loc cu perioade de exacerbări și remisiune, dar dacă este detectat în timp util și a început tratamentul în timp util, este posibil să se facă remisia stabilă și prelungită. Prognosticul bolii depinde de gravitatea, de atitudinea pacientului față de propria sănătate și de acuratețea respectării instrucțiunilor medicului.

Îmbunătățirea calității vieții pacientului joacă un rol major în prevenirea exacerbarilor. Este necesar să renunțați la fumat, să minimalizați contactul cu alergenii, să tratați infecțiile cronice.

http://bronhialnaya-astma.com/lechenie/kakie-vrachi-lechat-bronhialnuyu-astmu-u-vzroslyh-i-detej-k-komu-obratitsya

Medicul care tratează astmul bronșic

Astmul bronșic (BA abreviat) este o patologie inflamatorie cronică a tractului respirator inferior care poate apărea la orice vârstă. Datorită numeroșilor factori provocatori, se poate numi o boală poliietiologică care necesită diagnostic diferențial și tratament complex. În cele mai multe cazuri, primele episoade de sufocare, tuse cronică și alte manifestări clinice ale astmului determină o persoană să se adreseze unui medic de familie sau unui terapeut local. Dacă acești doctori suspectează cauza astmatică a acestor simptome, aceștia vor consulta pacientul pentru examinare și consultare cu alți specialiști. Medicul care tratează astmul într-un caz special va fi cunoscut după clarificarea cauzei bolii.

Ce doctor pot contacta

alergolog

Cel mai frecvent factor de origine a stării astmatice este alergia, astfel încât primul specialist îngust, la care medicul local recomandă să se aplice dacă se suspectează astmul, se numește alergolog. Datorită metodelor specifice de examinare, alergologul va determina afilierea tipică a astmului. Determinarea tipului de astm este crucială în selectarea unui regim terapeutic, deoarece boala este:

 • atopica;
 • infecțioase dependente;
 • mixt.
Recepție la alergolog

În astmul atopic, sistemul respirator uman reacționează la alergeni (praf, polen, păr de animale etc.), poluanți (poluanți atmosferici), iritanți (substanțe chimice de uz casnic).

Astmul dependent de infecție este exacerbat de infecțiile respiratorii - infecțiile virale respiratorii acute, gripa și afecțiunile tractului respirator superior.

Atunci când tipul mixt pe tonul bronșilor afectează și alergic, și toți ceilalți factori.

Trebuie înțeles că elementul cheie în tratamentul astmului este eliminarea cauzelor care provoacă atacuri de astm. Acesta este motivul pentru care este atât de important să aflați ce medic va trata un anumit astm.

terapeut

Dacă nu se confirmă natura alergică a astmului, acesta va fi tratat de un medic generalist sau terapeut. Competența acestui specialist este diagnosticarea și tratamentul bolilor sistemelor principale de corp:

 • cardiovasculare (cardiologie);
 • urinar (nefrologie);
 • digestiv (gastroenterologie);
 • respiratorie (pulmonologie) și altele.

Înainte de începerea tratamentului, terapeutul va sugera pacientului să treacă testul necesar pentru a clarifica diagnosticul și patogeneza astmului bronșic: OAK (număr total de sânge), BAC (biochimice), testul sputei și altele.

Dacă este necesar, terapeutul poate trimite un astm la unul dintre specialiștii relevanți (cardiolog, pulmonolog) pentru a consulta și trata patologiile asociate sau complicațiile astmului.

Îngrijirea primară în ameliorarea atacurilor de astm este de asemenea furnizată de un terapeut.

pneumolog

Pulmonologii sunt implicați în diagnosticarea și tratamentul bolilor sistemului respirator - pneumonie, bronșită, astm bronșic, tusea fumătorului. Diagnosticul se face pe baza unor studii mai aprofundate (radiografie, CT, teste de provocare). Atunci când se detectează bolile de fond ale sistemului cardiovascular sau endocrin, pacientul poate primi o trimitere de la un alt pulmonolog unui alt specialist.

pediatru

Dacă se întâlnesc semne astmatice la un copil, primul specialist la care trebuie să mergeți este pediatrul sau pediatrul. Colectarea anamnezei (istoricul medical, studiul factorilor ereditare), consultarea inițială privind bolile din toate zonele, extragerea prescripțiilor pentru medicamente și instrucțiunile de analiză - toate acestea constituie domeniul de competență al medicului pediatru. În majoritatea cazurilor, copiii au astm bronșic de origine ereditară, mai ales prin linia maternă, astfel încât pediatrul este de obicei interesat nu numai de bunăstarea copilului bolnav, ci și de starea de sănătate a părinților săi.

Cum este recepția la medic

Când o persoană urmează o întâlnire medicală, ar trebui să se gândească mai întâi la ce plângeri trebuie să fie exprimate, ce informații importante despre starea lui ar trebui să le fie furnizate medicului. Toate acestea sunt informații extrem de necesare pentru diagnosticarea și selecția tratamentului adecvat. Dacă o persoană a luat medicamente, medicul trebuie informat despre acest lucru, indicând numele medicamentelor.

Uneori, simptomele asemănătoare unui atac de astm manifestă efecte secundare ale unor medicamente (antihipertensive, diuretice și altele), astfel încât orice informație privind administrarea de medicamente să fie dată unui medic.

După ce a vorbit cu pacientul, medicul va proceda la examenul său direct:

auscultație

 • auscultare (ascultarea plămânilor prin intermediul unui fonendoscop);
 • percuție (cu degetul bătând pieptul).

Auscultarea face posibilă auzirea șuierăturilor în bronhii, pentru a determina șuierăturile și alte semne ale unei stări astmatice.

Percuția se efectuează pe părțile frontale, spate și laterale ale plămânilor atunci când pacientul se află în poziție ascunsă sau așezată. Această procedură vă permite să determinați:

 • înălțimea vârfului plămânilor din față și din spate;
 • zgomotul percuției zonei deasupra vârfurilor (așa-numita lățime a câmpurilor Krenig);
 • limitele inferioare ale plămânilor;
 • dinamismul marginii inferioare a organelor respiratorii.

Pentru a face un diagnostic de astm bronsic, pacientul va trebui să urmeze mai multe proceduri diagnostice la care medicul curant îl va trimite.

Examenele necesare

Primele studii obligatorii și necesare pentru clarificarea diagnosticului:

 • teste sanguine generale și biochimice;
 • analiza sputei;
 • examinarea imunologică a probelor de sânge.

Exacerbarea astmului se manifestă prin modificări ale testelor de laborator - eozinofilie (un conținut ridicat al unei mici fracțiuni de leucocite - eozinofile) și o creștere moderată a ratei de sedimentare a eritrocitelor (ESR).

Analiza biochimică în timpul exacerbării arată o creștere a concentrației de globuline alfa-2 și G, haptoglobulină, fibrin, seromucoid, acizi sialici.

Astmul de astm este, de asemenea, caracterizat prin eozinofilie și prezența spiralelor Kurshman și a cristalelor Charcot-Leiden.

O analiză imunologică a sângelui evidențiază un nivel ridicat de imunoglobuline B și pasivitatea limfocitelor T-supresoare.

Ceea ce înseamnă toate acestea, va explica medicul care va trata astmul, însă pentru pacientul însuși nu este decodificarea atât de importantă a testelor, ca și definirea tipului și etiologiei astmului. Pentru a face acest lucru, trebuie să treceți prin proceduri de diagnosticare suplimentare:

Raza radiologică a plămânilor

 • evaluarea stării alergologice (introducerea alergenului sub piele utilizând metoda de aplicare, intradermică sau scarificare);
 • evaluarea compoziției arteriale de sânge (astmul se manifestă prin hipercapnie - niveluri ridicate de dioxid de carbon și hipoxemie arterială - niveluri scăzute de oxigen);
 • Raza radiologică a plămânilor - emfizemul este detectat în formă acută (poziția scăzută a diafragmei, creșterea transparenței plămânilor);
 • studiul funcției respiratorii (funcția respiratorie) pentru a confirma sau a exclude insuficiența respiratorie datorată obstrucției (îngustarea lumenului) a bronhiilor.

În condițiile moderne, LF este investigat în mai multe moduri:

 • pneumotahograf;
 • Spirograph;
 • vârf;
 • teste de bronhodilatare.

Ultima dintre măsurile de diagnosticare enumerate este un test provocator, când parametrii funcției respiratorii sunt înregistrați înainte de utilizarea bronhodilatatorului inhalator (înseamnă că extinde bronhiile) și după. Aceste proceduri de diagnostic se efectuează în ambulatoriu sau în spital.

Dacă bănuiți că aveți o patologie pulmonară numită astm bronșic, trebuie să vă adresați medicului de familie, pulmonologului sau alergologului local. Pentru a determina tipul și factorii patogenitici ai astmului, pacientul trebuie supus unei examinări detaliate, așa cum este prescris de către un medic.

Relevanța și eficacitatea tratamentului bolii depind de corectitudinea diagnosticului și de detectarea etiologiei BA.

http://pulmohealth.com/astma/kakoj-vrach-lechit-astmu/
Mai Multe Articole Despre Alergeni