Eczemă pe față - tratament, cauze, simptome

Orice schimbări situate în zona feței sunt de interes pentru persoană. Chiar si cosurile provoaca griji, sa nu mai vorbim de schimbari vizibile grave, exprimate de eczeme pe fata. Toată lumea știe că, în aparență, se întâlnesc și este extrem de neplăcut dacă impresia este negativă.

O astfel de boală, o adevărată provocare atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Cauzează probleme psihologice serioase și complexe. Dacă bolile de piele de pe corp și membrele pot fi ascunse în haine, atunci fața rămâne vizibilă.

Mergând la serviciu sau la magazin este imposibil să ascundeți defectele. Să încercăm să ne dăm seama ce boală, eczemă pe față și ce
tratamentul folosește medicina modernă.

Eczema în sine este o schimbare inflamatorie a pielii atunci când se dezvoltă simptome precum roșeață, peeling, cruste, vezicule etc. Ca regulă, boala are o geneză alergică sau infecțioasă. Nu este periculos pentru viața pacientului, ci cauzează un disconfort mare, creând probleme psihologice.

Eczema pe fata foto cu descriere 6 fotografii

Pentru o înțelegere mai bună, sunt selectate imagini ale eczemelor pe față, fotografii ale etapei inițiale și ale unor forme ulterioare. Ei vor face clar din punct de vedere vizual ce manifestări trebuie să fie temute. Aproape fiecare tip de leziune din zona feței are caracteristici distinctive, dar numai un dermatolog poate diagnostica corect. În primul rând, medicul va examina leziunile și va pune câteva întrebări. În răspunsuri minuțioase și temeinice, există posibilitatea de diagnosticare rapidă. Istoria colectată va descoperi bolile pe care pacientul le-a suferit în timpul vieții.

Este necesar să se determine factorii care probabil au cauzat semne. Acestea pot fi alergeni posibili, prezența rănilor etc. O răzuire din locul inflamației va identifica agentul patogen. Dacă nu există rezultate, atunci cel mai probabil problema este în reacția cu alergenii. Prin urmare, vor fi necesare teste alergice și de stres.

Eczemă pe față - cauze

Este dificil să vă bucurați de viață atunci când apare eczema pe frunte, nas, obraji. Numele provine din limba greacă și mijloacele de traducere - "fierbere". Starea epidermei poate fi comparată cu cuvântul. Caracteristicile principale sunt exprimate în următoarele:

 1. Petele roșii apar pe față. Se întâmplă brusc și seamănă cu alergiile. Puteți observa diferențele de eczeme pe față, fotografia etapei inițiale reflectă bine aspectul bolii.
 2. Defectele se pot răspândi, iar zona afectată provoacă mâncărime.
 3. Următoarea etapă este apariția papulelor apoase. Au izbucnit, au format răni. Suprafața deteriorată devine umedă, uneori există un miros neplăcut.
 4. Substratul se usucă, formând duritate. Locurile de inflamație scalate.

Pericolul constă în faptul că locurile puternic modificate sunt greu de recuperat pe deplin. Căderea neplăcută a feței, chiar dacă nu există roșeață, nu este foarte încurajatoare, mai ales fetele.

Atenție! În cazul unor manifestări pe față, trebuie să vizitați un dermatolog. Tratând-te, poți să scapi temporar de simptome neplăcute, să ascunzi sursa bolii. Fără să știe motivele, medicul va fi greu să vindece boala.

Un alt fapt este o imagine simetrică a eczemelor. Dacă înfrângerea apare pe un obraz, asigurați-vă că așteptați pe cealaltă. La fel se întâmplă și cu pleoapele, buzele, sprâncenele. Toată lumea știe obrajii roșii la sugari la vârsta de un an. În același mod, boala apare la adulți. Cauzele apariției sunt variate.

alergie

Un organism care reacționează la intrarea în diferite alergeni este cea mai frecventă cauză a eczemelor, exprimată în diferite părți ale corpului. O mâncare neobișnuită poate provoca o reacție sau se dezvoltă pentru o lungă perioadă de timp datorită unei combinații de mai mulți factori. Sistemul imunitar este conceput pentru a proteja corpul nostru de invazia diferitelor infecții și viruși. În cazul nostru, substanța care se încadrează este considerată inamic și se produce un răspuns. Ca urmare, rezultând manifestări de alergie, care apar adesea ca eczeme pe față, vedeți fotografia de mai jos.

Se întâmplă provocator de antigen:

 • Polenul. Simptomele sunt de obicei activate în primăvară, în timpul sezonului de înflorire.
 • Ultima dată nu este mai puțin frecvente, reacția la lână de pisici, câini și alte animale de companie.
 • Dezvoltarea endogenă, provoacă alimente neobișnuite.
 • Corpul unor oameni reacționează la mușcăturile diferitelor insecte.

Există multe alte opțiuni. Alergiile apar de obicei la pacienții cu imunitate slabă, adesea datorită infecțiilor recente. Modificările nivelurilor hormonale din organism creează, de asemenea, un risc. Disfuncțiile organelor interne, sentimentele puternice și stresul, sarcina, precum și ereditatea la nivel genetic, sporesc gradul posibil de apariție a eczemei ​​pe față și sunt cauza bolii.

Suspectând o reacție alergică, studiile speciale care detectează antigenul vor ajuta la găsirea provocatorului.

paraziți

Invazia viermilor afectează funcționalitatea și starea generală. În funcție de gradul de infecție, organismul nu are vitamine, perturbă metabolismul și slăbește sistemul imunitar. Adesea, încălcarea structurii pielii se datorează reacției organismului la substanțe secretate de paraziți în procesul de viață.

infecție

Destul de des, epiderma afectează diverse infecții și microorganisme. Mulți dintre ei trăiesc permanent asupra noastră. Acestea sunt adenovirusuri, rotovirusuri, herpes, streptococi, Escherichia coli etc. Dacă imunitatea este slăbită, la unele persoane flora patogenă începe să se înmulțească. La urma urmei, conținutul normal al acestor agenți este coordonat de sistemul de apărare. Acest factor explică, de asemenea, eczemele de pe față și cauzele.

În plus față de motivele de mai sus, boala poate fi provocată de: ciuperci - de obicei grupa candida. Accidentele accidentale - boli infectate, autoimune și predispoziția ereditară - afectează.

Eczemă pe față - simptome

Multe manifestări neplăcute nu vor permite perceperea bolii superficial. Aceasta este o boală cronică care se desfășoară în diferite stadii de dezvoltare care trec unul în altul:

 1. Elementar. Pielea este acoperită cu pete roșii mici. Ele sunt uscate, mâncărime și creează o mulțime de apariție hassle.
 2. Papulare. Mărimea zonelor afectate crește în mărime și pe acestea apar bule mici - vezicule. În interior este un lichid seros.
 3. Cronică. Bulele se transformă în blistere și se sparg. Pe lichidul de eroziune deschis se scurge constant. Această etapă se numește umedă. Defectele se dezvoltă sub formă de răni, fisuri și peeling. Dacă pe frunte există eczeme, a căror fotografie poate fi văzută și afectează locurile de creștere a părului, atunci părul poate cădea din cauza inflamației pielii.
 4. Există o altă etapă de rezoluție. Totul se întoarce la prima etapă. Veziculele s-au uscat și s-au vindecat. Există, de asemenea, urme de cicatrici în domeniul leziunilor profunde.

Cursa cronică este exprimată prin recăderi periodice. Epuizarea fenomenelor care dispar, apoi apar din nou. Sfaturi pentru cei care tocmai au observat manifestări similare. Nu lăsați boala în mod spontan! Este puțin probabil să dorești să ai un aspect inestetic al eczemelor pe față (vezi fotografia), tratamentul a început în timp, te va ajuta să aduci pielea și întregul corp în ordine.

În plus față de mai multe forme în dezvoltarea bolii, boala este clasificată pe mai multe tipuri în funcție de cauză.

Forma adevarata este cea mai comuna. Apare pe fundalul reacției organismului la alergeni. Localizarea este pielea feței, a părului și a mâinilor. Boala se desfășoară într-o formă uscată.

Forma seboreică apare din cauza funcției depreciate a glandelor sebacee. Se întâmplă mai des la persoanele cu piele grasă. Boala începe cu capul la locul creșterii părului. Este necesar să contactați un dermatolog, altfel fața poate suferi. Mai întâi apar pete gălbui uleioase. Sunt acoperite cu cântare de piele moartă. Există papule, dar când te duci la față, există peeling și semne de eczemă adevărată.

Există chiar o boală profesională la persoanele care adesea sunt în contact cu substanțele chimice. Semnele apar pe mâini și față. La urma urmei, pielea deschisa, adesea in contact cu substantele chimice.

Stafilococul și streptococile sunt de vină pentru bolile cauzate de microorganisme. Agenții patogeni afectează zonele din zona plăgilor, interferând cu vindecarea. Foci sub formă de plăci roșii scalate. Mâncând și atunci când există zgârieturi există riscul ca boala să devină eczemă.

În zona triunghiului nazolabial se poate dezvolta așa-numitul tip sycosiform. Scurgeri în formă umedă.

Pacienții mai tineri pot suferi de eczema kaposi. Este cauzată de virusul herpesului. Există o creștere a temperaturii și a erupțiilor de zmeură care au tendința de a se uni într-o singură vatră mare. Uneori, ganglionii limfatici sunt inflamați, care se află aproape de locul rănirii. Plachete criminale, fuzionate, acoperite cu cruste. De-a lungul timpului crusta se îndepărtează, dar se formează defecte ulcerative. Este important să se efectueze un diagnostic adecvat și să nu se confunde cu streptoderma.

Eczemă pe față - tratament

Văzând un medic în primele etape va scăpa rapid de boală. Se luptă cu eczemă pe față, tratamentul remediilor populare în combinație cu preparate medicale aduce cel mai bun rezultat. În funcție de vârstă, sex, specificitatea bolii, este prescris tratamentul individual. De regulă, medicamentele sunt prescrise:

 • Eliminarea reacțiilor alergice. Sunt dependenți, deci se schimbă o dată pe săptămână.
 • Mijloacele de îndepărtare a toxinelor, aduc rapid organismul în ordine. Acestea sunt medicamente diuretice și alcool etilic.
 • Unguent corticosteroid utilizat extern. Scopul lor este de a calma pielea si de a ajuta procesul de regenerare. De asemenea, loțiuni de plante bune.
 • Dacă există "eczeme plânse", unguent adecvat, având în compoziția gudronului.
 • Pentru orice tip, trebuie să urmați o dietă, să excludeți produsele care au alergeni. Baza dietei ar trebui să fie legumele și produsele lactate.
 • În cazuri deosebit de avansate, medicamentele de înlocuire a sângelui și purificarea sângelui cu un dispozitiv special sunt prescrise.
 • Vitaminele din grupa B nu vor împiedica

De asemenea, eczemă pe față este tratată la domiciliu, folosind diferite rețete populare. Uneori, aceasta aduce un rezultat bun, dar este necesar să se efectueze proceduri sub supravegherea unui dermatolog.

Prevenirea eczemei ​​pe față

Cea mai bună prevenire este menținerea unui stil de viață sănătos. Alimentația calitativă trebuie să includă un complex de substanțe necesare organismului. Principala parte a dietei ar trebui să ia legume, fructe și cereale. Carnea cu conținut scăzut de grăsimi, peștele și produsele lactate sunt, de asemenea, importante. Dulce, prăjite, afumate și diverse marinate - afectează grav tractul gastro-intestinal. Digestia incorectă și încălcarea funcțiilor organelor conduc la reacții alergice.

Încercați să evitați situațiile stresante. Umidificați pielea cu creme pe o structură hipoalergenică naturală.

De asemenea, sunt necesare exerciții și igienă. Este important să nu vă implicați în detergenți. Acestea tind să aibă un efect rău asupra pielii. Pentru orice manifestare, consultați imediat un medic. La urma urmei, este mai bine să prevenim boala decât să permitem forme complexe care sunt greu de tratat.

http://www.dermatit.net/ekzema/ekzema-na-litse/

Unguent pentru eczeme și dermatită pe față, o listă de creme eficiente pentru tratament

Eczema este considerată o boală dermatologică obișnuită. Patologia este o inflamație a pielii de origine neuro-alergică. De obicei, se desfășoară într-o formă cronică și acută.

Eczemul pe față nu este doar simptome negative, ci și un disconfort serios. Fără asistență medicală în timp util, boala tinde să recidiveze și să dezvolte complicații. Cream, unguent pentru eczemă pe față - o componentă obligatorie a terapiei necesare.

Unguent unguent pentru tratamentul eczemelor faciale

Unguentele hormonale sunt frecvent prescrise pentru tratamentul patologiilor dermatologice, mai ales dacă acestea se execută. Aceste tipuri de medicamente sunt împărțite în mai multe grupe principale:

Înainte de a începe tratamentul cu acest grup de medicamente, este important să studiați instrucțiunile cu contraindicații, consultați-vă medicul.

Eczemă facială non-hormonală

Supliment la terapie, când boala tocmai a început să se manifeste, precum și în stadiul final al cursului prescris.

Mijloacele sunt recomandate pentru utilizarea pe termen lung, sunt sigure, au contraindicații minime.

 • Preparatele cu componenta principală dexpanthenol contribuie la recuperarea accelerată, hidratarea dermei deteriorate, cu toate acestea, ele nu au proprietăți pronunțate anti-inflamatorii. Dacă există un risc de apariție a infecțiilor secundare, aplicați unguent pe bază de clorhexidină și dexpanthenol. Aceste medicamente sunt potrivite pentru tratamentul copiilor, femeilor însărcinate și care alăptează.
 • Elidel are un mecanism similar de acțiune cu unguente hormonale. Diferă pronunțate proprietăți antiinflamatorii, reduce permeabilitatea vasculară. Utilizarea pe termen lung este o excelentă prevenire a dermatitei atopice.
 • În formarea crustelor dense prescrie unguent pe bază de acid uric salicilic (Losterin, Kerasal, Lipikar). Acestea contribuie la înmuierea crustelor, ajutând astfel penetrarea ingredientelor active ale medicamentului, oferind o proprietate antiseptică, antiinflamatoare. Totuși, astfel de unguente nu sunt recomandate pentru tratamentul copiilor și femeilor însărcinate.
 • Pentru a înmuia pielea, preveniți formarea crustelor folosite de Videsteem sau Elidel. Acestea arată rezultate bune după utilizarea agenților hormonali, împiedicând uscarea suprafeței. Potrivit pentru tratamentul femeilor însărcinate.
 • Naftaderm este un excelent antiseptic care înmoaie și accelerează regenerarea țesuturilor. Aceasta provoacă uscarea pielii cu utilizare regulată și pe termen lung. Este interzisă folosirea de către femei în perioada în care se poartă un copil, copii mici.
 • Zinocap are un efect pronunțat antifungic, antibacterian. Substanțe active - zinc, dexpanthenol. Să presupunem că tratamentul eczemelor la copii de la un an.
 • Desitina este considerată una dintre cele mai eficiente unguente non-hormonale pe bază de zinc. Creează un film pe pielea afectată. Promovează uscarea și înmuierea pielii. Acest unguent este acceptabil în tratamentul femeilor gravide și al copiilor.

Alegerea medicamentelor depinde de caracteristicile individuale ale bolii și ale corpului. Efectuarea alegerii corecte va ajuta medicul după ce a determinat cauza care a provocat boala.

Lista celor mai bune unguente pentru eczema facială

Printre cele mai eficiente unguente pentru tratamentul eczemelor în față se poate observa:

http://ekzemy.net/lechenie/mazi-dlya-lecheniya-na-lice.html

Eczemă pe față: simptome, cauze, tratament

Eczemă pe față - aceasta este o boală a pielii la primele semne trebuie să se consulte un dermatolog. Cauzele eczemelor pe față sau în alte zone ale pielii sunt multe și este imposibil să se determine care dintre ele au provocat simptome neplăcute. În acest articol vom vorbi despre simptomele, etapele, tratamentul și prevenirea eczemelor care apar pe fața unei persoane.

Simptomele eczemelor pe față

Eczemul pe față se caracterizează prin apariția roșeaței și umflăturii pe obraji. Apoi sunt vezicule și plânge. Dacă nu consultați un dermatolog, pielea va începe să se spargă, un secret seros va fi eliberat din vezicule. În plus, zonele afectate vor fi acoperite cu o crustă, puțin asemănătoare cu o crustă.

Un semn persistent de eczemă este mâncărimea. Mâncărimea pe față mai des decât alte simptome vă face să vă întrebați decât să tratați eczemă. Disconfortul nu lasă o persoană pentru un minut, iar pieptănarea pielii exacerbează situația.

Fotografie de eczeme pe fata

Eczemă uscată pe față. Etapa inițială. Fotografie 1.

Eczemă uscată pe față. Etapa de alergare. Fotografie 2.

Eczemă pe față. Fotografie 3.

Eczemă pe față. Fotografie 4.

Cauzele eczemelor pe față

Există mai mulți factori care pot provoca eczemă. Principalele motive sunt:

 • predispoziția genetică a dysregulării funcțiilor sistemului imunitar, nervos, endocrin;
 • leziuni ale tractului gastro-intestinal;
 • înfrângerea de bacterii și ciuperci;
 • deficiențe de vitamine;
 • leziuni ale pielii.

Determinați exact ce factor a provocat apariția bolii, poate doar un dermatolog. El va dezvolta o schemă pentru cum să vindecă eczemele pe față și ce măsuri trebuie luate pentru a elimina simptomele cât mai curând posibil.

Etape de eczeme pe fata

Există patru etape ale bolii.

 • Eritematoasă. Simptome - înroșirea pielii, umflarea și mâncărimea.
 • Papulovezikuleznaya. La epidermă apar bule, unele dintre ele fiind umplute cu secreție seroasă care rezultă din ruperea peretelui formării.
 • Plângând. Veziculele sunt deschise, iar lichidul seros începe să fie alocat.
 • Uscat. Se manifestă crustele, leziunea se extinde treptat în alte părți, odată sănătoase ale corpului.

În fotografie puteți vedea cum arată etapele inițiale și avansate ale eczemei ​​uscate pe față, precum și înainte și după tratament. Dacă observați primele semne ale acestei boli, trebuie să consultați imediat un medic pentru consultare. Există multe medicamente și remedii populare pentru tratamentul eficient al eczemelor microbiene pe față, pe care numai un specialist îl poate alege în mod corect, pe baza cauzelor bolii și a caracteristicilor individuale ale corpului uman.

Facial Eczema Tratamente

De obicei, tratamentul eczemelor se efectuează în mod cuprinzător. Pacientul constată o dietă specială, refuză obiceiurile proaste, folosește preparate speciale interne și externe. Unul dintre mijloacele externe moderne și foarte eficiente este Losterin. În linia de droguri Losterin prezintă creme, geluri, șampoane.

Toate fondurile Losterin:

 • În condiții de siguranță. Ele nu sunt hormonale, sunt potrivite pentru toate tipurile de piele, nu conțin arome, coloranți și substanțe nocive.
 • Ușor de utilizat. Șampoanele, cremele și gelurile de duș sunt aplicate ca produse cosmetice obișnuite.
 • Poate fi utilizat pentru o perioadă lungă de timp și în asociere cu alte medicamente.
 • Ajută la prelungirea remisiunii procesului cutanat.

Puteți achiziționa produse Losterin la orice farmacie din orașul dvs. sau pe portalul specializat Apteka.ru.

http://www.losterin.ru/eksema/ekzema-na-litse

Eczemele pe față: manifestări și trăsături ale tratamentului în funcție de forma clinică

Eczema este o inflamare alergică a pielii. Boala poate fi atât acută, cât și cronică. Se manifestă prin erupție, senzație de mâncărime și arsură. Există mai multe tipuri de eczeme. Vom examina numai cele care pot apărea pe față. Cum de a vindeca această boală?

Conținutul

Curățarea pielii este un semn al sănătății. E bine să te uiți la oglindă și să vezi o față radiantă acolo. Cu toate acestea, uneori se întâmplă că organismul eșuează, iar prima "victimă" este pielea. Înrădăcinată, înțepenită, scalabilă, cu unele erupții și cruste - provoacă nu numai suferințe fizice (mâncărime, arsură), ci și psihologice. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de leziuni este eczema.

Problemele de piele sunt deosebit de neplăcute dacă apar pe față.

Ce este eczema?

Eczema este o boală alergică în natură. Ea afectează pielea pe tot corpul, inclusiv pe față.

Principalele cauze predispozante ale eczemei ​​pe fata sunt:

 • Hipersensibilitate la orice substanță.
 • Endocrinopatii.
 • Predispoziție ereditară
 • Prezența de deteriorare a pielii.
 • Efectele adverse frecvente ale mediului (degeraturi, inofliere excesivă, intemperii).
 • Sarcina.
 • Imunosupresia.
 • Tulburări neurologice (stres, depresie).
 • Bolile infecțioase transferate.
 • Înțepături de insecte.

Consiliul. Odată cu apariția eczemelor pe față, este necesar să se efectueze o examinare cuprinzătoare cuprinzătoare a corpului, deoarece cauzele pot fi nu numai bolile sistemului endocrin, ci și tractul gastro-intestinal și pancreasul.

Tipuri de eczeme pe față și manifestările lor

Alocați cele mai frecvente leziuni și rare. Primul grup include:

 • Adevărata eczemă Este cel mai grav tip de boală, deoarece se transformă adesea într-o boală cronică, adesea recurentă și slab tratabilă. Principalul simptom al eczemei ​​reale pe față este apariția bulelor mici în zona afectată. Deschiderea, bulele expun o suprafață umedă erodată. De-a lungul timpului se formează cruste gălbui, care sunt ulterior decojite. În cursul cronic al procesului, există elemente în diferite stadii de progresie pe piele. Cu un proces îndelungat în curs de desfășurare, lichenificarea începe (îmbunătățirea modelului pielii). Simptomele subiective ale eczemelor pe față sunt mâncărime și arsuri. Deseori, în acest context, se manifestă manifestări somatice: slăbiciune, letargie, apatie, tulburări de somn și apetit.

Manifestarea eczemelor adevărate la începutul formării bulelor

 • Eczema seboreică - a doua în frecvență. Apare în zonele de piele care au un număr mare de glande sebacee (frunte, bărbie). Manifestată prin formarea de noduli roșii mici, treptat îmbinându-se în plăci (până la 10 cm), acoperite cu o crustă gălbuie. După ce urme de exfoliere nu rămân. Mânatul nu este caracteristic și, dacă este prezent, nu afectează bunăstarea generală a pacientului.

Manifestarea eczemei ​​seboreice într-un loc neobișnuit

 • Eczema seciformă. Agentul său patogen este stafilococul. Aceasta afectează foliculii de păr. Manifestată prin formarea de vezicule purulente în zona foliculilor de păr, care sunt ulterior deschise, expunând straturile inferioare ale pielii. Însoțit de mâncărime severă.

Aspectul pacientului cu eczema sykiziziformny

Rare tipuri de leziuni cutanate cu eczeme includ:

 • Microbian. Este mai frecventă în zona afectată a pielii sau a ulcerului trofic cronic. Severitatea leziunii depinde de zona și de starea sistemului imunitar.

Eczemul microbian pe spatele unui copil este un tip rar de leziune.

 • Micotică. Cu această leziune, pielea reacționează cu o reacție alergică la însămânțarea ciupercilor pielii feței. Apare de obicei pe pielea mâinilor, picioarele sub formă de colonii individuale. Rare merge pe fata.

Ficatele de eczeme miicotice apar cel mai adesea pe membre

Cum să tratați eczemele pe față?

Companiile farmaceutice moderne oferă o mulțime de instrumente pentru a combate eczema facială. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu este universală. Prin urmare, este important să rețineți că tratamentul trebuie efectuat numai de un dermatolog.

Este important! Cu o terapie aleasă incorect, nu numai că nu se poate simți mai bine, ci se rănește și pe sine (cicatrici, piele neuniformă, urme reziduale, lichenificare).

Lichenificarea zonei submental ca o complicație a eczemelor

Tratamentul eczemelor pe față se realizează prin metode conservative.

Amintiți-vă! Deoarece natura acestei boli este alergică, dieta hipoalergenică este o parte integrantă a tratamentului oricărei forme de eczeme. Este necesar să excludeți din dieta dvs. toate grăsimile, prăjiturile, afumatul, ciocolata, făina, fructele și legumele de flori roșii și portocalii.

"Big 8" alergeni alimentari care trebuie să fie excluși din dieta ta

Tratamentul eczemelor adevărate

Principalul grup de medicamente sunt antihistaminice. Există 3 generații din aceste fonduri. Tratamentul începe de cele mai multe ori cu primul ("Cloropiramina", "Prometazina"). Cu toate acestea, această clasă are efecte secundare: sedativ, sporește efectul alcoolului. Și, de asemenea, inconvenientele utilizării lor sunt asociate cu o frecvență ridicată de administrare (de până la 5-6 ori pe zi). Notele 2 și 3 sunt lipsite de aceste efecte secundare. Frecvența recepției - de 1-2 ori pe zi. Alocați-le după reducerea răspunsului inflamator. Acestea includ medicamentele "Loratadine", "cetirizina" și altele.

În cazul unei reacții alergice prelungite și necuplate, sunt prescrise glucocorticosteroizi ("Prednison"): 1 mg / kg pe cale orală într-un curs scurt (sau 5 mg / kg intramuscular).

Notă. În prezența rănilor de vindecare lungă au fost prescrise medicamente care conțin calciu.

Pentru a reduce mâncărimile, sedativele sunt prescrise în interiorul: perfuzie Valerian, Seduxen, Sonapaks.

Terapia locală este al treilea element-cheie al tratamentului, după alimentație și antihistaminice. Zona plăgii trebuie tratată cu un antiseptic, care va împiedica contaminarea microbiană și deteriorarea. Aniline colorante (verde strălucitor, permanganat de potasiu), 1% soluție de tanin, 10% soluție de ihtiol aparțin soluțiilor cu această proprietate.

Glucocorticosteroizii topici sunt utilizați pentru a accelera vindecarea rănilor și pentru a reduce inflamația:

Terapia începe cu medicamente mai puternice (3-5 zile), apoi cele mai slabe sunt folosite timp de 2-3 săptămâni.

Notă. Cu aportul necorespunzător și necontrolat al acestor medicamente, se dezvoltă imunosupresia locală, iar riscul de infecții microbiene și fungice crește.

Cu manifestări clinice minore, este posibil să se utilizeze un unguent antihistaminic ("gel Fenistil").

La sfârșitul perioadei acute, este posibil să se utilizeze tratamentul fizioterapeutic:

 • Terapia magnetica.
 • Ultrasunete.
 • Phonoforeza hidrocortizonului.
 • Acupunctura.
 • Terapia cu ozon.
 • Crioterapie.
 • Terapie cu laser

Tratamentul eczemelor seboreice

Cantitatea de tratament depinde de zona și de severitatea leziunii. Tratamentul începe cu terapie dieta și excepții de la locurile publice vizibile (piscine, saune).

 • Tratamentul leziunilor cu agenți antifungici și antibacterieni ("Bepanten", "Pantenol").
 • Tratamentul părului cu șampoane antimicotice (Ketoconazol, Nizoral, Miconazol).
 • În cazuri severe, acidul salicilic este utilizat pentru a facilita eliminarea scării.

Notă. Durata tratamentului este de aproximativ 30 de zile.

Cu ineficiența terapiei locale, li se prescriu medicamente precum Fluconazol, Ketoconazol, Itraconazol (de obicei, medicamentele 2 și 3).

Pentru tratamentul eczemei ​​seboreice severe se utilizează "izotretinoin". Prin reducerea glandelor sebacee, aceasta îmbunătățește starea și reduce inflamația după 28 de zile de tratament.

La sfârșitul perioadei acute, este indicat tratamentul fizioterapeutic.

Tratamentul Eczemelor Cycosiforme

Deoarece boala se bazează pe leziunea stafilococică a foliculilor de păr, efectul cel mai mare în terapie va fi de la utilizarea agenților antibacterieni. Acestea sunt aplicate atât la nivel local, cât și sistemic. Pre-însămânțarea se efectuează pe determinarea sensibilității la diferite antibiotice. Adesea, cefalosporinele, aminoglicozidele, macrolidele devin medicamentele de alegere.

Unguent aplicat local: unguent cu tetraciclină, "Gentamicină", ​​"Levomekol".

În prezența unor leziuni severe și extinse, se administrează ser antistapicococic.

Eczema este severă, în special la nivelul psihoemoțional, o boală. Frecvențele recidive și lipsa prelungită a efectului de terapie duc adesea la pierderea speranței. Cu toate acestea, este important să rețineți: începutul terapiei mai rapide, cu atât mai mari sunt șansele unui rezultat favorabil.

http://zkozha.ru/bolezni/ekzema/prichiny-i-lechenie-ekzemy-na-lice/

Eczemele pe față: etapele, cauzele și tratamentul bolii

Problemele cu pielea feței sunt foarte observabile, prin urmare interferează cu comunicarea normală. Una dintre cele mai grave boli care afectează pielea este eczema. Patologia poate fi localizată pe obraji, pe frunte, pe nas sau pe toată fața. Având un astfel de defect este dificil de condus o viață normală.

Tipuri de eczeme facial

Boala se caracterizează prin apariția pe piele a unui număr mare de bule. Atunci când izbucnesc, se formează un pată mare pe față, care începe să se ude tot timpul. Ca o regulă, patologia apare spontan și în exterior are semne similare cu erizipelul: fața se umflă și se înroșește, pe ea apar bule, care mănâncă și rănesc. Atunci când acestea se sparg pe piele, apare eroziunea punct (răni), cu uscarea de forme cruste. Tipurile de eczeme pe fata sunt diferite si au simptome specifice.

Soare eczema facială

Acest tip de boală este caracterizat printr-un curs cronic și este predispus la frecvente exacerbări. Adevărata eczemă (un alt nume pentru patologie) se caracterizează prin inflamații ale pielii de natură simetrică. Eczemul umed pe față trece prin următoarele stadii de dezvoltare:

 • pulberea pronunțată apare pe piele, derma devine roșie;
 • se formează noduli și vezicule (vezicule) de dimensiuni mici;
 • după o anumită perioadă de timp, bulele se deschid spontan, după care rănile de punct rămân pe față;
 • eroziunea începe să se umezească, datorită eliberării exsudatului seros, ele cresc treptat într-un singur loc continuu de diametru mare;
 • după uscarea exudatului, pe piele apar coji cenușii-galbeni, sub care începe formarea unui nou strat epitelial.

Întregul proces de la etapa inițială până la sfârșitul reînnoirii epiteliului se desfășoară în valuri, repetând în mod repetat. Ca urmare, eczema duce la compactarea pielii feței, formarea de zone infiltrate. În plus, după patologia de acest tip, modelul cutanat al feței este îmbunătățit. Boala de piele poate afecta de asemenea mâinile și picioarele, în cazuri avansate, eczemele se duc la trunchi și membrele superioare.

Eczema facială seboreică

Patologia afectează adesea nu numai fața, ci și capul. În același timp, erupțiile cutanate sunt localizate în principal pe frunte, în zona de creștere a părului (sprâncenele, capul, barbia bărbaților). În plus, eczema seboreică pe față este adesea localizată în apropierea buzelor. Boala este caracterizată printr-o coroană seboreică - o margine roșie aprinsă, care este în mod special proeminentă pe piele. Patologia captează uneori zona din spatele urechilor și a gâtului. Treptat, erupțiile trec într-un singur foc - "casca eczematoasă". Eczemul de tip seboreic nu are limite clare, dimpotrivă, are contururi ondulate, neuniforme.

Etapele caracteristice ale patologiei:

 • galben-roz noduli de mici dimensiuni apar pe piele;
 • ele se îmbină între ele, ducând la formarea plăcilor infiltrate sub forma unui disc (dimensiunea lor poate ajunge la 1 cm);
 • dacă cântarele sunt rupte, rănile de sub ele se vor uda ușor;
 • ulterior, pielea afectată devine grasă;
 • rezoluția eczemei ​​seboreice începe de la centrul leziunii, determinând plăcile să se îmbină în arce sau inele.

Eczema facială microbiană

De regulă, patologia de acest tip este localizată pe bărbie sau pe buza superioară. Eczemul microbian pe față trece prin următoarele stadii de dezvoltare:

 • pielii reddens, umfla, chinuituri;
 • zonele afectate ale feței acoperite cu acnee (pustule) încep să se ude;
 • pe măsură ce patologia progresează, începe procesul inflamator.

Cauza eczemelor faciale

Medicii consideră că principalul factor care cauzează patologia, alergiile și poate fi cauzat de alimente neobișnuite, praf, lână, medicamente, polen de plante cu flori etc. Cu toate acestea, cauza eczemelor facială nu poate fi stabilită cu certitudine absolută. Alți factori idiopatici care pot stimula patologia:

 • infecție cu ciuperci patogene;
 • afecțiuni ale tractului gastro-intestinal;
 • infecție cu organisme patogene;
 • diabetul zaharat
 • stres și probleme psihologice, tensiune nervoasă;
 • infecții cronice;
 • insecte;
 • imunitate slabă;
 • predispoziție genetică (ereditate);
 • sarcinii;
 • insuficiență hormonală;
 • boli neurologice.

Simptomele eczemelor pe față

Simptomatologia inițială a patologiei pielii este o hipertiroidie a pielii cu formarea unei erupții caracteristice. În acest caz, erupțiile cutanate arată ca niște blistere mici care pot fi localizate în apropierea buzelor, peste pleoape, pe frunte, bărbie, obraji și / sau nas. În cursul dezvoltării patologiei, apar vezicule și pe fața apar crăpături care provoacă un disconfort sever persoanei (mâncărime, durere). Dermatoza, de regulă, este însoțită de edeme severe și febră a dermei. Alte simptome ale eczemei ​​pe față sunt:

 • pierderea apetitului;
 • pielea fetei, care se învârte în crusta gălbuie;
 • îngroșarea pielii;
 • peeling;
 • purulență de la răni (dacă a fost raportată infecție).

Tratamentul eczemelor faciale

Terapia este selectată în funcție de severitatea eczemelor: dacă are o formă ușoară, utilizarea remediilor locale va fi o măsură suficientă, în caz de boală severă a pielii, este indicat un tratament complex. Medicul prescrie mai întâi antihistaminice cum ar fi Promethazine, Chloropiramină, Mebhidrolin sau Acrivastine la un pacient cu dermatoză. După ce procesul inflamator se diminuează, terapia este continuată cu medicamente de a doua sau a treia generație (Terfenadină, Loratadină, Ebastină sau Cetirizină).

Dacă inflamația nu dispare, tratamentul eczemelor pe față se efectuează prin administrarea orală a corticosteroizilor Betamethasone sau Prednisolone. Pentru inflamația severă și progresia eczemelor, medicul prescrie injecții intramusculare de gluconat de calciu sau de sulfat de magneziu. În paralel cu acest tratament, se efectuează terapia locală, pentru aceasta pielea feței este tratată cu o soluție de Resorcinol, azotat de argint sau tanin. Datorită acestora, formarea exudatului este redusă și repararea țesuturilor este accelerată.

Dacă presupusa cauză a patologiei este tulburările neurologice, pacientul este prescris sedativ sau tranchilizant zilnic. În același timp, de regulă, acestea se limitează la tablete cu ingrediente pe bază de plante. Pentru a normaliza funcționarea intestinului, sunt numiți enterosorbenți și dietă terapeutică. Când inflamația dispare, este posibil să se supună terapiei cu vitamine și fizioterapiei. Metodele eficiente împotriva eczemelor sunt:

 • terapia cu ozon;
 • terapia cu laser;
 • crioterapia;
 • medicament pe bază de plante;
 • terapie magnetică etc.

În plus față de tratamentul tradițional al patologiei, se pot folosi diferite remedii folclorice. Eczemele pe buze, pleoape, obraji și alte zone ale feței sunt tratate cu:

 • varză suc;
 • mash suc de cartofi;
 • ulei de propolis de grăsime;
 • cartofi compresați;
 • măști de varză.

Unguent pentru eczemă pe față

Pentru a evita infecțiile și a accelera procesul de vindecare a pielii, medicii recomandă utilizarea unui eczemă unguent pe față. În unele cazuri, este necesară o combinație de diferite medicamente externe, care includ componente antibacteriene și hormoni, și se pot folosi și suplimente de acid uric specializat. Ce creme și unguente eficiente pot fi utilizate pentru a trata patologia pielii:

 • vindecare, antiseptice - Bepantin, Videstim, Nizoral, Panthenol, Elidel, Exoderil, Gistan, Naftalan etc;
 • unguent salicilic;
 • unguent rezorcinol sub formă de sulf;
 • Ichthyol unguent;
 • unguent antimicotic;
 • mesteacăn de mesteacăn;
 • unguente antibacteriene cum ar fi Elokom, Hydrocortisone, Fluorocort, Beloderm, Advantan etc.
http://sovets.net/10304-ekzema-na-lice.html

Eczemele pe față - cauze și tratamentul tuturor tipurilor de boală

Unele boli dermatologice sunt dificil de tratat datorită multor factori care provoacă apariția lor. Eczemul se referă la patologii neregulate, mai ales dacă erupția cutanată este comună nu numai pe corp, ci și pe față. Pentru a face față acestei situații, este necesară o abordare integrată, gândită, individual dezvoltată.

Eczemă pe față - cauze

Dermatologii clasifică această boală ca poliietiologică. Prea multe condiții externe și interne contribuie la apariția leziunilor, prin urmare este imposibil să se determine cu exactitate factorii care provoacă problema. Se pare că eczemă pe față apare adesea pe fundalul schimbărilor imune. Acestea includ, de asemenea, diferite reacții alergice, care reprezintă un răspuns inadecvat al sistemului de apărare al organismului.

Eczemele pe față - cauze care joacă un rol suplimentar în apariția erupției cutanate:

 • tulburări endocrine;
 • genetica;
 • amânate infecții severe;
 • sarcinii;
 • cronici patologice ale organelor interne;
 • boli neurologice;
 • invazii helmintice;
 • schimbări în procesele metabolice;
 • leziuni cutanate bacteriene;
 • insecte;
 • infecții fungice sistemice;
 • rănirea mecanică a epidermei și altele.

Eczema - specie

Există mai multe forme ale bolii descrise, care sunt diferențiate în funcție de cauza apariției acesteia, de tipul erupției cutanate, de natura cursului. Ce tipuri de eczeme sunt (principalele):

Soare eczema facială

Acest tip de patologie este cel mai frecvent întâlnit, se caracterizează prin cursuri cronice persistente, recidive frecvente. Datorită imposibilității de a afla cauzele exacte ale bolii, aceasta este diagnosticată ca o eczemă idiopatică sau adevărată. Forma considerată a bolii este dificil de tratat, este cauzată de mulți factori separați care interacționează între ei.

Astfel de eczeme pe față au caracteristici specifice:

 • erupție cutanată simetrică edematoasă de culoare roșie;
 • formarea papulei;
 • modificări graduale ale erupțiilor cutanate, transformarea în vezicule (blistere);
 • deschiderea bulelor, expirarea exudatului;
 • apariția eroziunilor de plâns în locul veziculelor;
 • supraaglomerarea focarului seroasă.

Principala diferență a tipului de patologie prezentat este eliberarea de lichid pe suprafața ulcerelor sub formă de picături mici, asemănătoare cu roua sau lacrimile. Din acest motiv, în limba engleză, această formă de boală se numește eczemă plâns. Un alt semn caracteristic este o mancarime foarte puternica. Intensitatea sa duce adesea la tulburări de somn la om și chiar tulburări mintale.

Eczemă uscată pe față

Cauza exactă a acestui tip de boală, de asemenea, nu a fost încă stabilită. Eczema astetotică sau uscată este o deshidratare pronunțată a pielii pe față. Este însoțită de peeling și crăpare, daunele pot sângera. Patologia progresează încet și aproape imediat se transformă într-o formă cronică cu exacerbări, în special în timpul iernii. Simptome specifice:

 • uscăciunea severă a epidermei (xeroză);
 • model curat pentru piele;
 • roșeață;
 • apariția unor plăci roșii mari pe față;
 • o rețea de fisuri mici, dar profunde și dureroase, ca pe vechiul China;
 • inflamarea epidermei.

Eczema facială microbiană

Tipul descris de afecțiune afectează foliculii de păr, la început procesul inflamator este localizat pe buza superioară și pe bărbie, mai târziu răspândit în alte zone ale pielii. Există diferite tipuri de eczeme bacteriene, în funcție de patogenul patologiei (stafilococ, streptococ și altele). Toate formele bolii au o imagine clinică similară. Cum eczeme infecțioase pe față:

 • hiperemia și umflarea pielii;
 • formarea de leziuni inflamate rotunde sau ovale;
 • apariția de blistere purulente;
 • deschiderea veziculelor, ieșirea din conținut;
 • formarea unei eroziuni pline de ploaie;
 • creșterea ulcerului cu cruste dense, galben-maroniu.

Eczema facială seboreică

Tipul de problemă prezentat afectează zonele de creștere a părului și zonele înconjurătoare. Adesea, eczema seboreică este localizată de-a lungul sprâncenelor, pe frunte, în jurul gurii și triunghi nazolabial. În partea superioară a feței se formează o margine inflamată larg roșie. Dermatologii îl numesc coroana seboreică. Fara tratamentul eficient, patologia capteaza suprafete vaste, care se raspandesc pe intreaga scalp, crease si gat, formand o "casca eczematoasa".

Simptomele bolii descrise:

 • mici noduli roz sau galben pe față;
 • fuziunea erupțiilor cutanate, formarea de plăci mari acoperite cu cânepă grasă de piele;
 • exfolierea epidermei;
 • grasimi de suprafață grase;
 • ulcerații ulceroase după scalare;
 • fără mâncărime.

Eczemă mixtă

Această formă a bolii este declanșată de ciuperci de diferite tipuri. Pentru terapie, nu contează ce microorganisme cauzează eczeme, clasificarea include candidoză, mixtură și herpes și alte tipuri de leziuni. Acest tip de patologie este considerat unul dintre cele mai dificile din punct de vedere al tratamentului. Ciupercile penetrează leziuni ale pielii mici și se înmulțesc rapid, colonizând epiderma sănătoasă cu coloniile lor. Ei eliberează toxinele care declanșează o reacție alergică. Ca urmare, apar noi microtraumate, iar eczemele pe față progresează chiar mai repede.

 • formarea plăcilor inflamate rotunde și ovale;
 • erupție cutanată cu conținut gri sau galben;
 • deschiderea bulelor;
 • formarea de suprafete de ploaie;
 • eroziunea stratului de acoperire cu solzi și cruste uscate;
 • mâncărime severă.

Simptomele eczemelor

Caracteristicile patologiei depind de cauzele sale, de agenții patogeni și specii. Semnele specifice ale eczemei ​​în funcție de forma bolii sunt prezentate în paragrafele precedente. Duritatea și durata lor diferă în diferite stadii ale progresiei bolii. La începutul dezvoltării, boala se simte slab simțită și este asociată cu o erupție alergică simplă.

Etapele eczemelor

Progresia patologiei trece prin 6 etape. Acestea pot avea orice durată și apar la diferite perioade de timp, prin urmare, în aceeași leziune, primele semne de eczemă și simptomele sale târzii sunt uneori observate. În cursul cronic al bolii, remisia dă adesea loc la recadere. Etapele bolii:

 1. Eczemă eritematoasă pe față - stadiul inițial. Roșeața, pete, puffiness, focare se îmbină între ele.
 2. Perioada papulară. Formarea de noduli roșii strălucitori cu limite clare.
 3. Stadiul vezicular Apariția bulelor cu exudat turbid în interior.
 4. Stadiul umed de eczeme pe fata. Blistering, formarea de eroziuni umede.
 5. Perioada corticală. Uscarea lichidului seros. Formarea crustelor maro-gălbui.
 6. Exfoliantă. Cântare în cădere, vindecarea pielii.

Eczemă pe față - tratament

Terapia trebuie dezvoltată numai de un dermatolog după o examinare aprofundată și teste necesare. Este important să aflați ce a declanșat patologia și cum progresează eczema pe față - tratamentul la domiciliu fără a specifica diagnosticul va fi ineficient și poate agrava problema. Acest lucru este valabil mai ales pentru formele infecțioase ale bolii, care sunt cauzate de bacterii și ciuperci.

Există mai multe modalități conservatoare de a vindeca eczeme pe față:

 • aplicarea de unguente, creme;
 • administrarea de pilule;
 • utilizarea medicamentelor alternative;
 • dieta.

Unguent pentru eczemă pe față

Preparatele hormonale locale sunt utilizate pentru ameliorarea inflamației și suprimarea răspunsului imun inadecvat. Agenți desemnați individual care afectează cauza patologiei (fungi, bacterii). Eczema unguent este selectat de către un medic din următoarea listă:

Când procesele inflamatorii scad, este mai bine să treceți la unguente fără glucocorticosteroizi:

 • salicilic;
 • boric naftalan;
 • zinc;
 • cu azotat de argint;
 • gudronul boric (unguent Meschersky) și altele.

Cremă pentru eczemă pe față

Cu o greutate crescută a suprafețelor afectate, se recomandă medicamente cu consistență mai puțin uleioasă. Eczemă pe față - cum se tratează din creme (hormonale):

Tablete pentru eczeme

Uneori terapia locală nu este suficient de eficientă și un dermatolog prescrie un curs scurt de tratament sistemic. Înainte de a scăpa de eczeme pe față, este de dorit să-i stabiliți originea. Când fungii sau bacteriile provoacă inflamații, se utilizează medicamente adecvate (antimicotice și antimicrobiene). Dacă se observă eczeme pe toată fața, iar patologia progresează rapid, medicamentele hormonale sunt necesare:

Pentru ameliorarea simptomelor și pentru normalizarea proceselor metabolice, sunt prescrise următoarele grupuri de medicamente:

 • antihistaminice (fenistil, eden);
 • desensibilizare (tiosulfat, gluconat de calciu);
 • complexe vitamin-minerale (Neurovit, Supradin);
 • sedative (Sedavit, Persen);
 • hepatoprotectori (Essentiale, Gepabene);
 • sorbenți (activi, cărbuni albi).

Eczemă pe față - tratamentul remediilor populare

Medicamentele din plante și metodele alternative sunt adecvate ca măsuri auxiliare și numai cu acordul unui dermatolog. Remediile populare pentru eczeme pe față conțin adesea alergeni concentrați, ceea ce poate înrăutăți evoluția patologiei și provoca complicații periculoase. Înainte de a le folosi, asigurați-vă că nu există reacții de hipersensibilitate la componentele rețetelor.

Eczema Natural Unguent

 • usturoi - 3 cuișoare;
 • Miere - 1-2 lingurițe.
 1. Strângeți usturoiul într-o tulbureală.
 2. Se amestecă pulpa și sucul cu miere.
 3. Îndepărtați produsul rezultat în pielea afectată pe față de 2-4 ori pe zi.
 4. Continuați cu îmbunătățiri de durată.

Eczema Demachiant

 • fructe de padure - 50 g;
 • fructe de coacăz roșu - 50 g;
 • frunze viburnum - 100 g;
 • frunze de coacăze negre și roșii - 100 g;
 • apă - 1,5 l.
 1. Se amestecă fructele și frunzele.
 2. Se toarnă apă fiartă peste ele.
 3. Se fierbe materia primă timp de 10-15 minute la căldură scăzută sub capac.
 4. Infuzați medicamentul timp de 30 de minute.
 5. Strângeți lichidul.
 6. Pentru a spăla fața cu soluția obținută de 3 ori pe zi, nu clătiți cu apă curată.

Compresă antiinflamatoare pentru eczemă miraculoasă

 • Frunze de varza - 4 buc.
 • alb de ou alb - 2 buc;
 • sare mare de mare - 0,5 linguriță.
 1. Loviți ușor albi cu o furculiță.
 2. Se amestecă cu sare.
 3. Grind frunzele de varza in mush.
 4. Conectați componentele.
 5. Puneți pe tesatura de tifon masa rezultată.
 6. Așezați compresa pe zonele afectate.
 7. Țineți-l timp de 20 de minute.
 8. Repetați de 2 ori pe zi.

Eczema Dieta

Dieta este un punct important în regimul de tratament al bolii considerate.

Dieta pentru eczeme pe fata exclude:

 • sare;
 • condimente;
 • toate boabe;
 • deserturi;
 • zahăr;
 • alcool;
 • cafea;
 • negru, ceai verde;
 • cartofi;
 • roșii;
 • porumb;
 • caise;
 • orice citrice;
 • piersici;
 • kiwi;
 • produse semifinite;
 • conserve;
 • înghețată;
 • produse cu coloranți și componente sintetice;
 • lapte;
 • ouă;
 • soia;
 • produse din făină de calitate superioară;
 • fructe de mare;
 • carne roșie;
 • grăsimi, alimente prajite;
 • arahide;
 • sosuri;
 • muraturi;
 • gem;
 • miere și alte alimente care pot provoca alergii.
 • legume și supă de legume;
 • carne de pasăre;
 • râu (fiert);
 • cereale;
 • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi;
 • sucuri de fructe usoare;
 • tocană de legume;
 • apele minerale;
 • pepeni.
http://womanadvice.ru/ekzema-na-lice-prichiny-i-lechenie-vseh-vidov-bolezni

Eczemă pe față

Eczema pe față este o manifestare locală a unei tulburări sistemice de imunitate. Boala se caracterizează prin inflamația cronică recurentă a pielii. Principala manifestare este apariția unei erupții cutanate pe piele pe fundalul pielii hiperemice (înroșite). Eczemul feței se manifestă în principal sub forma unei erupții cutanate mici.

Prevalența eczemelor la diferite grupuri ale populației variază de la 7% la 10%. Femeile în vârstă de 25-45 de ani suferă de această patologie mai des decât bărbații de aceeași vârstă.

Soiuri și forme atipice

În clasificarea eczemelor se folosește o abordare etiologică, adică criteriul decisiv este factorul cheie care provoacă boala. Efectuând un diagnostic, medicii iau în considerare și activitatea procesului: acută, subacută sau cronică.

Există următoarele forme de eczeme pe față:

 1. Eczema seboreică. Aceasta este cea mai obișnuită formă detectată pe față. Acest lucru se explică prin faptul că pielea feței are un număr mare de glande sebacee, care funcționează în mod activ.
 2. Eczema idiopatică. Cea de-a doua cea mai comună formă de eczemă care apare pe față. Imaginea clinică are aspectul clasicului "fierbere" a pielii - numeroase elemente polimorfe pe fundalul pielii hiperemice.
 3. Eczema microbiană. Pe pielea feței, această formă apare extrem de rar, numai la persoanele cu imunodeficiență severă (pacienți cu HIV).
 4. Eczema profesionala. Această formă a bolii pe față este de asemenea destul de rară. Se confruntă cu persoane ale căror activități sunt asociate cu influența constantă a factorilor negativi asupra pielii deschise a feței. Se întâmplă mai des în situațiile în care pacientul neglijează echipamentele personale de protecție: măștile și aparatele respiratorii.

Alte forme de eczeme, cum ar fi tilotic, dishidrotic și varicos, nu apar pe față.

cauzele

Cauza exactă care cauzează erupția cutanată eczematoasă nu a fost încă stabilită. Numeroase studii și observații au dezvăluit doar anumite circumstanțe în care riscul de eczeme pe față crește semnificativ.

Acești factori includ:

 • orice formă de imunodeficiență;
 • organism foarte alergic;
 • endocrinopatia - boli ale sistemului endocrin: diabet, hiper- și hipotiroidism;
 • stresul frecvent;
 • disfuncție în sistemul nervos;
 • boli inflamatorii cronice: amigdalită, antritis, furunculoză;
 • GI patologie: gastrită, colită, pancreatită, disbioză intestinală;
 • expunerea la factori externi agresivi sub formă de substanțe chimice la temperaturi ridicate și joase.

În apariția eczemelor pe față, un rol important îl joacă expunerea la lumina soarelui - ele sunt un agent puternic provocator. În patogeneza (mecanismul de formare) al eczemei ​​seboreice, care este cea mai comună formă a bolii cu leziuni cutanate, rolul de lider aparține componentei alergice infecțioase.

În 45-80% din cazuri (date din diferite studii diferă semnificativ), Malassezia furfur, un tip de fungi de drojdie, este semănată din focarele eczemei ​​seboreice. În unele cazuri, se găsesc fungi de Staphylococcus și Candida. Este imposibil să spunem că ele cauzează eczeme, dar exacerbarea formelor cronice ale bolii este adesea provocată de ele.

Predispoziția genetică este, de asemenea, importantă. Riscul de eczeme la un copil dintr-o familie în care ambii părinți suferă de această patologie este de aproximativ 2 ori mai mare decât în ​​familia în care numai un părinte este bolnav. Aceasta indică natura ereditară a transmiterii bolii.

simptome

Cea mai comună formă de eczemă pe față este seboreică. Începe cu apariția pe piele a feței mici noduri de culoare roz-galben. Extinderea și fuziunea acestor noduri duce la formarea de plăci specifice în formă rotundă. Diametrul lor nu depășește, de obicei, 2 cm. Placile sunt situate pe pielea infiltrate (compactată), iar pe partea de sus sunt acoperite cu o multitudine de cântare densă, grasă la atingere. După îndepărtarea cântarelor, puteți vedea o suprafață ușor umedă, pentru care nu este caracteristică plânsul.

Locuri favorite pentru formarea eczemelor seboreice: regiunea urechilor, triunghi nazolabial. Focarele eczematoase au granițe neregulate clar definite. Mâncărimea pentru această formă a bolii este atipică și nu deranjează mult pacienții. Un disconfort psihic determinat de o erupție urâtă pe față apare în prim plan.

Cu un tratament adecvat, dispariția leziunilor începe din centru, astfel încât acestea pot lua forma inelelor sau arcurilor. La sfârșitul tratamentului, erupția dispar fără urmă.

Atunci când pielea pleoapelor este afectată de eczemă seboreică, se produce blefarită, însoțită de edeme severe ale ochiului și conjunctivită. Pacienții adesea se plâng de dimineața de incapacitatea de a-și deschide ochii din cauza aderenței pleoapelor.

Eczema idiopatică atunci când apare pe față se realizează în conformitate cu scenariul clasic: bule mici și umflături încep să apară pe fundalul edemelor și hiperemiei pielii. Conținutul bulelor are un caracter seros. Bubblele se izbucnesc pentru o perioadă scurtă de timp, în locul lor există răni care emit în mod constant un secret transparent. Din acest motiv, nidus eczematos se uda constant. Datorită faptului că fața este o zonă deschisă a pielii, fluidul secretat pe suprafața focarului eczemat se usucă foarte repede, formând cruste.

 1. Acută. Semne de inflamație acută - pielea este roșie, fierbinte la atingere, unii pacienți se plâng de o pulsație în vatră. Pe piele o mulțime de bule mici. Dupa 1,5-2 luni se poate trece la etapa urmatoare.
 2. Subacută. Procesul inflamator este aproape complet oprit, însă pielea la locul leziunilor eczeme anterioare este oarecum condensată. În forma cronică trece după 6-7 luni.
 3. Cronică. Pielea de la locul leziunilor este îngroșată, acoperită cu bule și cântare unice. Procesul inflamator nu este atât de pronunțat - pielea este roz, și mai degrabă uscată la atingere. În absența tratamentului, această formă există pe o perioadă nedeterminată de mult timp, trecând periodic în faza acută.

Fotografie de eczeme pe fata: cum arata

Un exemplu tipic de eczemă seboreică pe față: fulgi uleioși sunt vizibili pe pielea hiperemică. În locurile în care se îndepărtează scalele, se observă o piele ușor umedă.

Acesta este modul în care eczema facială idiopatică se uită la etapa inițială. Noduli galbeni multipli sunt vizibili pe pielea înroșită.

diagnosticare

Diagnosticul eczemelor pe față este stabilit de un dermatolog pe baza datelor dintr-un simplu examen. Când eczema este localizată doar pe față, mâncărimea este destul de slabă, astfel încât majoritatea pacienților nu îi acordă atenție.

Metodele de examinare instrumentală sunt utilizate pentru diagnosticul diferențial - permit excluderea altor boli de piele cu simptome similare.

Medicul poate prescrie:

 1. Dermatoscopie - examinarea focarelor patologice sub o creștere puternică.
 2. Diagnosticul luminescent este o metodă de cercetare care permite determinarea naturii fungice a bolii. Pentru a face acest lucru, focurile sunt iluminate cu o lampă ultravioletă - în razele acestui spectru, coloniile fungice strălucesc în culori speciale.
 3. Studiul deșeurilor pe microfloră. Dacă microorganismele sunt detectate, sensibilitatea lor la antibiotice este determinată pentru a determina tacticile de tratament.

Examinarea histologică a pielii cu eczeme seboreice permite verificarea complet (confirmă) diagnosticul. Sub microscop, pielea afectată arată îngroșată, iar hiperkeratoza este detectată pe ea - un număr crescut de scale excesive. Prezența creșterii epidermice (subcutanate) și edemul intracelular moderat este tipic.

Diagnosticarea fluorescentă permite distingerea eczemei ​​de alte boli ale pielii, de exemplu, lipsind.

Doctorii dermatologi au dreptul să implice specialiști adiacenți pentru a căuta focare de infecție cronică, fiind unul dintre cei mai importanți factori patogeni (predispozitivi). Pot fi prescrise consultări ale unui specialist din cadrul ORL, unui ginecolog, unui endocrinolog, unui gastroenterolog. În timpul căutării diagnostice pot fi atribuite ultrasunete ale organelor interne, analize biochimice și clinice. Dacă o eczemă afectează pleoapele, trebuie consultat un medic pentru ochi.

Tratamentul eczemelor faciale

Orice proceduri terapeutice pentru tratamentul eczemelor trebuie să fie precedate de o schimbare a stilului de viață de către pacient - este necesar să se excludă sau cel puțin să se reducă frecvența și durata expunerii la factorii predispozanți. Acest lucru va îmbunătăți în mod semnificativ eficacitatea tratamentului.

În tratamentul eczemelor seboreice, cantitatea de alimente grase, sărate și extractive (cu mirodenii) trebuie redusă în dietă. Pacienții cu eczemă feței profesionale ar trebui să evite contactul cu compuși provocatori. În tratamentul oricărui tip de eczemă, este important să se identifice și să se trateze toate focarele de infecție cronică.

Mitul că eczema poate merge fără tratament este destul de comună - nu este așa! Refuzul de a trata forma acută a bolii contribuie doar la tranziția timpurie la stadiul cronic.

fizioterapie

Ca metode auxiliare în tratamentul eczemelor pe față, medicii sugerează:

 • terapia cu laser - iradierea focarelor cu lumină cu o anumită lungime de undă;
 • terapia magnetică - efectul asupra focarului patologic al unui câmp magnetic modulat special;
 • terapia cu ozon - tratamentul cu fluxul de aer care conține ozon.

În tratamentul eczemelor seboreice de pe față, criomasajul cu crioterapie sa dovedit destul de reușit. Aceste metode implică efectul asupra pielii la temperaturi scăzute, care stimulează celulele, determinându-le să se împartă mai repede. Ca rezultat al acestui proces, există o dispariție mai activă a focarelor de eczeme.

Pentru eczemele adevărate pe față, este necesar să se aplice unguente hormonale (Akriderm, Soderm și analogii lor). Ele vă permit să opriți rapid inflamația. Cu toate acestea, trebuie să aveți precauție atunci când utilizați aceste unguente - pe față pot duce la atrofia pielii, chiar și cu o scurtă durată de utilizare. Unguentul unguent trebuie anulat cât mai curând posibil.

Cu eczemă seboreică pe față, se acordă prioritate unguentelor cu efect de uscare și degresare. Utilizați unguent de mercur alb, unguent salicilic și sulf. În cazul adăugării unei infecții fungice sau bacteriene, poate fi prescris un unguent care conține un antibiotic sau un antimicotic (Acriderm GENTA sau HA).

Unguentele hormonale la copiii cu eczemă trebuie utilizați cu prudență pentru a preveni apariția efectelor secundare datorate absorbției medicamentului în sânge.

tablete

Tabletele pentru tratamentul eczemelor pe față sunt folosite foarte rar. Cu flux persistent, cu înfrângerea nu numai a feței, dar și a altor zone ale pielii, hormonii sistemici (prednison) pot fi încadrați într-un curs scurt. Din moment ce este puțin preocupată de pacienții cu această formă de boală, antihistaminicele (loratadina și analogii) sunt rareori prescrise.

Pentru reabilitarea focarelor de infecție cronică, antibioticele pot fi prescrise în pastile. Ca componentă tonică, multivitaminele sunt prescrise în tablete sau capsule (Multi-Tabs, Duovit).

dietă

Se recomandă o dietă hipoalergenică, din care:

Dieta ar trebui să fie simplă, dar în același timp să ofere toate nevoile persoanei. Atunci când eczemă seboreică ar trebui să fie abandonate alimente grase, supe ar trebui să fie gătite cu cereale și carne slabă.

Tratamentul remediilor populare la domiciliu

Tratamentul eczemelor pe față la domiciliu trebuie să se facă după consultarea unui dermatolog. Medicul trebuie să confirme că pacientul are eczemă și nu o altă boală a pielii.

Permise utilizarea de rețete folk folosind decoctions de plante medicinale, coaja de stejar. Pentru a pregăti bulionul, trebuie să luați 35 g scoarță de stejar în 200 ml de apă și să aduceți apa la fierbere. După răcire, decoctul rezultă buzunarele promakayut ușor de eczeme seboreice. În mod similar, faceți cu perfuzarea musetelului sau a mustului St. John (50 g de material vegetal pe 0,5 litri de apă). Această infuzie poate fi tratată și focurile de eczeme reale.

Categoric, cu eczeme pe față, prescripțiile cu oțet, muștar și alte ingrediente agresive sunt contraindicate - este foarte ușor să cauți o arsură chimică a feței.

recomandări

Focile de eczeme pe față în perioada acută nu pot fi tratate cu alcool, peroxid, acoperire cu unguente pe bază de ulei vegetal. Pentru orice tip de eczemă trebuie respectată igiena, se recomandă utilizarea detergenților hipoalergenici. La alegerea produselor cosmetice, trebuie acordată atenție produselor grase de îngrijire a pielii. În perioada de exacerbare ar trebui să se abțină de la vizita la baie, piscină.

profilaxie

Pacienții care au descoperit mai întâi eczeme pe față trebuie să înțeleagă că această boală are o natură recurentă. Cu o mare probabilitate, chiar și după un tratament de succes, va reapărea după ceva timp.

Reducerea posibilității de re-agravare poate fi, în conformitate cu unele reguli:

 1. Consolidarea imunității prin întărire și sport.
 2. Evitați expunerea pielii la factori climatici agresivi: îngheț, vânt uscat, aer umed.
 3. Urmați dieta hipoalergenică.

Pentru eczema seboreică, femeile sunt sfătuite să utilizeze o cantitate minimă de produse cosmetice. În acest caz, ar trebui să alegeți produse cosmetice pentru pielea grasă, care are un efect de uscare.

În timpul remisiunii, puteți apela la tratamente spa. Țări recomandate cu climă foarte caldă, unde există posibilitatea de a folosi balneoterapie, speleoterapie.

Complicații și consecințe

La persoanele fără patologie concomitentă severă, eczema nu prezintă complicații semnificative. La pacienții cu HIV, eczemele seboreice de pe față se pot răspândi în întregul corp.

Pericolul este o combinație de eczeme pe față cu erupții herpetice. În acest caz, herpesul trece mult mai greu, cu simptome de intoxicare generală - cu o creștere ridicată a temperaturii, frisoane. Eczemele obișnuite se pot transforma în eczeme Kaposi extrem de severe.

Deși eczemele pe față nu se recomandă să se ude cu apă, procedurile de igienă sub formă de spălare nu ar trebui neglijate. După spălarea pe piele curată, aplicați unguentul prescris de medic.

Este contaminat și cum este transmis

Eczemul pe față este o boală non-contagioasă care nu poate fi transmisă altor persoane.

Caracteristici la copii

Eczemul pe față la copii, ca și la adulți. Unele diferențe sunt numai în rata de dezvoltare a bolii - la copii se dezvoltă mai repede, dar reacționează mai bine la tratament. Aplicați unguente hormonale la copii mici în tratamentul eczemelor trebuie să fie foarte atenți - aplicarea excesivă a unguentului poate fi însoțită de efecte secundare sistemice ale medicamentelor. Dacă abuzați de aceste unguente pe față, este posibilă atrofia pielii.

În timpul sarcinii

La femeile gravide, sarcina în sine poate servi ca un factor provocator pentru dezvoltarea eczemelor. Restul nu este o diferență. Tratamentul pentru femeile gravide trebuie prescris ținând seama de efectele posibile ale medicamentelor asupra fătului.

Video despre eczeme

Un dermatolog și venerolog vorbesc despre metodele populare de tratare a eczemelor. Se discută atât agenții externi (unguente), cât și medicamentele pentru injectare și tablete. Sunt luate în considerare exemple de tratament al unor forme complicate de eczeme.

perspectivă

Cu un tratament bine ales, eczemele pe față răspund bine tratamentului. Atunci când eczemă seboreică pe față după 2-3 săptămâni de tratament, nu există nici o urmă. Cu eczeme idiopatice adesea recurente, este posibil să se îmbunătățească modelul pielii în zonele cu cea mai frecventă apariție a leziunilor eczeme.

Este extrem de rar sa vindeci complet eczema pe fata. Doctorii pot ajuta doar pacientul să obțină o remisiune stabilă, în care nu va exista exacerbare timp de mai multe luni și ani.

http://simptovik.ru/bolezni/ekzema/simptomy-i-lechenie-na-litse.html
Mai Multe Articole Despre Alergeni