Dr. Komarovsky despre tratamentul dermatitei atopice la copii

Fiecare mamă dorește să-i vadă miezul ca pe un zâmbet și roșu, ca pe imagini frumoase în reclame, în reviste și pe Internet. În realitate, totul pare puțin diferit - la carapuz, cu constanță de invidiat, se varsă pe obraji pete roșii, apoi pe papă apare o erupție incomensurabilă. Diathesis, bunici oftat împreună. Și întreaga familie începe să se gândească cum să trateze această condiție. Nu există frumusețe publicitară aici.

Despre motivul pentru care apare dermatita atopică la copii și cum să se lupte cu ea, bine-cunoscut medicul de copii Evgeny Komarovsky a spus în repetate rânduri, în programele sale de televiziune, cărți și articole. Am încercat să rezumăm informațiile într-un articol.

Dar, de fapt, eliberarea Dr. Komarovsky dedicată dermatitei atopice la copii.

Despre boala

Dermatita atopica este o boala destul de comuna. Conform statisticilor medicale, fiecare al treilea copil sub șase luni suferă de această boală. Această boală este foarte insidioasă, deoarece are tendința de a se schimba. În ultimii 10 ani, copiii au început să fie diagnosticați cu acest diagnostic de 5 ori mai des, de vreme ce boala însăși a devenit mai dificilă.

Părinții consideră în mod eronat o boală a pielii, acest lucru nu este adevărat. Deoarece eczema atopică (aceasta este a doua denumire a bolii) este inițial o reacție alergică.

Cel mai adesea boala apare la copiii care au o predispoziție genetică de a reacționa la un anumit alergen. În genomul copilului la naștere au fost prezentate informații despre antigenul în care să reacționeze.

Genetica a adus un model interesant: în familiile în care mama și tata nu sunt alergice, doar 10% dintre copiii la naștere au tendința de a dermatita alergică. Dacă unul dintre părinți suferă de un fel de alergie, probabilitatea de a avea un copil cu aceeași problemă este de 40-50% și dacă ambii părinți strănută în primăvară și mănâncă antihistaminice în ambalaje și nu tolerează portocale și pisici, atunci cu 80% Probabil că vor avea descendenți care vor suferi de dermatită atopică și, cel mai probabil, de alte tipuri de alergii.

simptome

Principalul simptom al dermatitei atopice este o erupție cutanată. Este roșu, roz, cu și fără capete apoase, solide și rare. Cel mai adesea, boala se manifestă pe fața, gâtul, brațele și picioarele copilului, în cazuri rare pe stomac și pe piept. Astfel de eczeme alergice diferă de celelalte, incluzând bolile de piele, cu o mancarime puternică, uneori insuportabilă, care împiedică un copil să doarmă, să mănânce și să se trezească. Temperatura crește rar. Dacă ați observat un salt ridicat la temperatura corpului (până la 38,0), atunci este probabil că în cazul dumneavoastră este un diagnostic complet diferit.

Deci, dacă erupția cutanată este concentrată în subsuori, în pliurile pielii, atunci cel mai probabil este dermatita scutec. Și dacă un copil are o erupție cutanată cu o floare albă pe cap (opțional, cruste galbene pe părul părului capului) sau corpul în zonele în care glandele sebacee sunt deosebit de active, atunci dermatita seboreică trebuie tratată. În unele cazuri, medicii diagnostichează dermatită atipică la copii, este foarte asemănător cu atopicul și, de fapt, este un tip al acestei boli.

Conform observațiilor medicilor, dermatita atopică apare cel mai adesea la copiii din primul an de viață. Cu cele mai multe dintre ele, el în cele din urmă trece prin el însuși, calea de la remisiune la recuperarea completă poate dura mai mulți ani.

Komarovsky despre problema

Evgeny Komarovsky, vorbind despre dermatita atopică, începe întotdeauna prin a-și învăța părinții să numească corect diagnosticul. Mamele și tații spun "diateză". Nu există o astfel de boală, corectă medicul. Există dermatită atopică sau eczema copilariei.

Există o corelație clară între apariția înroșirea pielii și mâncărimea și activitatea intestinelor, spune Komarovski, dar nu este cauza principală a bolii, așa cum îi place să-și imagineze mulți pediatri din district. Dacă doi copii primesc același produs, unul va fi alergic și celălalt nu va. Totul într-o stare de imunitate. Cu cât este mai slabă, cu atât predispoziția genetică la o reacție nesănătoasă este mai ridicată, cu atât este mai probabilă alergia.

Tratamentul conform lui Komarovsky

O practica comuna - pentru a trata dermatita atopica "prin intestine" - nu este adevarata, spune doctorul. De aceea, de multe ori tratamentul nu aduce rezultatul dorit. Dermatita dispare și, după un timp, clipește cu o forță nouă.

Pentru a aborda tratamentul bolii Komarovsky sfătuiește din punctul de vedere al cunoașterii, și anume din înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu corpul copilului. Antigenii străini, care ajung la copil cu alimente, cu polen, cu substanțe iritante din substanțe chimice de uz casnic, cosmetice, pot ieși din ea numai în trei moduri - prin piele (transpirație), prin rinichi (prin urină) și prin plămâni. În cazul dermatitei, alergenul care părăsește copilul reacționează la nivelul pielii. Dar din nou, această transpirație nu este toxică în sine, ci numai în conjuncție cu un alergen extern.

Și în această ediție veți găsi informații interesante despre tratamentul dermatitei atopice.

De exemplu, o mamă spală podeaua cu adăugarea de agenți care conțin clor. Sweat reacționează cu molecule de clor și copilul este acoperit cu o erupție cutanată strălucitoare.

Deși abandonează complet opinia că eczema atopică este asociată cu tulburări de digestie este imposibilă. Komarovsky asigură că pentru practica sa nu am văzut încă un copil subțire care ar fi suferit de această boală. Dar copiii bătrâni și pierduți, cu o erupție roșie până la crusta de pe obraji și de jos, sunt cât de mulți îți plac. Prin urmare, pentru a reduce probabilitatea unei reacții alergice la un anumit proteine-antigen, este mai bine să nu se suprascrie copilul, a spus Komarovski.

Artificii adesea suferă de eczeme din copilarie decât bebelușii. Acest lucru se datorează faptului că copiii consumă mereu mai mult din sticlă decât pot digera și asimila. La urma urmei, alăptarea este mai dificilă, iar senzația de plinătate, după cum știți, vine întotdeauna după ce mănâncă în 10 minute.

Tot ce este mâncat deasupra normei, digerat prost, putrezind în intestin și excretat parțial de ficat. Cu toate acestea, acest organ, potrivit lui Komarovsky, este cel mai vulnerabil la copii. De aici rezultă reacția pe piele. Acest lucru explică, de asemenea, de ce dermatita atopică poate trece pe cont propriu în timp - pe măsură ce ficatul crește, pe măsură ce se maturizează, devine mai matur și poate neutraliza compuși mai nocivi.

Pentru tratamentul dermatitei atopice, Komarovsky oferă în trei etape:

 • Reducerea numărului de antigeni "în interior" (cu alimente, lichide, droguri etc.).
 • Scăderea transpirației.
 • Eliminarea antigenelor externe (care se află în mediul înconjurător al copilului).

Etapa "internă" ar trebui să includă monitorizarea intestinală. Copilul ar trebui să meargă în mod regulat la toaletă "într-un mod mare". În caz de constipație, pot fi administrați laxative ușoare. Dacă bebelușul este alăptat, mama trebuie, de asemenea, să se asigure că scaunul este regulat.

Este de dorit ca bebelusul sa manance lent. Artistul artificial ar trebui să dea sfarcului cu o gaură mică, de asemenea, puteți face concentrația mai puțin saturată a amestecului, toarnă-o mai puțin decât indică instrucțiunile. Și trebuie să urmați mereu regula "Este mai bine să nu mâncați decât să mâncați prea mult".

Reducerea transpirației este destul de simplă, spune Eugene Olegovici. Pentru a face acest lucru, nu ar trebui să reîncărcați bebelușul și, de asemenea, să monitorizați temperatura aerului în cameră - nu trebuie să depășească 18-19 grade. Copiii cu dermatită alergică trebuie să fie plătiți de mai multe ori pe zi cu apă caldă, în timp ce își amintește că clorul conținut în apa de la robinet acționează foarte agresiv.

Prin urmare, apa pe care intenționați să o spălați după baie este mai bine să fierbeți în prealabil și să se răcească într-o stare caldă, astfel încât clorul care o dezinfectează la gară să se evapore.

După cum am aflat deja, antigenele apar nu numai cu transpirație, ci și cu urină. Prin urmare, în timpul tratamentului este important să se reducă cantitatea de lichid consumată. Cu toate acestea, nu este necesar să se lipsească copilul de băut total. În toate măsura este bună.

Stimulii "externi" ar trebui minimizați cu hotărâre și fără îndoială. Mai întâi de toate, în apartamentul în care trăiește copilul cu dermatită atopică, este necesar să se aerisesc, să se asigure că praful nu se acumulează, nu ar trebui să fie animale de companie blană în casă - pisici și câini. Mama ar trebui să abandoneze chimicalele din uz casnic cu clor și toate produsele cosmetice ar trebui să fie hipoalergenice, lipsite de parfum.

Pentru baie, trebuie să folosiți echipament pentru bebeluși și să spălați rufele copilului cu o pulbere specială. În cazul în care familia practica somn comun, așternutul părinților ar trebui să fie, de asemenea, spălat cu praf pentru copii. Pentru oaspeții care doresc să vă îngrijoreze copilul alergic, trebuie să aveți niște halate speciale spălate prin mijloace pentru copii pentru a preveni contactul copilului cu eventualele antigene pe hainele străinilor.

Am nevoie de medicamente?

Adesea nu este nevoie, spune Komarovski. Nu există pilule universale pentru această boală. Tratamentul nu este un medicament specific, ci un set de măsuri pe care părinții trebuie să le ia.

Cu toate acestea, în unele situații, medicul curant poate recomanda anumite medicamente și nu ar trebui să neglijeze astfel de prescripții, spune Komarovski, deoarece medicul are cel mai probabil motive întemeiate pentru acest lucru:

 • În cazul unei dermatite atopice severe, medicamentul vă recomandă să începeți să luați antihistaminice, cum ar fi Suprastin, Tavegil și altele. Aceste medicamente, cum ar fi Komarovsky, usucă membranele mucoase. Cu transpirație, ele ajută să facă față, dar au o serie de dezavantaje semnificative. Prin urmare, ar trebui să li se recurgă în cazuri extreme.
 • Toți copiii cu dermatită atopică cunoscut pediatru recomandă să luați suplimente de calciu. Deficitul său crește simptomele bolii.
 • Erupțiile cutanate nu trebuie să cauzeze sau să se stoarcă. Dar dacă sa format deja o crustă uscată (scab), Evgeny Komarovsky sfătuiește să o trateze de mai multe ori pe zi cu Bepanten. În unele cazuri, este permisă depistarea unor astfel de locuri cu antihistaminice locale - "Fenistil-gel", de exemplu.
 • Dacă erupțiile cutanate îngrijorează copilul foarte mult, se râde, plânge, aproape că nu pot dormi din cauza mancarimii constante, preparate hormonale (corticosteroizi) vă vor ajuta. Deoarece cele mai puțin nocive și eficace Komarovsky notează "Elokom" și "Advantan".
http://www.o-krohe.ru/komarovskij/atopicheskij-dermatit/

Dermatita atopică la copii - semne, simptome și tratament

Vezi și:

Semne de apendicită la copil - diagnostic și tratament

Infecția cu rotavirus la copii - semne, simptome și tratament

Prevenirea SARS la copii la domiciliu și la grădiniță

Bună ziua, dragi cititori! Uită-te mai atent la copilul tău. Și dacă are roșeață, în special în pliuri de piele sau o erupție cutanată, trebuie să-i informați pe medicul pediatru despre acestea, deoarece, de fapt, ele pot indica prezența unei boli periculoase.

Numele său este dermatita atopică la copii. Tratamentul, Komarovsky argumentează, în acest caz, trebuie să începeți imediat. În caz contrar, o boală aparent obișnuită din copilărie se poate transforma în maturitate, provocând în același timp o mulțime de disconfort atât copilului, cât și părinților săi.

1. Dermatita atopica: ce este si de ce apare

Dermatita atopică este o boală inflamatorie a pielii neinfecțioasă. Puteți să-l recunoașteți prin vizionarea pe ea a "picăturilor" caracteristice, care se află în această fotografie. Se manifestă întotdeauna la maxim 2 ani. Dacă se întâlnesc simptome similare la o vârstă mai înaintată, probabil că vorbim despre o reacție alergică normală.

Este cu ea, în opinia dr. Komarovsky, că majoritatea părinților confundă cu adevărata dermatită atopică. La urma urmei, simptomele lor sunt similare. Dar principala diferență este că erupția alergică trece cel mult 24 de ore după ce a fost consumat alergenul, ceea ce nu se poate spune despre semnele dermatitei atopice. Și nu este atât de mult în dieta greșită, ca și în mecanismul leziunilor cutanate, ceea ce explică motivele apariției acesteia.

Judeca pentru tine: în mod ideal, structura pielii este astfel încât stratul său superior, excitat, servește ca un fel de barieră de protecție. Este adevărat că constă în molecule de apă care se evaporă cu succes în camere cu aer cald și uscat sau sub mai multe straturi de îmbrăcăminte, mai ales dacă există fibre sintetice. Inutil să spun că bariera "se evaporă" cu ei, iar pielea însăși devine uscată și, prin urmare, lipsită de apărare împotriva toxinelor, bacteriilor, fungiilor și a altor alergeni.

Ca urmare, pe ea apar bule, care izbucnesc, acoperă cu o crustă și provoacă un disconfort incredibil.

2. Cauzele dermatitei atopice

Următoarele cauze ale dermatitei se disting:

 • predispoziție genetică;
 • utilizarea unui alergen gravidă sau care alăptează, în special în cel de-al treilea trimestru;
 • nerespectarea regulilor de introducere a alimentelor complementare;
 • frecvente scăldat cu săpun sau spălând haine pentru copii cu pulberi "agresive";
 • suprapunerea, în care excesul de alimente este transformat în toxine;
 • viermi.

3. Simptomele dermatitei atopice

Principalul simptom al bolii este mâncărimea. Între timp, medicii disting 3 forme, în funcție de intensitatea simptomelor.

 • ușor. La sugari, se manifestă cu roșeață cu erupții mici, peeling și bule unice umede. Acestea provoacă mâncărime și disconfort pentru friabilitate, dar exacerbările în acest caz sunt observate nu mai des de 2 ori pe an, cu o perioadă de remisiune de 7 luni;
 • medie. Se caracterizează prin prezența leziunilor multiple ale pielii. Se observă hiperemia cu bule umede și consolidări mici. Toate acestea provoacă mâncărime și fac mereu mâncarea. Exacerbările sunt observate de până la 4 ori pe an, iar remisiile durează aproximativ 3 luni;
 • severă. Pe piele există focuri de ploaie mari cu sigiliile, care sunt acoperite cu eroziune, fisură, șuierăi și mâncărime în mod constant. Exacerbările apar de 5 ori pe an, iar remisia nu durează mai mult de 1,5 luni sau este complet absentă.

4. Efectele dermatitei atopice prelungite


În cazul unui tratament adecvat, boala se retrage cu 3-5 ani. Absența sa, respectiv, implică complicații, și anume:

 • adăugarea de infecții virale și fungice. Apărut pe fundalul dermatitei atopice, acestea pot provoca apariția herpesului, aftoasă în gură și chiar inflamații supurative;
 • adăugarea unei infecții bacteriene. Acest lucru se întâmplă ca rezultat al pieptenerii necontrolate a zonei afectate a pielii. Ca urmare, pe ele apar răni, în care bacteriile sunt "așezate", formând pustule.

5. Tratamentul dermatitei atopice

În cele mai multe cazuri, tratamentul bolii este redus la eliminarea factorilor care provoacă aceasta.

 1. Transferați copilul într-o dietă hipoalergenică. Ce îi poate hrăni? Toți, cu excepția peștelui, mierei, căpșunilor, fructelor exotice, nuci, ciocolată, brânză. De asemenea, este important să se introducă în toate regulile, pentru că o astfel de dermatită se manifestă adesea în tranziția de la laptele matern și amestecurile la alimentele obișnuite;
 2. Refuză să-și spele pielea prea des cu utilizarea de produse cosmetice agresive și săpun. În mod ideal, acesta din urmă poate fi utilizat nu mai mult de 2 ori pe săptămână;
 3. Achiziționați un umidificator și nu supraîncălziți bebelușul.

Apropo, cumpărarea de umidificatoare este cea mai bună în magazinele online. De fapt, există o mulțime de ele, dar eu frecvent vizitează site-ul akusherstvo.ru. Ei mituiesc o gamă largă și prețuri accesibile. Adevărat, modelele bune se vinde rapid acolo, deci nu ar trebui să trageți cu achiziția!

Cum altfel se poate trata dermatita atopica? Medicii recomandă utilizarea cosmeticelor speciale pe bază de grăsimi ca terapie adjuvantă. În cercurile medicale se numesc emolenta. Acestea sunt medicamente care sunt concepute pentru a retine umezeala in piele. Și prin ei înșiși nu-l hidratează, ci doar împiedică pierderea. Prin urmare, pentru o eficiență mai mare, acestea se aplică după scăldat, de obicei de două ori pe zi.

Apropo, le puteți cumpăra nu numai sub forma unei creme, ci și sub forma unui agent de baie sau a unui agent de scăldat. Adevărat, acestea sunt selectate numai de către medicul curant, în funcție de intensitatea simptomelor.

În cazurile severe, se recomandă să nu se utilizeze o cremă, ci un unguent, insistând asupra eficienței sale mai mari. Mai mult, atunci când se aplică este mai bine să nu se salveze pentru a obține rezultatele dorite.

Inutil să spun că este mai bine să le cumperi într-o farmacie sau în magazine specializate, de exemplu, o cremă specială pentru dermatită atopică este oferită de marca laroche-posay. Ei au doar produse de calitate și o mulțime de feedback. Puteți vedea prețurile și puteți comanda crema pe site-ul oficial al acestei companii.

Cum de altfel să tratăm dermatita atopică? Hormonii antiinflamatori ai acțiunii locale sau corticosteroizi. Acestea sunt unguente care ajută în 98% din cazuri, dar din nou, pot fi prescrise numai de către medicul curant. El va determina regimul de tratament. Și în caz de ineficiență, prescrie antihistaminice, vitamine, imunomodulatoare sau iradiere UV.

Ca terapie adjuvantă se pot folosi remedii folclorice. De cele mai multe ori acestea sunt băi cu amidon sau infuzii de plante medicinale (șarpe, urzică, muguri de mesteacăn), precum și aplicarea de tampoane cu suc de aloe, cartofi brute sau dovleci în zonele afectate. La cererea lor, consultația medicului este obligatorie.

6. Prevenirea dermatitei atopice

Prevenirea bolilor poate:

 • vizionarea hranei;
 • Folosind o pulbere hipoalergenică pentru spălarea lucrurilor și săpun pentru bebeluși;
 • cumpărarea pentru lucrurile copilului din materiale naturale;
 • prevenind suprasolicitarea aerului și a pielii.

Aflați mai multe despre dermatita atopică vă va ajuta pe:

Și aici puteți vedea ce spune Dr. Komarovsky despre dermatita la copil:

Dermatita atopică este o afecțiune gravă. Dar el se retrage cu succes, cu condiția să aibă grijă adecvată pentru copil. Amintiți-vă acest lucru și spuneți-le prietenilor dvs. pe rețelele sociale prin împărtășirea acestui articol!

Și să vă abonați la actualizările noastre și să fiți sănătoși! Ne vedem curând!

http://maminyzaboty.com/atopicheskij-dermatit-u-detej-priznaki-simptomy-i-lechenie.html

Dr. Komarovsky: sfaturi privind tratarea dermatitei atopice la copii

Pielea copilului este subțire și sensibilă, mai ales în primii ani de viață. Dermatita atopica la copii conform lui Komarovski este o boala cauzata de influenta factorilor adversi. Conform statisticilor, 90-95% dintre copii manifestă boala la vârsta preșcolară și majoritatea pleacă înainte de adolescență.

Rareori există cazuri când boala rămâne după o perioadă de maturizare. Pentru a evita un curs de lungă durată a bolii la un copil, fiecare părinte trebuie să știe care sunt factorii care conduc la această afecțiune și cum să îi tratezi.

Care este boala: opinia lui Komarovsky

Dermatita atopica (eczema copiilor) este o boala inflamatorie a pielii de origine alergica imuna. Deoarece alergia este recunoscută ca fiind unul dintre factorii decisivi în apariția acestei stări patologice, trebuie să știți ce este această reacție.

Alergia (sau reacția hiper reactivității) este un complex de procese imune în corpul unui copil, care apare din cauza sensibilității individuale la factorii de mediu.

Dr. Komarovsky afirmă că alergia este o boală destul de frecventă în copilărie și acest lucru se datorează, în primul rând, imaturității sistemelor imune, digestive și altor sisteme. Este incapacitatea sistemului imunitar de a recunoaște și de a identifica corect substanțele care acționează asupra corpului, ceea ce duce la hipersensibilitate.

Adesea în popor această boală se numește "diateză" - aceasta este o concepție greșită. Diatatea este observată la 80% dintre copii și nu este o boală - acesta este doar un posibil factor predispozitiv pentru apariția anumitor boli.

Cauzele eczemelor din copilarie

Această patologie poate fi declanșată de un număr de factori fizici, biologici, mecanici și chimici. Următoarele alergeni provoacă cel mai adesea boala:

 • praf;
 • în jos și pene;
 • păr de animal și salivă;
 • plante polen;
 • medicamente;
 • temperatură prea mică sau ridicată;
 • frecarea sau stoarcerea pielii;
 • componente chimice ale cremelor pentru copii, pulberi, praf de spălare.

Cu toate acestea, cel mai adesea, în funcție de experiența lui Komarovsky, boala apare pe fondul introducerii alimentelor complementare. Deci, de ce, dacă dai un grup de copii sub ciocolată de un an, atunci boala se va dezvolta în aproape toată lumea și dacă dai dulce copiilor la 12 ani, doar 1-3% vor avea simptome alergice?

Komarovsky susține că enzimele care procesează alimentele din tractul gastrointestinal devin mature doar atunci când un copil are vârsta de 5-6 ani. Astfel, atunci când este ingerat într-un copil mic, o proteină complexă nu poate fi complet digerată și hidrolizată la aminoacizi.

Aceasta duce la formarea proteinelor parțial hidrolizate, care nu sunt destul de normale pentru corpul unui copil, iar sistemul imunitar, la rândul său, începe să sintetizeze anticorpi împotriva lor. Acest proces subliniază apariția unei reacții la alergenii alimentari.

Aceeași situație cu alte alergeni - enzimele sunt foarte slab dezvoltate, prin urmare, ele nu pot descompune în mod adecvat proteina în mai mulți aminoacizi. Apoi, reacțiile imune sunt declanșate, iar corpul încearcă să aducă proteine ​​prin rinichi, plămâni și piele. Produsele toxice din compoziția transpirației irită pielea și duc la o erupție cutanată.

10 reguli de tratament în conformitate cu Komarovsky

Dr. Komarosky a identificat 10 reguli de bază pentru tratarea unei boli.

Aceste recomandări vor ajuta părinții să facă față simptomelor bolii și să prevină complicațiile:

 1. Este necesar să se știe ce duce la exacerbări. Dacă s-a produs deteriorarea după folosirea unui nou detergent de rufe, contactul cu un animal sau purtarea unei îmbrăcăminte sintetică - trebuie să vă amintiți și să înregistrați mai bine un factor provocator.
 2. Hidratarea pielii. Această boală apare adesea pentru că pielea își pierde umiditatea. Medicamentele și produsele cosmetice care hidratează pielea - aceasta este baza tratamentului. Se recomandă utilizarea unor emolienți accesibili și ieftini, consumul acestor fonduri fiind de 450-500 ml pe săptămână.
 3. Controlează mâncărimea Prezența sau absența pruritului este un semn al eficacității tratamentului. Dacă mancarimea nu poate fi controlată pe cont propriu, este urgent să consultați un medic.
 4. Mențineți temperatura și umiditatea normală în apartament. Controlerul de încălzire și un umidificator de înaltă calitate reprezintă fundația necesară pentru a menține un climat optim de interior.
 5. Monitorizați calitatea îmbrăcăminții. Purtați haine care nu freacă sau irită pielea. Este recomandabil să se abandoneze haine din lână, este mai bine să se acorde prioritate țesăturilor naturale. Este mai bine să spălați toate hainele înainte de prima aplicare cu produse lichide inodore, clătiți bine.
 6. Mențineți mâinile curate. Adică nu numai murdăria, ci și iritanții chimici. După contactul cu substanțele chimice de uz casnic, spălați bine mâinile cu săpunuri hipoalergenice.
 7. Evitați transpirația. După efort fizic, asigurați-vă că schimbați hainele și faceți un duș. Și aceasta se referă nu numai la copil, ci și la părinți.
 8. Conductați corect tratamentele cu apă. Este necesar să se acorde atenție calității apei (se recomandă utilizarea filtrelor, a diferitelor purificatoare). Apa trebuie sa fie temperatura optima (30-35 ° C). Nu este nevoie să înoțiți mult timp (10 minute este maximul). Uleiul utilizat cel mai eficient după baie. Cu grija de a folosi o presiune puternică de apă în duș - acest lucru poate provoca, de asemenea, apariția microtraumas pe piele.
 9. Evitați stresul. Cu cât mai multe sarcini nervoase, cu atât este mai gravă evoluția bolii este un fapt bine cunoscut. Un mediu familial calm este cheia succesului tratamentului.
 10. Tratate corespunzător cu medicamente. Tratamentul se efectuează în conformitate cu protocoalele. Tot ceea ce au nevoie părinții este să găsească un doctor care știe aceste protocoale.

Aceste reguli de la Dr. Komarovsky ajută la evitarea exacerbărilor dermatitei și îmbunătățesc starea copilului.

Cum hipervitaminoza afectează dezvoltarea patologiei

Nu este surprinzător faptul că manifestarea eczemelor copiilor se manifestă cel mai adesea la o vârstă în care organismul are nevoie de mult calciu, și anume, într-o perioadă de creștere sporită (până la 1 an) și în timpul dentiției. O supradoză de vitamina D duce la o absorbție insuficientă a calciului în intestin.

Cea mai bună opțiune în acest caz este adăugarea gluconatului de calciu la produsele lactate (1-2 tablete pe zi, pentru a forma o pulbere). Acest medicament este destul de ieftin, dar proprietățile sale pot concura cu alte preparate de calciu - mai scumpe și mai reclamate. Supradozarea gluconatului de calciu este aproape imposibilă. Dacă este suficient în organism, pur și simplu nu va fi absorbit în intestin.

Întrebări frecvente - răspunde medicul Komarovsky

Deși există o mulțime de informații pe Internet despre dermatita atopică, există și multe probleme controversate. Pentru a evita greșelile în tratamentul și prevenirea bolilor, Komarovsky a răspuns la unele dintre cele mai populare întrebări referitoare la părinți:

 1. Dacă un copil are dermatită, este suficient să mergeți la un dermatolog sau este necesar să consultați alți specialiști? Fundamental greșit - să mergem cu boala la un dermatolog. Aceasta este o boală care se găsește adesea în pediatrie, prin urmare tratamentul necesită, în primul rând, consultarea unui medic de familie sau a unui medic pediatru. Tratamentul constă nu numai în aplicarea locală a unguentelor și al cremelor, ci și în corecția nutriției și stilului de viață - medicul pediatru se ocupă de aceste aspecte.
 2. Este boala moștenită? Desigur, transmise. În caz contrar, cum se explică faptul că, în aceleași condiții, un copil dezvoltă o boală și altul nu. Există anumite proteine ​​care sunt moștenite, precum și caracteristici ale sistemului imunitar. Dar cel mai rău lucru este că nu numai trăsăturile organismului sunt transmise, ci și regulile educației. În cazul în care părinții au supraviețuit, l-au scos și au scăldat foarte mult ca un copil, este probabil ca tendința de îngrijire necorespunzătoare a copilului să continue.
 3. Dacă apare dermatita atopică din cauza alergiilor alimentare, este necesar să renunți definitiv la toate produsele care au provocat această afecțiune? Calitatea alimentelor nu are o legătură clară cu apariția alergiilor alimentare, inclusiv a acestei boli. Dacă există o alergie la un anumit produs, cum ar fi arahidele, este puțin probabil ca vreodată să îl puteți mânca. Dacă nu există o legătură specifică între un anumit produs și exacerbarea dermatitei, atunci merită să căutați cauza unei astfel de afecțiuni, nu în dietă. După cum sa menționat deja, factorii predispozanți pot fi pielea uscată sau transpirația excesivă, temperatura ridicată în cameră, constipația - afectarea lor poate reduce apariția dermatitei.

Ce trebuie făcut în caz de exacerbare a bolii: sfaturi utile

Dacă nu a fost posibil să se evite exacerbarea, este necesar să se ia o serie de măsuri care să îmbunătățească starea copilului și să ajute la ameliorarea simptomelor.

Dr. Komarovsky recomandă:

 1. Utilizarea activă a emolienților. În timpul perioadelor de exacerbare, pielea atinge un vârf de uscăciune, începe să se crape și să se coajă. Agenții esențiali care ajută la tratarea acestor simptome sunt emolienții - pot fi utilizați chiar și în perioada neonatală, practic nu au contraindicații și efecte secundare. Se recomandă lubrifierea pielii afectate cu Bepanten, Panthenol, Dermopantin. Este important să aplicați produsul în cantități suficiente - până la 80 ml de cremă sau loțiune poate să dispară pe zi.
 2. Utilizați numai antihistaminice locale. Din păcate, utilizarea necontrolată a comprimatelor cu comprimate antihistaminice conduce la o piele și mai uscată. În cazul dermatitei atopice, se recomandă utilizarea de medicamente antialergice locale (de exemplu, Fenistil-gel).
 3. Sub supravegherea unui medic, utilizați glucocorticosteroizi locali. Unguentele și cremele unguente sunt și vor fi cele mai eficiente mijloace de prim ajutor în caz de exacerbare a dermatitei atopice. Advantan și Elok sunt considerate cele mai sigure. Este important să ne amintim că hormonii sunt utilizați strict în cursul cursurilor, sub supravegherea unui pediatru. În nici un caz nu se poate opri brusc utilizarea acestor unguente - aceasta poate duce la apariția "sindromului de abstinență", care se manifestă prin deteriorarea pielii copilului.
 4. Utilizarea sistemică a glucocorticosteroizilor este permisă numai dacă boala nu este doar o problemă cosmetică. Dacă copilul suferă de disconfort constant, mâncărime, arsură, pierderea apetitului, anxietate și tulburări de somn, acesta este motivul utilizării glucocorticosteroizilor sistemici.
http://allergia.life/zabolevaniya/dermatit/komarovskij-pro-atopicheskij-u-detej.html

Komorowski privind dermatita atopică la copii: cauze, simptome și tratament

Dar fiecare mama știe despre o asemenea boală ca dermatita atopică. Practic, toți copiii se confruntă cu aceasta, începând cu cei mai vechi ani.

Aceasta este o patologie cronică comună care afectează pielea, progresează activ fără tratament în timp util. Dr. Komarovsky consideră că lupta împotriva acestei boli este ușoară, trebuie doar să urmați câteva recomandări.

Cine este dr. Komarovsky

Yevgeny O. Komarovsky Prezentator ucrainean TV, pediatru, care este autorul programului "Scoala de Doctor Komarovsky." A scris multe cărți despre sănătatea copiilor. În 2010 a devenit câștigătorul titlului celui mai frumos bărbat din Ucraina.

Komarovski îi spune părinților în limbaj simplu despre problemele legate de sănătate. Este fondatorul Centrului de Consultanță "Klinik", gradinitele komarik, care sunt pe deplin organizate conform recomandărilor lui Evgeny Olegovich, devin și ele astăzi populare.

Simptomele dermatitei atopice la copii

Dermatita atopică la copii sub un an și după aceea apare ca o erupție cutanată. Pe corpul roșu se formează pete roșii, cu sau fără bule apoase. Adesea boala afectează fața, mâinile cu picioarele, mai puțin frecvent apare o erupție cutanată în abdomen, piept.

O trăsătură distinctivă a acestei patologii este mâncărimea intensă, care afectează în mod negativ calitatea vieții copilului. Apetitul copilului este pierdut, somnul este deranjat, starea psiho-emoțională se înrăutățește. Temperatura crește foarte rar, dacă se întâmplă acest lucru, cel mai probabil, bebelușul suferă de o altă boală.

Dacă erupția cutanată este localizată în axilare, în pliurile pielii, cel mai probabil este dermatita scutec. Atunci când pe scalp apare o erupție cutanată sub formă de cruste galbene, se întâmplă adesea dermatită seboreică.

De asemenea, poate să apară dermatită atipică, care este extrem de similară cu cea atopică și este considerată o varietate a acesteia.

Dermatita atopica este de obicei diagnosticata la copiii de un an. Deseori, boala rezolvă singură, dar este predispusă la recurențe frecvente.

Komarovsky despre dermatita atopica la copii sub un an

Komarovsky recomandă părinților să evalueze corect situația și să facă un diagnostic, deoarece părinții numesc adesea problema diatezei. Cu toate acestea, în opinia medicului, nu există o astfel de boală - apare doar dermatită atopică sau eczema pediatrică.

Pruritul, erupția cutanată și funcția intestinală sunt interdependente. Potrivit lui Komarovsky, această legătură nu este cauza principală a bolii, contrar opiniei general acceptate a pediatrilor.

Doi copii diferiți pot fi alergici la același produs, dintre care una va apărea și cealaltă nu va. Totul depinde de sistemul imunitar, cu cât este mai slab, cu atât mai mult este faptul că corpul copilului va fi extrem de sensibil la stimulii externi și interni.

Tratamentul conform lui Komarovsky

Sfaturi de la cititorii noștri

Am scăpat de dermatită în 1,5 luni! Am fost ajutat de un instrument simplu pe care l-am aflat pe acest forum...

Komarovsky știe exact cum să trateze dermatita atopică la copii. Destul de des, medicii recurg la tratament prin intestine, însă această tehnică nu prezintă întotdeauna rezultate bune. Manifestările de boală dispar, dar după un timp există o recidivă. Cauza principală a patologiei este alergenii care intră în organism.

Tratarea pardoselilor cu clor obișnuit poate provoca dermatită. Moleculele transpirației copilului reacționează cu substanța chimică și se dezvoltă o erupție cutanată.

Komarovski spune că pentru toată practica sa medicală nu a întâlnit niciodată copii slabi care suferă de dermatită atopică, dar excesul de greutate este constant. Prin urmare, pentru a evita alergiile nu se poate suprasolicita copilul.

Copiii care sunt pe hrană artificială, mai des copiii suferă de eczeme. Acești copii consumă de obicei mai mult decât absorb organismul lor - sânii care suge sunt mai dificili decât beți dintr-o sticlă.

Toate excesele pe care bebelușul le consumă încep să putrezească în intestine, excretate parțial de ficat și, ca rezultat, se dezvoltă dermatită. Pentru tratamentul dermatitei atopice, Komarovsky sugerează respectarea a trei recomandări principale:

 1. Eliminați consumul excesiv de alergeni alimentari.
 2. Reduceți transpirația copilului.
 3. Eliminați contactul cu stimulii externi.

Părinții ar trebui să monitorizeze curățenia casei. Pentru curățare utilizați mijloace hipoalergenice. Băiatul cu dermatită atopică trebuie să fie efectuat în mod necesar și numai cu ajutorul unor produse ușoare de igienă.

Dieta este o necesitate în tratamentul și prevenirea bolii. Dacă nu trece, ci dimpotrivă progresează activ nu trebuie să ezitați - contactați instituția medicală și, în nici un caz, nu luați medicamentele.

Dermatita atopica este considerata a fi o boala comuna care se va dezvolta rapid fara tratament in timp util.

Este mai ușor să prevenim boala decât să o tratăm, astfel încât părinții ar trebui să ia măsuri preventive înainte ca copilul să se nască. Aceasta este recomandarea principală a lui Komarovski.

Puteți învinge eczemă și alte dermatite!

Colecția mănăstirii părintelui George este un remediu absolut natural pentru majoritatea dermatitelor pentru copii și adulți!

 • Ajută la scăderea tuturor tipurilor de eczeme, dishidroză și dermatită atopică;
 • Ajută la eliminarea mâncăriilor și petelor pe piele;
 • Este eliberat fără prescripție medicală;
 • Poate fi folosit acasa;
 • Curăță corpul de toxine pentru 1 curs;
 • Spre deosebire de unguentele hormonale, colecția este absolut sigură;
 • Potrivit pentru adulți și copii.

Compoziția și proporțiile ajustate atent ale fiecăreia dintre cele 16 plante incluse în colecție asigură performanțe ridicate pentru eczeme și alte dermatoză. Proprietățile vindecătoare ale unui imortel, câine, trandafir, păducel, cătină, tei, urzică, cimbru, salvie, muguri de mesteacăn, iarbă de cerb, mămăligă, mușețel și flori uscate vă vor ajuta să câștigați sănătate.

http://ekzemy.net/atopicheskij-dermatit/komorovskij.html

Tratamentul dermatitei atopice la copii de către Dr. Komarovsky

În ultimii 30 de ani, prevalența dermatitei atopice la sugari și copii preșcolari a crescut cu aproape 20% și a devenit o problemă. În prezent, statisticile arată că 80% dintre sugarii cu dermatită atopică au ambii părinți cu această boală și aproape 60% dacă numai un părinte este bolnav.

Dermatita atopica (AD) este o afectiune a pielii, cel mai adesea insotita de mancarime, care apare in copilarie timpurie si uneori hartuieste o persoana prin recidive pe tot parcursul vietii.

Diagnosticarea clarificării

În prezent, nu există o clasificare mondială generală și un singur nume general, iar tensiunea arterială poate fi găsită sub următoarele denumiri: dermatita alergică, sindromul eczemelor atopice, dermatita pediatrică, neurodermatida difuză, eczema alergică catarală exudativă.

Adesea HELL se numește diateză, dar acest lucru este fundamental greșit. Diatatea nu este o boală, ci o tendință la diferite boli moștenite și exacerbate de stilul de viață.

Pentru tratamentul reușit, medicul curant și alți specialiști îngusti trebuie să înregistreze cu precizie diagnosticul. Sub AD sunt adesea masca scabie, psoriazis, ihtioză, dermatită de contact seboreică și alergică, diferite sindroame de imunodeficiență. Pentru a clarifica diagnosticul, este necesar să se supună testelor alergologice și să fie supuse unui regim de eliminare.

simptome

Dr. Komarovsky, bazându-se pe mulți ani de practică și pe propriul său sistem de tratare a sugarilor și copiilor de vârstă preșcolară, afirmă că, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, dermatita atopică nu este altceva decât o manifestare a diatezei alergice (exudative-catarale). De fapt, dermatita pediatrică atopică nu este de fapt o boală a pielii și poate fi considerată doar ca apariția pe piele a unei reacții la diferite tipuri de alergii - alimente, contact sau respirație.

Cele mai frecvente simptome sunt:

 • roșeața pielii pe diferite părți ale corpului - cel mai adesea și în primul rând alergia se manifestă pe obraji;
 • pielea uscată pe zonele înroșite și mâncărimea;
 • peeling și apariția de fisuri și ulcere.

motive

Conform experienței Dr. Komarovsky, cu dermatită atopică alergică, părinții, și nu medici, pot ajuta un copil în primul rând. Un medic poate învăța cum să scadă durerile de la alergii, iar părinții și rudele apropiate pot împiedica intrarea în interiorul alergenului sau evitarea contactului cu pielea, afectând astfel cauza (principalele) cauze ale dermatitei atopice.

Principalele cauze ale dermatitei Komarovsky solicită:

 1. Supraalimentarea.
 2. "Imaturitate, subdezvoltare" a ficatului la un copil.
 3. Prezența unui alergen alimentar.
 4. Excesul de transpirație (în fața alergiilor alimentare).
 5. Prezența alergenilor în mediu și contactul lor cu pielea (transpirația acționează ca un catalizator al inflamației alergice).

Tratament conform Dr. Komarovsky

Dacă un copil a fost diagnosticat cu dermatită catarală exudativă, urmând recomandările unui renumit medic pediatru de la Kharkov, Evgeny Komarovsky, medic de științe medicale, îi va ajuta pe majoritatea părinților să-și scape copiii de manifestările acestui tip de diateză.

Eliminarea alergenelor alimentare

După ce ați trecut testele speciale și ați determinat "dușmanul în față", conduceți un briefing special cu rudele și prietenii. Adesea ei sunt aceia care alimentează alimente interzise sau feluri de mâncare pentru copilul în creștere. Nu fiți leneși și explicați cu atenție întreaga situație pentru copiii mai mari din familie.

"Refuzul" supraalimentării

În primul rând, dermatita atopică este recomandată de Komarovsky pentru a trata cu restricții alimentare - revizuiți schema de admisie a alimentelor și dozajul acesteia, mai ales dacă copilul este înaintea programării privind creșterea în greutate. Principala poruncă a părinților moderni este în mod fundamental contrară străbunicului "de a se hrăni cu densitate în ciuda a tot ceea ce este" - este mai bine să dai un copil de orice vârstă decât să supraviețuiască!

La alăptare, se recomandă mamei să reducă conținutul de grăsimi din laptele matern:

 • ia o cantitate mare de apă curată;
 • încercați să transpirați mai puțin;
 • Profitați din plin de dieta de la produsele cu conținut scăzut de grăsimi și limitați consumul de grăsimi naturale - untură, unt, smântână, bulion și supe bogate.

Normalizarea golării intestinale

Indicația pentru tratament nu este doar constipație, ci și un "scaun" prea strâns, precum și o suspiciune de constipație atât la copil, cât și la mama care alăptează. Se recomandă începerea tratamentului copilului cu sirop de lactulă bazat pe un model de tip val:

 • primele 3 zile - o singură doză de 1 ml pe stomacul gol;
 • în următoarele 3 zile - pentru a mări doza cu 1 ml, adică 4, 5 și 6 zile, trebuie luate în 2 ml și de la 7 la 9 zile deja 3 ml;
 • la atingerea dozei corespunzătoare vârstei copilului (indicat în instrucțiunile pentru sirop) - urmați consumul de droguri timp de o lună;
 • după 30 de zile de la administrarea dozei de limită de vârstă, reduceți treptat volumul de sirop (la fel cum a crescut) la fiecare 3 zile cu 1 mililitru.

O cauză indirectă a dermatitei la sugari poate fi constipația la o mamă care alăptează. Deci, un scaun al mamei sănătoase este una dintre condițiile pentru sănătatea copilului.

În plus, atât mamei, cât și copilului sunt prezentate în mod clar alte ajutoare care împiedică absorbția "otrăvurilor" din tractul gastro-intestinal în sânge. Tratamentul cu sorbenți intestinați (Enterosgel, Smekta, etc.) nu este numai sigur, ci, de asemenea, reduce semnificativ apariția dermatitei.

Respectați cu strictețe și fără a limita aportul de apă curată - îndepărtarea toxinelor din organism se produce nu numai cu fecale, ci și cu urină.

Interzicerea enzimelor alimentare și a eubioticelor

Este necesar să se refuze o dată pentru totdeauna tratamentul eczemelor alergice, prin luarea oricărui tip de preparate auxiliare de disbacterioză (altele), în special dacă copilul este înaintea programului de creștere în greutate. Este necesar să se revizuiască însăși conceptul de nutriție a copilului și să se urmeze o pregătire suplimentară nu numai în ceea ce privește elaborarea meniului zilnic, ci și respectarea principiilor procesului și regimului de hrană.

"Încetinirea procesului" de hrănire

Căile eficiente de a nu alimenta prea mult și de a alimenta, care se aplică la alăptare, trebuie să aleagă un niplu cu o gaură mică și, de cele mai multe ori, să ia (să facă mici pauze) sticla însăși cu amestecul în timpul alimentației. Astfel, persoana care alăptează ar trebui să întindă procesul în sine în timp, iar în cazul refuzului copilului de a induce în continuare alimente, el se va opri și nu îl va forța să termine partea măsurată până la sfârșit.

O atenție deosebită trebuie acordată temperaturii și umidității aerului din cameră - uscarea excesivă sau umiditatea ridicată pot duce la slăbirea afectată, iar digestia afectată va duce la apariția dermatitei.

Reducerea calorii

Una dintre căile eficiente care pot reduce la minimum manifestările dermatitei atopice și normalizează greutatea unui copil este metoda de reducere a conținutului caloric al amestecurilor de nutrienți - reducerea dozei indicate pe ambalaj cu 10%. De exemplu, aceste 5 linguri înlocuiesc 4.5.

Limită dulce

Carbohidrații nu sunt o sursă de alergii. Alimentele alergice sunt un răspuns inadecvat al organismului la un anumit tip de compuși proteic. Știința modernă a avansat și mai mult și medicii sunt tot mai înclinați să concluzioneze că dermatita atopică, în majoritatea cazurilor, nu este nici măcar o alergie la proteine, ci o consecință a supradozajului acesteia. Cel mai probabil, carbohidrații "rapizi" ai dulciurilor și zahărului provoacă reacții suplimentare de fermentare (putrezire) de insuficientă hrană, consumate de norma supremă necesară, proteine.

Dacă obrajii unui copil devin roșii după o dulce, dieta, timpul dintre mese și cantitatea de hrană într-o singură porție ar trebui revizuite.

Reduceți transpirația

Sarcina de a reduce transpirația la un copil se realizează sub rezerva următoarelor puncte:

 • Temperatura în incintă ar trebui să se situeze în intervalul de 18 până la 20 de grade Celsius, cu o umiditate de 60%. Ar trebui să cumpărați un termometru, higrometru - un dispozitiv care să arate umiditatea aerului și un umidificator electric de uz casnic. În încăperi este utilă amplasarea unor acvariu deschis sau a altor containere cu o suprafață mare de apă. Îndepărtați toate acumulatorii de praf (în special covoarele) și curățați umed camera cât mai des posibil, fără utilizarea de substanțe chimice. Refuzați orice tip de încălzitoare de aer și respectați modul de ventilație.
 • În cameră, copilul trebuie să fie în cantitatea minimă de îmbrăcăminte și de preferință desculț.
 • În timpul plimbărilor obligatorii și frecvente în aerul proaspăt "nu încingeți" copilul, iar în caz de transpirație activă, întoarceți-vă acasă și schimbați hainele.

Limitarea contactului alergic cu pielea

Efectuarea de sfaturi simple vă va ajuta copilul să vă scape de simptomele dermatitei atopice:

 1. Utilizați pentru spălarea numai a pulberilor speciale pentru copii fără biosisteme. După spălare hainele nu sunt leneși și clătiți cu grijă. Imediat după ultima clătire cu apă rece, spălați produsul timp de câteva secunde în apă clocotită. Atenție! Astfel, trebuie prelucrate nu numai hainele și lenjeria pentru copii, ci și toate țesăturile care intră în contact cu pielea copilului! Păstrați în magazin câteva rochii cu mâneci lungi pentru a vizita prieteni și rude. Acordați atenție propriilor dvs. haine și așternuturi. Instruiți frații și surorile mai mari ale copilului. Acordați o atenție deosebită conversației explicative cu generația mai veche de rude.
 2. Dacă este posibil, încercați să purtați un copil în lucruri nealterate albe din țesături naturale. Protejați pielea bebelușului de contactul cu îmbrăcămintea exterioară și cu capul. De exemplu - cămașa de jos ar trebui să fie cu un manșon mai lung decât de obicei, care este îndoit și fixat pe bluza sau jacheta de sus. Consiliere economică: coaseți câteva pijamale detașabile și șepci din foi de bumbac alb sau din inul fin pentru copilul dumneavoastră.
 3. Verificați cu strictețe certificarea tuturor jucăriilor și a altor obiecte din plastic cu care copilul este în contact. Îndepărtați toate jucăriile moi ca elemente suplimentare de colectare a prafului.
 4. Efectuarea de curățare umedă a podelei, pereților, mobilierului și a altor obiecte, nu utilizați nici un mijloc chimic - utilizați o cantitate mare de apă fiartă.
 5. Eliminați clorul din apă prin orice mijloace - instalați filtre speciale sau preîncălziți apa folosită la o temperatură mai mare de 90 de grade. Pentru a respecta regimul de igienă, nu fiți zeloși cu "clătirea cu apă", ci folosiți șervețele speciale. Când baie un copil, nu numai "amintiți-vă" despre clor, dar, de asemenea, utilizați săpun copil și șampon doar o dată pe săptămână!

medicamente

Dintre agenții farmacologici pe care părinții le pot folosi în mod independent, Dr. Komarovsky recomandă:

 • Gluconatul de calciu, care, în ciuda prejudecăților depășite, este perfect absorbit de organism și este aproape imposibil de supradozaj. Regimul este de 1 tabletă în fiecare zi, care este zdrobit în pulbere fină și amestecat mai bine cu produse lactate sau alte produse lichide. Luați cursuri timp de 2 săptămâni și / sau repetați astfel de cursuri în caz de exacerbare a dermatitei.
 • Bepanten, sub orice formă - unguent, loțiune sau cremă. Lubrifiați zonele problematice fără a economisi.

Toate celelalte, tabletele de histamină sau unguentele, în special cele care conțin hormoni, ar trebui să fie utilizate numai de prescripția medicului pediatru.

http://dermatolog.guru/zabolevaniya/dermatit/lechenie-atopicheskogo-dermatita-u-detey-po-doktoru-komarovskomu.html

Dermatita atopica de Komarovsky

Dermatita atopica la copii este o boala provocata de diverse alergeni. Tratamentul cunoscut al Dr. Komarovsky pentru această boală recomandă începerea cu definirea unei substanțe care este un alergen și provoacă simptomele bolii. Destul de des, acest medic apare în programele de televiziune și îi oferă părinților sfaturi privind modul de a oferi un tratament eficient și îngrijire pentru copilul lor în cursul acestei boli. El își amintește adesea că prescrierea spontană a unui medicament unui copil poate afecta negativ sănătatea.

Destul de frecvente la sugari, precum și copiii de vârstă preșcolară mai tânără sunt bolile care au fost provocate de alergeni. Potrivit medicului, principalul motiv care provoacă apariția lor este că sistemul imunitar al copilului este imatur, astfel încât acesta nu este în măsură să protejeze complet corpul copilului de expunerea la alergeni.

Ce este dermatita atopică?

În cazul dermatitei atopice, experții înțeleg o boală a pielii care este recurentă în natură și apare într-o formă cronică. Apariția sa apare cel mai adesea sub influența stimulilor externi și interni. Literatura medicală utilizează mai mulți termeni pentru a descrie această boală. Se numește neurodermită sau eczemă atopică. De asemenea, apare adesea numele de eczema copiilor.

Tulburările interne din corpul copilului declanșează mecanismul de dezvoltare a acestei boli de piele. Dacă un copil are o sensibilitate crescută sau celulele sistemului imunitar nu au ajuns încă la maturitate, atunci corpul copilului nu poate rezista la diferitele alergene. În cele mai multe cazuri, dermatita atopică se găsește la copii de la 6 luni până la 2 ani.

Copiii cu predispoziție genetică pentru această afecțiune a pielii sunt, de asemenea, în pericol. Există o probabilitate mare de apariție a acestei boli la copiii care încep să primească alimente complementare sau sunt hrăniți artificial.

Potrivit dr. Komarovsky, copiii care alăptează sunt mai puțin susceptibili de a se îmbolnăvi de această boală și de alte tipuri de alergii. Cu alte cuvinte, bebelușii care sunt hrăniți cu amestecuri artificiale sunt mai puțin protejați de dermatita atopică. Ereditatea în apariția acestei boli este de mare importanță. Dacă cel puțin unul dintre părinți a fost bolnav de dermatită atopică în copilărie, atunci probabilitatea ca copilul să manifeste o boală este de 65%.

Pentru ca tratamentul acestei boli să fie eficient și să ducă la un rezultat pozitiv, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să identificați alergenul sau factorul care a provocat simptomele acestei boli de piele. Dacă se elimină prima cauză a inflamației bolii, aceasta crește în mod semnificativ eficacitatea tratamentului, care în majoritatea cazurilor este finalizat cu succes.

Cauzele dermatitei atopice la sugari

Komarovsky numește imaturitatea celulelor sistemului imunitar, precum și a ficatului și intestinelor, ca principala cauză a apariției acestei boli. Doctorul citează ca exemplu că, atunci când oricare dintre alergeni se află în corpul copilului, organele interne importante care sunt responsabile pentru acest lucru nu pot pur și simplu să o proceseze. Ca urmare, există o acumulare graduală în organism, care în cele din urmă are ca rezultat o reacție care apare pe piele. Dacă ne întoarcem la statistici medicale, atunci, potrivit ei, alergenii alimentari sunt cauza principală a dermatitei atopice în 40% din cazuri.

Acestea sunt produse pe care o mamă sau copil le-au folosit în timpul alăptării atunci când ia fost administrat alimente complementare. Deoarece alergenii alimentari sunt cel mai adesea ouă și nuci, precum și lapte, anumite tipuri de carne. În plus, o reacție alergică la un copil se poate dezvolta datorită colorării produselor alimentare, a citricei sau a fructelor de pădure. Există și alte motive care pot contribui la dezvoltarea dermatitei atopice. Dintre acestea, următoarele sunt deosebit de frecvente:

 • hrănirea artificială a copilului;
 • ereditate;
 • supraîncălzirea copilului;
 • substanțe chimice de natură chimică, precum și detergenți de uz casnic, cu care copilul a fost în contact;
 • purtarea de haine din țesături grosiere;
 • copilul este supraponderal;
 • prezența în organism a copilului la naștere a crescut nivelul de bilirubină;
 • anumite afecțiuni ale tractului digestiv.

În unele cazuri, nu numai părinților, ci și un medic cu experiență, este destul de dificil să se determine cauza care a provocat apariția dermatitei atopice. În aceste cazuri, tratamentul este simptomatic. Atunci când natura bolii este necunoscută, părinții ar trebui să acorde o atenție deosebită copilului lor. Ei trebuie să elimine contactul cu copilul cu alimente și factorii care pot acționa ca alergeni.

Semne ale dermatitei atopice din copilărie

Imaginea clinică în cazul unei boli este destul de pronunțată și se manifestă în principal prin apariția unei erupții pe piele. În stadiul inițial al bolii, prima erupție apare pe obraji. Apoi se raspandeste in alte parti ale corpului: suprafata trunchiului, zona inghinala, gat si flexor. Dermatita atopica este determinata de eruptii care au o nuanta rosie, in timp ce dimensiunea este destul de mica.

Cu toate acestea, în timpul perioadei de tratare a bolii, ele se pot îmbina treptat într-o concentrație inflamatorie mare. Erupțiile eruptive pot apărea în zona înghinală, precum și pe fese și în locurile de suprafețe flexor. Pielea din aceste locuri transpira destul de des, ceea ce provoacă o creștere a procesului inflamator și a numărului de erupții cutanate.

Erupția este principalul simptom al acestei boli, însă nu este singura. Alte simptome care sunt cele mai pronunțate în cursul acestei boli sunt următoarele:

 • mâncărime gravă a pielii;
 • arderea și peelingul pielii;
 • lipsa de apetit a copilului, pe fundalul căruia nu câștigă în greutate;
 • neliniștea în timpul somnului;
 • creșterea temperaturii corpului până la 37,5 grade.

Odată cu dezvoltarea unei boli de piele pe parcursul mai multor zile, elementele erupției cutanate pot persista pe corpul copilului. Uneori erupția bruscă dispare brusc. Cu toate acestea, durează câteva zile și apare pe corpul copilului cu o forță nouă. Destul de des, erupțiile care apar pe corpul unui copil plâng. Cu toate acestea, după câteva zile, se usucă. Ca rezultat, crustele uscate par a fi mâncărime puternice.

Atunci când acestea sunt pieptănate, se deschide o cale de penetrare a bacteriilor, care prin activitatea lor pot provoca apariția erupțiilor pustuloase. Pentru a minimiza riscul de complicații, precum și pentru a atenua simptomele inerente acestei boli, tratamentul trebuie făcut în timp util. Aceasta constă nu numai în utilizarea medicamentelor și în respectarea unei anumite alimentații, ci și în furnizarea unei îngrijiri corecte pentru un copil care suferă de dermatită atopică.

Dermatita atopica la copii: tratament

Komarovski este solidar cu colegii săi și spune că este o sarcină destul de dificilă tratarea unui copil pentru dermatită atopică. Atunci când procedurile sunt efectuate ca parte a terapiei terapeutice, sarcina principală este de a identifica cauza care a provocat apariția acestei boli. Dacă această sarcină a fost realizată, atunci prognosticul pentru tratamentul bolii devine pozitiv.

Tratamentul conservator al dermatitei atopice

Komarovsky este de părere că abordarea tratamentului dermatitei atopice la sugari ar trebui să fie cuprinzătoare. Ar trebui început doar după consultarea unui medic pediatru sau alergic.

 • Dacă în timpul examinării corpului unui copil care a dezvoltat dermatită atopică sunt detectate mici erupții, medicul se poate limita la prescrierea unui mijloc extern de acțiune antialergică.
 • El poate, de asemenea, prescrie o dietă și oferă consiliere privind îngrijirea adecvată a corpului pentru copil.
 • În cazul în care erupția cutanată sa răspândit pe majoritatea corpului, nu se poate spune decât că tratamentul precoce al bolii va fi destul de greu și va dura câteva săptămâni.

Tratamentul remediilor populare

Unii părinți refuză să utilizeze medicamente și în tratamentul copilului se limitează la utilizarea medicamentelor tradiționale, pe care le utilizează pentru a elimina dermatita atopică. Ele fac tăvi dintr-o serie, mușețel, calendula și șarpe. Aceste plante sunt utilizate pentru prepararea băii, deoarece au un efect de vindecare a rănilor și, în plus, au un efect antiinflamator.

Folosirea tăvilor din aceste ierburi vă permite să eliberați rapid copilul de mâncărime și, de asemenea, să reduceți semnificativ inflamația. Doctorii nu au nimic împotriva unui astfel de tratament, totuși, indică faptul că în timpul terapiei, principalele mijloace de medicină tradițională nu ar trebui să fie, ci să fie utilizate ca terapie auxiliară, care completează regimul principal de tratament pentru dermatita atopică.

În practica pe termen lung a doctorului Komarovsky, au existat multe cazuri în care părinții au refuzat să vindece această afecțiune, având în vedere că copilul ar depăși boala. Potrivit medicului, în cazul în care boala nu este tratată în copilărie, atunci ea va aminti de-a lungul vieții copilului și la maturitate se poate transforma într-o boală atât de neplăcută, cum ar fi astmul bronșic sau alte boli care nu pot fi eliminate.

concluzie

Dermatita atopica este o boala comuna care apare la copii. Doctorul Komarovsky consideră tratamentul său destul de dificil. În opinia sa, principalul lucru pentru vindecarea unui copil este de a determina cauza care a provocat boala. Dacă se găsește alergenul care a provocat această afecțiune, atunci, conform lui Komarovsky, acest lucru crește semnificativ șansele de vindecare a copilului. Medicii au deja un regim de tratament bine stabilit, pe care îl folosesc pentru a combate această afecțiune.

Cu toate acestea, pentru a crește eficiența tratamentului, este necesar să se utilizeze nu numai preparate medicale, ci și să se aplice mijloacele oferite de medicina tradițională. Utilizarea tăvilor de plante medicinale este o măsură destul de eficientă, deoarece devine posibilă într-un timp scurt pentru a scuti copilul de mâncărime severă, precum și pentru a ameliora inflamația pe piele.

Cu toate acestea, trebuie să înțelegeți că medicina tradițională nu trebuie să acționeze ca un element principal în tratamentul complex al bolii. În lupta împotriva bolii ar trebui să fie utilizate în principal medicamente prescrise de către un medic, și decoctions diferite și băi de plante medicinale poate fi folosit doar ca o măsură suplimentară. În acest caz, puteți obține o eficiență ridicată a tratamentului și puteți face față rapid unei astfel de boli ca dermatita atopică.

http://allergo.guru/vidy-allergiy/dermatity/atopicheskiy-dermatit-po-komarovskomu.html
Mai Multe Articole Despre Alergeni