Alergiile de înălbire în piscină

Mulți au auzit despre alergii la înălbitori când vizitează piscina, iar unii, din nefericire, s-au întâlnit personal. Simptomele unor astfel de alergii se manifestă ca iritații ale ochilor (roșeață, umflături, arsuri), iritații ale pielii (peeling, roșeață, uscăciune) și tulburări ale sistemului respirator (nas curg, strănut, dificultăți de respirație). În acest articol vom încerca să înțelegem puțin această problemă vitală și să oferim câteva recomandări, după care puteți reduce manifestările de alergie.


Clorurarea este frecvent utilizată pentru dezinfectarea apei în bazinele publice, deoarece această metodă este foarte eficientă împotriva microbilor patogeni și nu este, de asemenea, costisitoare. Și indiferent de modul în care pulberea de albire a fost o toxină, utilizarea acesteia este dictată de normele sanitare actuale și de lipsa unor alternative vrednice. Aceleași norme sanitare reglementează conținutul cantitativ de clor rezidual în apă. Prin reducerea concentrației sub semnul minim, piscina este închisă datorită faptului că aceasta poate deveni un teren de reproducere pentru infecții, deoarece pentru microbii patogeni apa într-o astfel de bazin devine un mediu nutritiv excelent. Dacă concentrația este prea mare, există pericolul otrăvirii vizitatorilor.

Pentru a minimiza conținutul de clor, alte metode de dezinfecție a apei sunt utilizate în combinație cu clorurarea, de exemplu, ozonarea și ultravioletul.

Se pune întrebarea: este posibil să se găsească o piscină în care nu se utilizează deloc clorurarea? Probabil poți. dar numai mici sau private. Dacă vorbim de piscine publice, răspunsul este nu.

Despre natura fenomenului

Clorul, utilizat în piscină ca mijloc de dezinfecție, reacționează cu un număr mare de substanțe chimice conținute în transpirația umană, urină, păr și piele. Ca urmare a unor astfel de reacții, se formează subproduse, dintre care unele pot fi dăunătoare pentru sănătate. Aceste substanțe, care intră în organism (prin membranele mucoase și pe piele), o face mai sensibilă și mai sensibilă la alergeni (praf, păr de companie, polen de plante cu flori). Astfel, chiar și o persoană non-alergică poate avea simptome alergice după înotul într-o piscină. Cu cât mai mult timp un atlet petrece în piscină, cu atât apar mai multe simptome. Aceasta se referă atât la frecvența claselor, cât și la durata acestora. O reacție alergică poate apărea imediat sau după un timp după încheierea sesiunii.

Cum să rezolvați alergia la înălbitori?

O modalitate buna de a reduce alergiile prin înălbire este să căutați o piscină în care se utilizează mai multe metode de dezinfecție a apei, ceea ce înseamnă de obicei mai puțină înălbire în apă și aer. Antihistaminicele vor ajuta la prevenirea sau reducerea manifestărilor de alergie (de obicei, comprimatele sunt administrate înainte de antrenament, spray-urile nazale - dacă există o reacție din partea tractului respirator - după), dar acesta este un tratament simptomatic și cu siguranță nu trebuie să fii dus. Să vedem ce se poate face cu manifestări specifice ale alergiilor.

Iritația ochilor

Cum să vă protejați ochii în timp ce înotați în piscină:

 • Măsura cea mai eficientă pentru a evita iritarea ochilor este folosirea ochelarilor de înot. Acestea vă vor proteja ochii de pătrunderea apei clorurate și a compușilor volatili care conțin clor.
 • Înainte de a vizita piscina, este necesar să decolați machiajul (inclusiv cosmetice impermeabile) pentru a preveni reacția compușilor clor cu cosmetice și cosmetice decorative.
 • Nu utilizați lentile de contact când înotați în piscină. Dacă aveți nevoie să vă corectați viziunea, ochelarii de înot cu dioptrii vă pot ajuta.

Iritația pielii

Pulberea și părul de albire au un efect dăunător. Ele pot deveni plictisitoare, fragile și chiar pot cădea.

Cum să protejați pielea și părul, reduceți efectele negative ale contactului cu apa clorurată:

 • Înainte de a intra în apă, asigurați-vă că faceți duș cu săpun (gel de duș) și covorașe. Acest lucru va ajuta la eliminarea reziduurilor de produse cosmetice și compuși organici care ar reacționa în mod necesar cu clorul.
 • Purtați un capac de înot pentru a reduce expunerea la păr. Și deși nici un capac nu exclude complet intrarea în apă, este mai bine pentru cei care înotau cu imersarea capului să folosească un capac de silicon (păstrează căldura, nu freacă părul și nu se udă). Pentru cei care se angajează în aerobic acvatic sau înoată fără să-și scufunde capul, o pălărie va face.
 • După ce ați făcut un duș, spălați-vă bine părul.
 • După un duș, utilizați o loțiune de înmuiere și hidratare, o balsam sau o cremă de corp. În cele mai multe cazuri, acest lucru este suficient. Puteți folosi cremă pentru copii.

Reacția tractului respirator

Cum se reduce efectul de înălbire pe tractul respirator și se reduc efectele negative:

 • Încercați să minimalizați ingerarea apei clorurate prin nas și gură.
 • Puteți folosi un clip nas
 • Luați un duș cu săpun și prosop înainte de a vizita piscina: cu cât mai puțin compuși organici pe care îi aveți și alți vizitatori ai dvs., cu atât mai puțini compuși care conțin clor vor fi rezultatul reacțiilor cu ei
 • După clătire, clătiți cavitatea nazală cu soluție fizică rece, mijloace speciale (de exemplu spray Aqua Maris) sau apă fiartă rece
 • Luați un duș după piscină, spălați-vă părul
 • Nu stați în piscina interioară mai mult decât este necesar pentru antrenament, cât mai curând posibil, mergeți la aer proaspăt
 • Uneori (nu în mod regulat!) Puteți utiliza cea mai recentă generație de antihistaminice care acționează asupra simptomelor de alergii. Pentru a preveni reacțiile alergice, puteți lua o pilulă înainte de ore. Sprayul nazal sau picăturile nazale antialergice pot fi utilizate dacă este necesar pentru a diminua congestia nazală și pentru a reduce rinita. În acest articol, în mod deliberat nu precizez numele medicamentelor, deoarece înainte de a utiliza produsele din industria farmaceutică este mai bine să consulți un medic.

Experiență personală

Nici în copilărie, nici într-o vârstă mai matură nu am suferit de alergii. Chiar și atunci când am început să merg regulat la piscină, timp de câteva luni nu am observat nici o manifestare anormală. Adevărat, am avut de multe ori ochi roz după clasă și am observat o scădere temporară a viziunii. Mi-am explicat această iritare din apă (astfel de manifestări au fost doar atunci când apa a intrat în ochelarii de înot) și a demisionat. Încerc să-mi protejez ochii și să împiedic direct contactul cu apa: de îndată ce apa a intrat în ochelarii mei, opresc înot și i-am turnat. Mă întreb încă cum înot oamenii fără ochelari...

De-a lungul timpului, am atras atenția asupra faptului că imediat după clasă am început să strănut, a durat 20-30 minute, apoi a trecut în siguranță. Treptat, strănutul a devenit mai intens și prelungit, în plus, sa adăugat o rinită. Era iritat - mâncatul la locul de muncă - nu cel mai plăcut lucru de gândit, dar până la sfârșitul zilei totul se terminase.

Odată cu trecerea timpului, simptomele se intensificaseră. Congestia nazală completă, însoțită de o rinită intensă, a avut loc aproximativ 4-5 ore după efort. Prin urmare, dacă eram angajat seara și nu aveam timp să mă culc înainte, am fost chinuit de o grămadă de batiste și, desigur, n-am putut adormi cu un nas înfundat. A ajuns până la punctul că uneori era mai ușor să nu mergi la culcare, ci să urmărești câteva filme în poziție șezândă (din anumite motive, sunt mai puține manifestări). Am schimbat mai multe bazine, în una dintre ele cu o aromă deosebit de stabilă de înălbitor, am simțit deliciile pieii uscate. Adevărul cu acest lucru, am reușit cu ușurință să ajuți cu ajutorul lotiunii de corp, aplicată după dușul final.

Manifestările din partea tractului respirator m-au deranjat atât de mult încât am mers chiar și la medicul general din clinică. O doamnă doamnă, aparent doar din institut, ma sfătuit să nu mă duc la piscină. Realizând faptul că consiliul nu mi-a fost potrivit, mi-a recomandat să beau pastile antihistaminice (deși nu am putut spune în fața piscinei sau după).

În legătură cu această vizită, îmi amintesc un anecdot cu barbă:
- Doctor, care este cel mai eficient remediu pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală?
- Ceai!
- Înainte sau după?
- În schimb.

Vorbind despre medicamente antihistaminice: ei chiar ajută pe unul dintre prietenii mei cu aceeași alergie la înălbitori. Cred că asta mă va ajuta... dar acum mă lupt diferit.

Pentru mine, am dezvoltat următoarele reguli:

 1. Încerc să mănânc mai puțin și să iau apă din piscină
 2. Nu fac mai mult de o oră, pentru că modelul "cât mai înoată - mai multe alergii" a fost confirmat în practică
 3. încercați să nu vă agățați de castron pentru a vedea cum înotau alți oameni
 4. spălați cu atenție resturile de înălbitor după ce ați ieșit din apă, curățați-mi bine nasul
 5. Mă mănânc un bar nutrițional mare, sau chiar două într-o fereastră de proteine-carbohidrat (cu cât este mai mare barul, cu atât mai bine) - nu știu de ce, dar ajută. Asigurați-vă că mâncați în mod normal, în termen de 2 ore, la sfârșitul antrenamentului.
 6. dacă simt că pielea mea a devenit mai uscată în timp, folosesc un hidratant de corp după un duș
 7. dacă lucrez seara, mă duc la culcare nu mai târziu de 2,5 - 3 ore după antrenament, până când mă acopăr. Apropo, este mai bine să adormi pe spate, așa că nasul este mai mic.
Care este rezultatul: nu a fost posibilă eliminarea completă a problemelor, dar s-a dovedit a reduce cu 65-85% (nu o singură dată) manifestările de congestie nazală și nas curgător. Eu dorm foarte bine, dacă nu mă trezesc. Ei bine, nu vă negați plăcerea de a vă poe după un antrenament.

http://plavaem.info/allergia_na_hlorku.php

Totul despre alergia la înălbitori

Alergia la înălbitor este destul de comună, deoarece această substanță este prezentă în compoziția diferiților compuși.

Este în apă potabilă, produse chimice de uz casnic, piscine.

Atunci când apar simptome de reacții adverse, este foarte important să se consulte un medic în timp util pentru a preveni consecințele negative asupra organismului.

Ce este

Clorul sau hipocloritul de sodiu este un element foarte comun care are proprietăți toxice.

De fapt, este un compus anorganic de elemente cum ar fi:

Se obține ca urmare a unei reacții electrochimice din sarea de masă obișnuită.

Reacțiile la înălbitor sunt masive, deoarece oamenii întâlnesc această substanță peste tot - este prezent în apă potabilă, chimicale pentru uz casnic și bazine de înot.

De aceea, corpul uman este obligat să absoarbă în mod constant hipocloritul de sodiu.

De ce aveți nevoie

Acest compus are un efect pronunțat antibacterian. Datorită utilizării sale într-un timp scurt, este posibil să se facă față celor mai cunoscute microorganisme.

Bleachul este în detrimentul ciupercilor asemănătoare drojdiei, care provoacă dezvoltarea candidozei.

Poate face față și bacteriilor anaerobe gram-negative și enterococilor.

Datorită caracteristicilor oxidative pronunțate ale hipocloritului de sodiu, este posibilă utilizarea cu succes a acestei substanțe pentru neutralizarea substanțelor toxice.

Dacă este cazul

Proprietățile antibacteriene ale pulberii de albire provoacă un domeniu destul de larg al acestei substanțe.

În piscine

Cu ajutorul pulberii de albire, apa este dezinfectată în bazine.

Această substanță ajută la combaterea bacteriilor și microorganismelor patogene, deoarece temperatura și umiditatea ridicate contribuie la reproducerea lor activă.

Datorită clorinării apei, este posibilă prevenirea bolilor în masă ale persoanelor care vizitează piscina.

În acest caz, această procedură poate afecta negativ starea pielii, a părului și a membranelor mucoase.

În plus, este destul de frecvent alergie la înălbitor în piscină.

În conductele de apă

Această substanță este utilizată în mod activ pentru purificarea și dezinfectarea apei potabile, care este furnizată de sistemele publice de alimentare cu apă.

Clorurarea este considerată cea mai obișnuită metodă de tratare a apei și este folosită în întreaga lume.

Acest lucru se datorează faptului că clorul este un dezinfectant, care are un efect prelungit.

Datorită acestui fapt, este posibil să se evite reinfectarea apei în timpul transportului către consumatori.

În spitale

Bleach este utilizat în mod activ în spitale.

Datorită costului și disponibilității scăzute a hipocloritului de sodiu, acesta este utilizat pentru menținerea igienei în instituțiile medicale.

De asemenea, această substanță este perfectă pentru utilizarea locală și externă, deoarece are caracteristici antivirale, bactericide și antifungice.

Drogurile bazate pe acesta sunt utilizate pentru a trata pielea, rănile și membranele mucoase.

Soluțiile de hipoclorit de sodiu sunt utilizate pentru a steriliza anumite dispozitive medicale, articole sanitare, articole de îngrijire a pacientului.

Foto: reacția la produsele chimice de uz casnic

Mulți oameni întâlnesc această substanță acasă.

În particular, pulberea de albire este utilizată în mod activ pentru dezinfecție și tratarea antibacteriană a suprafețelor și obiectelor, fiind utilizată și pentru albirea materialelor.

În plus, hipocloritul de sodiu este o componentă activă a multor produse chimice de uz casnic.

Ele sunt utilizate pentru curățarea, dezinfectarea și înălbirea diferitelor materiale și suprafețe.

Video: Caracteristicile manifestării

Efectul asupra corpului

Principala cauză a alergiei la această substanță este apariția unei reacții specifice a sistemului imunitar.

Ca urmare, pot apărea o varietate de manifestări.

Se dovedește că clorul în sine nu este un alergen.

Cu toate acestea, atunci când vine în contact cu pielea, membranele mucoase ale organelor respiratorii sau digestive, conjunctiva din ochi reacționează cu anumite proteine.

Ca urmare a acestui proces, apar simptomele unei reacții alergice.

În același timp, datele statistice indică faptul că semnele de sensibilizare sunt de obicei provocate nu de clor însuși, ci de evaporare.

Trebuie avut în vedere faptul că intoleranța la clor poate crește severitatea semnelor de reacție la alte substanțe alergene.

Patologia apare la mulți oameni care vizitează în mod regulat piscina. De regulă, acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată, ci după câteva lecții.

Reacția la înălbitor poate fi diferită - totul depinde de modul în care această substanță a intrat în corpul uman.

după inhalare

Nu este un secret faptul că înălbitorul are un miros neplăcut destul de ascuțit.

Când clorul intră în sistemul respirator uman, poate apărea rinita, care se manifestă sub forma:

Simptomele mai pronunțate ale acestui fenomen sunt dezvoltarea tusei sufocative și chiar apariția atacurilor astmatice.

Astfel de manifestări de alergii sunt asociate cu iritarea acută a sistemului respirator.

Dacă clorul intră în căile respiratorii, se poate dezvolta un fenomen precum toxicoderma.

Se caracterizează prin apariția unei erupții simetrice și a unei senzații de mâncărime.

Uneori se adaugă eroziunea la aceste simptome.

Foto: Erupție pe față după piscină

Cu contact extern

Dacă pielea umană intră în contact cu înălbitorul, se poate dezvolta dermatită de contact.

În acest caz, va apărea:

 • erupții cutanate;
 • roșeață sau vezicule ale pielii;
 • zonele afectate sunt adesea mâncărime și mâncărime.

În același timp, inflamația are loc imediat după contact și este observată exclusiv în zona de contact cu pielea cu iritarea.

De asemenea, atunci când expunerea locală la clor poate produce dermatită alergică de contact.

Această boală este însoțită de inflamație, care apare la 1-2 săptămâni după contactul cu alergenul.

În acest caz, procesul inflamator se extinde dincolo de limitele contactului.

Chiar și cu o ușoară concentrație de clor, simptomele pot fi foarte pronunțate.

În acest caz, pielea reddensă puternic, apar zone cu mancarime.

Cu contactul repetat cu clor există un risc de eczemă, ceea ce agravează în mod semnificativ prognosticul bolii.

Ce este alergia la penicilină? Urmați linkul.

Când este înghițit

Dacă clorul intră în interior, se pot dezvolta reacții destul de grave - de exemplu, toxicodermă. Este însoțită de apariția pruritului și eroziunilor de diferite dimensiuni.

Nu mai puțină manifestare serioasă a alergiilor este urticarie, care se caracterizează prin apariția pe piele cu blistere. Astfel de formațiuni provoacă mâncărime severe și dispar în 2-3 zile.

O reacție deosebit de periculoasă a organismului la un alergen este dezvoltarea angioedemului.

Inflamația afectează straturile profunde ale epidermei. În același timp, edemul se dezvoltă la orice loc, dar afectează de obicei buzele, membrana mucoasă a laringelui și a stomacului.

O altă condiție amenințătoare este șocul anafilactic. Inițial, o persoană poate dezvolta conjunctivită și urticarie, după care se dezvoltă edemul Quincke.

Apoi, există edem laringian și bronhospasm, care este însoțit de sufocare.

La om, există:

 • durere abdominală severă;
 • vărsături;
 • stomac supărat;
 • bătăile neregulate ale inimii și scăderea rapidă a presiunii.

Simptomele alergiei la înălbitori

Alergia la înălbitor se manifestă în moduri diferite - totul depinde de ce fel de organe și sisteme au fost afectate.

Organe respiratorii

Dacă o persoană alergică este în contact cu vapori de clor, el apare mai întâi:

 1. strănut;
 2. tuse;
 3. de multe ori există o senzație de mâncărime în nas, congestie, nas curbat.

În cazul în care organismul este expus la efecte dăunătoare pentru o lungă perioadă de timp, semnele de astm pot apărea - probleme de respirație, senzație de strângere în piept.

Aceasta este o condiție destul de gravă care poate fi urmată de dezvoltarea șocului anafilactic.

Pentru a nu aștepta apariția simptomelor amenințătoare, o persoană ar trebui să fie adusă imediat la aer curat, după care să consulte imediat un medic.

ochi

Când clorul intră în ochii unei persoane predispuse la alergii, se dezvoltă conjunctivită.

Această boală se caracterizează prin:

 • apariția edemului pleoapelor;
 • ochii umezi;
 • pentru unii oameni, dimpotrivă, există o senzație de nisip în ochi și o uscăciune crescută;
 • în unele cazuri se înroșesc foarte mult;
 • uneori oamenii se confruntă cu pierderea genelor.

Atunci când pulberea de albire pe piele poate dezvolta o varietate de boli:

 • în primul rând, pielea devine prea uscată, apar peeling și apar eczeme;
 • Aceste simptome afectează în primul rând zona axilară și zona abdominală.

Contactul cu clorul dezvoltă adesea dermatita de contact. În acest caz, pielea devine roșie, provoacă blistere, erupție cutanată, mâncărime și arsură.

La 1-2 săptămâni după interacțiunea cu alergenul se poate dezvolta dermatită alergică de contact.

În acest caz, apare o reacție mai extinsă. Dacă contactele continuă, eczema se dezvoltă.

De asemenea, o alergie la înălbitor se poate manifesta sub formă de urticarie.

În acest caz, există o reacție cutanată locală, care se caracterizează prin apariția blisterelor albe sau roșii, însoțite de mâncărime severe.

Dacă clorul intră în organism prin sistemul respirator, toxice poate apărea pe piele. În acest caz, există erupții simetrice, mâncărime și eroziune.

Organe digestive

Cu un supliment intern de clor, o persoană cu o tendință alergică poate prezenta simptome de tulburări digestive.

Acestea se manifestă ca:

 1. dureri abdominale;
 2. tulburări ale scaunelor;
 3. greață și vărsături.

Metode de tratament

Pentru a identifica o alergie la clor, este necesar să se efectueze teste de laborator și teste de alergie.

Este de asemenea prescris un test general de sânge și urină.

În timpul examenului clinic, un specialist diferențiază alergiile de alte patologii ale pielii și determină amploarea bolii.

Cu cât este prezentată patologia mai devreme, cu atât mai eficientă va fi terapia.

În cele mai multe cazuri, este suficient să opriți contactul cu o substanță periculoasă pentru a opri simptomele sensibilizării.

Cu toate acestea, în unele cazuri sunt necesare măsuri mai grave.

Ar trebui să consultați medicul dacă semnele de alergii sunt prezente în mod constant sau apar în mod regulat.

De asemenea, indicarea vizitei la un specialist este o deteriorare constantă a sănătății.

Se manifestă sub formă de stare generală de rău, performanță redusă, temperatură crescută.

Dacă există simptome de sufocare, durere ascuțită în abdomen, o scădere bruscă a presiunii după orice interacțiune cu substanțe alergene, ar trebui să fie urgentă o ambulanță.

Aceasta este o condiție foarte periculoasă în care o persoană ar trebui să fie dusă la spital cât mai curând posibil. Tratamentul patologiei începe cu eliminarea contactului cu o substanță periculoasă.

Dacă cauzele bolii sunt asociate cu intoleranță la clor, terapia implică o serie de etape:

 1. După contactul cu pielea, clătiți substanța periculoasă cu apă curentă. După piscină, asigurați-vă că faceți duș - aceasta va fi o măsură eficientă de prevenire;
 2. pielea trebuie tratată cu un hidratant;
 3. Dacă pe vapori apărea o alergie, se recomandă ventilarea camerei Pentru a face acest lucru, deschideți toate ușile și ferestrele;
 4. Medicamentele antihistaminice - tavegil, suprastin, etc. - pot ajuta cu simptomele alergiei. Acestea trebuie prescrise de un medic.

Există, de asemenea, medicamente, cum ar fi stabilizatori ai membranei celulare, cromone, antileukotriene.

Un specialist poate prescrie steroizi cu efecte anti-inflamatorii. Scopul principal al acestor fonduri este de a scuti o reacție alergică excesivă.

Erupțiile și manifestările dermatitei pe piele pot fi eliminate cu unguente antiinflamatorii. Uneori există băi eficiente cu mușețel și șnur.

Pentru rinită sau conjunctivită, trebuie utilizate picături antiinflamatorii și antihistaminice.

Astăzi se utilizează în mod activ metode de desensibilizare specifică. Aceasta constă în introducerea unor mici doze de alergen în corpul uman.

Ca urmare, se adaptează la această substanță, iar reacțiile alergice dispar.

profilaxie

Cu tendința de alergii, principala măsură preventivă este excluderea oricărui contact cu substanțe alergene. Dacă nu puteți refuza complet, este de dorit să le minimalizați.

Pentru aceasta se recomandă:

 • să efectueze proceduri de apă timp de maxim 3 minute;
 • utilizați mănuși atunci când curățați și spălați vase;
 • nu beți apă de la robinet - este mai bine să utilizați îmbuteliată sau bine;
 • utilizați tonice și loțiuni pentru curățarea pielii;
 • folosiți filtre speciale în casă - datorită acestui fapt va fi posibil să se reducă efectul substanțelor nocive.

Cum să protejați

Pentru a preveni apariția reacțiilor alergice la substanțele care conțin clor, trebuie să urmați reguli simple:

 • înlocuiți produsele cu conținut de clor cu produse mai moderne, care sunt absolut sigure pentru organism;
 • atunci când alegeți o piscină, pentru a da preferință aceluia în care apa nu este tratată cu clor - este mai bine să alegeți complexe în care puritatea este menținută prin ozonare sau ultrasunete;
 • Asigurați-vă că filtrați apa de la robinet înainte de utilizare.

De ce există o alergie la aur? Răspunsul este aici.

Ce sunt alergiile cu nuci? Faceți clic pentru a merge.

Este posibil să se controleze nivelul de înălbire

Controlul asupra nivelului de clor este de mare importanță pentru implementarea proceselor de dezinfecție a apei.

Clorimetrele pot fi utilizate pentru a măsura acest indicator. Ele conțin elemente care interacționează cu clorul conținut în apă.

Noul compus conferă apei o culoare purpurie. Prin intensitatea sa poate fi apreciată de concentrația acestei substanțe.

Indicatorii obținuți sunt de o mare importanță pentru implementarea dezinfecției adecvate.

Trebuie avut în vedere faptul că cantitatea de clor legat nu ar trebui să fie mai mare de o treime din total.

Reacțiile alergice la clor sunt observate foarte des, deoarece fiecare persoană este în contact cu această substanță.

Este conținută în apă potabilă, piscine, cele mai multe produse chimice de uz casnic.

Deoarece este atât de important să monitorizăm cu atenție starea lor. Dacă observați cele mai mici deviații, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

http://allergycentr.ru/allergija-na-hlorku.html

Alergia după piscină ce să facă

O vizită la piscină este o componentă importantă a unui stil de viață sănătos. Pentru copii, nu este doar o oportunitate de a învăța cum să înotați în mod corespunzător în diferite stiluri sau o modalitate de realizare a sportului, dar și de formare care ajută la dezvoltarea normală și la întărirea generală a corpului. Pentru adulți, antrenamentul în piscină este cel mai bun mod de a menține aptitudinea fizică la un nivel adecvat și de a crește imunitatea. Ei bine, pentru unii, vizitarea bazinului este o parte obligatorie a tratamentului, reabilitării sau prevenirii bolii.

Cu toate acestea, statisticianul medical este dezamăgitor. În fiecare an, numărul persoanelor de toate vârstele este în creștere, pentru care simptomele alergiei la înălbitor în bazin sunt manifestări destul de familiare ale intoleranței.

Există modalități de a scăpa sau de a preveni astfel de reacții alergice? Ce ar trebui făcut pentru asta? Ce semne ar trebui să acorde atenție persoanelor care vizitează piscina sau părinții ai căror copii înotau? La urma urmei, o alergie la înălbitor în piscină se poate produce în mod neașteptat și practic pentru toată lumea.

Adevărul sens al conceptului de "alergie la înălbitor în piscină"

Ar trebui să stipuleze imediat că alergia cu clor este o definiție greșită! De ce?

Clorul, utilizat în bazinele sportive pentru dezinfecția apei, nu aparține alergenilor (!), Ci la iritanții. Și în marea majoritate a cazurilor, concentrația de reactivi clori pentru dezinfectarea apei în piscine aprobată de standardele sanitare nu poate provoca vătămări semnificative chiar și atunci când este înghițită în mod repetat.

Cu toate acestea, în unele inhalări de vapori, contactul cu pielea și membranele mucoase ale ochilor, clorul poate provoca grade diferite de severitate, care sunt similare în manifestările lor cu reacții alergice reale. Dar de ce pulberea de albire poate provoca adevăratele simptome ale alergiilor?

Reactivii de clor dizolvați în apă - hipoclorit de calciu și sodiu - reacționează cu substanțele chimice găsite în sudoare, urină, celule moarte ale pielii și păr. Ca rezultat, se formează compuși specifici - derivați de clor anorganici ai amoniacului (cloramine) și amine organice.

Concentrația necesară a reactivilor clorului, dizolvată în pur, fără "particule umane", nu are miros. Apa începe să "miroasă ca înălbitor" numai după poluare, și cu cât este mai puternică, cu atât mai mult și mai neplăcut va fi mirosul.

Sunt aminele și cloraminele care sunt cauza reală a dezvoltării alergiei la apa clorinată din piscină. Contactând pielea și penetrează sângele prin membranele mucoase, acestea pot declanșa dezvoltarea unor reacții alergice specifice, ca răspuns la contactul cu alte alergeni adevărați: proteine ​​alimentare, polen, praf și multe altele. Marea majoritate a intoleranței la apa clorurată din piscină are loc la persoanele cu niveluri scăzute de E-imunoglobuline.

Simptomele alergiei la înălbitor în piscină

Înainte de a lua în considerare posibilele manifestări alergice ale înălbitorului, este necesar să se clarifice faptul că există o relație directă între timpul total petrecut în piscină și gradul de simptom: cu cât este mai mare timpul, cu atât simptomele sunt mai grave. În plus, manifestările de-a lungul timpului pot apărea atât imediat, cât și de la distanță.

Semne din sistemul senzorial vizual

Care sunt cele mai frecvente simptome? Cel mai frecvent simptom nu se referă la semnele alergice, ci este o consecință a contactului mecanic al apei cu sclera și corneea oaselor. Iritația care rezultă din aceasta apare imediat (în timpul antrenamentului) și arată astfel:

 • există o senzație de arsură și nevoia de frecare constantă a ochilor;
 • albii ochilor se înroșesc puțin, pleoapele se umflă.

Manifestările enumerate trec independent în termen de 10 minute de la sfârșitul ocupației. În ceea ce privește repetările lor în viitor, în majoritatea cazurilor "ochii sunt instruiți", iar iritarea care apare în timpul contactului cu apa clorurată nu mai are loc.

Dacă credeți că dezvoltarea unui obicei pentru acțiunea mecanică a apei asupra ochilor nu are nimic, atunci singura modalitate de a vă proteja ochii este să înotați în ochelari speciali.

Și cum să distingem iritarea banală de conjunctivită alergică?

Simptomele reacțiilor alergice de tip iminent nu apar în timpul ocupațiilor în piscină, dar cel puțin 30 de minute după ce au părăsit-o. Fără acordarea asistenței speciale, acestea nu trec și apar în următoarea ordine:

 1. Ochii repede obosiți și încep să "plângă".
 2. O ușoară senzație de arsură se transformă în mâncărime severă a pleoapelor.
 3. Veverițe și fard de pleoape.
 4. Lacrimile sunt înlocuite cu secreții transparente, dar mucoase.
 5. Umflarea marginilor pleoapelor și conjunctivului crește treptat.
 6. Hipertrofia papilei se dezvoltă în pleoapele superioare și în foliculul din pleoapa inferioară.

Fără asistență, după 1 sau 2 zile, datorită faptului că producția de lichid lacrimal este redusă, apar următoarele simptome îndepărtate:

 1. Mucoase uscate.
 2. Există un sentiment de "nisip" sau "corp străin" în ochi.
 3. Se dezvoltă fotofobia. Vreau să fiu într-o cameră întunecată.
 4. Când se mișcă bulinele oculare, apar dureri de tăiere ascuțite.
 5. Poate o scădere a acuității vizuale.

Deoarece toate simptomele de mai sus vă forțează să frecați constant ochii, o posibilă complicație este dezvoltarea unei infecții secundare, manifestată ca:

 • mucusul secretat devine opac, cu o nuanță galben-verzui;
 • dimineața, în colțurile ochilor se acumulează puroi;
 • cilia cade pe pleoapele inferioare.

Dacă nu luați în considerare simptomele prelungite, se poate forma o picătură inferioară a pleoapelor.

Manifestări în nazofaringe

Tulburările respiratorii sunt forma cea mai severă a răspunsului organismului la apa clorurată din piscină, deoarece sunt extrem de dificil de tratat.

Iritarea membranelor mucoase ale nazofaringei în timpul orelor de clasă apare de asemenea la început în toate. Se manifestă disconfort sau ușoare dureri în pasajele nazale, gât și palatul dur, care trebuie să treacă 20-60 de minute după terminarea antrenamentului.

Dar manifestările de rinită alergică din înălbitor arată complet diferit și pot să apară atât în ​​scenariile rapide, cât și în cele lent de dezvoltare a simptomelor alergiei. Iată câteva semne:

 • dificultăți de respirație;
 • strănut paroxismal;
 • mâncărime sau gâdilire în nas;
 • apoasă sau mucoasă, dar în ambele cazuri nasul copios, care se transformă treptat în congestie;
 • se dezvoltă treptat o umflare puternică a mucoasei nazale, care devine o nuanță palidă de albăstrui și este acoperită cu pete albe-gri;
 • inflamația pielii aripilor și căpăstrui nasului, roșeața pielii în jurul nasului.

Iritații tipice ale pielii

Iritarea dermului și / sau alergia cutanată la înălbitor, mai devreme sau mai târziu, dar în mod inevitabil apare la toate persoanele care vizitează în mod regulat piscina, iar primele "victime" vor fi persoanele cu tip de piele uscată.

La persoanele sănătoase, iritarea cauzată de contactul prelungit cu apă clorurată se manifestă, de obicei, ușor:

 1. Pielea "trage" si se mananca.
 2. Există o senzație de crăpătură.
 3. Mai întâi de toate, pielea din subsușă și dinăuntru este afectată.

Cu imunitate redusă, apar mai multe simptome serioase, care sunt caracteristice dermatitei de contact:

 1. Mâncărime severă - prurigo.
 2. Pronunțate uscare.
 3. Derma devine roșie și începe să se desprindă.
 4. Există o erupție nesokuschuschaya.

Dermatita acută de contact poate deveni cronică, pentru care există:

 1. Uscarea se dezvoltă în cruste, crăpături, cântare.
 2. Pielea devine mai întunecată, iar erupția se transformă în ulcere și eroziune.

Dermatita alergică la contact se dezvoltă la 10-14 zile de la contactul cu un alergen, în timp ce dezvoltarea simptomelor expuse de dermatită de contact, în cele mai multe cazuri, va dura mult mai mult - cel puțin câteva luni. În acest caz, reacția alergică reală durează între 3 și 7 zile, în timp ce reacțiile ușoare cauzate de iritația contactului au loc în câteva ore.

Semnele de mai sus se referă la natura mecanică a iritației de la contactul cu înălbitorul din piscină. Dar care sunt simptomele dermatitei alergice (exogene) de contact:

 1. Mâncărime a pielii, în special în zonele acoperite de trunchiuri de înot sau de costume de baie.
 2. Pronunțate roșeață și umflare.
 3. Aproape imediat apar papule sau vezicule de diferite mărimi, care se deschid spontan și lăsând eroziunea plânsului.

Cursa acută a dermatitei atopice este după cum urmează: roșeață => bule => vezicule => eroziune => peeling => peeling.

Pentru cronici: vezicule => peeling => îngroșarea pielii, pigmentarea afectată => auto-vătămarea pielii.

Pentru a diferenția cu precizie diagnosticul dintre dermatita de contact ocupațional și dermatita de contact alergic, se utilizează un test "patch".

Clorul are un efect negativ asupra părului. Ele se estompează, se sparg și chiar pot cădea. Dar această problemă poate fi întâmpinată numai de cei care vizitează piscina, în care este permisă practicarea fără un capac de înot. Purtarea aceasta va preveni această problemă.

toksikodermiya

Inflamația acută a pielii (uneori membranele mucoase) - toxicodermă sau exantemul alergic toxic apare datorită pătrunderii alergenilor în sânge prin tractul respirator sau prin înghițire. În cele mai multe cazuri, această reacție este o mulțime de vagoane de înot sau de înotători profesioniști din cel mai înalt eșalon. Din păcate, rareori, dar totuși există cazuri de toxicodermă asupra apei clorurate de acțiune imediată. Această patologie este caracteristică persoanelor care au scăzut nivelurile de imunoglobuline K și C. Are următoarele simptome:

 • leziuni cutanate localizate sau comune - "urticarie" de tip rash;
 • uneori leziuni ale membranelor mucoase;
 • sindromul de intoxicare endogenă - pe termen lung;
 • vasculită, nefrită, alveolită, angioedem, șoc anafilactic - în cazuri severe.
Alergii la înălbire în piscină la copil

În primul rând, părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că orice antrenor de înot este bine conștient de toate simptomele de alergii hemoragice și, dacă este necesar, nu numai că va elimina copilul din apă, ci îl va duce și la cabinetul medical de la piscină.

Dar părinții trebuie să fie în gardă după școală. Dacă sunt detectate simptomele de alergie de mai sus la apa clorurată, trebuie să contactați imediat un medic pediatru, dermatolog sau alergist.

Tratamentul pentru alergia la înălbitori

Rinita alergică este considerată cea mai severă, practic netratabilă manifestare. Dar, dacă copilul dvs. vizitează piscina fără eșec (cerința programului școlar), nu vă grăbiți să mergeți la medic pentru eliberare de ajutor. În acest caz, utilizați cea mai bună recomandare și metoda "tratamentului" - eliminați contactul cu mijloacele individuale de protecție împotriva ingerării alergenului. Utilizarea de clothespins speciale și garnituri vor ajuta la participarea la cursuri în piscină și alte alergii.

Clip pentru nas special, capace pentru urechi, ochelari pentru inot.

Pentru tratamentul conjunctivitei alergice utilizate:

 • ochelari de înot - împiedică contactul cu alergenul;
 • picăturile cu o componentă antihistaminică locală - ameliorează simptomele nazale.

Spălarea ochilor cu ajutorul "decoctărilor oamenilor" va aduce doar o ușurare momentană. Numai picăturile speciale de ochi pot ameliora simptomele.

Dacă există modalități de a preveni apariția conjunctivită alergică și a rinitei, atunci dacă dezvoltați dermatită alergică de contact, va trebui să opriți drumeția în piscină.

Tratamentul constă în:

 • cu dermatita umeda - pansamente speciale de uscare umeda pe zonele cele mai afectate ale pielii, dupa care aplicarea unguentului hormonal;
 • cu o cantitate mare de bule - după ce le-ați străpuns, aplicați pansamentele cu lichidul lui Burov, schimbându-le la fiecare 2-3 ore;
 • în cazurile severe, este posibil să luați pastile de hormon.

Cu un tratament adecvat, dermatita alergică de contact se regresează complet într-o singură dată, maximum trei săptămâni. Termenii în care va fi posibilă reluarea drumeții în piscină sunt în competența medicului.

Atunci când tratarea toksikodermii interzice, de asemenea, vizitarea piscinei. Este prescris medicamente care elimina toxine din organism și de a restabili activitatea de ficat, rinichi și tractul gastro-intestinal. Hormoni prescrisi pe afară și vorbitori împotriva mâncării. Dacă crește temperatura corpului, este necesară o spitalizare.

Recomandări pentru prevenirea alergiei la înălbire

Iată câteva secrete profesionale care vă vor ajuta să minimalizați riscurile de dezvoltare a alergiilor la înălbitor în piscină:

 • asigurați-vă că utilizați echipamente de protecție;
 • nu folosiți piscina mai des de 3 ori pe săptămână, durata unei lecții este de 45-60 de minute;
 • se spală bine înainte și după curs;
 • aflați cum să curățați bine pasajele nazofaringiene cu apă curgătoare și produse speciale vândute în departamente specializate ale magazinelor de sport;
 • după curs, ștergeți pielea cu loțiune de piele uscată și aplicați o cremă specială;
 • 60-30 minute înainte de antrenament, mâncați un bar de carbohidrați ridicat, apoi nu luați alimente;
 • asigurați-vă că pentru a mânca după clasă în intervalul de 45-120 de minute;
 • după cursurile de seară mergi la culcare doar după 2-2,5 ore, dar nu mai târziu;
 • încercați să adormiți întins pe spate.

În cazul în care, în plus față de piscină, puteți face față alergii înălbitor

Ar trebui clarificat încă o dată - clorul și compușii săi de dezinfectare, prin natura lor, nu sunt alergeni. Prin urmare, pentru a face față alergiilor la înălbitor este imposibilă oriunde. Totuși, este posibil să fiți interesat de următoarele informații.

Alergia la apa clorurată utilizată în scopuri casnice, precum și o reacție alergică la apa naturală în general, se numește urticarie acvatică. Aceasta este o patologie relativ nouă. Primul caz a fost înregistrat în 1964.

În ciuda dezinfecției apei cu clor, rămân componente care pot acționa ca alergeni. Mai mult decât atât, vechile sisteme de alimentare cu apă urbane, "îngroșate cu murdărie", în procesul de transportare a apei în apartamentele noastre, adaugă doar cantitatea de impurități nocive, cu care nu se poate bate înălbitorul. Apropo, medicii încep să se confrunte cu cazuri de alergie la apa râului și a mării.

În concluzie, ne amintim că dezvoltarea oricărei alergii este un semn sigur al unei imunități slăbite. De aceea, pentru a scăpa de ea este importantă nu numai să cunoști și să elimini cauza adevărată, dar și să aduci sistemul imunitar al corpului la un nivel normal.

Albirea alergiei - sensibilitate excesivă a organismului la substanțele formate ca urmare a contactului cu agenți care conțin clor. Deoarece înălbitorul din viața de zi cu zi este folosit exclusiv în scopul dezinfecției, alergia se manifestă cel mai adesea atunci când este în contact cu apa.

Să luăm în considerare consecințele contactului cu înălbitorul asupra persoanelor sensibile:

 • dermatita alergică de contact (peeling, roșeața pielii cu contact direct cu alergenul);
 • urticarie (mâncărime, înroșire, prezență de erupție volumetrică, ca în contact cu urzica);
 • eczemă (prezența bulelor pe suprafața pielii cu lichidul din interior);

Când trebuie să-l vezi pe doctor

Dacă vă sau copiii dumneavoastră intră în contact cu apa (de cele mai multe ori în piscină) sau cu dezinfectanți (de exemplu "Whiteness"), simptome alergice cum ar fi erupții cutanate, simptome respiratorii (congestie nazală, rupere) sau dificultăți de respirație consultați un medic.

Chiar și cele mai nesemnificative și, la prima vedere, fenomene triviale pot deveni mai târziu o problemă serioasă.

Cauzele alergiei la înălbitori

Foto: Erupție pe abdomen ca simptom al alergiilor la apă clorurată

Dintre acestea, există două principale:

 1. Primar - un factor ereditar (istoric alergic agravat);
 2. Secundar - apare datorită saturației treptate a corpului cu alergenii timp de ceva timp, apar simptome alergice și cresc treptat.

În timpul sarcinii, mamele însărcinate trebuie să fie atente în special pentru a evita contactul cu toate substanțele potențial active și iritante, deoarece starea de sănătate a bebelușului ei nenăscut depinde de aceasta.

Grupuri de risc

 1. Persoanele a căror activitate este asociată cu contactul regulat cu clorul. De multe ori suferă de tuse, dermatită, dificultăți de respirație și erupții cutanate.
 2. Persoanele expuse la expunerea prelungită la compuși. Acest lucru face ca stratul superior al pielii să fie foarte sensibil. Astfel de persoane suferă de rinită alergică, astm bronșic și alte boli.
 3. Persoanele a căror activitate este legată de înălbirea materialelor, instalațiilor de tratare a apei, producția de clor etc. Aceasta include lucrătorii din bazin.

Simptomele alergiei la înălbitori

Este foarte important să cunoașteți primele semne ale dezvoltării alergiei pentru a putea consulta un medic cât mai curând posibil.

Din partea pielii

Se întâmplă în contact cu substanțe care conțin clor sau ca urmare a unei alergii la înălbitor în apă.

 • roșeața pielii la locul contactului;
 • mâncărime;
 • prezența leziunilor pe piele.

Cele mai frecvente manifestări sunt mâncărime la nivelul axelor și înghinale.

Din partea organelor conjunctivitei alergice vizuale

Chiar și prezența clorului în aer fără contact direct cu pielea poate provoca o reacție nedorită.

 • tăierea și arderea durerilor în ochi;
 • roșeață;
 • vedere încețoșată;
 • ochii umezi;

Tractul respirator

 • durere în gât;
 • tuse alergică uscată;
 • gura uscata;
 • dificultăți de respirație;
 • nasul curbat (rinita alergică);
 • strănut.

Simptomele alergiei pot apărea chiar dacă persoana nu miroase efectul de înălbire.

Reacții alergice severe

Edemul lui Quincke este un edem masiv, rapid în dezvoltare a tractului respirator superior (gură și gât).

Foto: edem Quincke - o manifestare severă de alergie la înălbitor la copil

Edemul apare într-o perioadă scurtă de timp după contactul cu înălbitor. Este foarte important să recunoaștem primele sale manifestări și să oferim primul ajutor.

 • umflarea semnificativă a feței și a gâtului;
 • adesea însoțită de urticarie;
 • posibil furnicaturi, arsuri, dureri la locul edemului;
 • posibila creștere a temperaturii corpului;

Șocul anafilactic este o manifestare extrem de severă a unei reacții alergice, care reprezintă un pericol foarte mare pentru viață și este adesea fatală.

 • pierderea conștiinței;
 • piele palidă;
 • senzația de răceală;
 • stop respirator și cardiac.

Dacă se observă cel puțin unul dintre aceste semne, chemați imediat o ambulanță, precum și furnizați primul ajutor care va fi descris mai jos.

Caracteristicile hipersensibilității la clor la copii

Există o întrebare logică - poate exista o alergie la albire la copii? Organismul pentru copii este o structură foarte delicată și nu complet formată, echilibrul dintre care este foarte ușor. Mai ales dacă au existat încălcări și provocări ale mamei în timpul sarcinii.

O alergie de albire la un copil are aproximativ aceleași manifestări ca un adult, dar puterea lor poate fi mai mare.

În fotografia din dreapta - o posibilă manifestare a unei reacții alergice la înălbitor la un copil sub forma unei erupții pe tot corpul.

Complicațiile severe ale alergiei de înălbire se pot dezvolta și se pot manifesta în același mod ca și în copilărie și la maturitate.

Alergiile de înălbire în piscină

Deoarece clorul este utilizat în mod obișnuit pentru dezinfecția apei, în special în zone cu concentrații mari de oameni, apariția alergiilor la piscină la copii și adulți reprezintă o problemă urgentă.

Un punct important când vizitați piscina este un certificat de la medicul local despre starea sănătății. La urma urmei, simptomele de alergii ar putea fi prezente într-un vizitator la piscină mai devreme, și contactul cu apa clorinată poate agrava dezvoltarea bolii.

Unele piscine utilizează brom în loc de clor. Acest lucru este valabil mai ales pentru băile calde (bromul este mai rezistent la temperaturi ridicate).

Metode de tratament și măsuri preventive

Diagnosticul nu provoacă dificultăți, mai ales dacă luați în considerare relația dintre manifestările bolii și contactul cu înălbitorul. În cazul simptomelor inițiale și neexprimate, consultația cu un specialist care vă va ajuta cu ajutorul unor teste foarte specifice vă va ajuta să determinați ce alergie este alergică și cum să vă ajutați să scăpați de aceasta.

Foto: Erupție asupra corpului omului după contactul cu apa din piscină.

Principala metodă de tratare a alergiilor este medicația. Practic, două grupuri de medicamente sunt utilizate pentru terapia simptomatică:

Folosiți-le pe baza recomandărilor medicului. Auto-medicația, medicamentele necontrolate sunt toate fenomene agravante care pot duce la consecințe tragice.

Nu trebuie să uităm tratamentul național al alergiilor. Sunt folosite decocții și infuzii de plante liniștitoare, cum ar fi un tren, precum și aplicarea locală a compreselor pe bază de plante. Cu toate acestea, este necesar să se coordoneze aplicarea acestor metode separat cu medicul dumneavoastră.

În ceea ce privește prevenirea, există o regulă de bază:

elimina complet contactul cu substanța care este alergic la cel puțin timpul de exacerbare.

Dacă acest lucru nu este posibil, următoarele acțiuni vor proteja împotriva alergiilor:

 • Atunci când înotați în piscină, respectați măsurile preventive (acestea vor fi discutate mai jos);
 • Când curățați cu substanțe care conțin înălbitor, utilizați mâneci lungi, mănuși de cauciuc grea, un dispozitiv de protecție respiratorie (cum ar fi o mască medicală) și ochelari de protecție;
 • Utilizați filtre de apă de la robinet.

Lăsați aceste recomandări să vă ajute în timp pentru a identifica și preveni dezvoltarea acestei boli.

Cum să înotați într-o piscină cu alergie la înălbitori?

Foto: Asigurați-vă că faceți duș după ce vizitați piscina

O reacție alergică la înălbitor nu este o contraindicație pentru activitățile de piscină. Cu toate acestea, trebuie să respectați un set de măsuri:

 • înainte de a intra în piscină, faceți un duș și spălați toate preparatele cosmetice și de parfum din corp și față;
 • nu stați în apă și în piscină interioară mai mult de o oră;
 • utilizarea ochelarilor de înot;
 • utilizați un capac de înot;
 • utilizați un costum de baie strâns strâns;
 • înainte de înot, asigurați-vă că îndepărtați lentilele de contact;
 • Încercați să nu lăsați apa să intre în gură sau nas;
 • clătiți bine părul și corpul după înot;
 • procesează fața și corpul cu smântână, balsam sau ulei;
 • nu stați în piscină, cât mai curând posibil, ieșiți în aerul proaspăt.

Cum să vă curățați fața dacă sunteți alergic la înălbitor?

Pentru igiena feței puteți folosi orice cosmetice: spumă, loțiune, lapte. Spălarea cu apă clorinată poate fi înlocuită cu șervețele umede.

Cum se poate tempera dacă este alergic la apa clorurată?

Nu includeți înotul în piscină în lista procedurilor de temperare (sau urmați recomandările privind prevenirea), minimizați contactul cu apa de la robinet dacă este excesiv de clorinat. Înlocuiți procedurile de apă cu exerciții fizice în aer liber. plimbări, exerciții.

Astfel, alergia la înălbitori este un fenomen neplăcut. Cu toate acestea, nu este o restricție absolută fie pentru înot, pentru înot în piscină, fie pentru curățare intensă și de înaltă calitate.

În societatea modernă, mulți încearcă să se mențină în formă și să conducă un stil de viață sănătos. Este la modă să participi regulat la săli de sport, centre de fitness, înot. Dar, uneori, o vizită la piscina publică poate aduce organismul nu este bun, dar rău. Acest lucru se datorează unei alergii la înălbitor, care dezinfectează apa. Din păcate, clorarea este cea mai obișnuită metodă de dezinfecție a apei. Să aflăm de ce poate să apară alergie la înălbitor, ce simptome se manifestă și să se familiarizeze cu măsurile de securitate atunci când vizitează piscina.

De ce să clorinați apa în piscine?

Apa în bazine publice este clorinată obligatoriu - este o cerință indispensabilă pentru serviciile sanitare. Această metodă rămâne una dintre metodele cele mai necostisitoare și mai fiabile de dezinfecție. Piscina primește vizitatori zilnic și în apă rămân multe componente poluante de origine organică și artificială (particule de epidermă, păr, machiaj).

Având în vedere că mediul umed este optim pentru răspândirea microorganismelor patogene și ciuperci, utilizarea clorului cu activitate antimicrobiană ridicată ajută la prevenirea infecțiilor.

Concentrația de clor din bazin ar trebui să respecte cu strictețe norma, deoarece atunci când este coborât, apa devine un teren excelent de reproducere pentru propagarea bacteriilor patogene și piscina poate deveni un focar de infecții. În același timp, tot mai mulți oameni au simptome alergice neplăcute după contactul cu apă clorurată, manifestată prin înfrângerea tractului respirator și a conjunctivului ochilor. Bleaching usuca pielea si strica parul, care devine fragil si plictisitor.

Din păcate, prevalența reacțiilor alergice este în creștere, așa că mulți se întreabă dacă există alternative pentru a dezinfecta apa din bazinele de apă? Există astfel de metode, este ozonizarea, tratamentul cu ultrasunete, ionii de argint, ultraviolete. Dar, din nefericire, acestea sunt aplicabile numai pentru cantități mici de apă și utilizarea acestor metode într-un bazin mare, cu o prezență ridicată, va fi ineficientă.

Astfel, pulberea de albire este mai degrabă un prieten decât un inamic, deoarece utilizarea sa ajută la protejarea vizitatorilor de multe boli infecțioase. În același timp, eliminând pericolul grav de infecție, această substanță are un efect advers asupra pielii, părului și ochilor.

Pielea care intră în contact cu apa clorinată devine uscată, iritată, începe să se desprindă. Prin urmare, după baie este necesar să se facă un duș și spălați resturile de clor. Organismul este recomandat să se umezească cu o cremă de înmuiere, lapte sau loțiune. Această regulă este deosebit de importantă pentru proprietarii de piele sensibilă și uscată.

În prezent, există multe produse cosmetice (creme, balsamuri, geluri), destinate îngrijirii pielii după tratamente cu apă. Mulți vizitatori vin la piscină cu un make-up, care, atunci când este în contact cu apa clorinată, poate da o reacție imprevizibilă, astfel încât cosmeticele decorative ar trebui să fie spălate înainte de scăldat.

Pentru a proteja părul, se recomandă purtarea unui capac special din cauciuc sau silicon. Este mai bine să optați pentru un capac din silicon, se potrivește mai bine capului și protejează părul de contactul cu apă clorurată. După baie, părul trebuie să fie bine spălat cu un șampon de întărire.

Ochii în piscină sunt sfătuiți să protejeze cu ochelari de înot, mai ales dacă vă place să vă scufundați. Alegerea ochelarilor ar trebui să fie abordată cu o atenție deosebită, nu ar trebui să stoarcă pielea și să lase apa să treacă.

Ce trebuie făcut în cazurile în care măsurile de precauție nu ajută la apariția unor reacții alergice neplăcute pe apa clorurată? Să aflăm ce provoacă o alergie la înălbitori.

Cauzează alergii

Clorul (hipocloritul de sodiu) este o substanță toxică care este cea mai puternică iritantă pentru organismul uman. Bleaching pulberea în sine nu poate fi un alergen, dar atunci când vine în contact cu pielea sau membranele mucoase, provoacă simptome de iritare similara cu o reacție alergică. În același timp, reacția cu proteinele, acest element chimic eliberează vaporii și alte produse secundare, care cauzează simptome de intoleranță și favorizează dezvoltarea reacțiilor alergice.

În bazine, apa clorinată intră în contact cu substanțele organice (transpirația umană, pielea, părul), rezultând reacții care duc la apariția diferiților compuși chimici. Obținându-se pe piele, sunt capabili să crească sensibilitatea la alți alergeni și, cu atât mai frecvent o persoană vizitează piscina, cu atât este mai mare riscul apariției unor manifestări alergice.

La primul semn de probleme, ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră și să determinați ce a cauzat disconfortul - iritația obișnuită sau alergia la înălbitor. Dacă se dovedește că contactul cu apă clorurată cauzează simptome alergice, este mai bine să refuzați să vizitați piscina, deoarece este posibilă apariția unor reacții severe, imprevizibile.

Alternativ, puteți găsi o piscină, unde se utilizează o altă metodă de dezinfecție (ozonare, ultraviolet), dar astfel de opțiuni se găsesc numai în orașele mari.

Simptomele alergiei la înălbitori

Simptomele alergiei la înălbitori pot fi foarte diverse: de la o erupție cutanată comună până la condiții severe, care pun viața în pericol. Reacția alergică poate apărea în două scenarii: rapidă și lentă. Manifestările alergice acute apar brusc, imediat după contactarea cu apă clorinată sau a vaporilor din bazin. Reacțiile de tip întârziat, cresc treptat, și cu fiecare excursie la piscină, simptomele devin mai pronunțate. Să ne uităm la ce arată semnele principale de alergie la înălbitori?

 • Aspectul reacțiilor cutanate. La contactul cu apa clorurata apar simptomele dermatitei de contact: reddensul pielii, eruptia bulei apare pe tipul de urticarie, insotita de arsuri si mancarimi intense. Pielea devine uscată, îngrădită, iritată, începe să se desprindă. În cazul contactului repetat, severitatea simptomelor crește, iar deteriorarea pielii se poate dezvolta în eczeme.
 • Inhalarea vaporilor de clor poate provoca iritații acute ale tractului respirator și poate provoca atacuri de tuse sufocantă și dificultăți de respirație.
 • Deteriorarea ochilor se manifestă prin simptome de conjunctivită alergică: umflare, roșeață a pleoapelor, rupere sau, dimpotrivă, uscăciunea și senzația de nisip în ochi.
 • Simptomele rinitei alergice se dezvoltă: congestie nazală, nas curbat, strănut, senzații de mâncărime în cavitatea nazală.

Odată cu apariția reacțiilor acute, astfel de complicații severe sunt posibile ca:

 • Edemul Quincke - în această stare, umflarea gravă a feței și laringelui se dezvoltă foarte rapid, ceea ce poate provoca bronhospasm și sufocare.
 • Șoc anafilactic. Cu această reacție a corpului, se observă o scădere bruscă a tensiunii arteriale, însoțită de vărsături, greață și tulburări ale ritmului cardiac, ceea ce duce la pierderea conștiinței și poate duce la comă.

Odată cu apariția unor astfel de simptome este imposibil să se amâne, este necesar să se apeleze imediat la asistența medicală de urgență, altfel moartea este posibilă.

Alergie la înălbire la copii

Recent, mulți părinți au fost forțați de tendința nou-născută - înotarea cu copii. Copiii în vârstă de trei săptămâni sunt aduși la piscină, uitând că pielea bebelușului este foarte subțire, delicată și extrem de vulnerabilă la efectele compușilor toxici periculoși. O alergie de albire în piscina unui copil poate începe brusc și o reacție atât de acută poate fi foarte periculoasă. Prin urmare, nu merită să riscați și să veniți cu un copil mic în piscină cu apă clorinată, pentru clase trebuie să alegeți instituții specializate pentru copii, unde apa este dezinfectată într-un alt mod.

Copiii în vârstă pot avea o reacție imprevizibilă la înălbitor, nu este neobișnuit ca un copil să aibă astm și convulsii într-un bazin. Prin urmare, dacă copilul dvs. vizitează piscina, monitorizați cu atenție starea sa după înot. Dacă astfel de semne de avertizare apar ca roșeață a pielii, mâncărime, nas înfundat, tuse, ochi apos, ar trebui să consultați imediat un medic și să vă abțineți de la vizita piscinei până când diagnosticul este clarificat.

tratament

Măsurile terapeutice pentru albirea alergiilor vizează eliminarea contactului cu alergenul și oprirea simptomelor neplăcute:

 • Primul pas este să te duci sub duș și să speli resturile de înălbitor.
 • Dacă există reacții la vapori de clor din partea tractului respirator, este necesar să părăsiți piscina cât mai curând posibil și să mergeți la aer curat.
 • Medicamentele antihistaminice (Suprastin, Loratadine, Diazolin, Claritin) vor ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate. Acestea ar trebui să fie luate în doza de vârstă recomandată de medic.
 • Pentru a elimina simptomele de rinită alergică și conjunctivită, se utilizează picături nazale sau de ochi cu compoziție antialergică. Prescrii astfel de fonduri în cazul în care medicul participant.
 • Dacă apare o reacție acută, trebuie să apelați o ambulanță. Dacă este posibil, un antihistaminic poate fi administrat intramuscular. Este periculos să administrați un medicament pentru alergii în pastile, cu apariția edemului laringian, medicamentul poate provoca sufocarea.

Când se confirmă diagnosticul, medicii recomandă să urmeze un curs de terapie sensibilizantă specifică, timp în care organismului i se va administra un alergen în doze minime pentru a dezvolta rezistență și a reduce severitatea manifestărilor alergice.

Cum de a reduce impactul apei clorurate?

Pentru a evita reacțiile alergice în bazin, încercați să minimalizați efectele apei clorurate:

 • Luați un duș cald, înainte și după vizitarea piscinei, asigurați-vă că vă spălați machiajul de pe fața dumneavoastră.
 • Nu lăsați apa clorinată să intre în gură. Utilizați un clip special pentru nas, protejați-vă ochii cu ochelari de înot, purtați un capac de silicon pe cap pentru a vă proteja părul.
 • După baie, asigurați-vă că clătiți cavitatea nazală cu un spray special sau apă fiartă rece. Spălați părul cu șampon. După un duș, aplicați un hidratant sau un balsam pe corp.
 • Nu stați în piscină mai mult decât este necesar, nu respirați fumele dăunătoare, imediat după procedurile de apă, ieșiți în aerul proaspăt.
 • Luați antihistaminice împreună cu dumneavoastră și, dacă aveți simptome neplăcute, luați-le la doza recomandată de medicul dumneavoastră.

Amintiți-vă că alergia la înălbitor necesită tratament în timp util și o abordare calificată, prin urmare, în cazul simptomelor alarmante, nu vă puneți în pericol complicațiile periculoase, ci căutați ajutorul profesioniștilor.

Înotul este o activitate la fel de utilă și plăcută pentru un adult și un copil, dar pentru unii oameni, antrenamentul în piscină este însoțit de simptome neplăcute și de o deteriorare semnificativă a bunăstării. Mulți nu înțeleg imediat că cauza acestei afecțiuni a fost o alergie la înălbitor, care trebuie să fie capabilă să recunoască și să ia măsurile necesare în timp.

De ce efectul de albire provoacă alergii?

Clorul provoacă o alergie adevărată mai rar, de cele mai multe ori această substanță irită pielea și membranele mucoase, provocând simptome foarte asemănătoare cu semnele unei reacții alergice. De aceea, sentimentele neplăcute după vizitarea piscinei apar mai frecvent la copii, la adulții cu piele uscată și sensibilă, precum și la persoanele ale căror sisteme imunitare, din anumite motive, nu funcționează suficient de eficient.

Trebuie remarcat faptul că în copilărie adevărata alergie la înălbitor este mai frecventă, deoarece imunitatea copiilor este într-o stare de reactivitate crescută.

Trebuie avut în vedere faptul că înălbitorul, utilizat pentru dezinfectarea apei în bazine, poate intra în reacții chimice cu substanțe conținute în secrețiile pielii și în produsele cosmetice. Ca urmare a acestor procese, se formează compuși care au o capacitate mult mai mare de a irita pielea și membranele mucoase.

Adăugarea clorului în multe produse de uz casnic poate, de asemenea, să determine o sensibilitate tot mai mare la această substanță. Prin urmare, un certificat care trebuie obținut înainte de vizitarea bazinului, reflectă adesea prezența oricăror boli alergice.

Semne de hipersensibilitate la clor

În cele mai multe cazuri, simptomele neplăcute nu apar imediat, astfel încât de ceva timp o persoană poate merge înot fără probleme. După câteva săptămâni sau luni, se observă primele rezultate ale efectelor adverse ale clorului:

 • durere la nivelul ochilor;
 • ochii umezi;
 • înroșirea și umflarea pielii din jurul ochilor;
 • mâncărime;
 • roșeața și peelingul pielii;
 • apariția unei erupții cutanate.

Albirea alergiei are un grad scăzut de severitate: semnele sale nu duc la o deteriorare semnificativă a afecțiunii și trec repede, iar simptomele cutanate afectează mai întâi numai zonele sensibile (cavitățile axilare, zona înghinală și fața). În viitor, fenomenele neplăcute devin mai pronunțate și prelungite. Adesea, simptomele de conjunctivită și dermatită includ simptome ale sistemului respirator:

 • congestie nazală;
 • nas curbat;
 • frecvente strănut;
 • dificultăți de respirație.

Este de remarcat faptul că alergiile se manifestă adesea la câteva ore după vizitarea piscinei, astfel încât nu oricine poate imediat să o asocieze cu înotul în apă clorurată. Reacția negativă a tractului respirator este deosebit de frecventă la persoanele care suferă de boli ale sistemului respirator, de exemplu astmul bronșic sau bronșita cronică.

O alergie la înălbire este considerată severă dacă, printre altele, apare umflarea feței și a extremităților și există, de asemenea, un sentiment de sufocare. Întârzierea solicitării de asistență medicală în acest caz poate avea consecințe ireversibile.

Fiecare persoană alergică știe că cel mai eficient tratament pentru o boală este lipsa completă de contact cu alergenul. Persoanele care nu doresc să refuze să viziteze piscina, pentru a reduce simptomele de alergie, vă vor ajuta să respectați următoarele recomandări.

 1. Găsiți o piscină unde apa, pe lângă clorinare, este dezinfectată și prin alte mijloace (ozonare, radiație ultravioletă).
 2. Încercați să reduceți frecvența sau durata instruirii.
 3. Luați un duș cu săpun și prosop înainte de a înota, astfel încât transpirația și sebumul să nu intre în apă cu clor, din același motiv, îndepărtați complet machiajul.
 4. Protejați scalpul cu un capac din cauciuc.
 1. Încercați să înghițiți cât mai puțin apă.
 2. Pentru a vă proteja ochii, utilizați ochelari de înot.
 3. Pentru a preveni pătrunderea agenților iritanți în tractul respirator, purtați o clemă specială pentru nas.
 4. Inotati intr-un costum de baie cat mai aproape posibil.
 5. Întotdeauna du-te și spălați-vă părul după ce ați vizitat piscina pentru a îndepărta orice apă clorinată rămasă din corp.
 6. Aplicați hidratant, loțiune de corp sau ulei de corp pentru a curăța pielea.
 7. Băile calde cu decoctări de ierburi (mușețel, urzică, calendula) ajută la ameliorarea iritației.
 8. Pentru a îndepărta agenții iritanți din mucoasa respiratorie, clătiți pasajele nazale și gargara folosind apă fiartă.

Unii experți, în termen de două ore după un antrenament, sunt sfătuiți să mănânce alimente cu proteine. Aportul nutrienților permite sistemului imunitar să lucreze cel mai productiv.

Este mai bine să refuzați să vizitați piscina în perioadele în care organismul este slăbit de stres, boală sau nutriție necorespunzătoare, deoarece alergia la înălbitor în această stare se produce mult mai des.

Pentru mulți vizitatori la piscină, astfel de măsuri preventive ajută aproape complet la eliminarea simptomelor neplăcute sau la reducerea semnificativă a severității acestora. Respectarea tuturor acestor reguli reduce, de asemenea, tratamentul împotriva drogurilor și crește eficiența acestuia.

Terapia cu medicamente antialergice

Tratamentul cu medicamente vă permite să blocați rapid reacția alergică, dar numai un medic poate prescrie astfel de medicamente. Din nefericire, este extrem de nedorit să le luăm tot timpul, astfel încât acestea sunt utilizate în principal pentru ameliorarea semnelor pronunțate de alergie. Tratamentul medicamentos se efectuează cu următoarele medicamente:

 • antihistaminice din ultima generație ("Suprastexx", "Zodak", "Erius");
 • picături nazale cu beta-adrenomimetice ("Galazolin", "Tizin", "Vibrocil");
 • picături oftalmice (Allergodil, Claritin);
 • unguente cu corticosteroizi ("Latikort", "Clauderm").

În cazurile severe, este necesar să se ia medicamente cu corticosteroizi în diferite doze. Pe termen lung, precum și auto-tratamentul cu aceste medicamente este inacceptabil datorită numărului mare de posibile efecte secundare. Dozajul și durata cursului sunt determinate de un specialist. Nu uitați că tratamentul trebuie să fie cuprinzător, prin urmare, în plus față de utilizarea medicamentelor, este necesar să se efectueze profilaxia, să se normalizeze nutriția și regimul zilnic și să se ia vitamine și agenți imunostimulatori.

Dacă alergia la înălbitor este severă și nu se diminuează atunci când se observă măsuri preventive, va trebui cel mai probabil să vă abțineți de la înot. Cu toate acestea, la unii oameni, o reacție alergică este temporară, adică poate să apară numai în perioadele în care sistemul imunitar este slăbit. Prin urmare, există un motiv pentru a încerca să vizitați din nou piscina după un curs de proceduri de restaurare. Dacă apar simptome neplăcute la un copil, este mai bine să nu mai vizitați piscina pentru o vreme. În cele din urmă, o alergie la înălbitor în piscină nu reprezintă un obstacol în calea înotului în timpul verii în apă deschisă.

http://lechenie-medic.ru/allergiya-posle-basseyna-chto-delat.html
Mai Multe Articole Despre Alergeni